Cos I know... I know... I never meant to cause you no pain
And I realize I let you down
But I know in my heart of hearts
I know I'm never gonna hold you again
Phil Collins - I Wish It Would Rain Down

SIFF, 16-17 март: “Iron Sky” и “Cosmopolis”

« публикувано на 16-03-2013 @ 4:19 pm »


официални трейлъри: Iron Sky и Cosmopolis
рискодеяние: Тимо и Дейвид

Предстои интригуващ кино уикенд с Международния София филм фест. Съботно-неделната програма ни предлага вълнуващи заглавия (поне на пръв поглед), част от които със сигурност крият в обятията си истински филмови диаманти. А аз, като един отдаден запалянко, ще препоръчам по едно предизвикателство за всеки един от почивните дни. Събота, късен следобед с…

“Iron Sky” / “Rautataivas” (2012)

Още един военен филм, базиран на чуждоезичния патриотизъм? Съвсем не. “Iron Sky”, който незнайно защо не се е сдобил с достоен превод на заглавието (“Желязно небе” явно не звучи толкова престижно) е изключително приятната пародия/сатира на режисьора Тимо Вуоренсола.

Ако не знаете какво зло обитава тъмната страна на Луната (дори и да сте най-големите фенове на Пинк Флойд) или пък искате да разберете какво по дяволите се е случило с истинските нацисти и дали някой от тях желае да си го върне за двете изгубени войни (особено втората), копродукцията на финландския режисьор може да отговори на въпросите ви.

Филм, в който най-висшата раса планира нестандартно отмъщение, с още по-ексцентрични машинарии, а главните героини са като мечтани порно-актриси, но с познания и интерес в политиката (намигам към бюста на Пета Сарджънт и перверзния й поглед над очилата, в добавка към невинното, но много сексапилно изражение на Юлия Дитце). “Iron Sky” ще ви запознае с първия негър албинос (или казано по друг начин - технологията, която превърна Майкъл Джексън в бял човек).

Поклон и към Гьотц Ото, който не само е уникален представител на арийското ДНК, но и се справя блестящо в ролята си на… ами как да кажа - сами ще видите!

Въпреки нестабилната презентация, която изградих за филма, деветдесетте минути с него няма да ви бъдат никак скучни. Разбира се, допуска се и обратния ефект, но не забравяйте… щом във филма има нацисти - няма как да не е успешен!

А финалът… о, финалът е повече от епичен!

“Iron Sky” може да гледате тази събота (16.03) в кино “Люмиер” от 18:30 часа. В случай, че пропуснете, винаги може да поправите грешката си с обедната прожекция, точно в 12:00, утре (17.03) в Дома на киното.

——

За неделя вечер съм избрал нещо по-сериозно, но съвсем не по-разбираемо…

“Космополис” / “Cosmopolis” (2012)

Това е новият филм на предизвикателния Дейвид Кроненбърг, в който Робърт Патисън за пореден път ще опита да докаже, че е нещо повече от блещукащ тийн-идол с кофти прическа и афинитет към проблемни момичета, лишени от емоция. Но нека не превръщам следващите абзаци в критика към Онзи филм, чието име дори не желая да изричам.

“Космополис” ни запознава с Ерик Пакър (героят на Патисън) - 28-годишен милиардер, финансов гений, безскрупулно прецизен и точен в оценката си спрямо хора, събития и социалните последици от взаимодействието между двете. Светът на Ерик е неговата лимузина, в която той прекарва цялото си време: храни се, чука, минава медицински прегледи, води бизнес срещи, изслушва демонстранти-активисти и какво ли още не.

“Космополис” е филм за деня, в който Ерик Пакър изпуска нещата от контрол и всичко, което го заобикаля се превръща в мрачна сянка, целяща кончината му. Или пък не?

Най-общо казано - това е странен филм. Дори за стандартите на Кроненбърг. Рискът с “Космополис” е наистина голям, но ако по някакъв начин съзнанието ви се настрои на една честота с това, което е в главите на режисьора и Дон ДеЛило (автор на романа, по който е създаден сценарият), шансът тази модерна психо-социална безизходица да ви хареса е съвсем реален. Плюс това Жулиет Бинош колко е надървяща в тоя филм…

“Космополис” не е точно от филмите, които се препоръчват просто ей така (макар, че в момента правя точно това), но въпреки всичко заслужават вниманието, което ще им бъде отделено.

Човекът просто искаше подстрижка, а препълненият Манхатън се оказа един непредвидим водовъртеж, препълнен със странни риби…

Филмът ще бъде излъчен в неделя (17.03) от 21:00 часа в кино “Люмиер”, а бонус прожекцията е другият уикенд (24.03) в Дома на киното с начален час 21:15.

——

Въпреки притеснително-смахнатите заглавия, които препоръчвам, Фестивалът е достатъчно богат, за да можете и сами да изберете. Други филми, които смятам, че са по-подходящи за смилане от широката публика са:
— (днес) “Кралски афери” (18:15 ч., Дом на киното), “Пиета” (20:30 ч., кино “Люмиер”) и “Куин в Будапеща ‘86” (21:00 ч., Cinema City);
— (утре) “Ловът” (18:00 ч., Дом на киното) и “Ръжда и кости” (21:00 ч., Cinema City).

Приятно гледане!

« подобни cynical speech, ,

Посей семето на мъдростта си

Trackback | RSS 2.0

1. Дринов @ March 16, 2013

Бях се настроил за яко хейт, ама видях, че много културка си го написал. :) Мамин златен той! :D

2. legrandelf @ March 16, 2013

Ти си конфликтна личност, която харесва магариите на Кроненбърг ;) А аз… аз съм обикновено, но специално дете.

:D

3. Svetly @ March 16, 2013

абеее - Убичам Ви, беее :)

4. Новоселски @ March 22, 2013

Наистина айрън скай е добра комедийка. Особено забавно беше, когато немските войници разглеждаха списанието за възрастни. хахаха

5. legrandelf @ March 23, 2013

Лично съм фен на подкарването на кораба… а и пречукването на главния вилън! ;)

« Ревю: “Araf” / “Чистилище” / “Somewhere in Between” SIFF, 30 март: “On the Road”, “Moonrise Kingdom” & “Silver Linings Playbook” »