Cos I know... I know... I never meant to cause you no pain
And I realize I let you down
But I know in my heart of hearts
I know I'm never gonna hold you again
Phil Collins - I Wish It Would Rain Down

Ченге в детската градина [български игрален филм]

« публикувано на 20-12-2008 @ 11:44 pm »


Нямаме си губернатор от Австрия,
който да ни е оставил ценен филмов архив след себе си…

Много обичам киното, ей! Не е като да не знаете - справка.
А като работя и в събота нещата съвсем се заплитат в главата ми. И този раирания пор (или е опосум) на Адаша не успя да ме развесели така, както картинката от любимия ми подлез в София. Засега още ми е любим, мхм, мхм… е ли? Ще ли?

Ходя си, слушам си музика и противно на изненадата от онзи ден, когато в подлеза на бул. “Черни връх” пред дискотеките “Амор” и “Дабъл вижън” нямаше никой, тази вечер виждам сладка група подрастващи алкохоликченца. Всякакъв пол. От момиченца до момченца. По прически - фешън-мешън ала Бекъм, по акъл и ЕГН - баш 7-ми клас.

Това май е и единствената им 7-ца (освен потенциално възможните в ЕГН-то им).

Но този път кое беше различното?

О, чудо! Близо до дюнерите стоеше на пост един униформен. Има много професии с униформи, за да не ви тормозя (щото и без друго да ме четете е бахти и терора) ще ви кажа директно.

Детската градина беше “охранявана” от един полицай:
Ранг - сержант (мога да броя лентичките на рамената му)
Височина - 1,75 м (грубо)
Очи - сини (като униформата, малко по-светли)
Усмивка - липсва
Значка - ДА
Пистолет - ДА
Белезници - ДА

И какъв беше ефекта!?

Пред дискотеката бяха оформени три малки групички, прилежно подредили се и много мълчаливи дечурлига. Е, браво! Браво!

Стана ми толкова приятно, че нямаше да заобикалям пуберчета, които ми викат в ушите, тъй като музиката от дискотеката гърми и в подлеза.
Също така ми стана приятно и от факта, че няма пици по пода, нито стълбите се хлъзгаха от стомашната течност на някой опитал-се-да-пие-тийнейджър.

Много радостно ми стана, ей!
Една такава усмивка. Ако можех и на ченгето на пост да я придам, щеше да е гот.

И сега какво?

Това е някакъв самостоятелен акт на районното?
Някой костюмар с 13-та заплата от жълтите павета е разпоредил това?
Протестите от вчера (трактористи+природозащитници+студенти) са трогнали някой и е взето временно (компромисно) решение за преди/около/след празниците?

Нещо не ми се вярва. Но факта е такъв - имаше ченге, съблюдаващо децата ви, мили родители!
Беше там. Сам. Но беше там. Сега може още да е там, знам ли. Може да го е сменил негов колега.
Няма да казвам неща от сорта на: “Късно сте се сетили”. Важното е, че нещо положително се случва по въпроса.

Надявам се хлапетиите да не изпростеят тотално, че като се напият и да налетят на полицая. Това ще е израз на водевилна глупост. Няма такова съзнание, което да оглупее толкова рано в живота си. Или поне не искам да има такова…

Нека помълчим една минутка, така… за собствено успокоение. След това да вдигнем глава и да вдишаме дълбоко въздух. Гърдите ни да се изпълнят с гордост. След това си помислете за отговорния на пост и му пожелайте мислено късмет и спорна работа. За вас е топла вечер, преди 24-ти декември. За него е липса на внимание и наглеждане на тийн инфантилност.

Надявам се тези действия, независимо кой е инициатора им, да имат ефект. Надявам се истински…

« подобни cynical speech, , ,

Посей семето на мъдростта си

Trackback | RSS 2.0

1. Acnapyx @ December 21, 2008

Не вярвам на очите си. Ти май наистина нещо си се отнесъл от работа в събота.

Честно, околко колко други дискотеки видя ченге? Или забрави за това как малките дебилчета наскоро налетяха на хората от БТВ? Ако не бяха налетели, и ако не беше станало онова смъртоносно меле в Щудгард, пагонът отдавна щеше да си седи на топло в районното.

Налага се обаче сега да се демонстрира, че НЕЩО се прави. Протестите нямат нищо общо. Просто на полицейски език районът е бил определен като “рисков”, подобно на стадионите по време на мач Левски-ЦСКА. Така че е пратена една униформа да “респектира”.

В интерес на истината и това е нещо де, макар че като му свърши смяната, те пак ще простеят. Но… денонощно дежурно ченге да поставят там - едва ли.

2. legrandelf @ December 21, 2008

Паро, не се отнесох много и не халюцинирах :)))
Имаше го. Не го пипнах, за да се уверя истински ли е, но мърдаше :)) Следователно, истински е бил!

Не съм обиколил всички дискотеки в София, но там имаше. Мда, районът е рисков, да едно ченге беше, да ще му свърши смяната и хлапетата пак ще простеят.

Но ако можеше да не е само това, а малко да се променят нещата и да има повече “респектиращи” около тия горещи точки, където стават инцидентите и голямото деградиране на младежта…

3. martinangelov @ December 21, 2008

Аз предлага всеки, който мине от там да го поздрави съвсем любезно и да му благодари за реда който внася, да го накара да се почувства човек полезен, да му предаде добротата с която всички българи сме надарени дълбоко в душите си и да погледнем към светлото бъдеще на нашия велик Народ :)))

(как го казах само)

4. Flirt @ December 21, 2008

Тая история ме подсети за една случка от моя пубертет. Тъкмо бях завършила у-ще и вече нямах право на транспортна карта. Ма хем не ми се даваха пари за билетчета, хем не ми се пътуваше съвсем гратис. С известни (признавам си) фалшификаторски умения се сдобих с транспортна карта с моята снимка, но името и ЕГН-то на сестрата на мойта приятелка, която се мултиплицира Х 3 за пред градския транспорт. И така, прибираме се зеднъж аз и другарката ми от Хелоуийна в Студентски град и незнайно как се озовахме някъде из “Красна Поляна”, транспорт вече нямаше, пари за такси забрави, а и кой ти ползваше такива глупости. Ще се ходи пеш, колко му е. Една патрулка ни видя, от ония “кучкарниците”. В пристъп на съвестно изпълнение на дълга спират- “Документи, момичета?” Какви ти документи, излязла съм от вкъщи само с най-необходимото: ключовете (тогава ГСМ-та май нямахме още) и някви джобни, които вече ги няма. Обаче в задния ми джоб въпросната транспортна карта, показвам я. Едно че ние бяхме невръсни 18-годишни пикли (по “мое време” на 18 си бяхме абсолютни дечица, не като тия мутанти сега), едно че ЕГН-то беше с поне 3 години по-пресно от моето. Чичковците се прекръстиха и тутакси ни натовариха да ни закарат. Само че кучкарникът има само две места отпред, а няма да ни метнат в клетката все пак. Не знам,дали можете да си представите картинката, но се озовахме в купето отпред: шофьорът, аз-приседнала върху жабката между двете седалки точно зад ръчната спирачка, на другата седалка другият полицай и мойта приятелка, която се наложи да се чучне в скута му! Той човекът само каза :”Колега, дай да загасим осветлението все пак, че кой знае кво ще си помисли някой”. Ние- някви наивни, весели дечица; събрахме им очите по пътя и толкова ни харесаха, че направиха парадна обиколка на паркинга пред блока и даже бибиткаха, в случай че на някой от клюкарещите ни връстници все още не му е паднало ченето да ни зяпа.

5. legrandelf @ December 21, 2008

Много яка история :))))
”Колега, дай да загасим осветлението все пак, че кой знае кво ще си помисли някой”

хаха педофилия от полицаи от висше ниво :P
Шегувам се, добре, че са ви прибрали.

Относно полицаите на пост, доколкото си спомням, имаше повече полицаи отколкото военни. Да сложат по един до всяка дискотека ( особено в студентски ), да им дадат една 13ста заплата да не протестират и да не се събират да пият минерална вода и всичко ще е ок.

7. legrandelf @ December 21, 2008

Това с техните протести става гротескно. Чудят се вече какъв продукт от бакалията да им напъхат в ръцете и да спишат поредната ирония. Ужас! :))

8. Bunny @ December 21, 2008

Някой трябва да тегли по един бой на майките и на бащите! Като хванат такова хлапе пияно или дрогирано, трябва заедното с родителите да лежат една вечер в ареста!

9. До legrandelf @ December 22, 2008

Не е гротескно. Прочетете малко по техните форуми да видите за какво става въпрос. И сред тях има свестни хора, но нали знаете, че рибата се вмирисва откъм главата… Браво на който се е сетил

10. legrandelf @ December 22, 2008

Не се изразих правилно - превръщат го в гротескно. Не полицаите, медиите. Изобщо, всичко де що бълва някаква (дез)информация в момента просто се гаври със заглавията.

Няма да се учудя ако някой ден се събудя, отворя някой сайт и там да пише:

“Полицаи се събраха на протест пред Министерството с пакетчета слънчоглед Вуйчо Ваньо”

Което ще си е гавра с тях :( Не ме кефи.

А за свестните хора, разбира се че има. Никога не говоря за 100% без изключения. И винаги говоря заради точно тези изключения, които заслужават поне едно браво!

« Филодендрон или дендрофил Криминално уравнение »