Cos I know... I know... I never meant to cause you no pain
And I realize I let you down
But I know in my heart of hearts
I know I'm never gonna hold you again
Phil Collins - I Wish It Would Rain Down

Родителю, това може да е твоят тийнейджър !

« публикувано на 01-12-2008 @ 2:27 am »


След тази минутка мълчание, мога да открия новия месец. За ваше съжаление, няма да пиша за путки, анали и разни други неща. А за порнографията, която ежедневно благодарение на липсата на родителски контрол се разраства като тумор в съзнанието на българското население.

Кое преля чашата ли?
Кое ме накара да пиша отново по темата, след като преди две статии отново говорих за това?

Ето това

Не, съвсем не преувеличавам, нито съм се хванал за главата. Просто ще се опитам трезво да дам някаква оценка (може би) или по-скоро лично мнение. Какво се случва?

Оставяме настрана режими, проектозакони, съвети и други държавни мероприятия, укази и хайманлъщина, която уж прави нещо… но в действителност - НИЩО НЕ ПРАВИ!

Така, няма да плюем и държавата - тя съществува, докато съществува народа й. Жителите… Хората. Ние бе, слепци! Ние!

Хората, те се раждат! Значи децата. Те са бъдещето, казват. Като гледам какво бъдеще ни очаква, някак си не се чувствам сигурен. А никак не ми се ще да бягам от България. Не, не отивам на гурбет, нито на екскурзия. Точно бягане си е!

А децата! Кой ги прави? Кой трябва да ги отгледа? Кой трябва да ги възпита?

РОДИТЕЛЯ

Не може… не виждам що за родител е този, който ей така, нехайно заебава челядта си да се оправя както може.
Има деца и деца. Такива, на които се вижда, че родителски контрол не е нужен. Поне не нон стоп. Интелигентни са, с пламък в очите, знаят какво правят и имат някаква насока. Може да са на 14, но знаят че живеят, за да постигнат нещо. И не говоря за атомни инженери или лекари, работещи над лекарство за СПИН-а. Нормални хора, нормални деца, които съзнават, че съществуването не е просто ебане, пиене и друсане в някой подлез.

Най-важния контрол е родителския !
Какво не е ясно?
Не може да се разчита на училищата, нито на държавни наредби да възпитават децата на България. Има няколко степени на култура от връзката родител-дете!

Първите седем години…
Следващите седем години…

С бой не става!
С ограничение - също!
Но не вярвам за последните 10 години да са се родили глупави деца, тип дебили, които да не разбират от дума. У които да не може да култивираш елементарни морални ценности.
Да има уважение към по-възрастни, към институции, изобщо… някакво държание.

А е ясно, че за всичко има време. Всъщност, може хем да си читаво семе и да се забавляваш, без да те ограничават родителите, хем и да играеш по правилата. Но затова се иска съдействие.

Мен нито са ми казвали НЕ ПИЙ, нито НЕ ПУШИ. Баща ми каза, че пари за алкохол и цигари няма да ми дава.
Реално погледнато какво направих?
Беше ми все едно. Но когато опря времето да пробвам - пробвах. Наиграх се за кратко време и видях, че това хич не ме влече.

Знам, че примера е банален, но е реален и оттам тръгва целия контрол.
Не може да прескачаме дреболиите, защото покрай тях стават по-сериозните проблеми. Заражда се истинския рак в мозъка на новото поколение.

УВАЖЕНИЕ

Към институциите
Към хората
Към по-младите
Към по-възрастните
Към живота !

Някаква насока да се даде, един два три разговора. Казах, не са говеда да ги биеш, за да те гледат умно и да слушат.
А на самотек, доказано е че накрая действа житейското сито. Който оцелее. Е да, ама не ми се влиза във война с гламави олигофренчета, които ще трябва да измрат, за да послужат за пример.

Никак не ми се ще и да признавам факта, че България все повече и повече настига шибаните САЩ… Първо като медийни изяви, накрая и като лайфстайл. Остава в зарзаватчийниците да започне да се продава оръжие, те така… като че си влязъл да си купиш кило домати! Следващото, което ще се случи? Някое хлапе превърта, взима оръжието и прави мазало. Подобно на това

ЧЕТИ, РОДИТЕЛЮ, ЧЕТИ

Ама не чакай да ти сложат малолетния пубер в ковчег, та да ревеш по него и да опяваш що не може да те чуе сега като му говориш!

Колко му е?

Какво си мислите, че се случва по подлезите, пред НДК или под бул. “Черни връх”. Тая зона е най-запалената. На най-видното място и те това е! По телевизията ги дават и нищо. Ще се изсерат на репортера в устата, като преди това сносно ще са го пребили с камъни, бокс или бухалки. Пияни… тийнейджъри. Пуберчета. 14-16 годишни…

О, не! На репортажа на bTV не са 20-25 годишни. Там такива не ходят… Не и по това време. Малки дечица. Не знаят да пишат правилно думата “коефициент”, но за сметка на това циците им са отвън, в ръката си държат цигари (или нещо по-хард), вече са поне на 2 големи (от някакво евтино, бързо опиващо те менте) и чакат някой да дойде, за да ги изчука.

Момченца, момиченца… бъдещето на България!

Взимайте мерки, родители!
Щом сте ги направили, вие трябва да ги гледате. И това не значи, само да ги облечете в някакви дрехи и да ги изчакате да навършат 7 години, за да тръгнат на училище.

МНОГО МАЛКО ЩЕ ОЦЕЛЕЯТ по този начин…
А ще поставят на риск и малкото качествено семе, което ще се опита да пробие…

После, защо България е на такова кофти дередже. Ами ако спрат родоостъпниците да напускат страната и родителския контрол “малко” се подобри, може пък следващите 10 години да са лъч надежда в очите ми… А дотогава, не знам какво да правя. Гледам поколенията след мен и деградацията ме отчайва. Не желая да се отдавам на отчаянието, защото ще се превърна в негова жертва. А някой трябва да мисли по въпроса, или поне да накара и други да мислят заедно с него!

Може да не се съгласявате с мнението ми! Ваше право е!
Честно казано бих желал вашето мнение за това, какъв (може би) е главния проблем? Коренът на всички злини, заради който се получава това положение.
Някак си ще има повече смисъл от коментара ви, а и така ще обогатим и изясним темата!

Благодаря!

« подобни cynical speech, , , ,

Посей семето на мъдростта си

Trackback | RSS 2.0

1. Acnapyx @ December 1, 2008

Елф, просто нямам думи! Току-що изгледах материала на колегите. И трябва да ти кажа, че въпреки че не съм изненадан, съм шокиран - чак до такава степен… не, не съм очаквал да се стигне.

Очевидно и телевизиите вече не представляват някакъв авторитет за децата. Което подсказва за дълбоко гнила основа на нещата и лумпенизация с такива ударни темпове, които дори за мен са изненадващи. “Къв си ти бе, репортер ли някакъв”?!

Господи, благодаря ти, че отдавна съм настрана от журналистиката “на улицата”. Бих очаквал подобно поведение в някой съвсем краен квартал, но в центъра? При НДК?!

2. legrandelf @ December 1, 2008

Точно затова говоря.
Не можеш да кажеш, че е гето или нещо подобно. В центъра бе, насред центъра.
Не ходят бедни, богати или… всъщност, защо да правя деление? Всякакви ходят там. Съвсем не ми изглеждат прошляци, но по поведение - луда работа!

П.П. Не знаех, че си журналист :)))

3. Viktoriya @ December 1, 2008

Potresena sym i ot reportaja i ot mladejta. Draznq se ot sluchvahstoto se i ne moga da povqrvam, che spokoino ne moga da se dvija po sofiiskite ulici - veche ne..ne i sled tazi dobre opisvashta situaciqta statiq, i sled vidqniq reportaj…Kakvo se sluchva v Bylgariq?

4. Acnapyx @ December 1, 2008

@Виктория: ето тук вече не си права; като обикновен човек можеш да се движиш, стига никому да не пречиш. Но ако много започнеш да се ровичкаш дали се спазват правилата или законите, тогава става опасно…

@Елф: в масовата журналистика без особени успехи се подвизавах в продължение на десетилетие. Сега се занимавам изцяло с технологична тематика, и напоследък чувствам само облекчение от това :)

5. legrandelf @ December 1, 2008

Не ти се тича с камерата по пътя, а?! :))

6. si @ December 1, 2008


Мислех, че живеем в общество на Орки, от ония средно гадните, които като ги погледнешш леко ти се додрайфва, уродливите им физиономии те карат да извърнеш глава и да затвориш очи за миг. Уви…оказа се, че обществото съвсем не е Орки, нещо много по-страшно, гадно и отвратително е. Както във Властелина всяко следващо поколение Орки беше по-изродско и безмозъчно (ако въобще може да се говори за мозък в случая), така в България всяко следващо поколение изглежда, че е загубило разсъдък, здрав разум, а идеята какво означава думата ‘ДОБРО’ не съществува.
И аз съм била на годините на тези деца, ходила съм по дискотеки, събирала съм се с приятели, пиели сме, пушили сме трева и какво ли още не… Такова нещо обаче никога не е било. Нещата доста са се променили и ме занимават въпросите Защо?, От къде идват тези младежи?, Къде са ги гледали?, Какви хора са родителите им?, и нещо много страшно - Какви родители ще бъдат самите те когато порастнат???
Като гледах кадрите и се сетих за нещо, което се случи преди около 10-тина години. Предполагам, че тези деца не знаят за това събитие и много жалко. Напомни ми за онази ЧЕРНА Коледа, когато в ‘Индиго’ си отидоха деца, за които живота едва беше започнал, дори не зная дали беше започнал истински. Страхувам се обаче, че за тези деца, които видях в репортажа, живота никога няма да започне, никога няма да усетят красотата, цветовете и вдъхновението…

7. pipilota @ December 1, 2008

За съжаление това не само по подлезите на София.

8. valkata^^^ @ December 1, 2008

Добър ден на всички. Интересна тема сте хванали. Изненадана съм, че има хора, които не са наясно какво се случва по улиците вечерно време. Няма наредба, която да може да промени това. Това е просто “култура”. Така правят децата на западната култура, така ги показват по нашите телевизии, това е модерно. А възпитанието, което трябва да дават родителите е оставено в ръцете на педагозите, които пък не са достатъчно мотивирани и не си правя труда да си вършат работата качествено. А ние сме предприели за порден път принципа, че колкото повече неща не знаем, толкова по-добре.
Хубава статия!

9. valkata^^^ @ December 1, 2008

И между другото - не винаги София е центъра на света, нали? Просто няма кой да отрази случващото се в другите градове на страната - пример - дрифт състезанията по тъмните улици с колата на татко, без книжка и най-важното - със спътници в колата!
Да са ни живи и здрави децата, ама кой да ги пази!

10. dimitrinka_nikolova @ December 1, 2008

Имам син на 15 и съм абсолютно съгласна.Знаете ли какви неща ми разказва…За деца,чийто родители хич не им пука,от там тръгва всичко.Няма смисъл да повтарям и аз,но съм уплашена и бих искала,освен говоренето всяка вечер да се направи и нещо друго.

11. Lady Frost @ December 1, 2008

По-долни сме от животните… Те поне имат инстикт за самосъхранение…

И моля, не ми обяснявайте, че проблема е многофакторен и че не само родителите са виновни… Дори да е така, 90% отвината е на родителите… Моите, вашите, и много още знайни и незнайни… ОСтаналите 10% са по вина на останалите “фактори”.

Казах го и в предния си коментар… Всичко е в главите ни и всичко започва и свършва там…

12. Божо @ December 1, 2008

Това е резултатът от дългогодишното целенасочено опростачване на нацията.

Бяха взети мерки, колкото може повече интелигентни и образовани хора да се изселят, които останаха са предимно в унизително положение.

Всъщоност тая тенденция от социалистическо време идва, само се доразви в последно време.

За израстващите се “полага грижа” да бъдат заляти от простотия, символ за подражание да са разни хорица с нисък морал и култура.

После те стават родители…

След това, техните деца, които оцелеят до възрастта да станат родители дават още по-ниско стартово ниво на поколението си.

Простата нация може да е по-лесна за управление но е безполезна за самата себеси.

13. Ivaylo @ December 1, 2008

Много точна статия, за съжаление отразяваща реалното състояние на нещата, което е потресаващо!

Решението на проблема? - въздействие от всички институции. Най-вече родителите, но и държавата с по-строги регламенти, както и училището.

Одобрявам напълно вечерния час като мярка, но трябва да се допълни и с връщане на оценката за поведение на ученика и възможността за изключване от училище на база на тази оценка. Явно не е назряло времето, в което тя да е излишна.

Държавата трябва да упражнява сериозен контрол на тези заведения, предлагащи алкохол, цигари и удоволствия по отношение на възрастта на потребителите им. Може би органите на полицията трябва да изразят по-активно (и ефективно) присъствие през вечерно време в “горещите” за тинейджърите зони на София.

Случки като тази отразяват невъзможност или незаинтересованост на всички институции към бъдещето на България, а само към личното настояще и светлото ни минало.

14. Никола @ December 1, 2008

Не знам до колко хората са “навътре” в тази реалност, затова ще дам един пример:

Аз съм набор 81 - хванах малко дори малко от старото време - преди прословутата 89-та. Напоследък се запознах с група деца в квартално кафене, където се опитвам на спокойствие да си пия кафето. Те са ученици, а някои са завършили тази или миналата година. На възраст са между 17 и 20 г…
Всички - около 15 / момичета и момчета /, без изключение пият като смокове, псуват като каруцари, бият се и се друсат. Проблемът е, като се прекали с анфетамините и алкохола - стават агресивни и невъздържани. Цялата им мизерия излиза на яве и започват да се държат като банда нерези. Тук не мога да изключа момичетата. Ако това ми беше средата преди време, то аз никога нямаше да искам да имам жена, приятелка или просто да правя секс с момиче! Това са гротески на мимичета - без всякакъв срам, уважение и възпитание. За момчетата няма какво да говоря - филмчето на БТВ достатъчно добре е показало тези скотове. Сигурен съм, че не алкохола ги движи тези лумпени. За това съм сигурен в мнението си - за притежание и употреба на наркотици - директно в болница със строг режим. За разпространение ( дребни дилъри ) - от 15 до 20 години затвор, без право на обжалване. За едрите риби…бих казал смърт, но в България няма такава присъда ( може би за съжаление ?! ) доживотен затвор. Това е! Аз ще продължавам да си ги тупам, като ме издразнят прекалено в кварталното кафене, докато просто някой от тези келешчета не ме издеббне с я нож, я пистолет и ще съм дотам. Но самосъзнанието на хората трябва да се промени! Всичко започва от семейството и там свършва…

15. valkata^^^ @ December 1, 2008

Ама вие не сте ли наясно, че училището, колкото и да ви се иска не е смаоцел на днешните ученици??? Какво като го изключат - още по-добре! Ще се шлая по улиците, ще пие, ще пуши, ще обвинява семейството си и системата, че не са му дали шанс и ето ти едно прекрасно бъдеще на България. Знам, че не само у нас е страшно с възпитанието на подрастващите. Те са прекалено задоволени като потребности и им се изкривява съзнанието. За каквъв респект към медиите може да става въпрос, след като точно те - медиите - заливат младите умове с помия! И какво искате да излезе от такива младежи?
Надеждата умира последна, но само със стискане на палци не става!

16. Зелиха @ December 1, 2008

Е Г-н КАРБОВСКИ,
Може ли в село РИБНОВО да се случи това?
Навярно не, родители и деца си спят спокойнои и както казахте наистина там са по-щастливи без алкохол, цигари и дрога. Не ми се мисли с тази деградация след 15-20 години какво ще бъде, но в Рибново бъдете сигурни ще си бъде същото, спокойно и весело.

17. Viki @ December 1, 2008

Много ми хареса материала. Голата истина! Действително първо у дома започва възпитанието на децата. Училището доизгражда посятото. Безхаберието на родителите (някои) е отчайващо. Няма значение дали са бедни-богати. Децата нямат никаква ценностна система, а защо!?!…Подхлъзват се по наклонената плоскост. Защо? Кой е виновен? Обществото ни е такова.Някакъв си…Пешо,убива. Какво следва:задържане,размотаване,оправдание,че…и хоп на свобода.Гошо, прави друго.Видял е,че на Пешо му се е разминало и знае,той също ще мине метър…Ние сме малка държава,а убийствата и другите престъпления са равностойни на тези в Америка-голямата.Рибата мирише от главата!
Оптимист съм и вярвам,че нещата ще поемат в правилна посока.Ние винаги сме оцелявали,ще оцелеем и сега.Няма,друга такава, Нация!!!Ще оцелеем и заради нашите деца.

18. Ivan @ December 1, 2008

Нали знаете: когато имате една щайга с хубави ябълки колкото и здрави да са те ако сложите една изгнила ябълка - съвсем скоро всичките ще изгният.
Повечето ни деца не са лоши, но гогато между тях има такива, деца на проститутки, курви, мутри и сякакви типове от криминалния контингент. Улецата е много “добър” учител.
А тези радители кой ги създаде? Ние! Болното ни общество, чалгата, корупцията, чувството за безнаказаност…

19. Соня @ December 1, 2008

Честно казано, всички сме потресени, а това поведение в младите съществува не от вчера, а от много години и ние като че ли сме си затваряли очите, защото не искаме да го приемем.. Няма значение дали се случва в центъра или в някое ГЕТО, навсякъде е едно и също! Никой родител не възпитава в детето си злини и простотия, просто децата днес се развиват толкова бързо, колкото и технологиите.. Да погледнем, например, анимациите в днешно време и каква поука биха извлекли децата от тях!!? Безспорно родителите трябва да вземат мерки по отношение на доброто възпитание, но нима това означава да затвориш детето си и да не му позволяваш никакъв социален контакт!? В къщи децата са едни, на улицата са други, такива каквито родителят не ги познава.. (казвам го от личен опит) Според мен, много е важно да възпиташ някакви страхове, например от дрогата и т.н. Аз не съм опитвала хероин от чист и прост СТРАХ! Е, в крайна сметка всичко зависи от това, какво имаш в главата си!

20. Христо @ December 1, 2008

Истина е ….. за съжаление …..

И за първите 7 години са отговорни родителите ….. не държавата, не сашо томов, не КГБ или медиите , а РОДИТЕЛИТЕ !!!!!

А изпуснат ли се първите 7 години - ходи после да гониш дивото …..

П.С. А за тези, които ще си помислят че съм някой изперкял дядка, докато четят това, само ще кажа че съм на 25 с най-нормален живот и навици …..

21. М.Асенова @ December 1, 2008

Интересно нещо е човешкият мозък-толкова му е добре да се самозаблуждава…

Съгласна съм,че поне над 50% е ролята на семейството и родителите при възпитанието на децата ни,но другото-това,че самите родители са сбъркани защо никой не го казва.Нали същите тези-аз,коментаторите,написалия тази статия,всички ние сме да такава степен объркани и сбъркани,че 20 години позволяваме да ни лъжат,крадат и мамят.
Нали ние сме тези,които нямаме критерии,нали ние не знаем какво и как да направим,за да се промени нещо.Или знаем,но чакаме някой друг да свърши мръсната работа,а ние -чистички,сочещи с пръст,поучаващи,да се възползваме.Нали всички ние ги учим,в училище също- че имаш ли пари-имаш чест,морал и правото,което винаги е на твоя страна…
Толкова е лицемерно това наше скапано общество,в което силикона и дупето са върха на цивилизацията…
Толкова е скапано,че да си умен,възпитан,с добри обноски, нормален /хора,това е нормалното/човек,значи си глупак.
Защото нямаш джип,защото тениската ти е десетина лева,защото не си облечен от някой бутик-менте,то какво ли истинско остана..
Защото децата отиват на училище и не най-умния е на “мода”,а наглите,агресивните,убедените в своята ненаказаност,защото родителят е,видите ли спонсор на училището…
Защо е необходимо да коментираме според мен елементарни неща.Не мисля,чеще има някой,който не е съгласен с мен,може би само ще допълнят още нещо,но в този смисъл…
Родителите….Да,но родителите кой ще научи на какво да си учат децата…
Е,стига толкова,тъпо е .

22. Христо @ December 1, 2008

Добра е темата, наистина. Както немалко хора вече казаха, не са само родителите виновни - все пак, повечето от тези “ценности” на младите са пропагандирани от сегашните “големи” медии(сещате се какви филми въртят, нали?). От чалга-културата, дето кара бедните деца да търсят отдушник, да подражават на богатите(било то и на най-скапаните отрепки - гангстери, мутри, наркопласьори, сводници и др.), се стига и до това, че през 21 век много деца просто НЕ ВИЖДАТ СМИСЪЛ да учат(презадоволени са от родителите си) - държавата ли им е виновна???
Не съм завършил психология, на 21 години съм, но виждам, че положението си е много сериозно. Повечето момичета имат идеал - да омаят богат чичко(странно, откъде ли са го видели?), а момчетата - да направят някаква далавера, та да изкарат луди пари(а дали ще е законно е отделен въпрос). При условие, че в множество заведения се “дъни” “попфолк”(според мен това е мангалска музика), как да не наблюдаваме това изкривяване на ценностите? Спонсори(понякога и изпълнители) на този вид музика са именно сводници, наркобосове, мутри… тях явно това ги вълнува, ето защо младите слушат толкова тази музика, текстовете на която носят послания, че е хубаво да си голям мафиот, или мутреса - изобщо, няма нужда от образование и култура, трябва да се кара по “тънка лайсна”, честните трудови хора да вървят на майната си… по-лесно е да се пие, пуши и ***, докато се чака трансформацията в горепосочените модели на подражание.
Нещо от близкото минало: по-възрастните помнят ТВУ, нали? Защо не се реформира леко този метод на възпитание, за да могат тези, който наистина не им се учи, да подхванат занаят или да добият други полезни умения, да си изкарват сами хляба, а не да висят на вратовете на абдикиралите си родители? Немците пределно ясно са написали “Arbeit macht Frei” преди доста години, и това, колкото и да спорят, е истина. Работещият човек(не в концлагер, разбира се!) не само извършва нещо конструктивно, но получава и възнаграждения за усилията си, и малко по малко “израства”, спира да мисли за вандализми и други глупости; а най-важното: помага на обществото, научава се да цени даденото. А едно стабилно общество не може да бъде управлявано от чужди политици и престъпници. България без хора е само камъни и пущинаци - за да не остане родината ни само географско понятие трябва да се събудим, да не търпим безобразията, които ни заливат всеки ден. Защото който подминава проблемите, после ги вижда още по-страшни. Държавата си заминава, ето защо не трябва само да си стягаме куфарите и да отпрашваме към аерогара София. Да се изправим срещу всички проблеми да ги решим! Не отлагането и увъртането са решение, а борбата!
Бъдете живи и здрави!

23. Remedios @ December 1, 2008

До всички, които се интерсуват от тази “гореща” тема

Елате да видите нашето представление “Амарантос”, то се занимава точно с такива въпроси, “Сълза и смях”, 21 декември!

Повече за спектакъла и проекта на http://www.salzaismaih.com и http://www.salzaismiah.blog.bg

24. DarkMistress @ December 1, 2008

Уф, писна ми от тия тъпи лайна. Я ги оставете да си трошат главите! Който се усети навреме, добре за него, другите да затъват - никой няма нужда от такава паплач. Може и да звучи гадно, но това е моето мнение.

25. Мими @ December 1, 2008

Децата нямат никаква ценностна система, а защо!?!…Защото децата са увеличително стъкло на родителите си ( и на доброто, и на лошото).Родителите ще трябва най-напред да променят себе си, за да могат да възпитат и децата си.

26. polina @ December 1, 2008

ало ,тези тъпи лайна са нашите деца и за да са такива сме виновни ние-техните родители,който нямат време да поговорят с тях ,да разберат какво ги вълнува ,какво правят в свободното си време и ходят ли изобщо на училище.Прекалено сме заети ,уморени или разчитаме друг/училище,телевизия/да свърши нашата работа.

27. Терк @ December 1, 2008

“Държавата трябва да упражнява сериозен контрол на тези заведения, предлагащи алкохол, цигари и…”
“Всичко започва от семейството и там свършва…”

Има един човек, който съзнателно и целенасочено разрушаваше ситемите за контрол в нашето общество бидейки на висок държавен пост и използвайки го с практически и идеологически методи. На първо място спря действието на съществуващия тогава комитет за държавен финансов контрол. Под шапката на министъра на финансите започна източването на българските промишлени предприятия. И започна мултипликационен регресационен процес. Някои казват, че най големият му гаф е аферата “Сапио”, ха, ха, ха …

Дали е бил злонамерен? Това беше въпрос, който изключително много ме вълнуваше тогава за кратко време. Аз си отговорих бързо. Ако не беше, щеше сега да стои в ъгъла и да се срамува, но не!

Веднъж прочетох, че никой не се интересува от отговора на въпрос, който сам не си е задал.

Предлагам да си зададете този и други важни въпроси.

И да им отговорите преди да почнете да търсите начин за спасяване бъдещето на нацията ни.

28. valentina @ December 1, 2008

OK - истината си е истина и фактите са неоспорими! Всичко това е резултат на натрупани грешки през дълъг период от време. Кой е виновен ли - ами всички - родители, учители, държавни, правителствени и неправителстжени организации - но всички те са свързани в общта верига и всяка грешка води нови и нови грешки-така че всички сме виновни - децата най-малко - те са резултат на нашите грешки!

29. Stefan @ December 1, 2008

Всички гореописани фактори показват също и безсмислието да се създават семеиства (от които се създават децата! :) !),но понеже ми пука да имам дете и то собствено, така шансовете ни за успеваемост ще са по-големи имам интересен план !
ЗАКОННО ПООщРЯВАНЕ НА ВАЗМОЖНОСТТА -МЪЖЕ ДА МОГАТ ДА СЪЗДАЖАТ ДЕЦА (НЕ В БРАчНА ВРЪЗКА!),КОИТО ПРИ СЪВМЕСТНО СЪГЛАСИЕ (Т.Е. И ТОВА НА СЪОТВЕТНАТА ЖЕНА) ДА МОГАТ ДА СЕ ОТГЛЕЖДАТ ОТ МЪЖЕТЕ!!!
ТОВА ЕСТЕСТВЕНО МОГЕ ДА СТАВА СРЕщУ ОПРЕДЕЛЕНИ УСЛОВИЯ И ЕВЕНТУАЛНО ФИНАНСОВО ОБЕЗПЕчЕНИЕ КЪМ ЖЕНАТА ОТ СТРАНА НА МЪЖЕТЕ!

АЗ СЪМ ГОТОВ ДА ЗАПЛАТЯ 10 000 ЕВРО НА ЖЕНА ЗА ДА Й НАПРАВЯ ДЕТЕ И ТО ДА ОСТАНЕ МОЕ! ВСИчКО ТОВА щЕ БЪДЕ ИЗВЪРшЕНО чРЕЗ АДВОКАТ И ЗАКОННО!
това е малък пример ,как би мгъл да се реши проблемът (отчасти)! :)

30. V.R. @ December 1, 2008

Толкова активна реакция, определено жестока тема! Родители да, първо те трябва дя възпитават. Полицията - вярно, не работи по въпроса. Учителите, може да бъдат пребити, ако се опитат много да възпитават. Но кажете за въздействието на телевизията! Например, на какво учи Биг брадър?!

31. si @ December 1, 2008

@Stefan
Определено ме провокира. Не разбирам защо смяташ, че мъжете могат да отгледат дете, по-добре, отколкото могат да го отгледат мъж и жена заедно??? Не мислиш ли, че едно дете, лишено от единия или другия родител, остава осакатено… според мен това е един от главните проблеми на тези деца, които гледахме в материала.

32. zaheto @ December 1, 2008

Евала мен! Очаквах някой да напише нещо смислено, след като гледах репортажа и ето на- написа се :)

33. софиянец @ December 1, 2008

хъм, ето - кръгът ми се затвори. и сега да обясня - обикновено вярвам в кръговото движение на нещата - имат начало и край и после се повтарят, или точно или с малко изместване, като Архимедова спирала.
та за кръгът ми - това е въпрос, който ми изникна преди няколко години, по времето на дискотеката, жертвите и паметника - някой заглеждал ли е паметника на мисля 6те деца, загинали на стълбището на Индиго - паметника за мен беше и си остава символ на простотията, на бездушието, на безчовечността и безсправедливостта. Как изглежда паметника - дърво, процъфтяло, и пуснало здрави корени - в моите мисли това е дървото на простотията, хорска, на малодушието, на безкултурието - и дървото процъфтява и има здрави корени. Благодаря на човекът с мнение номер 6. че направи връзката и си отговорих - ето ги плодовете, тогава беше началото - ето го края, а сега следва ново начало …
и няма нищо случайно - когато бях малък имахме униформи - чавдарчета, пионерчета, комсомолци, работници …, външно бяхме еднакви но вътрешно се различавахме и бяхме много цветни, весели и шарени и се ценяхме като хора с различни души и личности, а сега вече нямаме “ограничението” на униформите - всеки е по-шарен и по-различен от съседа си - изка да изпъкне с външността си, вече няма значение какво има човек вътре, каква му е душата, съзнанието, културата - най-важно е как изглежда и как се държи пред другите. Униформите ни останах отвътре - всички се страхуват, от това да не изглеждат лошо, да не направят нещо незабележимо, да не са достатъчно шарени … но общото е страха и празнотата, духовна и емоционална.
Когато човек си пожелава нещо трябва много да внимава - то може да се сбъдне/всъщност то се сбъдва/.
Може би кръгът е да си пожелаем униформи и вечерен час… ;)

34. legrandelf @ December 1, 2008

Радвам се, че има толкова много реакции (разбирайте коментари) по темата!

Жива тема, силна и много болезнена, както всички усетихте!

Всички сте прави, няма грешен в изразяване на мнението си (е като изключим някои, изцяло провокативни реда, но… ще ги прежалим, широко скроени трябва да сме)!

Обогати се темата, благодарение на вашите коментари. Със сигурност има още толкова, че и повече, да се каже по въпроса.

Отворено е, стига да имате нещо смислено за списване. Благодаря още един път!

35. Мали @ December 1, 2008

За съжаление, статията е трагично вярна. Съгласна съм обаче и с това, че и държавата, училището и медиите имат голямо влияние върху лавинообразното избуяване на тези проблеми.
Първо – училището. Поговорете с учители, вижте какво пишат в блоговете. Вдигнали са ръце, предали са се. Основната им мисъл е, че заплащането им не е каквото смятат, че им се полага (това е друг въпрос и има място за много спор!). Че не можели да се справят с ученици, които имат джобни колкото половината им заплата или притежавали еди какви си маркови маратонки, мобилни телефони и дрехи! Все пак – не всички деца ги имат, по-голямата част нямат, но не в това е въпросът и нека да погледнем същината на въпроса – уважаеми господа и дами учители: ако имате ДОСТОЙНСТВО, ако сте и се държите като ЛИЧНОСТИ, а това не зависи от материални ценности, а от НЕПОКЛАТИМО ИЗГРАДЕН МОРАЛ, едни разюздани пикльовци и пикли няма да ви правят на парцалени кукли, както става! Вижте, изгледайте много внимателно филма „Анна и Кралят”, много може да Ви даде, един прекрасен урок по Достойнството на Личността, което не зависи от пари, богатство и власт!
Второ: властите в държавата: наистина май трябва да се въведе Вечерен час и Оценка на Поведението + действащи санкции! Да се напълнят един – два пъти участъците – тъкмо близо до подлеза с дискотеката зад НДК е ІV РПУ; на протестиращите родители да им се обясни кратко, категорично и авторитетно, че това е за доброто на скъпите им отрочета, за да станат хора, а не да опропастяват един ден това, което същите тези родители градят, да приемем – с труд. Преди предприемането на мерки в този стил по медиите да има разяснителна кампания с еднозначното послание – „край на разюздаността”. При рецидиви – да се помисли за нещо като „неделно училище” и за калпави родители – които и да са те и какъвто и да е статусът им, защо не и глоби. Явно родителите на тези деца са изпуснали юздите на ситуацията, и може би волно или неволно да подтикват такова поведение. Не може детето ти да не знае, че ти го обичаш, че имаш морални устои и изповядваш граждански ценности и че дължиш да му ги предадеш като нещо скъпоценно, за да може да живее и да се развива в един по-добър свят. Това че има развращаващи картинки наоколо, означава само че: трябва човек да реши дали да е в калта (има и по-подходяща дума, но … вони), че мама/татко са избрали и че държат и детенцето да ги последва в избора. Това без жизнеспособна връзка родители-дете, без ОБИЧ, не може да се получи.
Медиите (+ регулиращата роля на държавата) – какво слушат младите хора и децата, каква музика? Замислете се – няма да изброявам тука вонливия „букет” от музикални стилове. Ами че те дори нямат понятие, не знаят какво е истинската музика, нямат критерии, база за сравнение. Не е важно ли? Ами хайде надникнете тук: http://www.chudesa.net/?p=statia&statiaid=1435%20-
Потърсете из нета „подпрагово въздействие” или “subliminal”.
Какви филми гледат – най-вече такива, в които най-силният е „бог”, всичко се решава със сила, най-добре – с убийство. Кои са героите – най-вече престъпници, мутри, проститутки, измет. Какво се използва за рекламиране на каквото Ви хрумне: агресивното е върхът, сексът, свръх-амбициозността е върховна добродетел, консумирай до пръсване…
Някой да води разговори, диалози с тези иначе умни деца, за всичко това?
Ще кажете – лесно ми е. За сведение – отгледах син, с помощта на много възрастната ми майка (бивша учителка – от истинските), сама, доста често с оскъдни средства, но с много любов, с диалог, с личен пример. Тук, у нас, не в някакъв социален рай.

36. Sabina @ December 1, 2008

Главният проблем, Елф, е че всички са абдикирали от отговорности. На първо място родителите, после учителите и цялото общество.

Всеки казва: Амиии те днешните млади… и бяга от отговорност.

Няма ги родителите, ето това е!

37. Мартин Петров @ December 1, 2008

Мдааам. Много ясно и кристално е описана ситуацията утайката на младежта. За съжаление тази утайка стига до върха на чашата и прелива. Утайка - боза. Това е днешното поколение. На моите години утайката пушеше в кенефите на училищата, а сегашната утайка прави свирки и създава нова утайка в същите тези кенефи. Този случай с бТВ репортерите и филмът за ситуацията в училищата ме карат да взема окончателното решение, да възпитавам моите бъдещи чада извън тази помия. Не че се смятам за неспособен, но в подобни условия и най-добрия родител не може да гарантира сигурността на детето си. Искрено искам тия утрепки с цигари и Ариана да изпопукат до последния черен/бял дроб.

38. E40 @ December 1, 2008

Аз си мислА, че големият проблем е, че не е ЛЕСНО да се погрижиш за възпитанието на “твоят тийнеджър”. Силно съм склонен да вярвам, че немалко родители ИСКАТ да направят нещо за възпитанието на децата си, обаче НЕ МОГАТ. Те(родителите) сами не знаят какъв пример да дадат на децата си, като и те горките не са наясно със себе си. Още повече, че на възпитание (изключвам чрез насилие) подлежат МИСЛЕЩИ индивиди. Струва ми се, че това е най-трудната част - да (до)кажеш на “подрастващите”, че е по-правилно да мислиш, вместо да подражаваш безмозъчно на еди-кой-си. Баси - очевидно е колко е кофти е утайката, ама е очевидно за поне интелигентен човек(дори и леко под средното).
Честно казано рано ми е да възпитавам деца, та затова не мога да дам конкретни предложения как да налееш мъничко акъл на малчугана. Обаче отправям предизвикателство кък всички които се изказаха по въпроса(и същевременно имат грижата за някой подрастващ) - нека някой се опита да даде някакви идеи как може да обясниш на тийнеджъра за нещата от живота. Ако искате дори готови реплики дайте.

Набор ‘85

39. Алекс @ December 1, 2008

Евала за статията.Аз съм от Бургас на 18 години ставал съм свидетел на какви ли не работи, ходил съм къде ли не, забавлявал съм се по какъв ли не начин с компанията, но колкото и простотии да сме вършили винаги сме се държали възпитано във всякакво естество.
И аз останах потресен от този репортаж, не съм очаквал че такова нещо може да се случи…

40. legrandelf @ December 1, 2008

@Мартин Петров:
Но дали можем да си позволим подобна чистка? Все пак, говорим за живи същества. Вярно, като безпризорни са, но…

@E40:
Прав си за възпитанието и това, че само мислещи индивиди, могат да поемат думите, които им се говорят за тяхно добро.

@Алекс:
Със сигурност има свястна младеж. Браво, че не се поддавате на простотията, а си я държите за себе си :))
Потресен или не, съществува и тъмната страна. Която обаче май е повече. Въпроса е, добрите да оцелеят и по-важното - да надмогнат простащината и идиотизма у келешите без надзор и култура! :)

41. Лъчо @ December 1, 2008

Поздравления за статията. Една от малкото смислени, които съм чел през годината. Репортажа на БТВ е ужасяващ. Имам чувството, че хората се правят, че това не съществува. Обаче материала прави нещата толкова ясни, толкова цветно описва действителността, че репортажа бледнее.

И понеже имам право на собствено мнение по въпроса за статията, аз я номинирам за блогърска статия на 2008 година.

Поздрави!

42. Silvy @ December 1, 2008

Много силно! Много красноречиво! Много грубо и болезнено на моменти, но както знаем истината боли, а всичко това тук определено е истина, за жалост..

Браво! Страхотна статия! ;) Надявам се да достигне до повече родители…

43. legrandelf @ December 1, 2008

Лъчо, Силви… благодаря ви! :)
Поласкан съм и за номинацията!
Чак се изчервих… :)))

44. Silvy @ December 1, 2008

Хехее.. Лъчо е прав! Определено тази статия заслужава номинацията за блогърска статия на 2008 година! ;)

45. вили @ December 2, 2008

Браво! ;)))

46. Даскалова @ December 2, 2008

Какво можем да очакваме от млади хора,които са закърмени със сръбска музика и ракия?И са отгледани от хора,които чакат ”някой да ги оправи”?Дали ”висшистите”,които дори не си правят труда да пускат по една бюлетина,когато някой се интересува от мнението им,са способни не само да правят и раждат деца,ами и да ги създават в пълния смисъл на думата???

47. Марио @ December 2, 2008

Вчера една колежка разказваше за неин близък приятел. Излизат той и племенника му на гости, по някое време вуйчото казва: “Хайде, да тръгваме - имам работа” - хлапето мръннало, че иска да си играе, вуйчото: “Ще дойдем утре пак, сега трябва незабавно да тръгвам” и тръгнали. Малкия го ударил по корема злобно и почнал да крещи, а пикът бил, когато се прибрали и малкият се обадил на 112 и се оплакал за тормоз. При повече от изумен поглед от вуйчо му и майка му, чавето казало: “Вие ме тормозите и в училище ми казаха, че мога да се оплача”.

Хубаво е да си знаеш правата, но децата в днешни дни знаят само едно: правата им са неограничени, задължения нямат, а ограничения няма как да им бъдат наложени.

48. JustAFaceInTheCrowd @ December 2, 2008

“правата им са неограничени, задължения нямат, а ограничения няма как да им бъдат наложени”

Ще кажа само две неща=>
1.Суровите времена изискват сурови средства
2.На зла коза-зъл прът

Ясно е,че хватката е да не се стига дотам,че да се налагат крути мерки,ама очевидно вече се е стигнало…ако хората си затварят очите,злото няма да изчезне,най-много да ги изненада анално.

49. legrandelf @ December 2, 2008

Хайде бе, Весела :) До кога ще те чакам. Нещо май заета беше вчера, та чак сега се появяваш?! :))

50. JustAFaceInTheCrowd @ December 2, 2008

Краят на месеца и началото на новия налагат гадостта,наречена “месечен отчет”-дълго,скучно,идиотско занимание :)…

Чудех се дали да се разписвам,понеже като цяло мнението по отношение на милите деца съм го изказала в предната ти тема.Ама не можах да се въздържа да не кажа поне едно-две злостни неща :))

51. JustAFaceInTheCrowd @ December 2, 2008

Хах,между другото щях да ти казвам-направих първия си жалък опит да създам блог :D
Да де,създадох го,накичих му една-две снимки,зарязах го празен и ся чакам творческото вдъхновение да ме споходи :)

52. legrandelf @ December 2, 2008

О, месечен отчет, добре че не ми се налага да правя такива неща! :)
Обичам просто да си взимат парите в началото на месеца, пък кой се грижи за бумагите, не ми се мисли (е това ако не е егоизъм?!)…

Блог, а? Като мислиш сама, че е за пред публика, ще се радвам да го споделиш! ;)

П.П. Всъщност ДА, вие с Аспарух хубаво се разписахте в предната тема, а тя беше нещо като Епизод I на тази.

53. deni4ero @ December 2, 2008

някъде по-горе прочетох, че родителите са абдикирали, както и учениците. И така да е, а, за съжаление, в повечето случаи е така, но мене ме дърпа другата мисъл - отговорността на самите деца. Дека е? Щото, според мене, на възрастта, в която ги гледахме в репортажа, не са чак толкова малки. Щом знаят да пушат, пият и бият, значи са достатъчно големи да носят отговорност. Да, бе, знам, че от родителите зависи тая работа. И що скачат срещу този вечерен час? Аз съм ЗА него! Ако го имаше отдавна, нямаше да има толкова убити деца, които в 12 вечерта са в дискотеките или по улиците, нямаше да има доста от нещата, които ги има. Зле разбрана демокрация приехме преди близо 20 год ние, само боклука и безотговорността.

54. Николай @ December 2, 2008

И аз като много други хора останах потресен от репортажа на бТВ, който ми върна мисълта няколко седмици по-назад. Съвсем случайно станах свидетел на подобна случка в същия подлез на НДК, само че потърпевш беше служител на едно от заведенията. Човекът просто се опитваше да въведе ред сред явно подпийналите деца, до бой не знам дали се е стигало, но отношението им не ми хареса. За властите няма да споменавам - със сигурност на всеки му е ясно.
Имам впечатления за подобни изяви и от чужбина. Там тийнейджърите не са по-различни от тукашните. Децата имат ограничениея и ги спазват горе-долу. НО винаги има и едно “но”, при казването на думата “полиция” и нейните производни нещата стават коренно различни. Лично съм имал свада с няколко младежа, точно на работно ми място(бях на бригада). Типичните обиди и т.н., заплахи за побой и съд, но при заплахата за повикване на полицията(о моя страна) станаха по ниски от тревата.
Колкото и да анализираме и обсъждаме, нещата винаги опират до властите и изпълнението на наредби - не само до домашното възпитание. Аз лично съм твърдо за наказание с полезно-обществен труд, но не този който присъства у нас, бичене в някоя фабрика, или побой в ТВУ(имал съм съученици, които са минавали от там) - публичния полезен труд. Да пуснат младежите които претендират да са някой и нещо да почистят улиците на оживени места, да ги заставят да слушат поучителна (но със сигурност скучна лекция от някой възпитател) - и може би след 2-3 път и след определен брой наказани другите ще се замислят как да се държат със служебни лица и т.н., и да се озоват на същото място. Но както става ясно без ясната подкрепа на властите и законодателите, колкото и добре родителите да пазят децата си в подобно общество няма начин - или си някой “дришльо” (като показаните в репортажа) или си седиш в къщи. Тук някой ще каже по-добре в къщи - не е точно така. Къде отиват контактите с другите деца и нормалното общуване. Губи се едно “средно ниво” - нормални деца които ходят на училище, срещат се (физически - не по телефона или някоя съвременна чат програма) с връстниците и приятелите си, и имат самочувствието и съзнанието, че може да се веселиш и да прекарваш времето си добре и без употреба на алкохол и опияти.

Лично аз не виждам как може да стане това в нашето общество в близките 10-ина дори 15 години.

P.S. почти на 22 съм и може би нямам достатъчен житейски опит и със сигурност деца

55. SuperNova @ December 11, 2008

Начи мнооо лайна тука изписани! Признавам не съм ги чел всичките! То няма и за какво, работата е отдавна ясна!!!
Просто исках да кажа, че според мен трябва да се поучим от историята. Чичо Ви Хитлерчо е имал решение отдавна, жалко че не имал нужния инструмент - ядерната бомба или нещо подобно! Еми сега вече я има и е отдавна време да си направим едно лИчение с нея. Радикално а!? Скоро ще звучи дори банално, тя природата няма да търпи още дълго гнилото общества, което мисли само как безкрупулно да се нахрани, точно като някакъв вирус. Т.е. скъпи родители, ако този текст ви очудва, значи не ставате за родители. Най-правилното, което можете да направите е да си теглите чертата, правейки услуга и на децата и на другите околни. Ако ли пък не, след толкова деградация, рано или късно ще дойде момента, в който ще се случи природното бедствие (големият съд) и ще измрем в големи мъки така или иначе, и децата ни пред очите ни.
Аман.

PS. В Държавата на проститутките, народа е същия!

[...] 1. Първия материал е на Елфа, когато излезе се опитах да прокарам идеята за това, статията да бъде “Материал на 2008 година”, но някак не се прие - “Родителю, това може да е твоят тийнейджър!”. [...]

57. Калоян @ February 16, 2010

Любима статия, евала :)

58. legrandelf @ February 16, 2010

Из архиво, из архиво, из архиво се ровим :)

Но попадаш на точните места!

:)

59. Калоян @ February 16, 2010

Знам, аз съм си заплюл още една две да прочета … довечера ще се срещнем с тях

60. Enolagay не е гей @ June 3, 2010

Забравяте за случая във Варна, когато един ученик от механотехникума уби друг ученик от същото даскало. Сбиването се случва след училище и след разменени псувни в Skype вечерта преди това. По новините гледахме разтревожени и възмутени физиономи. Ако можете да намерите интервюто с психоложката на даскалото ще Ви стане тъжно. В същото училище 2-3 години по рано един ученик застреля от упор в лицето друг ученик в голямото междучасие. (Споко, няма място за притеснение, то е било само с газов пистолет). Този случай по новините така и не се появи, но не се и учудвам. Във въпросното дасколо писоарите представляват един канал в пода. Всички пикаят по стената (включително и даскалите), а пикнята се стича по канала. Стената чака второто пришествие, за да бъде измита и изненадва посетителите на канефите с жълтите си нюанси.
AC/AD: Мръсната среда поражда мръсната бедност.

Редакция: Просто пусни линка в коментара, тъпо е да го слагаш като URL :)

61. Jonks @ July 26, 2010

Ето, наслаждавайте се, реакция никаква отникъде…

“Пияни тийнейджъри”

62. legrandelf @ July 27, 2010

Jonks, наистина - нищо ново под слънцето? :)

И как да е по-различно, като е облачно…

« Ноемврийски дъжд Пламъци на хоризонта »