Cos I know... I know... I never meant to cause you no pain
And I realize I let you down
But I know in my heart of hearts
I know I'm never gonna hold you again
Phil Collins - I Wish It Would Rain Down

Криминално уравнение

« публикувано на 21-12-2008 @ 9:59 pm »


На 21 декември 2001 г. бях на 16 години, ученик в 10 клас, гледах телевизия вкъщи, на топло, очакващ наближаващите празници…

А някъде там, на 100-на километра от моят топъл фотьойл 7 деца са стъпкани от връстници.
Казвам деца, тъй като общата им възраст е 90. Разделена на 7 се получава първата част на криминалното ни уравнение.

Архив на “България днес”

Какво ме накара да пропиша на тая болезнена тема? Какво ме накара да ви тровя топлите вечери преди празниците? Спомените и… една статия от “DeltaNews”.

7 години (вече официално, тъй като и точният час мина) след нещастния случай. Последните две думи, завършващи изречението хич не ме радват. Инцидент. Както и да го наречем 7 непълнолетни са мъртви.

Декември месец явно е такъв. Мрачен. Освен, че е студен е и мрачен. Прокобен, нещо такова…

С търсенето си в нета намерих още една статия по случая. Различните новинарски ежедневници, различно отразяват. Като цяло търсех инфо, за да си припомня случката. Или може би да намеря архивни материали, които са отразили инцидента тогава.

Но едно не ми дава мира. Криминалното уравнение, заради което заговорих в началото на статията. А и заглавието, питате се, за какво ли ви говоря?

Наказанията

След близо седемгодишно дело, едва наскоро Темида произнесе присъди срещу виновните за инцидента. Три месечна условно получи бившият председател на Комитета за младежта и спорта Цвятко Бърчовски. 800 лева глоба платиха охранителите Анри Силаги и Георги Василев, а управителят на заведението Ангел Николов - 1000 лева.”

Това е от “DeltaNews”.

Кое не ви харесва тук? М?

7 мъртви деца + 7 години процес = 3 месечна условна присъда + (800 + 1000) лева глоба

Тук кой е виновника? Тези от ляво на уравнението, които са загинали? Тези, от дясно на уравнението, които са си платили “наказанията”, или… въздесъщата ни Темида, на която би трябвало да разчитаме.

Тя май не само е сляпа, а е и глуха… на всичко отгоре страда и от “Амнезия” (сетете се защо е с главна буква и в кавички). Темида може ли да се смени? Или винаги си е една и съща?
Темида в Гърция, Румъния, Германия, Франция или Италия не си ли върши работата маааааалко по-експедитивно и качествено?

Кой е виновен?
Не за да го сочим с пръст!
Не за да го отрупаме с (жълти) павета!
Не за да напишем имената му с големи червени букви по всяка една фасада на сградите в столицата ни…

Кой е виновен? Идеи?

Мислех, че съм добър с математиката, но когато се намесят криминалните параметри, някак си всичко ми се размива. И имам нужда от помощ, за да ми бъдат обяснени тези нови теореми и леми. Сигурно има…

Постера на филма “7″ (снимката към статията) с малко обработка от моя страна би следвало да зададе въпроса:
- какъв грях сториха хлапетата в онази декемврийска нощ, че да бъдат наказани и неовъзмездени?

Аз ще помълча. Отново, както направих в началото на този месец…

« подобни cynical speech, ,

Посей семето на мъдростта си

Trackback | RSS 2.0

1. Bunny @ December 21, 2008

Елф,
аз тогава пак писнах - ама къде са родителите? Какво правят тия малки деца там! Кой ги е пуснал. И въпреки, че един от тия родители се оказа познат на познат, аз пак питам: Къде са родителите? Никой не може да ме обеди, че са виновни само собствените на дискотеките. Те са виновни, че не са пръснали сол или не са организирали нещата. Но за това, че там има толкова малки деца, които се държат агресивно, са виновни родителите.

Както сега никой не може да ме обеди, че за смъртта на Стоян Балтов са виновни само дискотеките. Преди ден пътувах в автобус пълен със студенти първи-втори курс, които се прибираха за празниците. Ами те са малоумни! Надиха ми главата само с приказки как слушат чалга, пият до 6 сутринта, оргии и разврат, как Най-Най е най-добрият клуб в София и какви фойерверки и снаряди ще купуват за Нова Година. Нямам идея как и защо, но това да си такъв и да живееш вечно пият и в оргии е гордост и геройство. Ти ми кажи как се случи това?

2. legrandelf @ December 21, 2008

Знам за какво говориш. Но пък от време на време и ние ходим по разни места, нали?
Сега не сме деца, ОК, но като ходим на въпросните места сме заобиколени от много хора. Не всички от тия хора са готини. И те простеят, въпреки че са по-възрастни.

ОК, роптаеш срещу родителите в твоя случай (аз избрах да помълча, били те виновни или не, детето им сега го няма и не искам да им слагам сол в раната). Мисълта ми обача е, че някои от тези дечурлига може да са били качествено семе. Може би някои от загиналите, знам ли.

От тия седем, повечето са момичета. Повечето? 6 момичета и едно момче. Винаги съм с мнението, че момичетата са по-добрички от момчетата, поне като малки. Вярно, отишли на някакъв рап концерт, бутали се там, ама…

Не знам как да го кажа.
Все пак е трагедия родителите да надживяват децата си…

3. Bunny @ December 21, 2008

Ами това дете, което се оказа, че позната е приятелка на родителите, по нейни думи е било много умно и свястно. И семейството добро…

И да, ние ходим, ама сме на колко? На 25, аз поне (не се смей колко съм стара :Р). И не сме тръгнали да ходим на дискотеки на по 12-13, а след като вече сме били големи, що годе с ъкъла си хора. Не случайно преди 18, че на места и 22 е забранено… Това са деца, децата нямат работа по дискотеки.

4. si @ December 21, 2008

Започвайки да чета статията си казах - ‘Хм, как е възможно да си спомняш какво си правил на някой определен ден преди толкова години?’. Тогава прочетох надолу и разбрах как, защото и аз си спомням какво правех тогава… Просто онова, което се случи ме потресе така, че са си спомням и днес.

И сега и аз ще помълча с теб…

5. nikru @ December 21, 2008

Елф, браво, че си се сетил за тази случка след толкова време. вярно блогът си е твой, но аз да си кажа: не прави дискусия от трагедията на тези хора. *** това е истина. малко уважение, вече няма никакво значение кой е виновен и кой не. децата ги няма, а нас да.

Бъни, предварително се извинявам, но и двата ти коментара са ***! пишеш, за да пишеш, за да изкажеш компетентното си мнение, за да обясниш как родителите са виновни. и дори да са, какво правим? какво значение има това, те са наказани до края на живота си. и не само на 21-ви декември както аз и ти, а целогодишно, всеки ден. баси… просто вместо да ПРАЗНОСЛОВИТЕ, отидете и запалете по 1 свещ! *** ето, аз млъквам!

6. Flirt @ December 22, 2008

Знаеш ли, вчера като писах коментар на статията за полицая пред дискотеката, точно за тази трагедия се бях сетила. Определено е по-добре на такива места да има по някоя кука за респект и дисциплина. Щото пък и не върви да разправяме, че са виновни родителите, че ги пускат, все пак не могат да ги вържат или да бдят нон стоп. И ние сме правили щуротии като малки, колко пъти ви се е случвало да си казвате “Леле, ако моите деца някой ден правят като мен и ми въртят същите номера, ще умра от притеснение и няма даже и пред блока да ги пускам сами”?! На мен- много. Ще кажете, че ние сме имали акъл в главите си. И да, и не. Трябва да имаш достатъчно, за да се сетиш, че “така не се прави”, но дали това ще те спре, е друг въпрос.
Факторите са много- и семейна среда, и училище, абе цялото общество е отговорно за дереджето, на което са хлапетиите в момента, като багаж и възпитание имам предвид. Само че това са си малко общи приказки. А лошото е, че винаги чакаме да се случи някаква подобна трагедия, за да се освестим и да почнем да се питаме, дали не е имало как да се предотврати. Доколкото разбирам от твоята статия, я се освести някой, я не.
Мир на праха им на дечицата!

7. legrandelf @ December 22, 2008

Знам, Flirt… знам :(

И все пак, фокуса на тая ми статия е върху гадното криминално уравнение. Което е не просто смешно… не просто трагично… то е просто и не знам какъв протест трябва, за да се промени нещо!

8. Selene @ December 22, 2008

Елф,
чудесен пост.
Все повече си мисля, че паветата не са толкова лош вариант.
Същото ще стане и с убийците на Балтов - и става с всички убийци. Съдебната ни система е толкова прецакана, че на нищо вече не прилича.

9. Нина @ December 22, 2008

Аз като родител на тийнейджър, не съм съгласна с вменяването на вина на родителите.
Всички родители са пуснали децата си навън за да празнуват, като са разчитали на организаторите, че тържеството ще протече нормално и без инциденти. Нека да припомня, че инцидента стана в час, в който децата могат да са извън дома си без придружител.
Всички училища организират дискотеки за учениците по Коледните празници. Това е практика, която важи дори за дечица в първи клас. Водят ги на детски дискотеки. Какво лошо има? Или да ги заключим в къщи….Защото вече не може да ходят на детска дискотека, не могат да ходят на екскурзия (друг инцидент, спомняте си със сигурност)не могат още сто неща….
А ти, дето се нахвърляш върху и без това обезумелите от мъка родители, ти не си ли ходил като дете на рожденни дни и на тържества?
Аз съм ходила, никога не са ме спирали. Само дето времената тогава бяха други. Тогава ходех спокойно по улицата, дори когато ми се налагаше да се прибирам в тъмницата при режима на тока (спомняш ли си този период или си твърде малък и не знаеш, че имаше такъв?) от училище.
Не, родителите не са виновни.
Други имат вина! Но наказанията са семхотворни.
Толкова струва човешкия живот в наши дни - една условна присъда!

10. agamemnon @ December 22, 2008

аз пък мисля ,че това наистина си е инцидент - трагичен , но все пак просто инцидент.и това че такива неща (слава Богу !) не се случват всеки ден го потвърждават .не говоря за последствията- те са горчиви , ама няма да седна да обвинявам собствениците на заведението нито охраната , да не говорим пък за родителите. започнал съм да “хойкам” на около 13-14 години пък и не само аз-сигурен съм (цялата “банда” бяхме все в тая възрастова граница),но ето и до днес сме си живи и здрави заедно с 99,99999999% от връстниците ни.Струва ми се ,че хората имат нужда от това да има някой виновен ,за да си обяснят лошите неща които стават.Естествено в повечето случаи виновни наистина има, но съществуват и такива изключения (както е “Индиго” според мен),когато просто няколко злощастни съвпадения стават причина за трагедии.
Разбира се драмата с Балтов е съвсем различно нещо - това си е убийство.

11. Bunny @ December 22, 2008

@Нина,

вероятно визираш мен. Момиче съм, м/у другото. :)
Честно казано съм ходила веднъж или двапити и то чак в гимназията и то само на такива организирани дискотеки. Мен на детски дискотеки тип Амор не ме пускаха, дажа май не съм и пирала дали може да отида, защото знаех какво ще ми кажат. И да ти кажа, към днешна дата, с моите 25 години, оценям тези забрани от страна на родителите ми като положителни.

Добре, да оставим настрана Индиго и да кажем, че да, там е инцидент. Лим въобще не го визирам, защото там наистина случаят е друг. Ами всичко останало? Ами алкохолизираните тийнове, подлежа на НДК, градинката на Седмочисленице, агресията… Кой е виновен? Тези деца кой ги възпитава и контролира? Възпитанието е първо работа на семейството и тогава на училището. Държавата е майка, само когато родната се е отказала от детето. Но като ги гледам тия в подлежа на НДК, според мен на тях на всичките държавата им е майка уви…

Съжалявам, че съм рязка, но и не ме интересува как приемате думите ми честно казано. Който иска да се обижда…

12. Stefan @ December 22, 2008

ГЪРЦИТЕ НЯМАШЕ ДА ГО ПРЕЖИВЕЯТ С ЕДНО ЖАЛКО “ЖАЛКО” ,НО НАЛИ СМЕ каде ПО-ОТ ТЯХ-за това при нас МОЖЕ само със “ЖАЛКО”!

13. Даниел @ December 22, 2008

nikru ако мислиш, че с палене на свещи ще се промени нещо………
точният начин е този чрез раздухване(а не с мълчание и молитви).
За да може тия дето тепърва ще стават родители да го прочетат!!!!!!!

14. vali @ December 22, 2008

Без грам носталгия по миналото,защото не е важно как се казва един дом-пионерски ,комсомолски ,студентски ,младежки или скаутски,важно е какво се прави в него.Сигурно щяхме да сме в постоянен разрез със сегашния закон,защото често репетициите ни свършваха и след 21 ч.,а сме били под 14 г.,но ние постоянно бяхме завладяни от тази предстартова сценична треска.А изяви ,дал Бог.Всеки човек има нужда от изява, от признание на труда и таланта му и ако не го научим да пее ,да свири,рисува и пр. и не му дадем и сцена за изява,какво се чудим,че се изявява в дискотеката със съблечена тениска,независимо от пола,пък нали на това ги учат и каките от “кола”

15. Калина @ December 22, 2008

Абсолютно съм съгласна с Bunny.
@Nina, аз също съм родител на тийнейджър, но не съм съгласна с теб. не може да се пускат 10-14 годишни деца на някаква дискотека, при положение, че и малки и големи знаят какви са рисковете от наркотици, алкохол,агресия и тем подобни. За съжаление децата са достатъчно наивни същества и се поддават лесно на всякакви забранени неща. Има една много хубава българска приказка:”покритото мляко котката не го лочи.” Така, че - родители, пазете си децата. Мисля, че трябва да ги предпазваме. Да им даваме свобода, но не и свободия.
@Elf, и с теб съм съгласна, защото не може да имаме такова правосъдие. Не може условната присъда да откупи вината за смъртта на тези дечица.НО: ние сме си в България, и за съжаление тук финикийските знаци са по-важни от всичко.

16. legrandelf @ December 23, 2008

Благодаря на всички за изказаните мнения!

17. наблюдаващ @ December 23, 2008

Да, горното уравнение е резултат от сгрешено условие на задачата. А, задачата е: колко българи са необходими, за да бъдат спасени следващите 1-2-5-7 или повече хора от подобна участ. И отговорът: приблизително 8 милиона, които за всяко свое решение ще имат предвид простичката лема - “Не прави на другите това, което не искаш да получиш от тях”. Така че, докато не променим условието на задачата, ще съжаляваме пост фактум.

18. вили @ December 23, 2008

Да помълчим заедно. Дали мълчанието е достатъчно? Ето само преди два дена отново се зачерни Коледата на няколко семейства. 4 деца на възраст от 14 до 18 години намериха смъртта си в студените води на една бълг.река, а 5-то винаги ще помни този ден. Не ми е ясно как родителите пускат 14, 15 годишни момичета в съседно градче, село на дискотека с млад шофьор и то 18 год.? Не мога да го проумея това. Според мен нещата тръгват първо от семейството, после училището и накрая е обществото. Не знам защо не обръщаме внимание на децата си и проблемите, които ги заобикалят. Нещата са комплксни и като извадиш едно решение на уравнението с много неизвестни всеки знае, че това не е пълното решение иска още решаване. До като не започнем ние, родителите да контактуваме с децата си - няма да има вярно и пълно решение. Вечерният час е хубаво нещо, но кой ще контролира(би трябвало всеки родител) и кой ще го спазва. Има и още и още, но засега токова :))) Браво, Марти, за статията! ;))

« Ченге в детската градина [български игрален филм] Не ритай падналия »