Cos I know... I know... I never meant to cause you no pain
And I realize I let you down
But I know in my heart of hearts
I know I'm never gonna hold you again
Phil Collins - I Wish It Would Rain Down

Абсурда на родната ни реклама

« публикувано на 15-12-2008 @ 3:52 pm »


Отлагах, отлагах, отлагах… накрая се появи Норм, разсмя ме и не издържах…

Всеки път минавам покрай тоя билборд… не мога да го гледам! Не могааааа! Иде ми да си издърпам косите, да ги откъсна… пък после и мустаците да си подхвана. Ужасно е!

И най-лошото не е, че имам такива оскубателни мисли. София гъмжи от тоя фасон с половината мустак. Не знам добрата или лошата половина от третата вежда са му оставили, но факта че е половин… на реклама… на такава голяма реклама, на голяма фирма като GloBul… ме размазва!

Защо бе? Защо бе хора?
Кажете, че е чужда рекламата. Моля ви! Не вярвам от Cosmote гречко, да са ви пуснали такава простащина. Там са по-’убави рекламите.

Ако не бях клиент на “Глобул”, със сигурност тая реклама нямаше да ме направи такъв. Как?
Представете си ситуацията:

- Здравейте! Добре дошли в “Глобул” !
- Здрасти… взех си телефон и искам… искам номер и да съм ви клиент, нали…
- Добре, заповядайте тук на стола.
- На стола, но какво?
- Не се притеснявайте, седнете…

И точно тогава, преди да съм промълвил следващата си думичка, ще съм вързан върху бръснарския им стол, зад мен зелен Суини Тод ще наточва бръсначите си.

О, БОЖЕ! И да крещя, няма кой да ме чуе. После вероятно ще ме смелят и ще ме направят на пай. А слогана, разбира се:

“Най-вкусното предстои !”

Абсурдно е! Българи ли стоят зад тази креативност? Надявам се - НЕ. Или пък ако е отговорът е ДА, ебах я аз тая креативност.
Оригиналничене. Стига бе, добре поне че няма мегаборди с облика на тоя сладкиш.

Аз под креативност разбирам госпожиците и господата от 2be, които правят неща като туй дръвче.

Кефи ме. Приличат на портокалчета през зимата в една замръзнала от криза страна.
Радва окото, топли цветове са най-малкото…

М-Тел и те да не останат по назад, постоянно бълват някакви простотии. Като последната им, пича с ориза в ръка и до него няколко “сгънати” сърми. Майчицата му кулинареста… какво общо има това с телефоните? Стига символика. Платката, която ни позволява да говорим с цял свят няма нужда от чак такива секси представяния. Не ме кефи!

Но не само мобилните оператори рулират. Преди време на бул. “Черни връх” и ул. “Сребърна” (която сега се казва “Хенрик Ибсен”) цъфна това. Не знам сега там ли е, може да проверя. Остаряли неща спирам да гледам (изключение правят няколко класни порно филма, но това е съвсем друга тема).

Освен тия билборди, плакати и бутафории, които насищат съзнанието ни, докато кръстосваме града, вкъщи ни чака телевизията. Или пък през останалото време - интернет. А там дал Господ, много бълвоч, ей!

Култова е статията на Norm за гъз папира “Емека”. Те са си го просили този анализ. Много добре се е справил. Скоро не беше списвал, но с тая статия (четох я сутринта в 3 часа, много се смях, с глас в повечето случаи… ей, притеснявах се да не цъфне някой съсед с точилката да ме разстеле на пода за едно бързо… коледно кравайче) прогони всички полтъргайсти от маркетинговия пазар.

Всичко май е заради прословутата креативност… Ах, както не малко пъти съм споменавал (тука мисля, че не… но ако ме познавахте, досега да ви е писнало да ви го казвам)… в днешно време всеки разбира от SE(л)O и търси креативното!

ПФУ!

И много ме кефят. Спрат се някъде, загледат едно обикновено нещо, примерно… билборд в изцяло жълт цвят, в центъра надписа на рекламираното изделие/фирма и звучат така:

“Виж, виж колко е креативно…”

Ами, извинявайте ама не сте прави!
Някой да има в ръкава си други реклами? Някакви? Споделете, аз като се присетя за още култови рекламни изделия ще ги списвам тук, я като коментари, я като едит на поста.

И моля ви, маркетингови специалисти - правете смислени реклами. Ако ви е трудно - не се занимавайте с това! Може да работите друго - в цирка клоуни се търсят. В TV2 - също…
Няма как с подобни ташаци да стигнете класата на корпорации като Saatchi & Saatchi.

« подобни cynical speech, ,

Посей семето на мъдростта си

Trackback | RSS 2.0

1. UZUMAKI Бла @ December 15, 2008

Болбордът наистина е отвратителен, но не (само) по вина на рекламната агенция, в това можеш да бъдеш сигурен. :X

2. legrandelf @ December 15, 2008

Със сигурност. Все пак някой е одобрил тая реклама :)) Освен шефа на рекламната агенция… това е бил и някой Глобулски високопоставен путьо :)

3. Марти @ December 15, 2008

Много як анализ браво :)

4. Боряна Ненова @ December 15, 2008

харесваш ми :) не съм го виждала тоя борд, но определено е грозен. а и със сигурност не е гръцки :)

5. legrandelf @ December 15, 2008

Не е гръцки :)
Ти може да свидетелстваш, че там няма такива тъпни, нали? ;)

6. GaN @ December 15, 2008

Вчера и аз си мислех колко глупава е тази реклама на Глобул и какъв автогол всъщност си вкарват. Браво за статията!

7. admon @ December 15, 2008

Глобално глупаво. Половин мъж за половин абонамент от половин година.

8. martinangelov @ December 15, 2008

хахаха това със Суини Тод ме разби :) иначе рекламката е ултра тъпа. За мен най-гнусната реклама е на Германос с пудела, нали се сещаш … РАЗХОДКА (рекламата е гръцка, но проблема според мен е в дубльора) За Германос И Дубльора На Кучето

9. Viktoriya @ December 15, 2008

Глобул не мога да ги разбера…
Искат да увеличат дяла на пазара, но никак не им се отдава!
Ако продължават така никога няма да станат първи…
Рекламите им всички до една са много “асоциативни” - направо нямам думи…

10. legrandelf @ December 15, 2008

Всъщност всичките реклами за Супер Любо на БТК са психиращи :))

Рекламите с чалга певиците също…

Има и още, просто не мога да се сетя за тях на мига! :))

11. trakatumka @ December 15, 2008

Булшит! Всъщност не се сещам и за една свястна българска реклама - или ще е абсолютно лишена от оригиналност, или ще е поредното плагиатство с някакъв неразбираем слоган.

p.s.Искам да се оплача, че и на мен този с половиния мустак ми разваля гледката всеки ден понеже някой умник е решил да го пльосне точно срещу изхода на метрото. Зле сме!

12. legrandelf @ December 15, 2008

Нека направим дописка към Бойко Борисов и да свали тия постери :))
Както се случи с онези голотии на Азис и Китаеца преди време, ако се сещате (или ако се опитвате да забравите това чудо на чудесата, хахахха).

13. trakatumka @ December 15, 2008

То това как да го забравиш? Очаквам някоя нова изцепка по Нова година:]

14. pa4ito @ December 15, 2008

Наскоро говорих с една “кандидат-специалистка” в рекламата(”кандидат”, защото още не е навътре, а “специалистка” щото в БГ-то сите сме специалисти и то по всичко). Та мацката ми раправя, че си говорила с някакъв “супер-спец”(то е нещо като по-горното в кавичките, ама не баш…) в рекламата и той я “свтнал” в най-главното в рекламата - може да е супер тъпа, важното е да има нещо, което те кара да я запомниш и да си го повтаряш, независимо дали музикален рефрен или някакъв идиотски “текст” . Като пример веднага ми изниква рекламата на 2Би(музикален рефрен и готина рибка); Кока-кола(музикален рефрен), “Ипотетеично - хипотетично”; “Данчо да се жени?? Да-да”… И веднага ги съпоставям с рекламите на Глобул, МТел и моите “любимци” от БТК(ВиваТел). Тези последните са уникални с тъпите си реклами, имам чувството че вкусът им е в петите. То не беше “Copy+Paste”, то не беше чудо и със Супер Любо, сега напоследък, гледам копират от Швепс.
Аз не съм рекламен специалист(и маркетингов също…), ама как може такива олигофрении като тази реклама на Глобул дето пише Елфа за нея, да се одобряват? Айде, спецът от агенцията, явно е измислил рекламата след 3 дневен як запой със всички световноизвестни и неизвестни алкохолни напитки, ама тези юнаци от фирмата поръчител, как може да си дават парите за подобни простотии. А най-много се смея на рекламата на Райфайзен, където банковата служителка “по-по”-каше (или “па-па”-каше :-) ) и не искаше да чуе за дохода на семейството(да ме прости Елфа, че се връщам толкова назад). Е, добре де аджеба, така и така наливат много пари, ами да ги налят на правилното място. Навремето имаше едно предаване на Део по канал 1 за най-готините реклами в света. Е па, да го намерят, да го гледат и ще имат 5000 пъти по-добри идеи. А не да си мислят, че като залеят всички медии с тъпата си реклама и я “връткат” един месец нонстоп и ще се котират на пазара. Щото ще стане “Да-да и един мармот увива шоколада”.

15. legrandelf @ December 15, 2008

pa4ito, разбирам те напълно. Наясно съм и с факта, че там им е цялата врътка, да те накарат да ги запомниш. Ето, всички знаят рекламата - това е ОК. Няма проблеми, въпроса е - влияе ли ни тая реклама? Или просто перат някакви пари. Защото, кой не знае Кока-Кола? Кой не е чувал за Глобул (говоря в България). Нима имаш нужда от една такава тъпа реклама? Не вярвам :)

Но пък и отново за Дориан Грей ще заговорим и… “Няма лоша реклама” :)

16. Маруся @ December 15, 2008

Според мен истината е друга. Първоначално човекът от рекламата си е бил с два мустака, но понеже от Глобул са се стиснали и са платили половината от предварително договорената сума, от рекламната компания, изготвила билбордовете, са резнали единия мустак на човека.
На мен такива асоциации ми навява тази реклама за творческия процес на рекламистите, а и за услугите на Глобул - също.

17. asphalt @ December 15, 2008

Не съм се изказвал досега, но… По-тъпи реклами от тези на телефонните оператори в Бг няма. Мразя реклами, защото по мое време нямаше такива (стар съм:). Е, като тия няма:)

18. JustAFaceInTheCrowd @ December 15, 2008

Едно на ръка, че както каза pa4ito , целта на рекламата е да е бъде запомняща се преди всичко….

Другото - постоянната и досадна повторяемост - за това също си има причина.Това го казвам от професионален опит - продуктите и услугите, които не са жизненонеобходими (хляб, олио, прах за пране), се забравят.Постоянното напомняне, набиване в очите, билбордове, тв реклами и каквото там се сетиш - всичко това чисто и просто увеличава продажбите изключително много.
Да знаеш, че Глобул съществува е едно … но по 15 пъти на ден да слушаш за новата промоционална тарифа е съвсем друга бира ;)
Без постоянна, свръхдосадна на моменти реклама, тези неща ще се продават тройно по-малко.Плюс това да не забравяме и фактора “конкуренция”.Дреме ми на мене дали ще съм абонат на Мтел или на Глобул … да, ама на тях им дреме - затова ще се избият от реклами и изгодни оферти (със ситен текст в долния ляв ъгъл), за да ме спечелят и задържат като клиент.Мен и останалите 7 млн паляка .Това е положението.

19. Нина @ December 15, 2008

винаги когато гледам тоя билборд откровено ми става гадно. чак ми се драйфа, браво че се сети да го оплюеш. прилича ми на реклама от типа на мераклийско вино с тоя смотан и гнусен мустак, още малко от глобъл ще кажат че с мерак го правят. и толкова време се задържа тоя грозна картинка навсякъде в софия, липсва на билборда само една гола мацка. кошмар, кой болен мозък е измислил тая некадърна реклама. що не обръснаха и половината коса на тоя смотльо на рекламата?

20. диди @ December 15, 2008

аз преди време бях драснала няколко реда по повод рекламите, ето линк да се присетите и за самите реклами ;)http://didi.myblog.bg/post/208

21. gozer411 @ December 15, 2008

Браво за статията!
/има и хубави рекламки - пример: онази с кремвиршите…Ооооо…Пеппи…докараха Кккремвирши… (леки) :)

22. Binev @ December 15, 2008

За големите “граждАнки” дету бачкат в рикламните ъгенции и в трите мубилни Уператора:

Вечи ич ни ми са копа!
Искам ф офис да работа!
Хем ши одя нагласена,
ду ушити начервена.

На бюроту кат са тура
с вапцан’ти си маникюри,
на кумпютъра ши щракам
и краката ши си клата.

И на шефа ши са слагам,
в рабута дан ма натяга.
Ич ни ща да съм работна,
туй присъда й дуживотна.

Той ни ша ма затурмози,
сал в колата ши ма вози,
фирмата да придставлявам,
хем и да я разкрасявам.

В службата кат са издигна,
море кък носа шси вирна –
ши са фукам, шса надувам,
на граждАнка шса приструвам.

Сал ни знам с каква заплата
шефа ши ма удурдиса,
да ни бъди да ма смята,
чи съм проста кат мутика.

Тоз кумпютър, тез изици
язе къкту съм умница
мисла бързу ши ги сфана,
раснах в убщиство утбрану.

Ни ми мяза тъз мутика.
Гачи най ши мий прилика,
ку ду офис са дукопам!
Нъл сми вечи уш в Европа!?

Чи кандисах най-подире.
Рабута ф града ши дира.
КОнкурси и интервюта –
някак тряа са набутам.

Аку чуйти нейде нещу,
мола ви са най-гурещу
да са сетити за мене,
чи за копан иди времи.

23. Q48 @ December 15, 2008

Как само се радвам че много хора ненавиждат та реклама…побърквам се само като я “помириша” само…дори не я гледам…Мислех си че нещо аз не съм наред…УЖАСНА Е…УЖАС

24. legrandelf @ December 15, 2008

Брей, много хора са афектирани от рекламата :))) Изобщо не очаквах. Колкото повече половин мустаци има в София, толкова повече недоволни! Ужас!

Май наистина ще се наложи една подписка до Бойко Борисов, за да ги свалят тея тъпизми :)

Или поне да се надяваме коледните промоции на Глобул да са по-готини и да заменят всички тия недообръснати, ъх… рекламни лица :)

25. stamencska @ December 15, 2008

Giobul печелят награда за мафиотска компания, за която ако си им станал един пьт абонат откачане няма. Не вярвайте на рекламите им!

26. Slavi @ December 15, 2008

Ochte din komentar… Az ziveja v Sao Paulo. Tova e megalopolis s nad 28 miliona ziteli…. i bez pravo da se postavjat reklami v celija megalopolis. Prosto predi okol oedna godina rechiha i go zabraniha… Sega e mnogo po-gotini… njama gi tezi prostotii ot predi…

27. Лъчо @ December 15, 2008

Афектиран? Хе хе, направо съм Тиран от Ефекта. Умопомрачаваща реклама. Имам нещастието да съм из градските задръствания всеки ден. От почти всеки ъгъл ме гледа билборда с таз реклама. Винаги предизвиква едно и също чувство - да усиля Hells Bells и да се засиля към него с идеята да спася много хора от това да го гледат. Ама нейсе, смелост не ми достига. Тоз мазен поглед, тоз халФ мустак, тази рекламна креативност… Чувствам се съсипан. Рекламите от ден на ден стават все по “креативни” с елемент на наивност.

28. legrandelf @ December 15, 2008

Ужас! Щом тая реклама поражда суицидни мисли у хората не е добре, ама хич!
Не подозирах, че рекламния проблем е толкова сериозен. Трябва да се вземат мерки!

Аз предлагам да се съберем, бригада от 20-на човека. С пет-шест автомобила. Взимаме високи стълби и разни инструменти и да демонтираме това зло на маркетинга! :)))

29. Лъчо @ December 15, 2008

Големия проблем е, че ако не е тази ще е някоя друга, избавление няма. Просто си мислят, че сме тъпи и не разбираме идеята. Ето за пример за добра реклама, според мен, е рекламата на Джони Уокър. “Аз имам поглед, ти имаш зрение”…Дано не бъркам. Ето това е идея и реализация. Айде сега слагаме тоз билборд с мустака и до него този на Джонито…

30. Бандитко @ December 15, 2008

Да бяха му обръснали и едната вежда.Когато минавам с тролея или автобуса все ме напушва на смях и се чудя кой простак е измислил тази реклама.

31. legrandelf @ December 15, 2008

Не ги слагай, няма място за сравнение :)
Прав си, че не е единствената реклама, но… все пак трябва да се започне отнякъде, нали?
В противен случай ще се натрупват ли, натрупват - и накрая? Боц…

32. Лъчо @ December 15, 2008

Тва Боц е винаги за всички нас, а на тях не им дреме.

33. антимедк @ December 15, 2008

Мразя реклами - НЕ ГИ ГЛЕДАЙТЕ. Не си причинявайте ежедневни промивки на мозъка с тези глупости. Забравете за телевизията, хора !

Медийте са 1/2 от проблема на бг.

34. JustAFaceInTheCrowd @ December 15, 2008

@антимедк
Аз отдавна съм забравила телевизията - за последните 6-7 години не ми се събират повече от 12 часа пред телевизионнния приемник.Обаче инфото налазва другите медии - интернет,билбордове (които няма как да не видиш), радио (което на места си принуден да слушаш)…дори и по големите магазини (Метро,Кауфланд) спират отвреме-навреме музиката за някоя идиотска реклама - обикновено за тяхна промоция, но понякога и за нещо друго.
Няма отърване от медиите.
А не е хубаво да се живее и в информационно затъмнение…

35. Manol Trendafilov @ December 15, 2008

То май трябва да е съвместна реклама със жилет blue 2 plus.

P.S. видях реклама на sim-Патия докато го пиша това, на фона е някаква интерпретация от “Al bundy” изглежда зарибяваща. Да поясня: Много мразя Ал :)

36. legrandelf @ December 15, 2008

Като каза sim-патия (sim-патки) се сетих за оная дивотия, където брояха паричките. Всъщност, когато кажеха нещо и един келнер им пускаше по лев. Щото скъпи разговорите били. Май бяха на тия - sim-патия. Може и да бъркам де, но със сигурност е на някой телефонен курифей!

37. martinangelov @ December 15, 2008

А за горкия човек с халф мустак някой помисли ли, представете си какво му е :) кога ще пускаме подписка или прати линк на глобул да си видят малоумното творение.

38. JustAFaceInTheCrowd @ December 16, 2008

Горкият човек с халф мустак може би е и с халф мозък, след като е позволил да го изтипосат в такъв малоумен вид на всички билбордове в страната :)))
Хак да му е ся да го сочат по улиците с шепот “аааа, тва е оня с половината мустак от рекламата” !
Но от друга страна, ако е прилично забогатял от тази гавра с муцуната му, дреме му на дедовия кой кво си мисли.

39. legrandelf @ December 16, 2008

Охо, тука ми намирисва на въпроса: “На каква цена бихте продали това си достойнство (пример: да ви окепазят по подобен начин за някоя реклама)?”

40. Истината @ December 16, 2008

Човече само заради тази статия заслужаваш Оскар сред всички Блогъри в България.
С уважение:
Истината

41. legrandelf @ December 16, 2008

:))))))

42. legrandelf @ December 16, 2008

legrandelf към PR@globul.bg

“Здравейте, Глобул :)

Много се радвам(е) на услугите ви, безспорно, качество са.
Но от известно време, по улиците, из сайта, в клоновете, на местата където може да се плащат сметки… ние, клиентите, срещаме едно “странно лице”, с половин мустак.

Оказа се (вижте това: http://cynical.elfglade.com/?p=894 - дори да не зачитате цялата статия, може да обърнете внимание само на коментарите), че УЖАСНО голям процент от трезво мислещите не просто не си пада по фенси рекламата, ами я смята за… просто прочетете :)

Не знам. Тази промоция няма ли да изтече скоро? Или изобщо промоция ли е?
Няма ли някакви коледни примамки за клиентите.

Някак си, не бива толкова креативни да са рекламите. По едно обикновено “Най-доброто предстои” напомняне ние, клиентите, пак ще си обичаме Глобул. Но реклами като тази… ъх…

Благодаря за вниманието!”

43. Истината @ December 16, 2008

И аз обичам Глобул. От 4 години съм при тях и не си сменям картата. Дори си взех допълнително 2 които изразходих и изхвърлих. Но все още си имам на месечен абонамент. Но тази реклама няма нищо общо с любовта ми към Глобул. Аз продължавам да си ги уважавам и ценя, нопросто тази реклама ме кара да се извъртам по улиците стига да не видя това противно и гадно лице с физиономия на масов килър. Сори де, но вчера дори когато го видях на Орлов мост извиках, че ме е стреснал поради факта, че крайно ми е неприятен. Съжалявам много. Не съм расист, но това някак си е брутално.

44. Зелен Бетон @ December 16, 2008

Това, което дразни, е не точно една или друга конкретна реклама, а фактът, че като че ли все повече ги правят КАТО ЗА ИДИОТИ. Масово. Гледаш ги такива “шедьоври”, и те все едно ти се хилят насреща: “Аве, идиот с идиот, ти кво искаш! КАТО ЗА ТЕБЕ - ТОЛКОЗ!”

А има и реклами като тази:
Honda - When things just work
При които просто спираш да дишаш…

45. JustNick @ December 16, 2008

Смея да твърдя, че съм голям ценител на добрите реклами :) Едно време като бях съпорт, доста реклами изгледах в youtube. “Banned commercials” в търсачката и спокойно може да си убиеш 2-3 часа.
Но да се върнем в нашата мила родина. Едни от най-добрите реклами пускани на нашия пазар според мен си остават тези на Кока - Кола, като изключим последната “семейна” серия с пича с девствените мустачки. Последната запомняща се е тази на Light с пляскането. Понякога се срещат и добри чисто български реклами. Тази на кремвирши Леки си беше попадение. Наскоро ми попадна една подобна. Не знам на чия агенция е, но много ми харесва и поне за мен е креативна. До голяма степен отразява доста добре родната действителност в дълбоката провинция :) . Ето за какво говоря - Култова реклама на ДЗИ

П.П.
Elf, ти да си бил из т.нар. “Getoto”?

46. RoujkaBG @ December 16, 2008

Ненавиждам билбордовете, които закриват панорамата пред балкона ми, природата по пътищата.

Мразя неправилно монтираните билбордове по кръстовища, които ме лишават от видимост и ми пречат да шофирам безопасно.

Комерсиален кич,който освен да ме дразни не ми въздейства по никакъв друг начин.Познавате ли някой който си е купил водка, певачка, имот или нещо друго, благодарение на билборд монтиран на магистрала?

47. Acnapyx @ December 16, 2008

Поне аз тази реклама я виждам практически ежедневно. Първия път дори не забелязах “странния” мустак. А когато осмислих странната картинка, и се сетих за един не по-малко странен герой - капитан Гуд от любимия ми на младини “Рудниците на цар Соломон”, който в продължение на половината книга се разкарваше полуобръснат, за което се радваше на всеобщото обожание на туземците :)

А за Емека… ох, като се сетя за радио-версията!
“Чухте ли за новата тоалетна хартия? Чакайте, сега ще ви попея:
Тя е здрава, тя е мека, тя е новата Емека!”. Направо да се насереш от смях :)

48. legrandelf @ December 16, 2008

@JustNick:
Мда, 3 години и половина лежах в блок 3 на “Гетото”.
(Как звучи само, като че сме били в затвор)
А ти? Къде се помещаваше, т.е. кой беше из “Мрежата”?! :)))

@Acnapyx:
Ай, ай, ай! Хубаво, че не слушам радио, иначе стомахът ми нямаше да издържи :)

49. Евето @ December 16, 2008

Здравейте:)
Изчетох статията и последващите я коментари и мога само да кажа че съм съгласна със всяка дума от написаното.
Още в първият миг когато се появи човека с мустака ми стана зле.Старая се да не гледам билбордовете по улиците,но ако някой път не успея да отклоня погледа си достатъчно бързо,винаги си задавам въпроса: ” Кой малоумен рекламен спец измисли това чудо на рекламата?”… Но не държа някой да ми отговори..
Че наистина има и добри попадения в българското рекламно пространство,съм съгласна.Особено ми харесваше рекламата на някаква кайма със .. :” Той Митко от малък готова кайма не яде..”:))) Смях голям.
Тук обаче искам да изкажа огромното си възмущение от рекламата на вафли,в която хора на възръстта на пра-баба ми,говорят като малоумни олигофрени..
“Объркал си рейса,пич /с хубаво поставено ударение на “объркал”/, или “Не се вкарвай в некви филми,бе,братле…”.. Ужас,всеки път като го видя това и ми идва да повърна. Но,проблема си е мой:)

50. legrandelf @ December 16, 2008

Ако говориш за последните вафло-реклами - съгласен съм! Възмутителен сленг от такива възрастни. Зле, зле!

А сега се сетииииииих… рекламата на шпек “Леки”, към коя група я слагате? Успешни или неуспешни :))
Едно е сигурно - ужасно ме разсмива - всеки път!

51. Евето @ December 16, 2008

Прав си,рекламата е смешна и аз лично я слагам в графата ” Успешни”.:)
Но.. в моята класация има една друга,която заема особено място в сърцето ми:)
Реклама,открадната от Сладоледи BOSS.
В българската версия става въпрос за .. бадеми:)
Нали не съм само аз прецаканата която съм го гледала?:)
Смях голям… и голям позор:) А откъде и с какъв кастинг избират актьорите,е поредната мистерия:)

52. legrandelf @ December 16, 2008

Всъщност, рекламите за “Ааа, вие за наденицата ли питате?!” също са култови :)) Много са забавни, ако не друго. И ония с подправките и те: “Балканът пази своите тайни” :))

53. admon @ December 16, 2008

Здравейте! Преди година си бях в България. Видях една готина реклама. Става въпрос за наша ракия. Свиреха шотландци с българско звучене на гайди. Шотландците по една теория са наши роднини (СТАВА ВЪПРОС ЗА МАКЕДОНСКИЯ ДЯЛ НА ПИРИН). Имат “Mc” - “Мак” в имената си, носят полички и в народните носии на пиринско има. Гайдите също. Реклама означава “популяризиране”.

54. pa4ito @ December 16, 2008

На “Леки”, наистина им беше култова рекламата и мен ме кефеше. Също така ме кефеше и една друга реклама за някаква наденица май, не помня точно. В нея участваше Христо Гърбов и дебнеше някакво отче - “Блажиш ли, блажиш ли, дядо попе?…” :-)
Между другото, Елфа като отвори дума за рекламата на Глобул, за двамата млади, дето им отброяваха парички за всяка дума, някой сеща ли се пълното стихче? Започваше така “любима, колко време мина - от първата целувка в градина…”. На мен специално ми хареса само стихчето :-)

55. legrandelf @ December 16, 2008
56. JustNick @ December 16, 2008

Norpheus - блок No.2 с любезното съдействие на инж. Любка.

57. legrandelf @ December 16, 2008

Познато като ник, но не съм много сигурен. Нещо общо с “pipo”? :)

58. JustNick @ December 16, 2008

съкилийник :)

59. legrandelf @ December 16, 2008

Браво! Значи се знаем :)

60. pa4ito @ December 16, 2008

Благодаря за линка, Елф. И като говорим за реклами, един поглед малко зад кадър :-)
Как се правят рекламите

61. legrandelf @ December 16, 2008

Уау! И твоят линк си го бива! :)

62. Sys4o @ December 16, 2008

Една също много готина реклама беше на Шуменско с Кръстьо Лафазанов - “Оставете ме на бира!”. Невероятно сладък беше с това куче. :)

63. legrandelf @ December 16, 2008

Те май всичките са им фън, примерно тази: “Шуменско - хората сбира”

64. който плаща, той поръчва музиката! @ December 16, 2008

За съжаление се намираме в БГ. Не само, че се е упражняват върху нас, докато се учат на реклама. По-лошото е, че който плаща, той поръчва музиката. И даже и да го убеждават стадо опитни рекламисти, той пак си иска неговия половин мустак. И не само това, после се хвали, 4е тази блестяща идея е негова. А след това и награда за най-добра реклама може да спе4ели, ако е спонсорирал добре ;-) Аз лично не бих дал и стотинка за прах за пране Бонукс, а на леля Мария бих и размазал мутрата, ако я срещна. Пък нека няма лоша реклама!

65. polya @ December 16, 2008

мхм, тоя ти пост вчера беше известен из нета >>> избрано от свежо :)

66. legrandelf @ December 16, 2008

О, Поли ;)
Той “Емустака” беше рамо до рамо с “Емека” - другата култовия от вчерашния ден (статията на Норм) :)

67. polya @ December 16, 2008

абе, важното е, че си поп-стар :)) аз викам да оставят Азис да си праи рекламата, човекът поне е ЕСТЕТ ахахах

68. legrandelf @ December 16, 2008

Знаех си, че е време да се обръсна. Приличам на поп, сега даже и стар поп ме нарекоха :))))))))
Азис естет? Хм, лет ми финк… Хмм… ай нийд тайм ту дисайд :))

69. polya @ December 16, 2008

ДЪРЖА да отбележа, че не бях НИКАК сериозна :D so, u can stop finkin now :D

70. AntiVirus @ December 16, 2008

И аз лично не съм виждал по-глупава и нецеленасочена реклама, без никакво послание и позициониране. И това го казвам в лицето на маркетингов специалист. Дано да им е успешна следващата година, защото както са го подкарали няма да го бъде.:)

71. legrandelf @ December 16, 2008

Отдавна спрях :)) И без това ме мързи по обяд да мисля, хахаха!

72. skeila @ December 16, 2008

тая реклама и на мен ми направи впечатление… ама не добро :)), макар че накрая се засмях от тъпня. Тука на голяма популярност се радваш ти :) Само коментарите да прочета ще ми трябва поне час :))/Много бавно чета май :))/ А аз искам да наваксвам и с други историики.

73. terorero @ December 16, 2008

какво ще кажете за телевизионната реклама на ..мисля Дуфалак беше ..Едно момиченце,една кукла барби и една безмерна простотия.

74. раста гошо @ December 16, 2008

проблемът не е в половината мустак, а в собственика му - гига психо педофил на лепило. той е гадния. в рекламата има един възрастен пич в тази сцена.

75. legrandelf @ December 16, 2008

Като каза Дуфалак и първата ми асоциация след това е за рекламата на анти-подрискин :)
Как се казваше?
За жената, дето изтичва във храстите и те след това се друсат. Заеби!

Или оня дето се подува от газове или пък жабата на “Стодааааааааал”. Но не са чак толкова абсурдни, колкото плачевно забавни :)

76. Web design company @ December 16, 2008

Това наистина е една голяма глупости, много съм възмутен от подобни креативни изяви!

77. Георгиева @ December 17, 2008

Отвратителна е и онази с падащият зъб в мивката, плюе кръв и му дрънчат зъбите в мивката. Много е гнусна.Аз веднага превключвам канала за да не я гледам.

78. legrandelf @ December 17, 2008

Мда, за тази реклама един приятел вчера ми разказа. Не съм я гледал (нали, щото вече кой ли не разбра, че ТВ няма и не гледам ТВ) :))

Но си е гнусарско. Такива брутал реклами обикновено правят ако ще да са социални. Но тази за паста за зъби, спираща кървенето на венците. Баси!

79. njkj @ January 21, 2009

И аз мисля, че се броят на пръсти добрите БГ реклами. като например “Ооооо Пепи!”.
За тази реклама на Глобул мога да кажа - “Не е луд който яде зелника, а който му го дава”. Как не мога и аз да измисля една такава простотия и някой да ми плати за нея? И то дебело! Иначе си мисля, че един от най-тъпите раклами са на банките. Имат и една хубава страна тези раклами по телевизията - вечерно време, когато започнат да ги дават, гледаме да се включим във времето на излъчването им набързо да раздигаме масата, или просто да отида до банята. Лошото е, че ги дават и в 19-20ч. - тогава сядам на масата и както си пия ракията започват през екрана да хвърчат дамски превръзки /с крилца :)/ и тоалетни патета да кръжат около и в тоалетната чиния, а микробите заминават по направление. Добре,че съм бил в казармата и съм виждал хлебарки в ориза, та сега апетитът ми не се влияе особено от тези хигиенизиращи материали.

« Сетивността на изкушението Обущарят Джордж Буш »