Cos I know... I know... I never meant to cause you no pain
And I realize I let you down
But I know in my heart of hearts
I know I'm never gonna hold you again
Phil Collins - I Wish It Would Rain Down

Ratio 2013: Разплети мистерията на съзнанието

« публикувано на 23-04-2013 @ 6:54 pm »


Скъпи овци,
Имам удоволствието да ви съобщя, че Форумът за популярна наука Ratio се завръща на родната сцена. При това още преди да е изтекла една календарна година от последното (а и първо) уникално по рода си събитие. След като миналата година Ratio пожъна повече от задоволителен успех, организаторите му предприеха логичната стъпка да го надградят с цел по-голямо качество, волева регулярност, както и един бонус — едно голямо черно дилдо в аналното отверстие на неграмотността (във всяка една сфера на битието) и анаучното заслепяване, което тегне над модерното ни общество.

На 27 април в Младежки театър “Николай Бинев” под забележителния надслов “Разплети мистерията на съзнанието” ще се проведе Ratio 2013. Superb!

Кои ще бъдат лекторите, имащи удоволствието и честта да участват във второто издание на Ratio?!

— професор Сюзън Блекмор, чиято работа засяга различни теми, свързани с психологията, като мемите, съзнанието, свободната воля, медитацията:

[...] ще представи темата за човешкото съзнание. Нейните изследвания в тази сфера разглеждат съзнанието от различни гледни точки: от неврологията и психологията през квантовата теория до източната философия. Темата на презентацията й включва отговор на въпросите как от стандартни мозъчни процеси се пораждат субективни изживявания, какво представляват понятията за съзнателно и подсъзнателно, как възприемаме света около нас и дали имаме свободна воля.

— д-р Адам Харт-Дейвис, британски учен, автор, фотограф, историк и комуникатор на науката:

[...] ще говори за времето през призмата на историята, търговията, психологията, биологията, физиката и други науки. Той ще представи как се е възприемало времето през вековете, как се е измервало то от различни цивилизации, каква е ролята му в различни общества, как времето влияе на организмите и каква е ролята му във физичните закони, които са ключови за възприемането на Вселената. Разбира се, ще стане въпрос и за пътуване във времето.

— Дебора Хайд, главен редактор на списание The Sceptic:

[...] ще говори за вампирите – донякъде нетипичен въпрос за научно събитие. Авторката обаче използва всички способи на рационалното мислене и научния метод при разглеждане на темата: тя борави с исторически данни за зараждането и развитието на този мит, както и елементи от психологията и социалната психология, за да обясни защо хората са склонни да вярват в него. Ще научите как чумата и други епидемнични заболявания са се превърнали в предпоставка за вярата във вампири, както и любопитни обяснения на най-често срещаните методи за убиване на вампири.

— професор д-р Николай Спасов, директор на Националния природонаучен музей:

[...] Изследванията на проф. д-р Николай Спасов показват, че през Балканския полуостров и България са преминали първите навлизания на хората в Европа. За богатството на страната ни откъм палеонтологични открития говори и намереният край Чирпан зъб на хоминид, вече признат от научната общност като последния хоминид, живял в Европа.

Звучи ми доста интересно! Особено много ще се радвам на лекциите, свързани със съзнанието и вампирите. И това не го казвам само, защото лекторите са от женски пол. Sure, възприемането на времето и първите навлизания на хората в Европа (които наричам географска пенетрация) също звучат привлекателно…

Въобще, нямам търпение да стане събота, за да изтрезнея от петък, а и за да се потопя в сладострастната обстановка на образователния форум за популярна наука Ratio 2013.

Входът е свободен за всички свободомислещи, притежаващи входящи рани от научни изследвания (кой е отвличан от извънземни, и кой е бил хапан от вампири, ще си проличи на място).

Събитието ще се състои от 14:00 до 20:00 на 27 април (събота). Вече казах къде, не се правете на слабоумни!

Билетите са в продажба, а цената е 10 лева, освен ако не сте студент или ученик, тогава ще се облажите с по-евтината версия на хартиения пропуск — само 6 лв.

Приятно Ratioнализиране!

« подобни cynical speech, , , ,

Посей семето на мъдростта си

Trackback | RSS 2.0

Статията е заключена, не може да коментираш!

« SIFF, 30 март: “On the Road”, “Moonrise Kingdom” & “Silver Linings Playbook” Алкохолия: My fair(y tale) Jameson »