Cos I know... I know... I never meant to cause you no pain
And I realize I let you down
But I know in my heart of hearts
I know I'm never gonna hold you again
Phil Collins - I Wish It Would Rain Down

Разумът в Ratio-налното

« публикувано на 05-09-2012 @ 9:21 am »


Скъпи овци,
Приветствам ви с леко тъжната новина, че естественият подбор (а и до известна степен еволюцията) ни предадоха. Или по-скоро ги чувстваме недостатъчно фертилни и стабилни в дни като днешните. XXI-ви век, макар все още циврещ в крехките и невинни пелени на стогодишния си социален пашкул, доказва за пореден път, че разумно мислещите индивиди (а и отбороиди) са малко (тук много ме сърбяха пръстите да напиша едно “сме”, но)…

Въпреки тези лоши статистически данни, подхранвани от зловещото предубеждение, малкото немързеливи в главата люде се опитват да компенсират всеобщото затъпяване. Ето и един пример срещу голословието ми:

На 29 септември в Младежки театър “Николай Бинев” ще се проведе Форумът за популярна наука Ratio.

WTF е Ratio?!

Ratio е първият проект на неправителствената организация “Еволюционен поглед“. Целта на Ratio е да промотира принципите на научното мислене посредством осигуряване на достъп до атрактивни лектори, които могат да представят идеите си по разбираем начин пред не-научна аудитория. Първата стъпка ще бъде провеждането на еднодневно събитие в София, но дългосрочната цел на проекта е да запознава все повече хора с научни идеи, посредством организиране на други събития с нов формат, предоставяне на информация и споделяне на идеи.

Да. Звучи малко като TED (но не мечето на Сет Макфарлън). Въпреки това, организаторите ще се постараят да дерайлират очакванията ви в правилната посока (на това и без друго не чак толкова успешно изречение).

Ratio ще е насочен основно към младите и любознателните, като на събитието ще има лектори, които ще говорят по общокултурни, научни и рационални теми — от космология и геометрия до бозон на Хигз и извънземни, като всяка тема и всеки лектор ще имат за цел да представят материята по извънредно достъпен начин, а не претенциозно и сухо.

Кои са тези лектори?!

— професор Кристофър Френч, британски психолог, специализирал се в психологията на паранормални вярвания и аномални изживявания;
— доц. д-р Леандър Литов, ръководител на катедра “Атомна физика” в СУ “Св. Климент Охридски” и ръководител на екипа от Софийския Университет работещ в CERN;
— астрофизикът Владимир Божилов, отдаден на търсенето на екзопланети –– планети около звезди извън Слънчевата система;
— д-р Сара Сантош, директор и основател на Maths Busking, която ще представи “Съкровищата на геометрията”.

Въобще… на мен ми звучи много интересно. И не, защото ви го “рекламирам”, а защото ми е омръзнало от псевдоинтелектуалщина, още повече от речи в стила на “I like myself”. Даже не му помня името на този белокос TED-аджия. Ениуей…

Основното желание на рационалните организатори (по техни думи) е: “хората да опознаят научната мисъл като нещо не само полезно и важно, но и като нещо, което може да бъде дяволски зарибяващо”.

They’re god damn right about that!

Нека не ви отегчавам излишно, ако вече не съм го сторил, разбира се. Информационните канали, които Ratio предоставят са официалният уеб сайт, както и разширената презентация (.doc), даваща повече сведения за лекторите.

Билетите са по 10 лв. (7 лв. за студенти) и вече са налични за продажба в системата на BGbileti.com, както и на касите на Младежкия театър, където ще се проведе въпросният ивент (ехааааа!) на 29 септември 2012 г.

Не бъди овца, теле или говедо — бъди разумен!

« подобни cynical speech, , , ,

Посей семето на мъдростта си

Trackback | RSS 2.0

1. Laconian @ September 6, 2012

“Естественият подбор” е масово използваното словосъчетание от… абе кой чул недочул или разбрал ама недоразбрал! То звучи подобно на “Естествен отбор” ама не е правилната терминология. Все пак шията не е точно врат!

Иначе инициативата звучи доста зарибяващо, имайки впредвид “сладкодумието” на повечето наши университетски преподаватели. Особено съм заинтригуван от лекторите по физика (щото там съм най-зле)!

2. UZUMAKI @ September 13, 2012

!

Ratio > TED

!

« Буферни дни: СПИН Стана странно. Лека нощ. »