Cos I know... I know... I never meant to cause you no pain
And I realize I let you down
But I know in my heart of hearts
I know I'm never gonna hold you again
Phil Collins - I Wish It Would Rain Down

Уай соу сириъз ?!

« публикувано на 10-11-2008 @ 2:27 am »


Пам, па-ра-рам, па па пам, пам!
Та ра рам, ти ти там, тарам там!
Па, па-ра, ба, ба-ра, па-паааам, па-ра-ра-рам!

Много често ми се случва да изперкам. Един път е дреболия, която ме изкарва от нерви, друг път сериозна ситуация. Но много по-често причинителя на моята психарийщина е първото. Малкото. Дразнението, бъркащо с клечка за зъби в окото ми. Много малко, развалящо перфектното ми съществуване. Щото аз… нали, съществувам перфектно!

И какво правя преди няколко дни? Продължавам да се ядосвам, че тази снимка… заснема в една петъшна вечер вкъщи, не беше публикувана никъде. Рождения ден, заради който се нажокерих по този начин… не публикува снимките. И аз се разочаровах, ама… нейсе, кой ме пита мен дали ми се ядат моркофчета.

Мина ми яда и реших да гледам филмче. Пускам си… една нова, препоръчана побърканящина (няма такава дума, Мел, съжалявам). Казва се “Огледала” и е новото филмче с Кийфър Съдърланд.
Викам си, Жоро ми спомена нещо за таз лента - беше кърваво, без много умисъл, но каращо зрителя да си стиска задника силно и да дере по стола си.

За какво става въпрос?
Някакво хорърче, мистъри такова едно, където главния герой е много много преебан от живота и не се вижда в бъдеще как точно ще се избави от ситуацията. И още по-лошо, редом с многото хапчета дето друса, идват и новите проблеми. Духове, някакви огледала, демони, абе съмнителни убийства.

И като го изгледах тоя филм, не останах напълно разочарован. Но се замислих за качеството на хорърите. Какво им има на тия хора?
На кои хора?
На тия, дето измислят такива филми?

Какво стана с класическия ужас, където се залага на някаква епична история и голяма мистерия?
Всички го обърнаха на брутални и зверски убийства!
Започвам с примерите:

Saw или т.нар. Убийствен пъзел
Ще ме извинявате, драги преводачи, ама аз нищо пъзелично в убийствата не видях, моля!
Така… това, беше хубав филм, много изненадващ, кървав разбира се, няма начин, XXI-ви век сме. Първата част. За нея говоря. След това, някой путьо, реши че трябва да има продължение. И разбирате ли… преди няколко седмици се зашумя около част V. Пет бе, пет! Баси майката. Какво толкова има? Как какво. Сценариста, измислил 20 брутални начина да измъчиш един човек до смърт. Избрани са 20 неизвестни артисти, половината с големи цици, и хоп - те ви на, новото хорърче.

Хостел
Тая дивотия не си спомням как я преведоха. Обаче колко се шумя около излизането й. Тарантино бил… продуцент или нещо си. Стига бе. Тарантино не прави такива неща. Някой се е докопал до шуро бадженашкото му съгласие и… на ви сеир.
Тоя филм, и двете му части - яко смърдят.
Общия елемент - кървави и брутални убийства. Много неприятни мъчения. Някаква съмнителна сграда с един още по-съмнителен социопат. Който се оказва по-хитър и ловък, от който и да бил човек попаднал в клопката му. Бррр…

Тексаско клане
О, този ми е любим! Честно!
Няма такава гламавотия. Някакъв абсолютен ритард с резачка трепе сума си хора. Сума хора, които попадат в къща, in the middle of fucking nowhere. Няколко пенсии със съмнителен пламък в очите и един гърлено подаващ побърканяк. С резачка, казах го вече.
Любима сцена - малоумника тича, т.е. куцука, подир един от последните оцелели младежи. Но къде тичат? Насред полето до къщата, където има редици с простнато пране. Добре, това е добре, поне се перат… макар, че откъде толкова дрехи и кой им ги цапа не е ясно. Най-култувото в ситуацията обаче е… че главния герой бяга уж, обаче минава през прането, препъва се, лази в калта… за да се засили емоцията.
Глупакът с резачката какво прави? Явно наистина е малоумен. Минава и той през прането, като не пропуска нито един чаршаф, нито едни долни гащи, които да разреже с резачката. Печално! Наистина.

Обратен завой
Това ми напомня за горния филм. Пак някакви хора се загубиха в една местност и влязоха в непозната къща. Значи, първата им грешка е… че изобщо влизат в тия къщи. Търсели помощ? Ха - като видиш буркани с човешки органи по рафтовете, защо ти е да търсиш помощ - бягай бе!
Обаче любопитството е голям убиец.
Хвърчаха брадви, ножове, пак някакви смешни кървища - ужас!

Музиката. Много е важна музиката. Без нея един хорър със сигурност няма да е това, което е в момента. Всички ония скърцащи композиции, дето ти пилят мозъка. Честно казано те разсейват и плашат повече, отколкото добрата мистъри завръзка. Пак има ефект, ама нали филм гледаме. Ако искам да се уплаша, ще ида да се разхождам през нощта на някое неохраняемо гробище.

Глупостта на героите. Това е много важна част от сюжета. Вече в упоменатите филми (а има и други примери, все пак не написах нищо за Final Destination, нали) се вижда колко наивни са всички. Как влизат на непознато място, уж ги е страх, търсят някой техен приятел и в един момент… о, решават да се съблекат голи и да си вземат душ. Прекрасно! После защо има брадви, забити в гърбовете им или ножове, изваждащи очи… кърваво, много кърваво! Просташко!

Как да не съм сериозен?
Киното изпуска на терминални обороти (поздрави, Бла). Не съм доволен и трябваше да се разсмърдя. А започнах с темата за снимките, щото все още не съм им простил… Всички ония дивотии, които правих там - щракаха и си ги запазиха за себе си.
Честно казано, може и за добро да е - че току виж се превърнали в люти компромати. След туй ще трябва да се оправдавам. Малко ми напомня сентенцията: “Ти стани фризьор, пък после ходи обяснявай, че не си педераст…”

« подобни cynical speech, ,

Посей семето на мъдростта си

Trackback | RSS 2.0

1. лигличка @ November 10, 2008

Излагаш се! Единия филм даже аз съм го гледала! Честно - Клането дори и до мен стигна :) Да не кажа направо, че си се изложил - вместо да праснеш нещо за “Училищен мюзикъл” едно (две го гледах) и да се изям от яд, че съм пропуснала готините роклички на госпо`йцата… Не, пълно разочарование си, Длъгчо!

2. JustAFaceInTheCrowd @ November 10, 2008

Да не си решил да смесваш двата блога?Или аз съм сънена и нищичко не вдявам?
Хубава снимка,между другото…ама повече навява на Джак Никълсъновия чичко Жокер (разбирай-по-весела е).
А колкото до туй,че киното сдава багажа…подкрепям с всичките си ръце и крака (не съм като многоръкия Шива,но все пак си е някаква подкрепа).Което обаче не те оправдава за другия блог…:)

3. legrandelf @ November 10, 2008

Ха, лигличко! :))
Ще ми прехвалва “Училищен мюзикъл”, то много пупу има върху него да… нали :)
Съжалявам, че се изложих!

@Весела:
Абе не е точно смесване, ама много хоръри ми се насъбраха. Сега чакам и европейския отговор на Saw и Hostel, който се казва: Frontier(s) :) Някво френско крийпи, в който май са събрани всички дивотии на западните хоръри! ;)

4. лигличка @ November 10, 2008

Е, защо европейски отговор бе, то хорърите са всъщност отговорът на немското порно :)

5. legrandelf @ November 10, 2008

Защо ли? Ми така пише на трейлъра (Frontier(s) трейлъра може да го намерите в YouTube, примерно) :)))
Немското порно е съвсем друга тема! Че е хорър, хорър е - и то какъв…

6. JustAFaceInTheCrowd @ November 10, 2008

Сега ще ме карате да си дърпам немско порно да се образовам…пусто любопиство,дето погубило котката…

7. legrandelf @ November 10, 2008

Не точно те караме, сама си се досетила, че любопитството ще те отнесе натам :)
Работата е в това, че немското порно е хард кор. Макар, че в последно време е пълно с изращения отколкото хард кор, ама то и това понятие се промени! Их, а младините ни знаеха Ханс и Хелга…

« Слънчево отражение Комунизъм и разни други катастрофи »