Cos I know... I know... I never meant to cause you no pain
And I realize I let you down
But I know in my heart of hearts
I know I'm never gonna hold you again
Phil Collins - I Wish It Would Rain Down

Залей ни, о, американска простотийо

« публикувано на 02-11-2008 @ 12:40 pm »


“Hey, Christina Lopez! Remember me?!
Hey, Christina… REMEMBER ME? Come on, honey… let’s go!”
*cat fight*
“You’re still alive? Pablo, hold my baby!”
“Jerry Springer show”

Писаха по въпроса. Отдавна. И то много хора, знаете, модерно е да закачаш темите, когато им е точното време. Е да, ама аз имах по важна работа, само че едно заглавие в списанието, което мяркам всяка сутрин на бюрото си… не ми дава мира. Дразни ме, дразни ме, накрая реших да се изпикая и аз по въпроса. То да критикуваш глупостта никога не е късно!

Жоро писа за “ББ4″: “Kill Your TV”
Жоро писа и за “Хванати в изневяра”: “Cheaters”
Петър драсна за “ББ4″: “Биг Брадър 4: Атаката на тъпите кифли”

Сигурен съм, че има и още, ама не ми се рови, честно!

Риалити. Точка. То след такава дума, какво да поставиш? Удивителна ли? А, може би въпросителна. Щото аз съм си глупавичък. Какво е това риалити? Или хлапетиите на 14-15 ще ме парират с думите:

“Копеле, ти си ламер… не е риалити, реалити е!”

Хубаво де, аз може да съм ламер, ама безпризорното отношение на майка ти и на баща ти, те прави по-голямо копеле. От 10-те думи в изречението ти… смисъла на 2-3 ти е ясен.
Махва ми с ръка лекето и се прибира, щото има да гледа новите серии на риалити шоутата. Да не пропусне някой да бръкне в путката на някоя, друг да напсува трети, онзи да му скочи и да му издере очите с вилица. Курва, педераст, манаф, еби се, духай бе, тъпанар… Това са стандартни неща, които очакваме в риалитито. Защо? Защото… едно такова предаване показва действителността. Без цензура. Ние сме пълни с такива думички и обръщения. Нали? Хайде де, не се правете на света вода ненапита. Знаете и вашето риалити ежедневие какво е! Вечно сте нервни на някой за нещо. Псувате наляво надясно. Искате да се наебете с всичко готино де що ви видят очите. Защо пред камерите да не е същото?

Няма проблем. Само да не беше режисирано!

Защото там се губи целия кеф.

Откъде започна всичко?

Имаше едно време, предаване, хумористично, сатирично, малко музикално и много… Тодор Колев в него. Беше фън, макар и по Ефир 2 (западащата телевизия). Това беше първообраза на “Шоуто на Слави”. Съществуваше предаването под името “Как ще ги стигнем американците?”. Беше доста модерно да ги гоним тогава. Началото-средата на 90-те на миналия век. САЩ е голямата работа, айде да ги гоним. Да де, ама за тия години… от шоуто на Тодор Колев, досега… какво стигнахме от тяхната… перфектна идилия? Май засмукахме само лайната.

Те на, телевизиите ни от горе до долу са върха на простотията. Няма образователни предавания, филмите са гола вода, новините едва се гледат… но е пълно, леле мамка му и прасе, пълно е с риалита бе. Някои телевизии имат по повече от едно, представи си!

Куцо, сакато, прави риалити! То това по-лесно се оказа, отколкото да пишеш в някой жълт вестник измислени клюки за популярните личности.

Каква е идеята им?

Ами простичка. Събираш неопределено количество лумпени на едно място (селекцията е много важна, трябва да са все хора, чиито характери ще влязат в конфликт с характерите на други в рамките на максимум 2 дена) и ги чакаш да снесат златните яйца. Предварително си им раздал листове със сценарий и ситуации, в които ТРЯБВА да попаднат. Някои го наричат мисия, други оцеляване, трети… продаване на оная ти работа на разумна цена. Супер, к’во? Един път се става “личност”.

Това е за ББ поредицата. Имаме и други такива… сборни. Като ония, оцеляващите. Ебах ти и оцеляването. Пратили ги на майната си, уж, да оцеляват сами. Острова пълен с телевизионни екипи. Камери има дори в гъзовете на маймуните или каквито там животни обитават… “пустото място”. Щяли да гладуват, да мизерстват, да оцеляват. Що не ги пуснаха тия хора, по отделно, на отделни острови. Ай тогава, на ви едно риалити. Нали сте гледали Том Ханкс в “Корабокрушенецът”. Като почнат да си говорят с една футболна топка, тогава ще е весело. Или започнат да се мажат с изпражненията си, за да не ги изяде някой местен обитател.

Риалити… ХАХ! Хора… мехура ми напира… сериозно! Ужасно ми се пикае, само като си я представя тая думичка…

Но познайте какво! Това не е всичко! Хванати в изневяра. О, боже… мой!
Диема се наакаха. Най-накрая и те осраха положението. Преди ме кефеха. Въртят филмчетата на Белмондо, или нещо друго, дето го гледаш по 5 пъти в седмицата. През уикенда завъртат любимия ми Ливърпул или някое друго мачле от Премиършип… обаче какво стана сега?

Къде има празно помещение в телезивията, го ползваха за временен бардак. Заснеха маса епизоди на хванати в изневяра… за да пълнят акъла на масата. Е как да я нарека? Кой си мисли, че това е истинско? Айде бе! Вие секс не сте ли правили? Свирка не са ли ви правили? Толкова куцо изпълнение. Е, аре лапни го ма, к’во се гнусиш. Ще ми изневерява, а една тръба няма да направи - СРАМОТА!

Плюс това чукането при изневяра е по-страстно. Терминаторите от снимката се чукат по-добре! Щом сте опряли да изневерявате, явно ви се ебе с тоя човек, трябва да му скъсате гьона, а то какво стана? Ъх, ух, не в гъза бе! Е как не!
Слаб сценарий, пошла режисура… водещ - О, Боже, Мой!

Риалити… ах, лайна!

В началото на статията ми цитирах една извадка от “Шоуто на Джери Спрингър”. По-точно, това е цитат от комедийното шоу на Пабло Франсиско, който пародира Спрингър. И е прав човека. Във въпросното риалити, на живо… Джери Спрингър (един много шибан на вид, на говор, на всичко - тип) събира двама мъже и една жена, за да си признават. Или пък две жени и един мъж… или три жени, петима мъже, един крокодил, два заека… Накрая се разкрива истината и някой посяга на другия. Настава меле на сцената, публиката в залата реве, всичко е толкова ИСТИНСКО, мамка му! Джери Спрингър е велик! Нацията им е велика, телевизията да не говорим… а масата? Блее ли, блее!

Стига! То не беше кеч, то не бяха… риалитита… защо ни е да ги стигаме? Защо трябва да изпростяваме до такова абсурдно ниво. Предната година статистиката си каза думата. Повече хора залитаха към ББ и Азис vs Венета, вместо да гледат опитващите се да вкарат малко култура в България - пеещите от първия Мюзик Айдъл (нарочно упоменавам “първия”, тъй като с второто му издание, някак си успяха и това предаване да развалят). Когато беше финала на музикалното предаване, какво направиха тия ми ти от Нова?! Поканиха всички мулета да разрушават къщата! На същата дата, в същия час - Е, БРАВО! Аудиторията се раздели, що не… на кой му пука кой може да пее? Певци много… нооооо, такова риалити като серящите по стените или изневеряващите пред камера… и то да рушат къща - няма такова удоволствие.

Агресивен ли съм? Не, то по тая тема има много да се пише. Независимо как ще си кръстиш предаването. Сложиш ли му лейбъл РИАЛИТИ, отписвам го, съжалявам.
Телевизиите ужасно много ми се вдигнаха в очите през изминалата година. Като са така качествени, от какво да се оплача.
Сега, не ми обяснявайте, че народът имал нужда от хляб и зрелище. То си е голямо зрелище, докато изработваме насъщния.
А и нали говорим за еволюция? Нека не се връщаме в Рим, все пак и онази империя е издухала супата навремето.

Просто… прекалено много гледаме в лъскавото на чуждия дом, вместо да си кротуваме и милваме прашното в собствения си. Всички ябълки са податливи на угниване. Нека не берем от вече угнилата чужда градина…

« подобни cynical speech, , ,

Посей семето на мъдростта си

Trackback | RSS 2.0

1. Longanlon @ November 2, 2008

тва кеча още ли го дават? щото преди имаше значително място в живот на всеки между 10 и 13 години… даже момичета съм чувал често по улиците да обсъждат кечисти. списания имаше…

2. legrandelf @ November 2, 2008

Съмнявам се да го има още :))
Поне не съм чувал да го дават ;)
Става въпрос, че от там минахме първо. Не ти “Първична сила”, не ти… хм, “Разбиване”?!

Те пък горките кечисти, взеха та станаха “истински” актьори!

3. fen @ November 2, 2008

Ами сега остава японците да напряват Биг Брадър с роботи.Само дето тука ние ще го адаптираме -хора ще играят роботи.
Много яка статия.

4. deni4ero @ November 2, 2008

хареса ми доволно, а още повече с Ливърпул :)
пак ме изненадваш приятно :)
поздравления!

5. legrandelf @ November 2, 2008

@fen:
О, от японците със сигурност не се учудвам :))
Благодаря!

@Дени:
Ливърпулченцата ли подкрепяш, ааааа такааа :)))
Анфилд! Анфилд! Анфилд! :))

6. Molo @ November 2, 2008

Автора иска да се оплаче от качеството на родните аналози на чуждестранни реалити формати. Нека не включваме под един знаменател всички реалити предавания. Че е режисирано, режисирано е. Все пак е телевизия. То и филмите са режисирани, дори и да са снимани с аматъоска камера с цел да предадат реализъм на лентата (визирам Cloverfield). Има си хора за всеки влак. Който иска да гледа, аз лично не гледам телевизия поне от 2-3 години. Но съм съгласен с Мартин, че нивото на предаванията е много ниско. Не само на реалити форматите. На много предавания. Това показва ниска народна култура или поне стремеж към профанизиране на народа. Защото хората четат вестници и гледат телевизия. Голям процент от хората. И това което четат или гледат формира до голяма степен посоката на разговора им за деня или нивото на общата им култура.
П.С. Хора, четете повече книги !!!

7. ВЕЗНА @ November 2, 2008

АКО НЕ БЕШЕ НАПИСАНО С ТОЛКОВА ВУЛГАРЕН (РИАЛИТИ) ЕЗИК, КОЙТО НЕ МОГА ДА ОПРАВДАЯ, ТОВА СИГУРНО БИ БИЛ НАЙ-ДОБРИЯТ КОМЕНТАР НА ВЪПРОСНИТЕ ТВ ПРОСТОТИИ.

8. legrandelf @ November 2, 2008

@Molo:
Жорка, прав си, прав си :)
Обаче от тука изброените (особено пръднята на Джери Спрингър) не смятам, че има някое заслужаващо си.
Виж, едно време даваха Fear Factor. Това не знам дали влиза към риалити или нещо друго, обаче беше лудо, фенско и приличаше на истинско (казвам приличаше, ако смята някой, че всичките яденета на гадории са нагласени) :))
Ама ми се струваше доста реално :)

@ВЕЗНА:
Няма как тука да не съм вулгарен :)
Но, благодаря все пак ;)
Някой анти-вулгарен, може да го пипне, за да наслага звездички и да… превърне статията ми в “по-удобна” за цялата публика! :)

9. Bloodymirova @ November 2, 2008

Нямам телевизор, не смятам и да си купувам скоро. Да ми ядат цървулите ако искат.

10. вили @ November 3, 2008

Да и аз мразя реалити програми. И помня Как ще ги стигнем американците и се съгласявам, че май всичко след първият път се сдухва- дори Сървайвър вече е повторение.

11. legrandelf @ November 3, 2008

@Bloodymirova:
Телевизор - само за Шампионска лига и Формула 1 си струва :))))

@вили:
Трудно е да запазиш качеството на едно предаване в последвалите продължения (сезони). Нещо като култовото усещане в един железен филм. Почнат ли да правят втора, трета, пета част и накрая нищо не излиза :)

12. вили @ November 3, 2008

;))))

13. Stefan @ November 3, 2008

HORA i PICHOVE VIE NE STE NORMALNI !!!
Koi v dneshni vremena gleda TV !?!?!?
Az moite gi prodadoh predi 6 godini ,koeto mnogo po-kusno napraviha moi priqteli i nqkoi rodnini!
S E L E K T I V N O gledam SAMO koeto me interesuva v i-net i “.” dori i tuk ima MNOGO “MIENE NA MOZUCI” , no pona az si go otsqvam i precenqm TV-tata sred naprednalite umrqha otdavna leka im prus…
Prosto si e Chista zaguba na “BEZCENNO” LICHNO VREME !
No moje bi mislq razlichno poneje otdavna ne jiveq v Bg.! (koeto e druga tema otnashta se za naprednalite…).

14. legrandelf @ November 3, 2008

@Stefan:
Ние точно това обсъждаме :) Как да спрем да гледаме и кой колко НЕ гледа :)) За да станем и ние нормални, като напредналите извън България. :)

15. Stefan @ November 3, 2008

Ok!
S Udovolstvie vi davam moqta recepta:
1-Prodavate TV-tata (v sluchai che sa stari) *vsichkite* i ne kupuvate novi!
2-Pri uslovie che TV-tata sa vi stari i nqma da donesat prihodi predstavlqvashti interes za VAS vi “preporuchvam” da gi UNISHTOJITE prosto gi razbiite (chustvoto e nepovtorimo) ,sled kato predpriemete saotvetnite merki za bezopasnost!!!
3-Izpolzvaite internet kato sredstvo za info :) !
4-Ne sushaite radio (ne vaji za slushashtite chalga!-te ne savpadat s intelektualnoto nivo na Horata koito biha izpulnili gornite 3 usloviq).(bez da se obijdate govorq %-no).
5-Chetete knigi (pichovee! -mnogo ot jenite haresvat takiva koito chetat! *ot opit* ).
6-Vie ste naprednali dostatuchno v Bulgaria!(osven finansovo,koeto si e chisto vasha greshka poneje turpite tova robstvo nalojeno vi ot samite VAS!… da ..da VIE GI IZBIRATE A POSLE IM POZVOLQVATE DA VI POROBVAT i DA “IM” RABOTITE ZA STOTINKI ,a i s cqlata si naglost da vi se nadsmivat!(ne se otnasq za tezi koito porobvat i se vuzpolzvat ot polojenieto)).

16. Анна @ November 3, 2008

Браво на автора.Статията много точно показва действителността, в която хората се намират в Б-я. Телевизията и вестниците хранят мозъка, затова има повсеместна мозъчна атрофия. Когато човек няма избор, накъде да се обърне само вулгарности - дори по медиите, тогава с какво да сравнява? Няма обект на сравнение защото всичко е мерзост! И да си махнеш ТВ, и да спреш да четеш вестници, пак същото. Живота и умовете са опошлени. Влизаш в магазин и вместо да чуеш “добър ден, как мога да съм ви от помощ“ чуваш “а ти там, кво искаш?“ да не говорим за битката за паркинги или в у-щата че по маратонките те посрещат. Не можете да промените нещата, машината е много напреднала, дали ще е риалити или ще е порно-фолк и чалга, няма значение. Спасявайте се поединично всеки сам за себе си в нормална страна. Който не е излязъл от Б-ята само той не може да види колко жалка е ситуацията. Иначе ставате сървайвълист в собствената си държава, под строга режисура и сигурен глад. глад за човешки стойности.

17. m71nia @ November 3, 2008

evalata na statiikata - zaslugava purva straniza na njakoi ot egednevnizite - stiga ve4e s amerikanskite gluposti - dostatu4no bulvo4 - 4udja se na tezi na6ite inteligenti - aktjori,pevzi ,musikanti - kak givejat v post-amerikanskoto blato - bez dori da obeljat i dumi4ka - edinstven Nikolai Haitov - otstojava6e budno BG-suznanie .
„Умният начин да се държат хората пасивни и послушни е да се сложат ясни граници за спектъра от допустими мнения и да се разреши широко обсъждане вътре в тези граници, като дори се окуражават най-критичните и дисидентски възгледи. Това дава на хората чувството, че имат свобода на мисленето, докато през цялото време основанията на системата се подсилват посредством ограничаването на обхвата на обсъждането.“
Ноам Чомски

18. N.D. @ November 3, 2008

Prav e Stefan!
Az 2 meseza sam v USA,imam zelana karta.Doydoh samo da vidq kak e i sqka6 vze da mi haresva.
6te se varna pak fevruari-mart i 6te poostana.
Jalko 4e v BG ni goni takava prostotiq!
I deto gi mislim za tapi tiq tuk zad okeana-may ne sme pravi?
kakvo mislite?
Pojelavam uspeh na vsi4kibalgari,kadeto i da ste!!!

19. HitEmUP @ November 3, 2008

Stefan da ti kato si v 4ujbina da ne ti e stanal kura 30 cm be kelesh…..trugnal tuka da razpravia koi bil izostanal finansovo v BG….sqka godina ima se pove4e i pove4e bogatashi be moito mom4e…i az sam v 4ujbina ama ne sam trugnal da se hvalia v nekvi forumi iz neta nali…..

20. Jordan @ November 3, 2008

Като цяло съм съгласен с теб, но мисля, че грешиш за някои неща.
Биг Брадър започва през 1997 в Холандия, не САЩ.
Друго известно риалити у нас, Мюзик Айдъл, започва във Великобритания.
Сървайвър, както ни е известен днес, започва за първи път в Швеция през 1997 /Известно като ‘Експедиция Робинзон’/
Като цяло само Хванати в изневяра започва в Тексас, САЩ…

Така че като ще пикаеш срещу американската простотия узнай дали е американска или друга ;)
Иначе си прав.. простотията от риалитита блика, блика, блика..
И на мен ми се пикае от това ;)

21. legrandelf @ November 3, 2008

@Stefan:
Уау, каква рецепта :))
Аз отдавна се простих с телевизора си, не по-толкова счупващ начин, но… факт е, че го ползвам само в нета - Шампионска лига и Формула 1.

@m71nia:
Благодаря за напомнянето за Хайтов! ;)

@N.D.:
Подкрепям те в призива: “Pojelavam uspeh na vsi4kibalgari,kadeto i da ste!!!”
Все пак трябва да си помагаме, независимо къде сме, нали?! :)

@HitEmUP:
:))))))))))

@Jordan:
О, прав си, не мога да споря по въпроса. Изброените наистина тръгват НЕ от САЩ :) Уви, аналозите, които най-често копираме като… сценарий май са американските :) Знаем, че всички предавания ги има и в САЩ.
Главно роптаех срещу “Хванати в изневяра”. Заедно с тях споменах и другите предавания.
Иначе, добре е от време на време да се облекчаваме. Става ни по-хубаво :))

22. Ivo @ November 3, 2008

Батко, не че искам нещо да кажа, но за човек който не гледа рИалитита си учудващо запознат с тяхната продукция и то с голяма база данни :-). Според мен е безсмислено да упрекваш телевизиите, за това че пускат такива продукции просто това се харчи на пазара а ако искат да оцелеят трябва да захранват глада на хората.
Според мен хората са тези които ако осъзнаят глупостта на цялата машина наречена рИалити тя ще изчезне от самосебеси. Но по страшното е да не станат прекалено пошли нещата както са в японските рИалити формати там си има директно всичко замерят се с лайна и други колоритни храни има си състезание коя ще направи най-добра свирка и колко дълбоко ще го лапне :-D .
Относно битката на телевизиите за зрителски интерес с рИалити формати бих казал само.

One TV to rule them all, one TV to find them, one TV to bring them all, and in the darkness bind them.

23. legrandelf @ November 3, 2008

@Ivo:
Така е, така е :)) Запознат съм! Не е нужно да ги проследявам целите, за да съм наясно какво се случва. Имам и коментиращи, приятели, гледащи… чудя им се, ама те така - разказват ми :)
Признавам, гледал съм първите серии на всичките моментни риалитита, дето се въдят по нашите телевизии. Задоволих си любопитството и разбрах, че няма да се гледа по нататък, особено като ги изхабиха :))

Виждам, че за втори път ми навират японците в лицето :))))) Аз тях съм ги признал за най…. “открити” - разбирай “извратени”! :)

Финалния цитат ми хареса!

24. Замислено @ November 3, 2008

Език свещен на моите деди…
Хубави идеи, точни оценки, но… в позната опаковка… от “риалити”-тата.
Дали е по-полезно да се четат такива коментари от това, да се гледат такива предавания…

25. Иво Petrov @ November 3, 2008

Цитата в началото с боя и бебето е на Пабло Франциско, ако не се лъжа.

26. legrandelf @ November 3, 2008

@Замислено:
Зависи кой по какъв начин интерпретира написаното :)

@Иво Petrov:
Мда, аз съм го написал в статията:
“В началото на статията ми цитирах една извадка от “Шоуто на Джери Спрингър”. По-точно, това е цитат от комедийното шоу на Пабло Франсиско, който пародира Спрингър.”

27. JustAFaceInTheCrowd @ November 3, 2008

Между другото,и аз наскоро се изненадах,като разбрах,че кеча ВСЕ ОЩЕ го дават…при това “легенди” като Трите хикса все още са на линия :).Само Скалата успя да изпълзи от това тъпо шоу и да стане “класен” актьор,хаха.

А колкото до американската простотия-бедата не е толкова в “простотия”,колкото в “американска”.Работата е там,че през последните години ни заливат само с американска продукция и нищо друго.Слушаме само американска музика,гледаме само американски филми,шоу-та (или поне направени по американски тертип като ББ),дори модните ни предпочитания се диктуват оттам,представите ни за перфектна визия се основават на холивудските звезди и т.н.,и т.н.

Сега,не съм шовинист (и никога няма да бъъъдаааа),обаче това е прекалено.На това аз му викам промиване на мозъци.Натрисат ни културата и начина на живот на една страна,която няма нищо общо с нашите корени,традиции…та дори ако щеш,и разликата в икономическото състояние оказва грозно влияние върху промитите умове.”Американската мечта” сега е в тиквата на почти всеки средностатистически български льольо.

Гоним и се борим да достигнем стандарт на живот,който е на светлинни години от нас поради ред причини.И тъй като това е практически невъзможно,започваме да гоним лустрото,поне на външен вид да го докараме…ама и това става трудно и като резултат е пълно с хорица,които са масово недоволни от живота,щото,видите ли,по телевизията показвали други неща.

Ама всяка жаба да си знае гьола!Далеч съм от мисълта,че не трябва да гоним просперитета!Обаче защо трябва да си губим индивидуалността и да следваме чуждите образци,все едно се срамуваме от собствената си национална принадлежност.Ей това не мога да го проумея и даже съм си забранила да мисля за него често,щото ме обзема безумен яд!

Елф,ще ме прощаваш,че се отклоних от темата,ама не можах да се сдържа!!

28. legrandelf @ November 3, 2008

Не се притеснявай :)) А и смятам, че е по темата. Засегнатите неща в коментара ти, са част от инфекциите, заради които по телевизиите плъзват разни такива пошли предавания.

За пореден път ще кажа: знам, че повечето предавания не са американски по рождение, но… “нашата” разработка се води по тяхната :) Нещо като клонигче. Що не копираме шведските примерно? :)

Пази Боже, само да не копираме японските, щото тогава съвсем ще му изпуснем края! :P

29. JustAFaceInTheCrowd @ November 3, 2008

“Клонираните атакуват”…
Имам чувството,че от това пусто прекопиране на квото там ни скимнало,хората масово изтъпяват.
А единственото българско,което е вървежно,е копието на нещо американско.Баф мама му и живот!
А от шведите сме копирали само някои предпочитания в любовта май :D
Ако почнем да подражаваме на малките жълти човечета,съвсем отговорно заявявам,че ще избягам в чужбина и ще стана моряк (примерно)!

30. elena @ November 3, 2008

statiata e vulgarna !!!zasto triabva vinagi da pluem druga strana ,druga kultura … az sum sigurna 4e “avtorut” na tazi taka nare4ena statia i prez plet ne evijdal normalni , sredno statisti4eski amerikanci.za vase svedenie ,gospodine,tezi taka nare4eni rialiti predavania,koito az susto ne haresvam sa prednazna4eni za edna opredelena prosloika v U.S.-hora koi4o jargonno tuk sa nare4eni bokluci. samo te imat jelanieto da gledat tezi predavania.zasto v Bulgaria to4no predavania ot tozi tip sa tolkova gledani? zastoto vsi4ko novo v Bulgaria stava hit,zastoto BULGARITE VSE OSTE NIAMAT IZGRADENA KULTURA !!!ili tova e masata v Bulgaria! pluem srestu vseki i v sustoto vreme popivame nia - groznoto o posloto otvsiakude!i az mislia 4e 4eteneto na pove4e knigi ste pomogne !mejdu drugoto gospodin avtor za vasa informacia v prognilata U.S.e pulno s ogromni knijarnici -naprimer “BORDERS” i” BARNIS AND NOBEL” i te sa pulni s “tupi”americanci , koito sa sredno statisti4eski individi a sredno statisti4eskite americanci praviat t.n. masa v tazi “prognila” strana U.S.ZASTO VEDNUJ NE SPREM DA PLUEM PO VSI4KI ISE NAU4IM DA RAZSUJDAVAME!!!!!

31. legrandelf @ November 3, 2008

@elena:
Здрасти! :)
О, да, вулгарна е - няма как! Знакът на входа на тоя сайт гласи ясно и точно за какво ЩЕ иде реч в последвалите редове :))

Така! Стига с кавичките, няма смисъл от тях :)
Когато говоря за (която и да е) нация, никога не говоря 100%-ово. И как бих могъл?

Това е същото, като да слушам някой дето казва: българите сме гола вода. Е всички ли? Това, че езикът ми е хаплив и вулгарен ме прави пошъл ли? Ще ме причислиш към масите, които смяташ за… тъпи? И не чета книги, нали?

Няма проблеми. Както ти цитираш “маса” в коментара си, по същия начин не може да заклеймяваш всички. Няма начин. Изключенията винаги ги е имало :)

Но като говориш за книжарници… какъв процент от скъпоценното U.S. (of what, има и други щати :)) посещава книжарниците? Някакъв, Х… Какъв е процентът, който блее жадно срещу поредния епизод на риалитито по телевизията? Y…

Аз съм 101% убеден (не предубеден, убеден), че X клони към 0 в сравнение с Y :)

Няма значение как ги наричаме. Американци, монголци, шведи, бразилци, все тая - всяка нация си има проблемите.
Просто попиваме лошото на една не толкова цвете-за-мирисане нация като американската. Обратната страна на листото е оптимистичната - не всички са Джордж Буш, както и не всички саудити са Осама, нали? :))

Виждал съм американци (но не и през плет), имам приятели (няма да казвам истински американци, щото индианци не познавам) американци :)

Благодаря за коментара! :)

32. deni4ero @ November 4, 2008

странно ми е как изобщо обръщате внимание на такива предавания и хабите усилия и нерви за тях. Елф, не ме нбй, достатъчно интелигентен си, но пък, евала ти, за добрите отговори на арогантни коментиращи. @елена, мисля, че целта на статията и “автора” е точно тази - да накара поне четящите я, да разсъждават :) мисли, преди да плюеш, щото пък ти, дето се пенеш, че авторът плюел, най-общо казано, правиш същото срещу автора :) Лека вечер :)

33. stefan jekov @ November 4, 2008

ei towa za prodagbata na tv e super. a kolkoto do ,,rialititu” …deni4ero e mnogo praw. no ne moge wsi4ko okolo teb da balwa , komentira i tn… a ti ili wie da ste bezrazli4ni .te nowinite manipulirat kamoli r-ti .

34. legrandelf @ November 4, 2008

@stefan jekov:
Новините са голяма работа и те, съгласен :)) Писал съм за bTV… малко мнения :P
deni4ero е момиченце, женски род, иначе други забележки нямам! :)

35. Анна @ November 7, 2008

към N.D. Това, че си от скоро тук в САЩ не значи,че не се усещат нещата. Още на летището като кацнеш и знаеш, че си на големия континент. Тези, които са хора си помагат независимо къде са - в БГ или по света. А простотията е навсякъде, но в БГ бъка и прелива! Трагична ситуация. И пак- статията е точна, независимо от факта че автора използва “език“ който е популярен в Б-я, и показва че това е начина да изрази себе си, в тон със заобикалящата го среда. Само си мисля, това че ние тук си пишем, с какво и на кого и доколко може да помогне. Някой има ли си на идея???

36. Stefan @ November 10, 2008

HitEmUP @ November 3, 2008
Nqmam namerenie daje da te ignoriram - maloumnik!

37. Wraff @ November 28, 2008

“Прочетете книгата на Ноам Чомски и ще видите, че гигантският механизъм за масовото манипулиране е факт. Доживяхме го това чудо и у нас — цялостното обсебване от властта на т. н. “масмедии” и, особено, на телевизията и радиото, както и на голяма част от от вестниците. Трудно е човек да устои на масовата мозъчна и психоатака върху цялото ни общество, защото в нея са най-старателно заличени границите между истината и лъжата….”(Хайтов, Николай, 2005 –он – лайн източник – няма стр.)

38. Wraff @ November 28, 2008

Николай Хайтов: “Големият удар върху България и Българската нация дойде, всъщност, след отродяването на младежта от литературната ни класика и осакатяване на учебниците по история. Това е една от основните причини и за изселническата психоза сред младите. Неслучайно първото нещо, което Световната банка взе в ръцете си у нас, бе образованието, и го реформира съответно на своята програма за глобализирането на света. Така младежта остава изцяло под влиянието на завода за лъжи, наречен Телевизия. Тя преобърна вкуса на подрастващите със своите долнокачествени филми на насилието, така че сега децата ни да не могат да понасят истинското изкуство в киното и литературата” .

39. Wraff @ November 28, 2008

По света и унас

Въпросът за програми от вида на “Биг брадър” трябва да се отнесе към член 7 от Европейската конвенция за трансгранична телевизия, който гласи, че телевизионните програми трябва да уважават достойнството на човешката личност и основните права на другите. Постоянният комитет за трансгранична телевизия подготви въпросник, който изпрати до регулационните органи на 19 страни членки. Те бяха избрани, тъй като такъв вид програми са били излъчвани при тях или скоро предстои тяхното излъчване. Целта на въпросника е да покаже, дали излъчването на такива програми “риалити шоута” е предизвикало реакция на общественото мнение и по-специално, дали са довели до създаване на препоръки или други официални становища на съответните органи. Във Франция излъчването на “Loft Story” – френската версия на “Биг брадър”, предизвиква сериозни спорове, а френският регулационен орган CSA е подготвил две препоръки, с които налога строг контрол върху телевизионния канал М6, който излъчва програмата.

“Loft Story”, не води до истинско оскверняване на човешкото достойнство. По-скоро, то е забавно и безвредно развлекателно предаване, което оставя впечатление за писан сценарий и е много по-лек вариант от оригиналния “Биг Брадър”, при който целта е, не да се избере един победител, а да се оформи една двойка победители, които да живеят заедно (все още пред камерите) 45 дни, с цел да спечелят наградата – къща

“Loft Story”, не води до истинско оскверняване на човешкото достойнство. По-скоро, то е забавно и безвредно развлекателно предаване, което оставя впечатление за писан сценарий и е много по-лек вариант от оригиналния “Биг Брадър”, при който целта е, не да се избере един победител, а да се оформи една двойка победители, които да живеят заедно (все още пред камерите) 45 дни, с цел да спечелят наградата – къща….
Друга държава, в която излъчването на “Биг Брадър” предизвика сериозни противоречия е Турция. Смята се, че шоуто противоречи на семейните ценности и нарушава правото на личен живот. То оказва лошо влияние върху младите хора. Позовавайки се на Закона за създаване на радио и телевизионни компании, регулационният орган спира канала за един ден и завежда съдебно дело. Влизането в сила на въпросната забрана обаче е отложено, докато се изчака експертното мнение.

В официално становище от 2 май 2001 г., регулационният орган на Полша силно атакува програми от този вид, тъй като имат разрушителен характер за обществото и оказват негативно влияние върху възгледите и ценностите на някои телевизионни зрители.
Във Великобритания ITC (Независима телевизионна комисия) променя програмните правила с цел да осигури на операторите зачитане на човешкото достойнство. “Индивидите не трябва да бъдат използвани безсмислено и да им се причинява излишна вреда, а публиката не трябва да бъде подложена на воайорските им действия”. Като цяло програмата се смята за забавна.

В Германия се провежда дискусия преди програмата да бъде излъчена: политици са призовали регулационния орган (DLM) да се намеси, като обяви, че предаването “Биг Брадър” е в противоречие с конституцията, тъй като накърнява човешкото достойнство.

В Испания са взети по-строги мерки спрямо един от участниците с расистки и сексиски виждания, в резултат на което той трябва да напусне къщата.

В Унгария, в резултат на постъпила жалба от гражданин, отделът за мониторинг на Националната комисия за радио и телевизия отделя специално внимание на предаването “The Bar”.

Трябва да се обърне специално внимание на едно много сериозно събитие, което се случва в Швеция. Един от участниците в “Expedition Robinzon” (програма позната в други страни като “Survivor”) се самоубива след като е елиминиран. Това е последица от огромното напрежение, което такъв вид програми оказват върху хора с лабилна психика.
http://www.cem.bg

« Стени и сенки Камен Донев, трибют »