Cos I know... I know... I never meant to cause you no pain
And I realize I let you down
But I know in my heart of hearts
I know I'm never gonna hold you again
Phil Collins - I Wish It Would Rain Down

Интернет новини с часовников механизъм

« публикувано на 08-12-2008 @ 1:49 am »


“Сляп кон преплува Дунава” - социална новина номер 1 в български онлайн ежедневник за 2005 година

Бива ли такива глупости?
Ще попитате къде - никъде. Но сме близко до такива заглавия и “награди”. Ако бяха анти-награди - похвално, но те се взимат насериозно. Кои те, ще попитате? И аз ще ви отговоря…

Провокация номер 1:
“Аз не чета днес.бг”
Провокация номер 2:
“Уволнете ги!”

В забързаното ни ежедневие, често прибягваме до употребата на компютър за всичко. Само задниците дето не сме почнали да си бършем с тях.
На фокус е употребата на онлайн ежедневници, т.нар. новинарски сайтове.
Бързи като функционалност, търсене, достъп, удобни за ползване от всяка интернет точка (стига да знаете адреса, или какво точно да попитате чичко Гугъл).

Предполага се, че тези онлайн ежедневници ще са информативни, нали?
Че няма да налагат някакво чуждо мнение, ще са обективни и за миг дори няма да си позволят да манипулират, провокират или угнетяват читателя, който е единствения реален доходоносен обект за тях (ако не четем, остават без работа).

Само с предположенията ще си останем.
Както са списани примерите в двете статии от “Как не се” явно е, че от изброените “НЯМА” неща, нито едно не е спазено.
Че защо им е да го спазват? Ежедневници.

Какво представляват ли?
Мога да кажа как си ги представям.

Уеб сайт, с обемна база данни. Контролен панел, през който служителя се логва и започва да тъпче новини. Да речем, че е на пост от 9 до 17 часа всеки ден, пет дена в седмицата. Първо, той е една машинописка - не го ебе за съдържанието, нито за достоверността. Евентуално стои на телефон или чете някакви други сайтове, за да префасонира информацията, която ще публикува. Може би ухото му е червено, щото телефонната слушалка е там, докато някой репортер му диктува накратко новината.

“Може би”-та, от тук… до Цариград (или сега е Истанбул… ей, откакто вече не е Константинопол ми е много кофти).

Явно е натоварено, добре. Но една информационна структура, като онлайн медиен новинарски ежедневник, би следвало да има някаква установена култура. Не може да публикуваш задръстени статии, или такива пълни отгоре до долу с правописни грешки. Фактологически неточности, неща които в следващите 30 минути ще бъдат променени поне 10 пъти, докато накрая се разбере, че не Сульо е застрелял Пульо, а че Мара е натупала шамари на дъщеря си Патриция.

Говоря крайно, ще ме наречете наизуствач. Е няма такава дума, затова не мога да се съглася с вас!

Не може да публикуваш заглавие като: “Баба сготви детето си”, след което зачиташ и разбираш, че детенцето се е изгорило на котлона на печката, който не е бил изключен от бабата…

Стига де!

Всичко е за да се привлекат читатели. Но все пак говорим за някакви (уж) сериозни новинарски имена.

НОВИНИТЕ - трябва да са информативни, вярни, струящи от култура (обща, правописна, житейска), да не те потискат (разбирай репресии, като насаждане на омраза у потребителите), да не манипулират и да не бъдат мегафон на някой с пачка, който иска да казва нещо.

Това дори не е цензура. Произвол, който не води до нищо добро.

Липсата на контрол над читателските мнения също е нещо много важно и притеснително.
Имайки се предвид, че голяма част от онлайн потребителите в България (вероятно и в другите страни) са младежи (айде да не казвам деца) е важно да има модериране на четивата, неофициалните такива (коментарите).

Защо?

Не може да си позволиш да оставиш камара пишлемета, които да осъждат еди кой си, че дошъл да учи в София, излял с приятели на дискотека, убит е… и после - “Върви си на село да се трепеш”. И това не е един субект. Под статията от dnes.bg имаше около 200 коментара, вече и повече. Преобладаващата част с едни такива потребителски нападки.

Освен да се съберем в една стая, да си разменим няколко клечки и да си избодем очите.

Четях редовно netinfo.bg - през едно RSS рийдърче - приятно и бързо. Докато в един момент не се отегчих!

Първо: скъсваха се от грешки (още в заглавията) - говоря за тотално разбъркани изречения, мисъл която никога не е текла правилно.
Второ: омръзна ми да чета за новите деца на Джоли и Пит (кефят ме и двамата, но моля ви стига глупости).
Трето: наблягаше се на статии за това кой бил наръган, прострелян, изгорял - не, не очаквам да чета за птичките и пчеличките, но някак си, по-комфортно поднесете новината.
Четвърто: бюлетина с катастрофите и непрекъснатия брояч на мъртви и ранени по българските пътища… всъщност това не е минус на ежедневника, това… е минус на безрасъдното шофиране.

Спирам с примерите, защото спрях и с четенето на netinfo.bg - а нямах желание. Беше ми приятно бързо и лесно да прехвърля новините, без да купувам досадни вестници или пък да гледам как Бареков се поти в пуловера си, докато прожекторите на “Тази сутрин” му топлят кафето.

Останах без избор - по-добре да чета блогове, които знам че са обективни и казват нещата такива каквито са. Не ги модерира никой политик (все още), нито някоя мутра налива пари и пуска скрити реклами за някой нов строителен обект.

Блогърите пишат, когато пожелаят.
Модерират си коментарите.
Не допускат тъпи изказвания от анонимни.
Със сигурност се стараят да бъдат обективни, не угнетяващи читателите си и най-вече:

ИНФОРМАТИВНИ !

Новинарски онлайн ежедневници, моля ви, не ме карайте да викам бясно и истерично като Алекс от “Портокал с часовников механизъм”:

“STOP IT ! STOP IT !”

Просто си въведете някакъв ред и повишете качеството на продукта, за който се биете в гърдите, че контролирате и показвате в 100% светлина и истинност.

« подобни cynical speech, , , ,

Посей семето на мъдростта си

Trackback | RSS 2.0

1. Viktoriya @ December 8, 2008

Марти,

спрях да чета интернет ежедневниците много отдавна. Стресирам се винаги като ги чета..не знам как не са започнали да публикуват и некролозите…
Само за убийства, черна хроника..отвличания..и не поднасят новината, нормално…а шокиращо!!!
Писна ми …

2. Acnapyx @ December 8, 2008

Иска ми се като служител на подобен новинарски сайт да кажа, че не си прав, но като знам отвътре как стоят нещата, не мога да отрека, че в много отношения си точен. Особено за “машинописката”.

За моя си сайт от групата успях някак си да си извоювам това да пускам по-малко, но по-качествени новини, но иначе… това са ъпдейти на ъпдейтите, през час, каквото се подаде. Най-вече от новинарски агенции и други сайтове.

За (правописните) грешки няма да говоря, но поне фактологични ние (не, няма да кажа кои сме, не искам шефовете да се усетят кой коментира) се опитваме да избягваме. За съжаление в повечето случаи обаче нещата се жертват в името на оперативността. И в името на това пред резултата в Google да пише “xx minutes ago”.

3. Acnapyx @ December 8, 2008

Само за уточнение: при нас хората са на смени, като се работи и в събота и в неделя. И ако си мислиш, че дежурния в почивните дни особено го ебе колко проверена е новината, наистина дълбоко се лъжеш.

И още едно уточнение: аз, като единствен редактор на моя си сайт, си работя и в събота и неделя, макар и с намалени темпове. И, честно казано, въобще не ме вълнува дали пускам откровени глупости тогава. За седмицата се старая, но иначе…

В практиката на онлайн новинарските сайтове е важно най-вече ъпдейти да има; и когато се отчитат броя посещения на сайта на съответния тийм мийтинг, графиката да върви нагоре, не надолу :) Все пак това си е бизнес (с реклама) и важното са импресиите, не самата новина (хората така или иначе ще я научат от други места).

А за анонимните коментари… Аз и досега водя битка с моите шефове в анкетите ми да не може да се гласува повече от веднъж. И коментарите да са с някаква оторизация. Но повече коментари и многобройни гласувания за тях означава още един-два рефреша на страницата, които генерират импресии, така че…

4. legrandelf @ December 8, 2008

ОК, радвам се, че има човек, представител на една такава медия. Харесва ми, че имам и плюсове и минуси в статията си, но как да реагирам на:

“Все пак това си е бизнес (с реклама) и важното са импресиите, не самата новина”

:((

5. legrandelf @ December 8, 2008

Всъщност, въпросът около анонимните и изобщо контрола на потребителите е в това, което пишат. Не е нужна оторизация, не говоря за ботове - а за модериране!

Не може под сериозна тема, ти да развиваш теза (по-точно да ръсиш празен акъл) затова кой е от провинцията и кой не. То дори не е адекватен спор, а си е чиста проба онлайн хулиганство - сиреч псуване!

Не е културно, не е по темата - с две думи, евентуално нова импресия, уви новината…

6. Acnapyx @ December 8, 2008

Как да реагираш на? Ами просто, прямо и цинично, като мен. Все едно да ми кажеш, че за лекаря първата грижа е здравето на пациента. Предполагам, че си гледал M.A.S.H. и знаеш на какво заприличва лекарят след известно време практика? Е, и с журналистите е така.

Впрочем сума блогъри използват същите методи, за да жънат по-голяма посещаемост. Пускаш един провокационен пост и оставяш посетителите да се дъвчат един друг. Примери трябват ли? Или смяташ например, че реалититата по телевизията са нещо друго? Нещата отдавна се изродиха в info-tainment.

Що се отнася до бизнеса с реклама… съжалявам, че трябва да го кажа, но традиционно в такива фирми нещата стоят така, че акцентът е върху “девелопването” на нови сайтове, а контентът се пуска на принципа “абе да има някакъв там, за да осигурява посетители и импресии”. Поради тази причина например в моя сайт повечето неща са преводни. Просто не се влагат усилия дори за осигуряването от фирми на техника за тестване; ми така де, защо да си правят зор, като основната им задача е да продават рекламна площ?

Мисля, че и сам се сещаш защо модерирането е запуснато на такива сайтове - първо, за тази цел трябват отделни хора, които да следят дискусиите, което означава още заплати; второ, като му изтриеш коментара на човека, той се обижда и не идва повече -> по-малко импресии -> по-малко рекламни приходи. Фирмите просто не искат да плащат някому, за да печелят по-малко. Кофти, но факт.

Впрочем нещо цинично вътре в мен ми подсказва, че тази тема май ще си я дъвчем само ние двамцата… :)

7. legrandelf @ December 8, 2008

Надявам се да не я дъвчем само ние двамата.
Наясно ми са нещата, които казваш. За съжаление бизнеса намесили се в една сфера (трагикомичен е примера със здравеопазването и за съжаление си прав) всичко се преебава!

Ти хубаво ще гледаш цинично нещата отстрани, претръпнал с едно “Боли ме хуя” attitude, но окепазяваме същността на даденото нещо, в случая информативността на новините.

Ясно е, че когато някой налива пари, ще иска импресии и тъпи статистики. Ясно е че много блогъри само за това пишат, че да има там на статистиката няколко хиляди. После дори парадират с това, но качество - нулево…

Ох, не знам, пак казвам, дано има и други включвания, щото ние с теб си знаем какво да говорим и ще си :))
Но…

8. fen @ December 8, 2008

Ами няма да сте само двамцата, ето ме и мен.Едно нещо не мога да разбера, каква е целта на всеки един български бизнесмен-Да прави бизнес или да имитира такъв? Аз съм на принципа, че когато се хванеш да правиш нещо, го прави.Простичко е, какви са тези бизнес идеи дето зад тях стоят хора дето ” не ги ебе”. Ами, като не ви ебе за съдържанието(стига с тоя контент) правете друго, което не касае останалите. Лекаря не го ебе, магазинера не го ебе, автомонтьора не го ебе, полицая не го ебе, ами сещаш ли се, че и ти попадаш на такива които не ги ебе за теб и твоята грижа. Да не говорим, че ако теб започне да те ебе, със сигурност ще печелиш повече.Ама на кой му пука, явно бизнеса не го ебе за нищо. Това е. сега само не ми скачайте, научете се когато не сте съгласни с нещо да се аргументирате.Не ме ебе, не е аргумент.

9. legrandelf @ December 8, 2008

Точно така :)
Само че по едно време се стреснах, нали не ни казваш на нас да се аргументираме?! :)))

П.П. Просто станаха много “не ме ебе”-тата :)

10. fen @ December 8, 2008

Елф, подразних се от това не ме ебе и за това съм пропуснал адрестата, но той е ясен.Ние достатъчно сме се аргументирали с нашите блогове, особено ти.Ако на някой му трябват повече доказателства в полза на авторството и уникално доброто съдържание, то явно е сбъркал адресатата на послянията си.Омръзна ми от словоизлияния в полза на мързела и некадърноста.Стигат ми упарвляващите с тяхната некомпетентност, предостатъчни са ми.
В крайна сметка НЕ МЕ ЕБЕ е превърнат в постулат за много хора. само, че това не е католическа църква, за да пречистим някой, който казвайки Не ме ебе, вече смята, че ще се възкачи в рая.Стига сте си пречиствали анонимните душички в блоговете.И вместо да пишчете 10 анонимни поста днес, напишете един авторски, но смислен.

11. legrandelf @ December 8, 2008

Ако си се зачитал в по-стари мои статии, има две определени, които лекичко “подритват” анонимните :)

Що се отнася до “Не ме ебе”, го употребявам във вицове и лежерен хумор на маса, а не за да оправдавам действията си. Последното дори го избягвам, не винаги се получава, но по-добре да свърша нещо с неприязън, отколкото да се направя на пенис и да кажа “Не ме ебе”.

Изобщо не подкрепя “Не ме ебе”-то на политиката, сайтовете, новините и т.н.

12. fen @ December 8, 2008

Чак сега видях, че излизам анонимен:)Написал съм почвечко букви в адреса.

13. fen @ December 8, 2008

Точно така.Аз за това съм тук.Защото теб те е’е за нещата, които пишеш и правиш.
Да не говорим за факта, че когато предлагаш нещо, за което не те е’е, получаваш клиенти, фенове и последователи от типа не ме е’е.
Хайде влака с пътниците не ме ебе да зиманава в държавата немеебе.

14. legrandelf @ December 8, 2008

Вярно, че не си вписал адрес в горните коментари :))
Не, не ми излизаш анонимен, явно и така и онака съм те апруувнал ;)
Както и да е :)

От кой перон на централна гара тръгва влака?

Перон “Не ме ебе”.toASCII();

15. fen @ December 8, 2008

Перона е 4-ти глух.

16. legrandelf @ December 8, 2008

Разбира се, че е някъде там! Трябваше да се досетя :)
Ама съм невежа.

17. Марти @ December 8, 2008

Много силна статия браво. Мисълта не тече гладко при “журналистите” от НетИнфо, защото и ти да копираш от три източника и да разместваш изречения, които не са твои и ти ще се объркаш.

За жалост положението с шокиращите заглавия тръгна от печатната преса и онлайн “медиите” просто го изкопираха по най-тъпия начин.

Имайте предвид, че структура, която си е поставила като цел печалба, няма как да предоставя информация, трябва да е обратното - информираността като приоритет и ако може и някой лев - ОК, това не се случва с медийните ГРУПИ, но важи с пълна сила за блогърите.

18. fen @ December 8, 2008

Zelengorova, прочетох статията ти, много е добра.Чак се престраших и ти пуснах коментар:)

19. legrandelf @ December 8, 2008

Ще го популяризира ме, Зеленгорова, не се притеснявайте! :))

fen, тя не е толкова страшна, колкото звучи името й ;)

20. fen @ December 8, 2008

Елф сега разглеждам блога й, май си прав:)Ще се престраша и ще я добавя в любимите ми:)

21. legrandelf @ December 8, 2008

Заслужава си ;)

Just do it…

22. fen @ December 8, 2008

Оооо, добавих я.Аз съм бил сред приятелските й блогове, къде съм спал:)

23. Yossarian @ December 8, 2008

Впечатлението ми е, че дневния ред на мейнстрийм медиите - в това число са и онлайн изданията им - е подчертано фиксиран върху смъртта и страданието. И като няма смърт и страдание се измислят такива - като случая с бабата. Във вестник култура преди повече от 10 години имаше карикатура: Млада репортерка взема интервю от рибар, който казва; Момчето хвана попче със спининг. На другия ден, заглавие в 24 часа: Младеж, хвана спин от поп!Затова четете блогове: там всичко е изразено позитивно и достатъчно критично, без да е садистично поднесено.

24. Bloodymirova @ December 8, 2008

Отдавна дъвчем темата, че онлайн изданията поутрепаха добрата журналистика. А днес.бг са си особено некадърни.

Пример:

Преди едно известно време, когато все още ми се случваше да минавам оттам (вече не правя тази грешка) бяха пльоснали статия: “Софиянка едва не се самоуби” със снимка на някаква жена, която мие прозорци. Отдолу написах коментар (нещо такова):

Кой ви е източника на снимката и кога е правена, щот сега е декември, а жената е по тениска и джапанки.

После статията мистериозно зачезна…

25. legrandelf @ December 8, 2008

@Yossarian:
Префасониране на заглавията е най-големия хит, а примера който даваш ме разсмя искрено! Хубаво е да ходя на обяд с широка усмивка :)) “Младеж, хван спин от поп”…

@Bloodymirova:
То да беше само неточността в снимките :)
Сериозно се наблюдават и фактологически грешки.

26. si @ December 8, 2008

Та това ‘продукт’ ли е? Всичко, което бълват тези новинарски …не знам как да ги нарека, е такава отврат, че не може да бъде. Имам чувство, че им липсват смислени новини или пък трябва да набухат пространството с какво ли не, и затова давайте да даваме, пък къде ще свърши всичко, никой не го ебе.

Гордо мога да заявя, че не ги чета и ужасно се чудя като видя на екрана на някой колега широко отворен ‘новинарски’ сайт. Питам се с недоумение - ‘Какво очакват да видят там???’

Преди половин година един познат почина по много нелеп начин. Когато разбрах така се стъписах, изтъпях и сепнах, че реших да видя какво казват ‘новините’ по въпроса. А те не бяха хич малко и то само за този случай. То не бяха любовни триъгълници, замесване в някакви страховити схеми и още и още… а пича просто си беше отишъл безкрайно нелепо и тъжно, но без капка от това, което пишеха ‘новинарите’…

27. fen @ December 8, 2008

Днес не се стърпях и писах на един за една подобна статия:

Сценаристът на Азис Иван Ангелов: Слави ме краде

Имам честа да познавам лично човекът за когото са писали във въпросната статия и мога да кажа, че по-голямо съчинение не бях срещал.
Елф, към краят на деня може да делнеш поста ми, за да му правим “реклама” на тоя.

28. legrandelf @ December 8, 2008

@si:
Трябва да е продукт, но засега е някакво ужасно менте :(

@Венци:
Тия също не са малко - съчиняванките.
Не мисля да трия линка, голямата реклама дето ще му направим :) В случая сме “анти-”, така че това не го броя за вдигане на рейтинга!

29. fen @ December 8, 2008

Прав си.То май, моите постове трябва да ги делнеш заради правописните грешки:)
Не трябва да барам клавиатурата, когато се ядосам.Понякога чак се удивявам на грешките си:
-можещ
-Написла съм(явно женското в мен проговаря)
И да не говоря за липсата на запетайки:)
Сори, загрозявам обстановката:)

30. legrandelf @ December 8, 2008

Аз като видя някое много фрапиращо, го подменям в движение :) Горните са поправени, без запетайките обаче - мързи ме сега :))))

Нищо бе, понякога трябва пенлив тон, така да се види, че работата е сериозна и не си пишем глупости просто!

31. Acnapyx @ December 8, 2008

Вие не ме съдете толкова строго - мен лично ме вълнува съдържанието на новините, но има хора над мен, които са овластени да решават дали това, което пускам, струва или не. Пък и моята област са технологиите, където кой знае какви глупости не можеш да напишеш по определение.

@Zelengorova: на снимката младея, щото откакто чукнах 30-те, не мога да се търпя на кадро. Между другото, статията ти е рязка, но точна. За жалост позагубих този си идеализъм към медиите и нещата от живота преди доста години, откакто съм в бранша, но съм в много отношения съгласен с казаното в нея.

Докато обаче новините са преди всичко конвейр, не виждам как нещата ще тръгнат към по-добро.

32. legrandelf @ December 8, 2008

Паро, аз лично тебе не те съдя :)
Де да знам, симпатичен си ми, не съм чел твои новини, не го знам сайта ти, но имам предчуствие. И сега се оказва, че списваш tech news :)

Вярно е, там много шитни не може да напишеш, тъй като ще спрат да те четат, когато някой вещ се изкаже, че инфото ти не струва :)

Жалко, че си позагубил тоя фотогенизъм :)
Оная снимка от блога ти рулира! Хихик!

33. Събина @ December 9, 2008

Имам противоречиви чувства към този ти блог… първо, защото съм и от двете страни - и чета и пиша новини минимум 5 дни седмицата. Не работя за БГ сайт - за добро или лошо. За добро, защото работейки за чужди читатели към мен и към продуктът, който правя има пъти по-големи изисквания - важи за всички мои колеги разбира се. За лошо - защото името ми не се появява в БГ издания, което в дългосрочен план не се знае колко е добре за работата ми.

Какво да ти кажа: аз съм минала на Reuters.com и CNN. За БГ новините се информирам от няколко източника: Нетинфо (малко се пооправиха в последно време, Фокус (ако ми трябва за скорост новината)и телевизиите. Тук говорим обаче за новини, не за коментари. Блоговете не предоставят новини, а коментари. Но аз не ги чета за нито едно то двете, да бъда честна. За коментари чета Дневник. Блоговете са за размисли и интелектуални… ами сори, ама думат е точно “чикии”.

Иначе да, има много какво да се желае от нет сайтовете за новини. Базата е да си оправят правописа и да почнат поне да си цитират източници, защото това е АБВ-то на новините. Ако това го няма, няма как въобще да зачопляме стил, достоверност, обективност и другите аспекти на журналистиката… за съжаление, родната е под всякаква критика и няма да се оправи.

34. legrandelf @ December 9, 2008

Ъъъ…

работейки за чужди читатели към мен и към продуктът, който правя има пъти по-големи изисквания

WTF?!
За българските читатели не трябва ли също да са високи изискванията? К’во като са чужди читателите? Да не са с два хуя? Не ми харесва това отношение, ама никак…

Нетинфо (малко се пооправиха в последно време, Фокус (ако ми трябва за скорост новината)и телевизиите

Нетинфо - хм, може
Фокус - *кашлюк*
“Телевизиите” - вече ги сложих в кавички…

Блоговете са за размисли и интелектуални… ами сори, ама думат е точно “чикии”

Разбира се, 99% от тях - но има класни, може и да се броят на пръстите на едната ръка, които са ми напълно достатъчни, за да съм информиран с ВАЖНИТЕ за деня новини - и не, не са просто коментари. А и дори коментари да са, вървят обективно и доста по-изчитено от някаква претупана новина, която е бързала да плъзне в ефир, и която в следващите 10 часа се доизчиства. Бахти! :)

35. Събина @ December 9, 2008

Ъъъ…

работейки за чужди читатели към мен и към продуктът, който правя има пъти по-големи изисквания

WTF?!
За българските читатели не трябва ли също да са високи изискванията? К’во като са чужди читателите? Да не са с два хуя? Не ми харесва това отношение, ама никак…

Не, но за да си продава продукта, моята фирма изисква много по-високо качество от мен. Ако пишех за БГ сайт, просто агенцията или работодателя, нямаше да е толкова взискателен. Конкуренцията вдига летвата - тук всички работят некачествено, а ти все от някъде трябва да прочетеш новините, така че… Разбираш ли, не е моето лично отношения - летвата е друга. :) И аз искам да чета добре написани БГ новини, защото и аз съм и потребител.

36. legrandelf @ December 9, 2008

Значи каквото те накарат, това правиш? :))

37. Събина @ December 9, 2008

Наистина ли не ме разбираш? Всеки скача според лентата, а лентата се поставя от тези, които са отгоре. Рибата се вмирисва от към главата, Елфе, от никъде другаде!

38. legrandelf @ December 9, 2008

На тебе мирише ли ти като останеш сама? Ако е така, що не спреш да пишеш въпросните високопоставени статии?! ;)

39. Събина @ December 9, 2008

Защото ще си изгубя работата… Какво значи да остана сама? Да не мислиш, че някой ми виси на главата?

40. legrandelf @ December 9, 2008

Когато не се налага да им изпълняваш заповедите (работните такива) :)
Ако вмирисаното се пропило с теб, к’во правим?

Сега май аз не съм ясен.

41. Събина @ December 9, 2008

Правим лошо журналистика, това правим уви.

42. pa4ito @ December 10, 2008

Хе-хе, Елфа е настроен революционно, но май е прав. Когато правиш нещо с някакъв “оттенък”, задължително “вземаш” малко от него, дори и да не го осъзнаваш :-)

43. legrandelf @ December 10, 2008

Не, номера е да не се превръщаме в тотални гъзолизковци, само щото супириъра ни плащал :)
Той може да изисква и да му духаме в кабинката на кенефа, ама… трябва ли!? :))

44. pa4ito @ December 10, 2008

А по въпроса за новинарските сайтове - набързо “презяпвам” заглавията във Фокус, колкото да съм в час. Останалите са бозица, особено днес.бг. Там трябва да ходи човек, когатои иска да се посмее. Моето мнение е, че така събират трафик.

45. legrandelf @ December 10, 2008

Разбира се, че е заради трафика. Всички това гледат. Защото статистиките продават :(
Уви, новините: лейм!
Качество: лейм!
Контрол: лейм!

Нека мигат банери, да има импресии и толкова!
Всички все за СЕО говорят и за това колко посетители имат (или искат). Ама какво пишат - морга!

46. ivo @ March 19, 2009

Radvam se 4e ima takiva hora kato vas!(izvinete 4e ne pi6a na kirilica)Mnogo mi haresa statiqta,kakto i komentarite vi,no nai-ve4e na “fen”.Statiite vyv ejednevnicite sa napisani grozno za da pla6at horata i da sa interesni nai-ve4e…a 6tom e interesno naistina nikoi ne go ebe.Kogato 4ovek se strahuva se manipulira po-lesno…za syjaleniq ima hora koito me karat da vikam i da psuvam…..i tezi hora ne zaslujavat sdyrjan komentar ili liubezna replika…
Moite syveti sa:ne se strahuvaite,borete se za istina,bydete silni,ne pozvolqvaite na malkite du6ici da kontrolirat vas ili priqtelite vi,zamislqite se i po-r`dko kazvaite “ne me ebe”

Абсолютно съм съгласен с всичко написано! Честно казано, единственият инфорационен сайт, който аз чета е focus-news. Другите ги преглеждам от време на време, и то по-скоро да видя каква нова глуспост са сложили на заглавната си страница…

48. legrandelf @ April 29, 2009

Чакаме светлината в тунела, когато вече няма да крещим истерично срещу подобни новини, ама… не е ясно кога ще е това :))

Надявам се да е преди да построят метрото :))))))

49. Юлето Желязкова @ September 17, 2009

Златен си, Марти. Познай кака ти Джу дали в момента не пише дипломна работа точно на тази тема: “Механизми на убеждаващата комуникация в интернет форуми, блогове, социални мрежи” ПФхахаха :)))))))

50. legrandelf @ September 17, 2009

Значи перфектно съм ти влязъл :)))
После да си я запазиш дипломната, че да видя за какво си писала точно :)

« Загубиш ли близък… ВНИМАНИЕ! Дядо Мраз влиза през прозореца »