Cos I know... I know... I never meant to cause you no pain
And I realize I let you down
But I know in my heart of hearts
I know I'm never gonna hold you again
Phil Collins - I Wish It Would Rain Down

Комунизъм и разни други катастрофи

« публикувано на 10-11-2008 @ 11:17 am »


Специални благодарности към Жоро, задето ми изнамери тази велика фотография… С такъв вестник, гъза не може да си избършеш…

Кое ме подразни?
В момента (щото съм сигурен, че продължава да обикаля) из блогосферата се е развихрил един анонимен, който поства два педалски коментара. Набелязал си е един блог и спами ли, спами чуждите блогове. Само да се появи тука, IP-то му ще цъфне във всички блек листи познати в интернет. Че и гугъл няма да си отвори тоз тип (тази типка, може и женска възродителка да е, кой знае).

Друга причина?
Знаменателната дата - 10 ноември. Мда, 19 години по-късно. Какво е станало на 10 ноември 1989 година? Някои казаха на Тато: “Стой така!”, след което написаха песничката “45 години стигат, стигат… времето е наше”. И имаше един такъв голям плакат, син, с много мутрафони (в смисъла на смешни лица) на него.

Освен, че символично беше свален комуниз(ъ)ма, какво друго се случи?
Нищо според мен, прах в очите. Но мен не ме питат, тъй като не приличам на статистическата сова на оная агенция. Освен това и да ме питат, вероятно ще ме набедят за глупак. ОК, затова ще се изкажа като Ферис Бюлър: “Комунизъм? `Изъм`… мразя всички `изми`”.

Карл Маркс, Фридрих Енгелс, Владимир И. Ленин, Роза Люксембург, Йосиф В. Сталин, Леон Троцки, Мао Цзедун.
Тия и на портрети сте ги виждали. Няма да рева срещу сърп и чука, нито срещу червения цвят. Малко по-големите от мен са го усетили по-добре. Мога да черпя само и единствено теория изпод думите на разказите им. Обаче със сигурност не са останали очаровани.

Няма такова нещо като:

“Мойто си е мое… чуждото е общо”

Няма как да се реализира, наясно сте. Идеологията на комунизма е замислена добре, но… реализирана ужасно скандално и неправилно. А ако бръкнем с два пръста по-дълбоко, може да открием и неправилно преплетени нишки, които от своя страна са първопричината за цялостното пропадане на този “изъм”.

Освен многото прекрасни лозунги, тип: “Всяко яйце - бомба, всяка кокошка - летяща крепост в борбата срещу империализма” какво друго завеща комунизма на България?
Много озлобени хора. Загубили доверие у другаря до себе си. Сам по себе си, ползвайки тази дума - “другар”, се чувствам несигурен.

Не очаквам да вкарат режим на тока, нито да ми кажат какво точно ще правя в следващите 5 години. Нито пък, че ще си намеря работа веднага като завърша университета, на която ще си кретам в продължение на 30 години (без да се притеснявам, че ще ме уволнят или ще има съкращения, щото някой частник е решил да си почива на Хаваите).

Не очаквам хляба да е пет стотинки, нито килото сирене - 1 лев. Няма как и това да се случи. Продукцията е минимална, цените - феноменални. Заплатите - тук там.
Вече дори и за класово общество не може да се говори. Ще скокнат някои, като ми кажат, че имало прослойки в България.
Разбира се, че има. Крайно преебани и крайно наебаващи.

В интерес на истината, първата група има няколко нива, които обаче опитват (макар с цената на много псувни и недоверие помежду си) да съжителстват заедно. Втората, се сменя на всеки 4 години. Понякога народа изпушва и им смалява престоя на жълтите павета.

Защо прах в очите, споменах в началото… Как защо? Това, че цвета се смени нима означава, че хората са други. Има даже и народна приказка за това: “Вълкът козината си мени, но нравът не”. Много не обичам да лежа на чужди изказвания, но тука са прави хората. Няма да си извъртам главата, само и само да е моята.

Преди да са се появили бурни възклицания: “Смърт на комунизма” и “Елфа да го духа”, ще ви помоля да коментирате въздържано. Както видяхте, в статията никъде не бях (прекалено) груб с провалената червена идеология. А можех! Нали?
По-добре една добре спретната дискусия. Ако ви е трудно да говорите за отминалите времена, разделете си коментара на две части. Плюсове и минуси на комуниз(ъ)ма. Тато и Тито - бяха ли добри за нас? Това е бонус въпрос. А Брежнев? Ако имате нещо да кажете срещу Кремъл преди 1989 година, вие сте.

Пак повтарям - без много ритуални изхвърляния, тука не целим да ловим вещици. Кротко!

« подобни cynical speech,

Посей семето на мъдростта си

Trackback | RSS 2.0

1. Боби @ November 10, 2008

Готина статия, хареса ми :). За комунизъм не ми се горови, каквото е казано се е казало…

2. legrandelf @ November 10, 2008

ОК, Боби :)
Уважавам избора ти!

3. E40 @ November 10, 2008

За мен най-кофтито на КомунизЪма е в идеята, че Държавата (в лицето на бюрокрацията й - знаете кой и как намира място в бюрократичния апарат) си поставя за задача прецени вместо мен как трябва да разбирам пословичното “всекуму според нуждите”. Тоест аз не знам най-добре какво искам и от какво имам нужда. Другото кофти е, че се превилегирова некомпетентността - ако с нещо се занимаваме двама души и другия е некадърен, то аз като по-съвестен трябва да се счупя от бачкане щото нали и той е взел “висшо” и не може току така да го уволнят (а ако е партийно чадо, никаква надежда даже).
Сега обаче, плюем по всичко което е направено през комунизЪма. А не мисля че е редно - все си мисля, че и по това време е имало достатъчно талантливи и инициативни(и с късмет) хора които са направили стойностни неща.

набор ‘85

4. N.D. @ November 10, 2008

Da,prav si!Mnogo stoynostni ne6ta se napraviha,koito se razru6avat sega i ni6to novo ne se stroy.
Dory i Mavzoleq,moje6e da stane muzey,a ne da se ru6i po tozi DOLEN i POZOREN na4in.Dory i Disko da be6e,no da stoy-tova e ISTORIQ-nezavisimo dali ni haresva ,ili ne.
Sega se stroqt samo Molove,ot koito Bg evreite pe4elqt i tapite ni sagrajdani hodqt na “razhodka”tam,vmesto na Vito6a!
Tova e jivotat,tova e BG,tova sme nie!

5. legrandelf @ November 10, 2008

E40:
Набор ‘85 сме добри деца :) И пишем на кирилица, хехе!

@N.D.:
Това за музеите, за каквито и политически, а и не само паметници да става въпрос, съм съгласен.
Но явно по-добре е един нов МОЛ :)) Отколкото пример от историята, който да ти учи как НЕ трябва да правим занапред. Уви…

6. Бобо @ November 10, 2008

винаги се умилявам от келеши по млади от 32-33 години в момента, който коментират комунизъма… нещо за което никога не е ставало въпрос:)

абе келеши информирайте се малко - комунизма е утопия, която трябваше да се достигне. ние бяхме още в социализъма:)
и не идеята е лоша, просто е нереализируема с животното негордо наречено човек :)))
много от вас келешчета настръхват като чуят китай, но май не знаете какъв строй прокламират, че строят…
много от вас настръхват от кеф като чуят за социалната система в Великобритания, и за образователната система в Германия. Такива са били целите и на идеалистите и утопистите ….
Това в оВЧи линии е истината.:)

А вие знаете добре в БГ как всичко се побългарява и опорочава :)))

7. fen @ November 10, 2008

Човече, издай книга, направи филм, стани партизанин и ще имаш толкова много последователи, че интернет ще ти отеснеее.Такъв талант.Колкото до комунизма, не знам от кое да започна.Най-добре е преди някой да почне да плюе да спомене на колко години е.Какво е видял и какво си спомня.Аз не съм видял много.Липсват ми доста неща от онова време, например спокойствието, липсата на притеснение у родителите за техните деца играещи на улицата.Много мога да си спомням в тази насока.Сега основните неща, които ме дразнят никога не ги е имало тогава-Такова безхаберие, убийства, кражби, като на война сме малко.Всеки режим си има лошите страни.Аз не мога да кажа, кой е моят, но определено не е нито един от двата.
Целият този разговор е за маса, не за блог.Не бих могъл да напиша и 1% от това, което искам да кажа.Добре де, максимум 2%

8. N.D. @ November 10, 2008

Az sam nabor 57 i ne sam dobro dete,a dobra “baba”.
Zatova za men e po-dobre edna nova magistrala do moreto,deto za 20 godini o6te ne mogat da postroqt,otkolkoto edin MOL.Sorry!
Iztrepaha se po patq do Burgas mnogo,mnogo ot nabor 85,za sajalenie!

9. N.D. @ November 10, 2008

I darja da napi6a,4e nikoga ne sam bila 4len na nqkoq partiq!Tova ne go razbiram!

10. Дъсти @ November 10, 2008

Всичко написано тук явно е плод на влианието на твойте мама и тате, които със сигурност не са били от обикновените хора по времето на баети Тошо.

11. toresa @ November 10, 2008

Знаете ли че по времето на комунизма в България е имало концентрационни лагери

12. Проф. Д-р мед. Христо Георгиев мутафов, д.ф.н. @ November 10, 2008

Хубаво е да се размишлява, пък даже и да се пише по проблема за комунизма и за “българската демокрация”. Но по-добре е, подобни, доста незрели и главно непълни коментари да се обменят “на маса”. А що се касае до написаното за комунизма, има както обществено-политически, да ги наречем, научни, съчинения, а също и високоталантлива художествена проза (напр. да споменем само Солженицин; чели ли сте го?), които дават добра предства за комунизма. Предпазвайте се от еснафския поглед към света (например от идеята за спокойствието по времето на комунизма; прочетете книгите на Оруел!) и още повече от партийния подход (какъвто и да бил той!) за отношение към нещата около вас… Учете се,.. четете,.. усъвършествайте се,.. стремете се да бъдете справедливи и добри (но не само към партийните ви, каквито и да са те, другари) и работете упорито додето постигнете креативност в действията си,.. и ще постигнете личното си Щастие, но то ще увеличи с частица общото целокупно щастие в социума ви…

13. legrandelf @ November 10, 2008

То да не дремне малко човек, заеби го :)))
По ред на, изказванията:

@Бобо:
Много правилно, че си уточнил точно коя възрастова група келеши те умиляват :) И мен ме кефят. Само че - всички от тях.

@fen:
Слушам :)) Както и преди казвах, той и Джордж Лукас ми дава пари и вика: “Издай, издай!” :))
Иначе за маса - обсъждането винаги започва добре, но след второто наздраве - утопията, за която Бобо говори… се размива със страшна сила :)

@N.D.:
За набора (ми) и колко добри деца сме - просто цитирах малко, ъх… Ъпсурт :)
Както и да е - тук не дискриминирам коментиращите си - нито по пол, нито възраст, нито цвят на кожата. Единствено си позволявам, ако някой много ми бърка в гъза, да го резна тогава :)
По пътя до Бургас, уви, права си - много набори заминаха :(

@Дъсти:
Мойте мама и тате със сигурност не са били необикновени хора по времето на баеми Тошо :)

@toresa:
Белене :P
Нека ги наречем, ъх… лагери за политечски неудобни човешки кадри :)

14. legrandelf @ November 10, 2008

Искам да благодаря на проф. Мутафов, че толкова сдържано успя да култивира качествена критика в един коментар :)
Коментар лишен от пошла агресивност спрямо мен, автора, въздържащ се да ме вкара в някаква категория, подбуждайки младия ми и неопитен гневен ред :)

Приемам всичко написано по такъв начин, макар и да не обещавам, че ще изпълня всяка препоръка/съвет!

Отново благодаря ;)

15. Angelson @ November 10, 2008

Komunizmaat e edna utopichna ideologia. Po-losho saachetanie ot towa nyma, osobeno ako bezdushni, bezdarni i maloumni, no ambiciozni egoisti, se opitat da go prilagat v swetowen mashtab. Az saam mlad, no i moyto pokolenie e edna ot ritualnite jertwi na mnogolikoto bojestwo na komunizma. Komunizmaat ne e maartaav. Toy prosto si pokaza istinskoto lice. A to e liceto na Mamona, demonaat na parite i na wlastta.

16. Майминчо @ November 10, 2008

Оти никой не пише за концентрационните лагери по време на комунизъма.Ами и това - оти никой не казва че висше можеха да учат само верните на партията(БКП) и техните деца???

17. valdes @ November 10, 2008

Това дето си написал са само сбор от клишета, дори противочащи си на моменти XD Много невежество има и това е…Но докато на някои хора дори за това че са некадърни им е виновен комунизмът така ще е…

18. legrandelf @ November 10, 2008

@Angelson и valdes:
:)) Благодаря за мненията!

@Майминчо:
Оти явно никой не ги знае тия неща :( Или пък не искат да кажат?! :)

19. Аngelexa @ November 11, 2008

И … четейки по-горе се връщам към класиката на един диспут - да говорим и дискутираме за едни и същи “субекти” / както нАучно се казва/ и в този ред ма мисли искам да попитам :
Дами и Господа , вярно ли е , че някои вярват , че комунизма си е тръгнал от България ?
Може ли някой да ми посочи тук някъде , някога да се е случвало една държава да бъде целенасочено ограбвана под формата на коалиционно управление от Орел / или султан Сава Доган и рая / - Рак / червен от Гоце-Станишевите червенотиквиници и Щука / малоумен крадлив бивш цар , на когото ама изобщо за нищо друго освен за пари не му пука / ????
И защо тук се цитират Солженицин и Оруел и никой не може да цитира български писател ама наистина анти-комунист ???

Е , просто питам :)))

Ще копирам нещо, което съм писал при Петър Стойков:

Искате ли да чуете нещо интересно? Червените връзки (с които чавдарчето метаморфозира в пионерче) в моето училище “Тома Кърджиев” ни ги раздадоха на кея в Русе, в края на септември 1988 година (или може и да е по-късно, но пак през есента на 1988-ма). По същотото време завода Верахим в Гюргево реши (отново) да си пусне отровите и да ни обгази. Ние нали сме на кея, разбрахме първи. Първото нещо за което се използваха прясно поставените червени връзки, беше да се обърнат “каубойската” (с възела към гърба) и да се поставят на устата или на очите за да не дишаш задушливия газ или за да не ти люти на очите.

Обгазяванията бяха причина за протестите в Русе, и от там като се почна, нататък знаете историята завършила (или започнала) на 10 ноември 1989-та ;)

Комунизмът е шибана работа. Спомнете си Чернобил, и колко дена никой не каза нищо. Тъжната сметка от комунизма в Русе, дали заради обгазяванията или заради Чернобил, или другите химии изпускани от тежката промишленост, бяха причина за бебета родени с усложнения, увреждания, или просто мъртвородени. Тези неща нямаше къде да ги видите в комунизма, и понеже не сте ги виждали, сте мислели, че не съществуват, и сте си живуркали щастливо. “Агентите” не са най-страшното от шибания комунизъм. Шибана мръсна глупост.

На 30 години съм.

21. legrandelf @ November 11, 2008

Силен коментар!
За нещо подобно се надявах и от останалата част от аудиторията ми, но… малко подходиха сериозно или поне успяха да загърбят увлечението си да ме уфъкат с разни кафяви неща, че не съм бил запознат :)

Нищо!

Събирането на мнения плюс/минус продължава :)

П.П. Хубав коментар, номер 1000! Бира пиеш ли!? ;)

22. agabaga @ November 11, 2008

Голем кеф биде о време оно. Вервайте ми!
Сега е двор без дувар. Куче влаче диря нема.
Закона е протка у поле.
У кого е големата бунела, он че яде големите кюфтаци.
Аде, че ми писна от комунизъма и от капитализъма.
Со здраве!
agabaga

Хех, аз ли съм коментар 1000?

24. legrandelf @ November 11, 2008

@agabaga:
Со здраве! :)

@Калоян:
Така се случи ;)

25. E40 @ November 11, 2008

Начи, хора, дайте да се разберем в каква посока ще нищим комунизЪма. Аз подхванах коментарите на принципна (идеологическа?) основа. Демек какво му е кофтито, дет’ се вика, по рождение. ИмАх предвид, че тея неща обричат системата на провал, дори и да беше в ръцете на по-човечни и не толкова обсебени от властта (а и параноични) люде.БГ версията на “Всеобщото благо”, както знаем, се отличава и с разни и разнообразни Престъпления на Партията. Та думата ми е, че в общия случай да мразиш/тъжиш по соц времената се дължи на лични(или споделени) впечатления от методите и практиките на налагане на ред тогава. Пък аз се пробвах да погледна по-абстрактно към нещата - ма нещо подкрепа/опозиция няма.

26. hmmm @ November 11, 2008

аз съм на 32, дядо ми е бил в Белене и баща ми, сиреч по-големият му син, го е посещавал в затвора, когато е нямал още 10-на год. Кофти работа, а? Какво е едно дете да израстне с такива случки в съзнанието му? Какво е неговите деца да израстнат с комплексите на баща му? Какво е да реабилитират дядо ти, когато вече е мъртъв и да ти изплатят неква нищожна сума в замяна на годините, прекарани в страх и най-малкото унижение, затова и само заради това, че си дръзнал да кажеш истината? Не ми говорете за Оруел, не ми говорете за никой. Докато не го изпитате на собствен гръб (и не говоря за опашките за олио в 3 през нощта), а за истинският тормоз, който е бил и стотиците безследно изчезнали по това време хора. Някъде по-нагоре се спомена за това, че само децата на членове на Партията можели да учат висше. Така е било. Не са пуснали баща ми да следва, не са го пуснали да замине за Либия да изкара пари за семейството си, щото “бил псувал Партията” и т.н., и т.н. …

27. N.D. @ November 11, 2008

Az sam na 50+ i nikoy,povqrvayte,ne me e spiral da u4a.Zavar6ih medizina i sam vlqzla bez protekzii,s po4ti 6 na izpita po biologiq i o6te edin izpit-may za Aprilskiq plenum be6e temata,no ne sam sigurna-gubi mi se tozi moment.
Vqrno e oba4e,4e 6efove stavaha samo VERNI na PARTIQTA.Ah ,kak mrazeh raznite tapi sabraniq i o6te po-tapi kolegi da ni govorqt gluposti!No kam kraq na 80-te,vse po-trudno ni karaha nasila da u4astvame v tiq tapotii,vkl. i manifestazii.
Ta,koyto iska da u4i,moje vinagi da go napravi!

28. N.D. @ November 11, 2008

Vqrno e,zabravih,4e imahme kolegi s 3 na izpita po biologiq,no sas TATY-veren na Partiqta.Te idvaha da u4at edin mesez po-kasno-kato se zapi6at vsi4ki i se zavartqt telefonite.
Sega dali e vazmojno da se slu4i!?

29. legrandelf @ November 11, 2008

@hmmm:
Още една силна история, благодаря ти, че я сподели :)

@N.D.:
Сега дали е възможно да се случи? Ами… сега влизат с тройки :) А тези с двойките и връзките (вече е свързано с познати или точна сума, за правилния човек) влизат след това :)
Специален статус, друг път!

Това си е чиста доза корупция, само дето преди е извинявано с… партията :)

30. hmmm @ November 11, 2008

N.D, моля, да ми позволите да не се съглася с Вас, че който иска да учи, винаги може да го направи. Историята го доказва. Може пък Вие да сте изкарали некъв луд късмет ;) :)

31. N.D. @ November 11, 2008

Moje da e kasmet.Ne e imalo koy da me natopi nqkade.No naistina-vinagi moje da se u4i,ako ima6 potenzial.Ponqkoga se tarsi opravdanie za neu4eneto.

32. legrandelf @ November 11, 2008

@N.D.:
Мисля, че в случая на hmmm не е точно до нежелание :)
И от баща ми имам разкази, за контрола над изказванията и… строгите мерки, които се предприемат по адрес на “многознайковците”! :)

33. hmmm @ November 11, 2008

:) така си е … мерси, Елф
по-късно си мислех, точно това, което казвате, N.D. - че сте имали късмета никой да не Ви топи

34. N.D. @ November 12, 2008

Da,mom4eta,pravi ste!
Az govorq za sega.Predi naistina ,mojeha da ti sasipqt jivota za edna “psuvnq”,grubo kazano!
Sorry!

35. legrandelf @ November 12, 2008

Всичко е добре, когато свършва добре!
А тия гадни идеологии, дали някога ще спрат да съществуват? Май не, винаги трябва да има някаква… “сила”, която да стои между човека и истинското му щастие, уви…

36. Иван @ November 14, 2008

Много точно, само с едно не съм съгласен - не се сменят на 4 години, истинските са несменяеми. А народа вече е нещо повече от изпушил и не му дреме.

37. LaSombra @ November 20, 2009

Абе аз винаги съм се чудил за две неща:

1) Колцина от тези, които виждат комунисти навсякъде, пишат “СВОБОДА” със запалени свещи и се надпреварват по блоговете си да защитават СДС или други подобни организации, имат реални спомени от комунизма. Аз съм на 29 и съм хванал съвсем малко от него. А онези пред СУ? Те какво са хванали? Те какво знаят? Или понеже така е модерно се пишат анти-комунисти. То по едно време така беше станало модерно да се пишеш педераст. Принципът е същият.

2) Като постоянно говорят за това колко лош е бил комунизма, защо продължават да пътуват през Хаинбоаз, Прохода на Републиката, Шипка, Витиня и Траянови врата? Защо продължават да пият вода от “Жребчево” и “Искър”? Нали лошите комунисти са ги построили? Като отричат всичко комунистическо, да обикалят за Велико Търново през Слънчев бряг - Обзор, да не ползват магистралитеи въобще — да си ползват каквото некомунистите са построили. Уф, чакай бе! Ама те след 10-ти нищо, заслужаващо внимание не са построили. Само приватизираха и рушиха.

38. legrandelf @ November 20, 2009

Култова фраза, LaSombra е… туй дето дядо Тошо го е построил, вий не може да го боядишете бе! :)))))

39. LaSombra @ November 20, 2009

Не я бях чувал :) Виж, аз не защитавам комунизма и не си затварям очите за недостатъците. Но напоследък хората само пилят за това колко лошо е било, а не споменават — примерно — че тогава по балконите на първия етаж нямаше решетки като в психиатрична клиника. Нещата никога не са само бели или само черни. За “построяването” няма да говорим — за 10 години 10 километра магистрала построиха, 10 дни празнуваха и 10 месеца се биха в гърдите.

А дясно-педерастката ми аналогия не е случайна. Когато беше модерно да бъдеш педераст (демек “ляв”), един да има — на мен се лепеше. Сега един “десен” да има — на мен се лепи. И страшно се дразня като гледам 18-20 годишни лапета да се палят колко лоши били комунистите и да пишат “СВОБОДА” със свещи.

Да се дереш в “десен” екстаз със стадото не означва че си млад и надежден гражданин на свободна некомунистическа българия. Означава, че оставяш колективния мозък на стадото да мисли вместо твоя личен.

Вече разбрахме за какво е виновен комунизма. Не е ли време да видим като сме свободни какво ще правим? Защото до момента нашето положение е като в онази песен “Now that we found love, what are we gonna do with it?”

« Уай соу сириъз ?! Полицейска история »