Cos I know... I know... I never meant to cause you no pain
And I realize I let you down
But I know in my heart of hearts
I know I'm never gonna hold you again
Phil Collins - I Wish It Would Rain Down

Чшш, аре да’ай парите бе

« публикувано на 27-11-2008 @ 9:33 pm »


Инспириран от новината в ibox.bg и малко училищни спомени,
Веско написа “Вечерен час”

И аз съм бил малък! Какво си мислите вие… А мислите ли изобщо? Май не - навряли сте си главите дълбоко в задниците и пропускате важната информация, която минава покрай вас. Защото минава покрай вас? Щото не си позволявате лукса от удобството, да се сблъскате с нея.
Дали сте изплашени, дали нещо не ви кефи да взимате страна или елементарно участие с вдигане на ръка - не е важно!

Не може така!

Ученик от 6 годишен. Тръгвам с набор ‘84 да се ограмотявам и да ме възпитават читави педагози. Нали всеки далскал трябва да е минал поне един курс в педагогиката. За да знае хем как да се държи с децата, хем и да намери подход, с който да го слушат и гледат в очите и да попиват не само учебни знания, но и житейски такива.

Подобно на Дзвер и аз като бях на 5-6 ходех до магазина. С едно листче, написани продукти, точни пари (че да не ги похарча за детски дивотии - я дъвки “Турбо”, я някой шоколад “Кума лиса”) ходех и пазарувах.
Училището - първи клас. Заведоха ме на 15-ти септември… и това беше. Оттам нататък - нали знам пътя, айде - давай! Голям да порастнеш и да свикваш, че трябва да можеш да се грижиш сам. Изграждаш си някаква култура и поведение.

Шамара на баща ми тежеше, плюс това си бях дребен, не като сега - пърдия 1,90 метра. Имах респект от петте пръста в комбинация със загоряла длан от цял ден бачкане.
Не се мотаех, нито съм си мислел да се занимавам с глупости след училище. Шматкарлъка и лигавщината със съучениците - само в училище и като се прибираме по утъпканата и ясната пътека към вкъщи.

Няма залез слънце - вкъщи съм, нещо правя. Ако ще се излиза - пред блока, с приятелчета, съседите, каквото има. Но преди да стана 3-4 клас, много не хайманосвах. Това на колко да съм бил? На 10 години…

Оттам нататък, всяка следваща година, повече доверие в мен, стабилно реноме в училището и като цяло ако пожелая ще имам разрешение за размотавка навън (без пред блока) до по-късно след залез слънце.

Не се възползвах от тия неща, преди да ме удари хормона.
Но факт, имаше някакъв ред - ако трябваше да излизам към центъра на града, някъде в приятели, това онова… първо, че трябваше да се знае къде съм, поне един телефон или име. Второ, кога ще се прибера. Не си спомням много добре, но мисля че към 13-14 години не биваше да се мъкна след 22 часа вкъщи.

Хайде, ако ще наричате Веско стар, дърт, от олд скуула, за мен какво остава? Набор ‘85, мда, знам - добри деца сме, ама не сме престаряли. Не може да не взимаме пример.

Гледам ги тия нови изисквания и се чудя и мая кой как ще успее да се вмести в тях?

Да не говоря, че още преди 5 години, когато се приготвях да напусна родния ми град, за да дойда насам, в София (за следването ми), по улиците срещах поколенията от ‘86 нататък. Под “нататък” имам предвид по-малките. ‘87, ‘88, ‘89, ‘90… Хлапета. Аз съм бил на 19, те на колко да са били? ‘90 - максимум на 14 години.

Извинявайте ама цигарите и пиенето го владееха по-добре от мен!
Виждам един пикльо, даже пиклю… който първо че е наполовина на моя ръст, второ ЕГН-то му ако се съберат всички цифри до едно двуцифрено число, пак ще е три пъти по-малък от мене.
Ама моля ти се, държи една двулитровка от кока кола. Вътре - червено вино. Надига, червенее, залита. Тъпите му приятелчета гледат и се хилят. Ту му взимат бутилката, ту му я навират в лицето да пие още.

Цигарите пак ги споменавам. Модерно било да пушиш. Ми да ви еба майката неграмотна! На 10 години още не можеш да си бършеш гъза сам без да си увъртиш цялата длан, пък тръгнал да ми дърпа тютюн.

Чшей! Келешче!

От какво да ме е било страх преди?
В училище т.нар. по-големи. Имаше няколко образа, но така и не влязох в пререкание с тях. Чат пат друсаха някой, но като цяло после ги наказваха. Не оцеляха тези гамени. Няма как, държехме си културно училището, в сравнение с другите в града, беше с най-малък риск нещо да ти се случи.

По пътя да са ме спирали, случвало се е… ама аз като съм си изшмулял баничката с бозата през голямото междучасие - само съм обръщал вътрешното на джоба, изпадали са няколко семки - БОЦ! Няма пари - пробвай утре, ама няма да мина по-същия път.

Ставало е и кютек, с приятелчета. Ама на групи. Така и не се опря до по-големи братя, нито до някакви сериозни родителски срещи, за да се обсъжда насилието в училище, около него или по-пътя към вкъщи.

Сега обаче, косата ми се изправя.
По-опасни са тия ученици. Не просто сами за себе си, ами и за учителите. Имало е случаи през изминалите години за тормозени педагози, за заплахи от страна на учениците, насилие (говоря не за размяна на някой пестник, а за наръгани с ножове, сериозни побои). Като че никой не им обърна внимание.

АЗ НАИСТИНА НЯМАМ ЖЕЛАНИЕ,
да се превръщаме като САЩ. Хлапетии с огнестрелни оръжия. Нещо му прищракало или някой го погледнал накриво, взел му парите преди това, или не му ги дал… отива и прави мазало!

Е тия деца един път се раждат… един път се отглеждат… И един път умират!

Келешлъка е широко разспространен и не зная къде е грешката в цялата тая “система”.
Дали родителя трябва да послужи за качествен пример, след което възпитавайки чадото си да има уважение към първа, втора, трета институция, да го пусне само да се справи със ситуацията. Да го довери на въпросните институции и да се получи едно спокойно отглеждане на един млад индивид в модерното общество.

Някъде там, в защита на тези интереси ще е добре и държавните норми да са по-ясни, по-шумни, по-плашещи, за да се получи спокойна атмосфера за един прогресивен човек, който желае да порастне. Да мине през пубертета, да се изучи, да си намери работа, да създаде семейство. Като цяло - да запази жизнения цикъл.

Нямаме нужда от ръжда между зъбните колела. Уви, не може и без нея - съществува.
Честно казано, не ми се разхожда след 23 часа пред НДК или да обикалям подлезите около Double Vision и Amor (”НАЙ-ЯКИТЕ ДИСКОТЕКИ В СОФИЯ”, [повръщам]).
На такива глупости може да се нагледаш там, че ти е бедна фантазията.

Пикли и пикльовци на по под 14 години се шматкат поне до 21 часа. Детска дискотека - друг път. Лиглите са с по-къси поли от последното ми гадже. А тя беше еблива! Не е расла в манастир!
Малчуганите, които още не са прочели “Под игото”, са облечени като по-големите! Натруфени, с по три телефона, последни модели, пушат, пият и най-вероятно друсат…

Не са били малко случаите, когато ми се е налагало да минавам оттам я след работа, я след кино в CCS, да заварвам групичка надрусани, пияни хлапетии. Две момичета крепят трето нагоре по-стълбите. На въпросното трето съзнанието е на дъното на някоя бутилка, краката й се влачат и валят в мръсотията на подлеза, а стабилните колони, които я придържат пеят с весел тон:

“Ако знае баща тиииии…”

Айде, малко повече внимание! Малко повече грижа за тия деца и като цяло, изграждане на някакъв респект. Степенуване на институциите, които заслужават някакво уважение (знам, че са малко, но по-добре отколкото николко или просто едно дълго надпсуване с тях).

Изпуснем ли нишката към новото поколение, ще израстне една такава… маса, която ще създава сериозни проблеми в следващите поне 30 или 40 години. А изчистването на плевелта след това ще е ужасно трудна. Не може без черни овце, но нека не превръщаме стадото в преобладаваща чернилка, сред която бялата и читава душанка се опитва да пробие и да живее нормален живот!

« подобни cynical speech, , , ,

Посей семето на мъдростта си

Trackback | RSS 2.0

1. si @ November 27, 2008

Много съм съгласна с теб, но си мисля, че и ние родителите, учителите и въобще обществото сме малко или много виновни за тези ‘Пикли и пикльовци на по под 14 години’. Искрено се надявам да отгледам и възпитам децата си подобаващо, да им покажа добрия път и в същото време да им дам свободата, от която имат нужда, да не им отрежа крилата.

2. Sabina @ November 27, 2008

Уви прав си… Според мен балансът родители-учители го няма, Елф. Всеки хвърля отговорността върху другия и никой не носи отговорност.

3. legrandelf @ November 27, 2008

Някой, някъде там е изпуснал нишката :)
Както някои го наричат “първите 7 години”. Сега, едва ли родителя ще тръгне да учи детето си на щуротия или как да е мръсник.

То може и да има такива, но не бива те да са по-голямата част от обществото, нали?

О, да! Нямам (засега по-точно няма да го изказвам) коментар за тези, които се отнасят с децата си като безпризорни. Мани го, как ще да израстне, боли ме фара. Таквиз родители, те определено имат извинение защо постъпват така. Само че нямат извинение, че са направили детето и си и не го отглеждат подобаващо.

Не са длъжни, освен морално, но това е достатъчно. Никой, никъде не гледа с добро на човек (родител), който заебава детето си на самотек, още преди да го е научило на основните привички за държане с околните.

4. JustAFaceInTheCrowd @ November 28, 2008

Цялата работа с дечицата-олигофрени тръгна доста по-отдавна.Те са само крайния продукт на едно извращение и човешка манипулация…имам предвид комунизма и неговите последици.А именно-великият Строй умишлено,целенасочено създаде изключително слабо поколение в лицето на нашите родители.Това са хора,израстнали и възпитани да бъдат всичко,което е обратно на отговорни,борбени,адаптивни.Да,те са възпитани с висоок морал…но са израстнали в изкустевно създадено ужасно спокойно време…време,по което държавата решава всичко вместо теб,време по което,за да оцелееш,трябва само да си бачкаш кротко на осигурената работка,да си прибираш заплатката и да нямаш собствено мнение.И какво стана,питам аз,какво стана,когато времената се промениха?Бедните хорица бяха шат и после мат-всичко,на което ги беше научила системата,беше неприложимо.Качества като упоритост,хъс,предприемчивост-погубени в зародиш.И тия хора се превърнаха в подплашени животинки,борещи се за препитание…и забравиха за децата си!Забравиха да им дадат първите седем години…а после не можаха да предвидят,че правилата,важели по времето на тяхната младост,няма да важат и днес…и изтърваха подрастващите право в ръцете на алкохола,друсането и въобще всичко,което един тийнейджър НЕ трябва да прави/употребява.И колко му е акъла на едно хлапе-дето е във възрастта,в която иска да опита всичко и в която се бунтува срещу правилата…ама,докато се усетиш,от него става първокласен БОКЛУК!
Честно казано,жал ми става като гледам малките курви,почти НАПОЛОВИНА на годините ми,още не знаят дали им се ебе или им се пикае,но вече са усвоили основното от курвалика и от изкуството да си прост.Ами дребните идиотчета,които в дебилен възторг демонстират на всевъзможни подходящи и неподходящи места колко са “куул”,че друсат,псуват,пият и единствената им мозъчна клетка е на път да умре от самота…Хахахха,особено жалки са тия,дето се изживяват като “гангстери”…Колко смешно щеше да е,ако не беше трагично.
Изпадам в състояние на тиха ярост всеки път,когато видя поредния репортаж за изцепките на полуидиотчетата в нам си кое даскало,а някой дълбоко възмутен родител да се пени на обектива на камерата “Тук на нищо не учат детето ми,аз за какво го пращам на училище,нали и да го възпитават,кви учители,мани мани…”OMG!Да ти го възпитавали в училище…чшш,ти къде бля първите седем години,ве?!Много беше зает да работиш и заряза най-ценното нещо в жалкия ти живот да се самовъзпитава,както може…Хм.Дали има смисъл да продължавам???

5. legrandelf @ November 28, 2008

И да беше продължила, нямам против. Стана ми даже много, много интересно :))

За първи път май те виждам сериозно да пенясаш на мой пост. Темата е сериозна и явно е силна и за теб.

Но пенясване или не, на прав път си и ти с разсъжденията си. Гледната точка ме кефи, главно заради това, че не покрива казаното от мен.

Сега, дали точно комунизма е виновния, не мога да гарантирам. А и не бива да лежим на някоя страна и да търсим оправдаващ вината. И да е той виновния, естествения подбор май ще си свърши работата сам. Номера е да се държим на добрата страна и да не падаме духом, колкото и тъпотия да ни заобиколи. Предадем ли се - отиваме в the Dark side… където след време ще срещнем децата си и ще им кажем екзистенциалното:

“[име], I’m your father” ! :)))

6. JustAFaceInTheCrowd @ November 28, 2008

Оооо,но аз съм ужасно далеч от мисълта да оневинявам някой…Факт е,че не всички сдадоха багажа и изоставиха хлапетата на произвола-намериха се такива,които се адаптираха и в процеса на адаптация дадоха на децата си нужното.Обаче първо,са малко.И второ…тук за съжаление естествения подбор няма как да си свърши работата.Добрата стара цивилизация няма да допусне негодния индивид просто да пукяса…ще си води жалкото съществуване по един или друг начин дъъъъълго след като е доказал,че е негоден.Но докато си живурка,той ще е част от обществото,ще оказва своята частица влияние върху него…че и гласоподавател ще е.Както и продукта на неговото деградивно съществуване,превърнал се на свой ред в отрепка…и така нататък.

Не че няма надежда-напротив.Факт е,че някакъв процент от изпростелите деца след период на пълно падение им светва,че са били попрецакани…И някои научават от живота в движение всичко това,за което е трябвало да бъдат подготвени,но,уви-не са били.Свидетел съм била,и съм убедена,че такива деца ще бъдат много по-отговорни родители,защото са изпитали на гърба си всички последици от липсата на отговорност.

Да не падаш духом е сравнително лесно,ако на твоя гъз все пак му е добре.Въпроса е,че хората стават индеферентни към проблемите на обществото.Забаламосват гласа на съвестта,като изнасят дълги речи пред приятели и познати за това колко са потресени от хаоса,аморалността и безхаберието.Толкова са съпричастни,че чак се просълзявам…обаче когато същите тези хора изпаднат в ситуация,в която могат да вземат отношение на практика към дълбоко покъртващите ги проблеми-остават абсолютно безучастни…и после не пропускат да се възмутят отново!
Супер благо ми става на душата,когато видя човек,на който му пука не само на думи,но ги облича и в действия…и неговата частица влияние върху обществото е положителна.Много гот ми става и когато аз имам възможност да направя нещо…колкото и дребно да е.Заради такива хора продължавам да вярвам и да намирам сила да подтискам удобната неебателност,която доста често ме мами да потъна в овчото й спокойствие и да се слея с масата.

И,да,Елф,темата е адски сериозна и определено ме вълнува…но пяна не е избила все още :)) -ако това се случи, няма да ме познаеш :))

7. deni4ero @ November 28, 2008

Лошо няма родителят да научи детето си да бъде щуротия, за да не го научи някой друг, но в смисъла на щуротия, който аз си влагам за себе си ;) А за мръсник, едва ли има, но поне, може да му подскаже за какво иде реч :) Колкото до justafaceinthecrowd - извинявай, но малко не съм съгласна с тебе, а и не знам на колко години си, за да говориш така - според мене, говориш за определени хора, защото едва ли имаш извадка от тогавашното поколение, а и мога да твърдя от опит, че не е точно така. Имам предвид за частта ти, в която обясняваш колко неборбени са били или как да си бачкат тихо и кротко, да нямат собствено мнение. Верно, били са плашени и са страдали много, но не всички са забравяли за децата си да им дадат началното възпитание и знания и не само първите седем години, ами и след това, щото родителят не е родител само първите седем години, а цял живот :) А, колкото до малките курвета, смятай, че те, вероятно, са внуци на тези хора, а не синове и дъщери и моралът и ценностите са доста по-различни с всички влезли свободии след 10.ноември. за съжаление … и те така …

8. deni4ero @ November 28, 2008

аз, докато си напиша пененто и оправя чавето и вие сте пуснали още два коментара … срам, срам, срам …

9. JustAFaceInTheCrowd @ November 28, 2008

Родителите ми са от това поколение,за което говоря…имам доста представителни извадки от тяхното поколение- и за да конкретизирам малко,говоря за хората,които са били в разцвета на младостта си (25-30,примерно),когато дойде 10-ти ноември.
В следващия си пост уточних-не,не всички са такива.Имаше и изключения!Но те бяха изключения…които затвърждават правилото.

10. deni4ero @ November 28, 2008

да, аз пак се извинявам, но коментарът ми е за първият ти такъв, а си мислех, че говориш за още по-предното поколение. Извинявай отново, ама така е, като се говори, без да се виждаш :)

11. JustAFaceInTheCrowd @ November 28, 2008

Стават грешки :).Пък и аз не уточних добре :)
И за да отговоря на индиректния ти въпрос- на 22 съм :)

12. deni4ero @ November 28, 2008

хахаххаха :) затапи ме :) брау ;)

13. Acnapyx @ November 28, 2008

Е, не! Не сте прави, мамка му. Да ме извинявате, ама комунизмът няма нищо общо с това, което е сегашното поколение - под каквато и да е форма. Единствено че тогава беше по-лесно: имаше си някаква полу-рамка на приемливото в обществото поведение. Щеш не щеш, се съобразяваш - или те вкарват насила в правия път.

С редки изключения, повечето хора като Веско, мен, теб - изобщо поколението 7x - все пак хванаха последните години на соца, и въпреки че родителите ни не са ни държали прекалено изкъсо, самата система, колкото и противна да беше по естеството си, ни удържаше да не правим прекалени дивотии. Наркотици наистина почти нямаше, въпреки че наркомани имаше. Но се знаеха кои са, и хората наоколо (включително съучениците!) определено ги държаха на дистанция. Това да смяташ, че е cool да се друсаш - тогава просто нямаше как да се случи.

А иначе се пиеше и още как! Някои от моите връстници оттогава опукваха в 6-7 клас половинка водка като едното нищо. С всичките произлизащи от това последствия. Но някак успяваха да се вкарат в състояние на следващия ден да не изглеждат гроги (защото ако отидеш на училище в такъв вид, проблемите са ти гарантирани). Секс също имаше, при това още в долните класове, хайде да не описвам разни драстични истории, че хората току-виж ги прочетат и се познаят. Дори и обратни имаше, бога ми. Всичко имаше, но се правеше тихомълком - обществото не толерираше показното демонстриране на нередни неща. А и да прекрачваш правилата не беше станало още стратегия за успех.

След промените обаче свободата стана и свобода да не спазваш на норми на поведение. Всеки за себе си, in the pursuit of happiness. И според мен повратният момент, след който нещата съвсем се отприщиха, бяха мутрите. Тогава просто хората (а покрай тях и децата) разбраха, че няма такова нещо като правила, и че който ги спазва, само губи. Респективно нередното започна да се приема като нещо нормално, та дори и за модел за подражание. Какви ти морални устои, като силата и парите решават всичко?

В настоящия си вид понятието “морал” за новото поколение (емтелките и нататък) е нещо кухо, което просто им се набива в главите от “дъртите” (ако изобщо някой се занимава да го прави). Лошият пример просто е заразен. Ако нямаш образец за морал наоколо, самата мисъл за спазване на правила на поведение е абсурдна.

Вината е в сбъркания преход, който се изроди в грабителство. Липсата на правила в обществото неизбежно води до липса на правила и в поведението на отделните му членове. Тук семейството не може да помогне, въпреки че е добре родителите да правят каквото е възможно. Само че както и да те възпитават вкъщи, като излезеш навън в реалния живот (с други думи - в джунглата!), виждаш обратното. Дори семейството и училището взети заедно да “наливат” морал в главите на децата, без останалите хора наоколо, които да спазват НЯКАКВИ правила, просто няма как да стане.

Има ли изход от това? Не знам. Лично аз се надявам, когато дойде времето да възпитавам детето си, да намеря начин да го изведа от БГ на някое по-нормално място, където да научи нещата за живота. И чак след това да го върна на възраст, в която поне първите десетина години да са му дадени. Иначе просто не ми се мисли.

14. legrandelf @ November 28, 2008

Ще ви чета като се събудя хубаво :))
Ама как сте се разписали само, хихихи…

15. JustAFaceInTheCrowd @ November 28, 2008

@Аспарух
Моля те,обоснови се.Казваш,че комунизмът нямал нищо общо-обясни защо!
Аз нямах предвид,че по времето на комунизма всички са били чисти като сълза на девица.Основната ми мисъл беше,че точно заради всички тези неща,които са се вършели ТИХОМЪЛКОМ и със страх от наказание,един солиден процент от хората,израстнали и съзрели в това време,са се превърнали в слаби личности.Казах,има изключения.Но те почти нищо не променят.
Ако не си съгласен с това-чакам твоята аргументация и с удоволствие ще поспоря с теб.

16. JustAFaceInTheCrowd @ November 28, 2008

А,и още нещо.Преходът наистина си беше адски сбъркан…но ако тръгнеш да търсиш причините за белята някъде около времето на нейното случване,нищо няма да намериш.Преходът беше сбъркан,ама кой го направи такъв???Хората,хората като част от обществото.Същите тези хора,които навеждаха глава и се криеха,когато вършеха “нередности”,които шепнеха какво мислят за живота и политиката,защото не смееха да изрекат мнението си на висок глас.Същите тези хора,които бяха възпитани да не се доверяват много-много на другите членове на обществото,щото не се знае кой е “слушалка” и кой-не.И същите тези хора,които нямаха в себе си достатъчно воля и оправност,за да изразят позицията си по всички обществени въпроси,които ги засягат пряко!Това са хората,които просто преглътнаха това,което им се предложи,защото не бяха способни да отреагират по друг начин!
Не са виновни извънземните за състоянието на държавата и хората…каквото човек сам си направи,и оня отгоре не може да го направи!

17. legrandelf @ November 28, 2008

Темата е запалително важна и сериозна и аз много се радвам, че така добре сте се отнесли с нея :)
Щеше ми се повече дивеч да захапе, а не само ние, обичайните заподозрени да си я дъвчем, но…

Времето ще покаже, мисля си. А понякога забравям да мисля. Особено като се наобядвам :))

18. JustAFaceInTheCrowd @ November 28, 2008

@Елф
Ами кво да ти кажа,на бая народец не му се мисли,освен ако не е неотложно :)))
Хората използват нета за разпускане (разбирай-не особено продуктивни дейности) и едва ли изпадат във възторг релакса им да бъде нарушаван от мрачни и сериозни теми…камо ли пък да вземат отношение към тях.
Обаче ако пуснеш тема за спецификата на извращенията при анален секс,ще се радва на небивал интерес!
Продължавам усилено да се ядосвам…

19. Acnapyx @ November 28, 2008

@JustAFaceInTheCrowd: съжалявам, нямам как да се съглася с теб, че “хората, като част от обществото” са направили нещата такива. Бъркаш последиците с първоизточниците. Освен ако поставим в един кюп и мутрите, и политиците, и обикновените хора. Което ми се струва адски некоректно. Много е хубаво да се говори, че обществото и държавата са хората, които ги съставят. Ама ще се опитам да направя една аналогия: държавата е кораб, народът е пасажерите на този кораб. Но не пасажерите определят посоката на движение (освен ако приемем, че изборите наистина са честни и нещо променят). Корабът върви натам, където каже капитанът - и накъдето го поведе екипажът. И ако се насади на айсберг, кой е виновен - пътниците ли? Че не са обесили на мачтата капитана?

Да казвам ли кой е капитанът? Екипажът мисля, че е ясно къде се намира - в една сграда с надпис “Съединението прави силата”.

Пак не си прав, че сме шепнели какво мислим за живота и политиката. С години поне аз активно се борих за “правдата”, от Града на истината, та до 97-ма. Познавам немалко такива като мен, които също се бориха, крещяха, говориха, бяха активни. И какво от това? До какво по-добро доведе тази ни борба? Последния път, когато теглихме майната на правилата, след Виденов, да не би следващите да не грабеха като луди? Яхвайки вълната на народното недоволство? Знаеш ли къде са сега тези, които се бореха като мен? В чужбина, отдавна са зарязали борбата за каузи и си подреждат живота. Борбата е до време, докато си млад; след това все пак идва време да си седнеш на задника и да храниш семейство.

Да, преглътнахме това, което ни се предложи. Каква алтернатива имаше всъщност? Революция? С оръжие да превземаме Ларгото? Е, подпалиха преди години Партийния дом, сега там ще е парламентът. Дали пък имаше смисъл да го палим? Какво всъщност променя един бунт, освен списъка на хората, които са начело?

Бих приел твоя аргумент, че комунизмът е превърнал хората в мекотели, които изпитват страх от наказание - и че хората, израстнали и съзрели в това време, са се превърнали в слаби личности. Само че отново поставяш каруцата пред коня. Навсякъде по света да не крещиш и да не прекрачваш правилата се нарича “спазване на законите” и “добро възпитание”. В думите ти прозира позицията, че спазването на правилата (които ние не определяме сами!) е нещо лошо. Значи ли това, че “силната личност” е този, който не спазва правилата? И затова ще успее?

Семейството ми винаги е било срещу комунизма във всичките му форми. Но проблемите с морала и възпитанието на децата не идат оттам, а от липсата на ред по време на прехода. Да, комунизмът е лош, само че не при него процъфтяваха наркоканали на наша територия - и българките от Сливен не бяха с професия проститутка. И мутри нямаше преди промените. Държавата изпусна контрола над престъпността и просто остави всичко да бъде разграбвано. Нека не си говорим глупости, че народът може да спре това, което му разпоредят отгоре. Аз по принцип съм срещу всяка власт, но все някаква трябва да има в крайна сметка, нали?

Не, сливенските моми не са в Брюксел, защото са родителите им са били слаби личности - а просто защото НЯМАТ КОЙ ЗНАЕ КАКЪВ ДРУГ ИЗБОР! Хлапетата се друсат и напиват, защото светът наоколо не им харесва - и защото има дрога и леснодостъпен алкохол, с който да го направят! Да, те търсят лесното решение (и тук съм съгласен с теб, да, те са слаби личности!), но да търсят трудното решение с годините се оказа а) безпредметно, б) безсмислено и в) напразно. Училището в това не може да помогне. Освен с пример, но самите учители вече не вярват в това, че може да има справедливост. Те са смачкани, но не от комунизма, а от МИЗЕРНИЯ СИ ЖИВОТ! От това, че от работата си изкарват толкова пари, че едва да се нахранят. Мислиш, че родителите не са в същата ситуация? И къде тогава е вината - че са слаби личности, или че просто са поставени на прага на оцеляването и не им остава време и сили да възпитават деца? Не, не мога да прехвърля отговорността за това, което става СЕГА, изцяло на предишното време. То е заложило предпоставките, които обаче всякакви управляващи от разни цветове безцеремонно използваха, за да държат народа на прага на оцеляването, за да го контролират по-лесно.

20. legrandelf @ November 28, 2008

Футболните запалянковци да чакат уикенда или другата седмица дербито! Тука да не чувам агитките да се пеняват! Ясно? :)))))))

21. JustAFaceInTheCrowd @ November 28, 2008

@Аспарух
Благодаря за подробния отговор и за добрата аргументация :)
Сега,по отношение на взаимовръзката пътници-кораб-екипаж ===>

В самите ти думи се крие разковничето на това,което искам да кажа.Първо,по отношение на екипажа-той е съставен от българи,част от обществото,родени и възпитани (или невъзпитани) като обикновени хорица.Тук не се касае за един-двама случайно “изтървани” некачествени кадъра,а за всички,които се докопат до властта-не ни ги спускат с парашут от Близкия изток,нали?Български граждани застават начело на държавата-и виждаме какво правят.Кой ги е възпитал тях?..

После,по отношение на реакцията на пътниците към курса на кораба,задаван от екипажа и капитана…Пак ще намеся комунизма,но от друг ъгъл.Доколкото разбирам от изказа ти,имаш достатъчно добра култура,за да предположа спокойно,че имаш знания и по политология….

Така,какво е характерно за държавите,чието общество е т.нар. “гражданско общество” (каквито уж претендираме,че трябва да сме и трябваше да бъдем отдавна)?Гражданското общество е избавено от поданническия манталитет и чувства своето влияние и желание за намеса във властта.То съзнава,че тези,които го управляват са тези,които то избира и не се свени да си търси правата по всякакви начини.В тоя ред на мисли,има доста по-добра правна култура…права,задължения са му ясни и не отстъпва от първите.

Ето дотам ние не сме стигнали.И за да не кажеш,че поставям каруцата пред коня,ще уточня-алтернативата не е революция,преврат,митинги.Това е крайна мярка,до която не трябва да се стига,защото наложат ли се такива мерки,значи работата е изтървана доста преди това-при зараждането на проблема.Алтернативата е да не се стига дотам…Как ли?Манталитета на хората като цяло определя начина,по който ще функционира държавата и всичките й апарати,системи и глупости.Поданически манталитет=сегашното положение.

Тук вече мога да отговоря и на въпроса ти за правилата и законите.Грешно е не да се спазват,а въобще да се ПРИЕМАТ правила и закони,които противоречат на интереса на хората.Тук ти постави каруцата пред коня.Първопричината е,че самите правила са опорочени,тъй като се спазват твърде избирателно-и от страна на народа,и от страна на държавата.Докато има взаимоотношения враг-враг,държавния апарат няма как да функционира нормално.А “силните личности” са тези,които не допускат да се стига дотам.Но както казах,проблема е,че една птичка пролет не прави-трябва цялото общество да има единомислие,за да се постигне нещо успешно в тази насока.Така че тук напълно ще се съглася с теб,че е глупаво да се смята,че НА ТОЗИ ЕТАП народът може да спре това,което му причинява държавата.Отговорът не е нито в анархията,нито в мутрите,както не е бил преди това в диктатурата и тоталитарния режим.Отговорът се крие в едно зряло общество.

И ще уточния-НЕ прехвърлям отговорността изцяло на тотоалитарния режим.Нито пък оправдавам тези,които с действието и предимно с бездействието си са спомогнали да сме на тоя хал.Прав си затова,че народ на ръба на оцеляването се управлява лесно.Въпросът е,че ако народът като цяло и в частност не беше изкуствено забавен в развитието си (не умственото,разбира се:)),нямаше да се стигне до тази ситуация да са на ръба…просто защото те щяха да знаят какви са им алтернативите и да ги използват.Информацията е злато,неслучайно са го казали хората….а някои дори не знаят,че нямат право да бъдат уволнени от работа на ТД,без да са имали 2 аргументирани писмени предизвестия,изискващи и техния подпис+обяснение…Никой не си търси правата по простата причина,че всеки се чувства сам срещу останалите…и на практика е сам,а както казахме,една птичка пролет не прави.И човекът ще продължава да е сам сред останалите,докато не придобие усещане за принадлежност към обществото.

Ще минат десетилетия може би,не знам.Просто се надявам да доживея го видя.

п.п.”Пак не си прав, че сме шепнели…”- правА :)

22. legrandelf @ November 28, 2008

Нека ви запозная:
Весела - Аспарух,
Аспарух - Весела :))

Приятно ви е знам, а на мен още повече, като се аргументирате така и разширявате темата :)

Браво! Обичам ви! :))

23. JustAFaceInTheCrowd @ November 28, 2008

@Елф
Навлязохме в дълбоки води :)
Ти няма ли да се присъединиш или смяташ да седиш отстрани с пуканките :)))) ?

24. legrandelf @ November 28, 2008

Ще стоя отстрани засега. Но не с пуканките, а с луканките :))
Което не значи - мръсни чорапи, мирищещи на луканка.

Освен това, 1 vs 1 е дебата :)) Която и страна да заема, ще натежи. Пък да започвам трети фронт, не ме кефи. А и историята е показала, че не е ефективно създаването му :)

25. Acnapyx @ November 28, 2008

@JustAFaceInTheCrowd: touché.

В много от аргументите си права - но за жалост колкото и да е вярно на теория, не променя реалиите наоколо. Единственият вариант, който аз виждам като “гражданско общество” за изход от настоящата ситуация, е:

а) партия на народа [i.e. Бойко Б. и други популисти]
б) партия на десните и бизнеса [която се интересува от това да не й бъркат в джоба]
в) партия на левите и бизнеса (pun intended) [която де факто се интересува от същото като тази по-горе]
г) непартийно управление [е като как ще стане това - преврат? или нонстоп референдуми за всичко като висша форма на пряка демокрация?]

Изключваме последното; първите три обаче ще провеждат [почти] една и съща политика, която в обозримо бъдеще няма да мръдне българите от тази бедност, в която те стоят от 10 години насам (с незначителни разлики спрямо 97-ма, които ударно се компенсират с инфлация и кризи). Аргумент номер едно за ситуацията: стабилността - не пипай заплатите и няма да има проблеми с бюджета, максимум с увеличения да се компенсира инфлацията. Аргумент номер две: производителността на труда. Отказвам да коментирам това, доколкото производство в БГ реално няма, а за производителност на труда в услугите да говорим е смешно. У нас дори от левите се прокарва такава дясна монетаристична политика, на която и Кейнс би завидял.

Апропо, от партийното управление поне в момента неизбежно следва бедно население. И гражданското общество, колкото и хубаво нещо да е, че и нужно, отива на кино. Но и да го имаше, то не променя материалното състояние на мен, теб и нашите родители. Плюс това то не е гражданска власт! А представителната демокрация у нас неизбежно поражда цитираните по-горе партийни клики. Негласуването не е решение, но и гласуването не води до нещо по-добро. Колкото и да теоретизираме, пред [разумния] неангажиран човек вариантите са два:
а) не гласуваш, тогава други избират екипажа и те командват както намерят за добре;
б) гласуваш и избираш тези, които ти обещават нещо разумно; те се качват там горе, забравят за теб и останалите, които са ги избирали, и се превръщат в послушния екипаж, каращ Титаник накъм айсберга. Обещанията не се спазват, при това не само у нас. И Обама обещава това, което със сигурност не може да изпълни. Оттук или траеш до края на мандата, или излизаш на улицата (като през 97-ма). Оттам обаче следва пораждането на следващите управници, които са като близнаци на сегашните и цикълът се затваря.

Случайно да ти хрумва трети вариант, приложим на практика? Механизъм тези силни личности, за които говорим, да се изявят в политиката? По нашите географски ширини?!

Плюс един дребен, но заядлив коментар. Не е по твой адрес, само го отбелязвам:

“всички,които се докопат до властта-не ни ги спускат с парашут от Близкия изток,нали?”
Не всички, но някои ни ги доставят направо от Москва. Справка бащиното име на премиера :)

26. JustAFaceInTheCrowd @ November 28, 2008

@Аспарух
Мда,разбира се,че ми хрумва трети вариант :)
Чудеса няма как да се случат,разбира се-един от основните недостатъци на хората е,че искат мигновени резултати и нямат търпение да погледнат малко в перспектива.

1)
Така,на първо място една двупартийна система на никого няма да се отрази зле.Практиката го доказва.
2)
На второ място-изборите!До болка втръсналия въпрос за неефективността на сегашната избирателна система при сегашните условия…Избирателят на първо място трябва да почувства,че неговият глас има значение,което както знаем,сега НЕ става!
3)
На трето място-формата на управление.На нестабилна държава не приляга изпълнителната власт да е разпльоскана в ръцете на сульо и пульо,както е при парламентарната република.Да не говорим,че не може Парламент и правителство да се избират на едни и същи избори!

Тези няколко неща не е задължително да стават наведнъж,промените стават бавно,за да могат да се сдъвчат по-лесно.Като цяло идеята ми е,че не е необходима революция,нещата си имат съвсем прости разрешения,въпросът е повече хора да знаят за тях.Нивото на културата е трагично западнало (което ме подсеща,че не само беден,но и прост народ се управлява по-лесно).

А относно пряката и представителната демокрация-е,разбира се,практически неприложима е пряката :).Но въпросът е да се достигне до осъвременения вариант на представителната демокрация не само на теория (което е пряко свързано с гражданското обшество и манталитета,за който говорих).Неправителствените организации са създадени точно с тази цел,само дето трябва да има повече информирани и образовани хора,които да ги запълнят,така да се каже.

Така че ако трябва да тръгнем стъпка по стъпка,първата крачка е в подобряване на културата и разширяване на кръгозора,стига сме били коне с капаци!А като се замислиш реално,всичко това тръгва от семейството :)).Нещата са прекалено навързани,не можем да изолираме едното от другото,важното е просто да се открие правилната последователност.

27. Acnapyx @ November 29, 2008

Ох, май твърде се отплеснахме от първоначалната тема, но нейсе. Да не говорим, че ставам прекалено дълъг и скучен дори за самия себе си.

Права си, нямам търпение да чакам още дълго. Не искам мигновени резултати; и все пак сега съм на Христова възраст, от повече от десет години газя в това политическо блато и докато дочакам нещата в перспектива, опелото ще ми изпеят. “Нестабилна държава”?! Напротив, ние сме си отчайващо стабилни. Караме си стабилно в една и съща посока, към мизерията.

За двупартийната система: практиката у нас доказа, че когато и двете партии не струват, двупартийната система се отразява доста зле. Сигурно и моята политическа култура е трагично западнала, но не виждам практика, която да доказва преимуществата на двупартийната система. Не и в пост-социалистическа държава. В САЩ, Великобритания, Франция и други страни с около век демократична традиция - може би. Но в бившия соц-лагер?

И впрочем коя ще е тази втора партия у нас? Вземи която и да е от настоящата опозиция и си я представи като реална алтернатива. Получава ли се?

“Не приляга да е в ръцете на сульо и пульо”? Окей. Това да го разбираме примерно като двукамарен парламент със сенат. Кой ще е достоен да се окаже там? Досегашни управляващи? Или богаташите, които в разбиранията на хората са си елит отвсякъде? Откъде ще се вземе елит в нашата държава - от чужбина ли ще си го внесем? Юпитата в сената?

Или твоят dream вариант е президентска република с президент, който си назначава сам кабинета? Все едно сред последните ни президенти е имало такъв, който да не е “сульо и пульо”. Или мислиш, че прекият избор на президент представлява някакъв реален контрол? Защото ако ни трябва безконтролен президент с “здрава ръка”, примерът вече е налице. Putin, anyone?

Мажоритарна избирателна система? Категорично съм за. Но какво гарантира, че избраниците ще спазват обещанията си? Освен евентуално скъсен мандат на парламента. Само че пък тогава те нищо няма да изгласуват. Въобще. Докато си гласуват правилника и заплатите, и мандатът им ще изтече.

Много хубаво звучат всички теории за промяна на цялостната политическа система. Но, при цялото ми уважение, това са хартиени кули - родени от хора, които са изгубили всякаква връзка с реалността. Тези теории работят, но във вече подредено общество, не в джунгла. Сигурно те ще бъдат въплътени в практиката, когато тези, които помнят соца, ще са измрели след 40 години бродене из пустошта [с или без Мойсей начело]. Не искам да мисля на какво ще заприлича страната дотогава.

За себе си знам, че аз нямам още много време да чакам пяната от мръсната политическа вода да се слегне. И определено нямам сили, време и нерви да се боря отново за [обречени] каузи. По мое впечатление сегашните деца пък нямат и желание за това. И съм сигурен, че ако по някаква случайност се случи да ми предстои брак и дете, със сигурност няма да го отглеждам в БГ.

Никой от описаните алтернативни варианти и теории досега не ми изглежда жизнеспособен. Плюс това промяната на политическата и избирателната система отново е в ръцете на парламента, което прави нещата безнадеждни. По мое мнение повечето от тези алтернативи няма как да доведат до резултати у нас. Поне в обозримо бъдеще [което за мен означава до края на моя живот].

Всъщност целият ни спор е доста безсмислен. Аз за себе си знам, че ако случайно имам деца (защото иначе едва ли има шанс това да се случи), ще ги възпитавам в правилния според мен дух и ще се опитвам да ги науча на това, което смятам за правилно като норми на поведение. А накъде отива държавата, от един момент нататък вече спира да ме вълнува - освен като чисто академично упражнение по политическа теория, което обаче аз откровено смятам за неприложимо на наша почва.

28. вили @ November 29, 2008

Леле, то няма какво да се коментира. Тия коментари са конкуренция на статията. Елф, много хубава тема си зачекнал :)))

29. JustAFaceInTheCrowd @ November 29, 2008

@Аспарух
Отклонихме се,да.Но няма как,всичко е взаимосвързано и да разглеждаме един касаещ обществото въпрос,изолиран от другите,няма как да стане.

Прав си,всичко,което изброих като възможни алтернативи,за момента е неприложимо.Защото както вече казах,първата стъпка е в манталитета на обществото.Който няма как да се промени,ако културата продължава да бъде толкова ниска и безхаберието-на такова високо ниво.Неслучайно толкова се пенявих на тема “гражданско общество”.

Тръгнахме от едно място,разгледахме всички негови последици и се върнахме пак в началото-семейството,възпитанието,образованието.Всичко започва и свършва там.

Към цялостна промяна няма как да се придвижим,ако само единици от хората осъзнават за какво иде реч.Всяка полезна и градивна иначе реформа би била неефективна,защото хората не са достатъчно дорасли,за да я приемат.

Та не храня и аз големи надежди,че ще доживея да видя истинска и качествена реформа в държавата.Ще отнеме десетилетия това да се случи и за съжаление май си прав,че един от необходимите критерии е да измре поколението,помнещо соца.

Въпросът е поне да възпитаме децата си по такъв начин,че да не се налага и тяхното поколение да измира,за да се промени нещо.

30. JustAFaceInTheCrowd @ November 29, 2008

П.П.Между другото,достави ми истинско удоволствие спора с теб.Рядко имам възможността да се наслаждавам на дискусия с интелигентен и уравновесен опонент.Моите уважения!

31. legrandelf @ November 29, 2008

Аз пък изобщо не очаквах, че в тая посока ще поемете, дечурлига :) Но съм доволен, още един път го казвам!

32. JustAFaceInTheCrowd @ November 29, 2008

@Елф
А в каква посока очакваше да поемем? Сподели, може би има още какво да се каже по темата!

33. legrandelf @ November 30, 2008

Весела, честно казано - не очаквам никаква посока :))))
Как бих могъл?
Плюс това, ако очаквам най-вероятно няма да се случи. А и в този случай, по-хубаво е, когато ме изненадвате (досега все е било приятно, надявам се тенденцията за вбъдеще да се запази)! :)

@Zelengorova:
О, да! Точно попадение :)

34. legrandelf @ November 30, 2008

Не обичам да давам bTV за пример, но следното видео е от най-хитовия район. Подлеза на Черни връх и Евлоги Георгиев:

Прекрасно, нали?

Келешлъка на 15 годишни… не знам как да ги нарека!

35. JustAFaceInTheCrowd @ November 30, 2008

Гледах репортажа…какво мога да кажа ?…
Ако ще и още 100 изменения в закона да направят,нито ще има достатъчно ефективна санкция,а дори и да има-няма да се прилага контрол за спазването на самия закон.

Като бях на 14-15,пак бяха въвели вечерен час-до 22 мисля,че беше или до 23.И какво-нищо!Нито са ни подбирали от заведения след тоя час,нито сме имали проблеми да се шматкаме по улиците,да се крием из градинките и да си пушим трева,нито нищо.Три пъти са ме спирали полицаи за рутинна проверка,докато бях непълнолетна.В два от случаите дори нямах лична карта,и в трите случая бях навън след просрочения час-направиха ли ми нещо-съвсем не!”Прибирай се вкъщи и друг път да не правиш така.”…”Ама,разбира се,гусин полицай,честна пионерска!” и туй то.

Бяха забранили продажбата на алкохол и цигари,вдигаха шум какви санкции ще има и т.н.И какво?Карахме батковците и какичките от по-горните класове да ни купуват цигари от будката до училище-единственото място,където реално искаха лична карта.Мъкнехме се по дискотеки и единственото необходимо условие беше да има с нас поне един човек на 18,който купуваше целия алкохол.След няколко месеца и 18-годишния стана излишен,защото всичко си тръгна постарому.

Децата винаги ще намерят кой да им купи алкохол или цигари-услужливи какички и батковци дал господ.Винаги ще се намира и по някой “придружител” за обикаляне по заведения.Стига да го искат (а те го искат),имат десетки начини да заобиколят закона.Ако въобще някой им го налага,разбира се.В което откровено се съмнявам-само големи приказки се приказват,както винаги.

И всяко чудо за три дни.

36. legrandelf @ December 1, 2008

Се ми се ще да кажа да се вземат ама крупни мерки!
Но говедото и да го биеш, то по-умно и тактично няма да стане :((

Та… зле си е, жалко!

37. legrandelf @ December 1, 2008

Връзвам и новата тема, за тия дето тепърва четат тази:

“Родителю, това може да е твоят тийнейджър !”

38. Lady Frost @ December 1, 2008

Мамка му, зверски сте прави… И това е отчайващо! :(
Имам си някаква идея, къде точно се е скъсала нишката. Обаче честно да си кажа, не ми се коментира! Страх ме е да си гледам детето в тази държава… Всичко започва в главите ни… А там все по-често виждам грозни неща. Ако лицата ни бяха отражение на мислите ни, всички сигурно щяхме да сме ужасни уроди! :(

39. legrandelf @ December 1, 2008

Яна, виж новата статия, дето съм пуснал линк към нея (от предното ми мнение). Кофти тръпка… (повтарям се с това мое изказване, но факта си е факт)!

« Виктория - пеперудка в цветовете на дъгата Спецификата при аналния секс »