Cos I know... I know... I never meant to cause you no pain
And I realize I let you down
But I know in my heart of hearts
I know I'm never gonna hold you again
Phil Collins - I Wish It Would Rain Down

Телефункен: “Под прикритие”

« публикувано на 16-05-2011 @ 10:42 am »


crime-о-графия: marinchev.com
на вашето внимание: Официалният трейлър към сериала

Момчето от Люлин. Това е партизанското име, с което стана известен сериалът още преди да се завърти в ефира на БНТ. Появиха се едни трейлъри, чудесии, по улицата билбордите го представяха подобно на крайм поредица по AXN - въобще… сериозна реклама. Някои от сцените вътре впечатляваха, други напушваха на смях, особено подкрепени с дефиниционния наратив на “разказвача” (т. нар. preview guy от Холивуд).

Но въпреки всички представяния, очаквания и други оказващи влияние върху предварителната оценка на зрителя фактори, “Под прикритие” стартира. Само, че… аз съвсем го игнорирах. Натрупаха се четири серии, докато най-накрая се наглася да ги изгледам.

Такава беше миналата петък вечер. Реших да не се напивам като свиня, а да си наваксам. А и… за да си изградя собствено мнение, а не постоянно да повтарям: “Ми едни ми казват, че е готин - други, че не е” - ебати мощното, нали?

Въпросните четири епизода ги погълнах за норматив. Даже ако всяка серия имаше формата на пенис… това моментално ме превръща в най-голямата (телевизионна) курва!

Но това са странични себенаблюдения и самоопределения, които по никакъв начин не ви задават наклон на зрителския хуй.

Изключително съм доволен! Бях скептично настроен, но след като минах 15-на минути от първа серия… четири часа не станах от стола. Добре де, направих една пауза между втори и трети епизод, че да не умра от глад.

ПОЗИТИВИ:

Михаил Билалов - в ролята на Джаро, просто разцепва. Да! Достатъчно як е. И въпреки, че моделът на героя му доста се доближава до някакъв изискан събирателен образ от Левака (“Дони Браско”) и Тухлата (“Гепи.”), актьорът се представя повече от добре. Пълни кадъра с присъствие, дори без реплики е достатъчно изразителен и… о, да - умее да си променя тона от шепот, до бясно гълчене.

Мариан Вълев - в ролята на Куката, ми е любимец още от “Граница”. Там е работата, че… “HDSP” не го гледах. Няма и да го. А освен тези две ленти… друго за Вълев не знам. Но не ми и трябва, честно казано. Образът му в “Под прикритие” е жесток! Чист касапин, вещ в т. нар. мокри поръчки. А и с тея рамки-трепач, плюс очите зад тях, се превръща в опасно маниакален тип, който ако е решил да те пречука… ще го направи без да му трепне скуличката престъпна!

Захари Бахаров - в ролята на Иво (дясната ръка на Джаро), също е доста(тъчно) приятен с присъствието си. За разлика от шефа си, не го бива много в тоновите преображения, още по-малко - емоционално-лицевите такива. Но, здраве да е. Симпатяга!

Владо Пенев - в ролята на Попов (ченгето), ме грабна от раз. Гледал съм го в “Дзифт”, а там персонажът му (Плужека) бе в пълната противоположност на това, което играе сега в кримката на БНТ.

Визията - Димитър Митовски, като тартор на режисьорите, а и като главен виновник за[д] идеята на сериала, още един път показва, че знае как да заснема, режисира, а после и да наставлява по време на монтажа. Въпреки, че други хора са отговорни за отделните части на този процес, сигурен съм, Митовски е напъхал поне два пръста в казана с горещ катран!

Музиката е приятно подбрана, не върти само един-два мотива, като в стъкления сериал на bTV, а в комбинация с transition ефектите (заснети из цяла София, някои от които… изключително приятни - пушещите комини, например, са ми любими) превръщат монтираните 50 минути в… шибан шедьовър. Добре де, не е шедьовър, но пък е нещо много яко, достойно за конкуренция с Хорейшо или Грисъм от до болка познатите ни поредици на САЩ.

Сценарият и диалозите - към момента нямам забележки към тях. Персонално към някои актьори - да, но… дано счупят гипса и да не се държат като, че декламират стихотворение в 3-ти клас пред даскалицата и госпожа директорката.

Дълбочина на героите - нещо, което много рядко се среща. Особено в сериалите. Героите на Владо Пенев и Захари Бахаров са типичен пример за контраст на своите образи. Което ги прави и по-трудни за изиграване, разбира се. Ченгето, дето бърка в задника на най-големия мафиот, междувременно има тийнейджърски проблеми с щерката си, а и не е някакъв озверял безчуствен гъз. Иво от своя страна има болната си майка, живееща в някакъв малък, сдухан от времето и миризмата на умирачка апартамент. Пенев се справя доста по-добре от Бахаров, може би щото е и по-опитен от него.

Косъма и Близнаците не дразнят, въпреки тъпотата на героите си. Даже Сано на моменти е доста по-добър и от Шмекера.

Деян Донков в кожено яке, като bad-ass ченге, малко ми напомня за Белмондо в “Le Marginal”. Чук!

НЕГАТИВИ:

Ивайло Захариев - не знам дали умишлено го прави, или просто толкова си може, но въпреки физическото присъствие, Момчето от Люлин е точно този пример, който споменах два-три реда по-горе. Тя тази неговата физиономия дори не е студена, ако това се опитва да изиграе. Хубаво, липсва емоция, едва се прокрадва усмивка, считам го за плюс това. Но някак… неестествен плюс. А монотонното дирижиране на репликите се конкурира с това на Елена Петрова в “Стъклен дом”. Стягай се, момко!

Ирена Милянкова - в ролята на Съни, идеално влиза в гащите на героинята си, но и тя понякога fail-ва с диалога. Според мен малко импровизация и притъпяване на репликите ще са добре дошли и за двамата. Все пак са основна част от сюжета и каста, не може да са слабото звено (до края).

Претупани сцени - “Под прикритие” не се разполага в 2 часа ефирно време (макар и с реклами) като основния си конкурент от bTV, но това не означава, че трябва да има такива… изцепки. Действието върви чудесно, има съспенс, покачване на напрежението, куриозни моменти в издънките и на двете страни (ченгета и престъпници) и накрая какво?! Пример: Косъма щеше да получи един в главата, когато в сюблимния момент Шмекера домъкна ченгето, на което Иво и Куката мислеха, че (почти) бившият им приятел снасял инфо. FUCK! Всичко стана за минута-две, там е проблемът.

Но да не ви затормозявам повече.

Сериалът е чудесен, направи прекрасен старт и сега остава най-трудното - да издържи първия сезон при същото темпо. Че ако и позасили, въобще няма да му се разсърдя. Дори и леко да прави допирателна с “The Departed” (или азиатския оригинал “Infernal Affairs”) и “Дони Браско”, това въобще не трябва да влияе на финалната ни оценка. Все пак… everything is a remix :)

« подобни cynical speech, ,

Посей семето на мъдростта си

Trackback | RSS 2.0

1. Събина @ May 16, 2011

Мариан Вълев е секси!
Съни ме дразни искрено.
Ивайло е пич, ама май е твърде добро момче за тая роля. Иначе като визия той е човеЪТ за тая роля.

Забравил си Сано - Здравко Косъма! Шапка долу просто! И в ТИЛТ много ми хареса и тука е много добър!

2. legrandelf @ May 16, 2011

Ами… не съм го забравил :) Посветих му ред, макар и да звучи, сякаш не съм доволен от него ;)

А всъщност съм :)))))

“Косъма и Близнаците не дразнят, въпреки тъпотата на героите си. Даже Сано на моменти е доста по-добър и от Шмекера”

Да, Ивайло е физическото превъплъщение на героя, обаче… другото :D Куцук :)

3. Събина @ May 16, 2011

а Донков го играе ченге :) не го очаквах м/у другото, имам подозрения, че той “цъка смси на Иво”

4. Nadinka @ May 16, 2011

Снощи случайно гледах 10 минути от този сериал, в 5 от които единият лош разбиваше и размазваше главата на другия. Беше прекалено грозно и брутално. Нищо чудно, че е забранен за лица под 16, според мен даже трябва да го излъчват в по-късен часови пояс. Не е нормално в най-гледаното време да изшибаш подобна пихтиеста психария. Почти щях да си върна вечерята в чинията.
Затруднена от усилията да не се издрайфам, нямах особено време да забележа играта, режисурата и диалозите, щото виждах само кръв, чуваха се стенания, крясъци и бъхтене.
По-скоро ще почна да гледам Първична сила отколкото този сериал. Сори, ама Хорейшо води по точки.

5. legrandelf @ May 16, 2011

Много си лабилна :))))

6. MCFOXXX @ May 16, 2011

Съгласен съм с перфектното ти мнение!

7. Nadinka @ May 16, 2011

Сигурно съм лабилна, но пък от толкова агресия вече се чудя колко резистентни към всичко са станали хората.

8. legrandelf @ May 16, 2011

Резистентни достатъчно, че да правят разлика между филм и реалност :)

Ако пред мен на някой му размажат главата - ще повърна сигурно.

Ако пък не повърна… е, добре дошъл Виетнам :))))

Праг на чувственост ;) Т’ва е цялата работа.

9. Събина @ May 16, 2011

а мен пък CSI е най-измисленият крими сериал евър!
ерго, супер скучен ми е

10. Nadinka @ May 16, 2011

И на мен ми е скучен, всъщност няма сериал, който да не ми е дотегнал след някоя и друга серия, да не говорим за цели 5-6 сезона ;)

Елфе, прагът ми на чувственост си е добре, този на чувствителността нещо явно се нуждае от (при)повдигане.

11. legrandelf @ May 16, 2011

CSI: Las Vegas признавам :) И то… първи и втори сезон, щото после… писва :D То едно и също, хаха :)))))

Ама Хорейшо ми е… толкова далеч, толкова далеч от симпатичен (rofl)

Аз съм фен на олд скуул кримките ;) Първите “Law & Order” или пък “Улиците на Сан Франциско” :)

12. Събина @ May 16, 2011

ти па от кога си фен на “Law & Order”! това е класика бе, всички сезони на всички издънки са добри! даже сега новия LA е супер!

CSI: Las Vegas и аз го харесвам. даже смятам да сваля последния сезон, Морфиъс ме кефи :)

13. Nadinka @ May 16, 2011

Ако и на теб Хорейшо ти беше симпатичен, щеше да е кофти :D
Ние все пак сме жени и поне от куртоазия разправяме, че се феким на Доброто момче.
Честно казано, аз се кефя на русата мацка. И дори на онази с труповете (не им знам имената, това явно е красноречиво доказателство каква ужасна “фенка” съм) :)

14. legrandelf @ May 16, 2011

Бъниелке, трябва ли да го водим тоя разговор :D Аз кога съм гледал “Law & Order” и ти кога си ‘почнала да следиш кабеларката :))))))

Морфиъс sucks като заметител ;) Той си е… Морфиъс (само).

Nadinka, ми… от русите ме кефи Мардж :) Тя е от Лас Вегас, а на Хорейшо мадамата… май не е лоша, но ми е по-малко интригуваща :))

Относно симпатиите - те са чисто актьорски, а не… физически :D
Това не се отнася за жените, хахаха.

15. Val @ May 16, 2011

А можеха да включат и някоя риъл българска история.
Например знаковото убийство на Крушата :)

16. кристиян @ May 17, 2011

Хах, интересно :D

17. Бамфи @ May 18, 2011

вчера ми се случи нещо подобно - след толкова време слушане на отзиви реших да имам нещо по-свое като мнение от “Ми едни ми казват, че е готин - други, че не е” и изгледах първите четири епизода :) определено хваща окото, не знам защо очаквах нещо по-посредствено. декламирането, което си забелязал, съм склонна да го пренебрегна за сметка на чудесната визия като цяло и останалите актьори :) а HDSP не е нещо лошо, дори два пъти го гледах, там Мариан Вълев има доста по-различна роля, но пак е в стил “тиха дълбока вода”.

18. legrandelf @ May 18, 2011

Чак сега изгледах пета серия и… уау, наистина уау!

Минимално, да го наречем… 1% фалш или по-скоро дразнещи елементи ;) За фалш - сигурно има повече. Но в целия си профил, анфас и изобщо… дисекция, под какъвто и да е ъгъл погледната - серията беше супер чук!

:)))

Голямо браво и… що се отнася до бруталната сцена с главата и смилането й от бой - наистина беше коварна и доста истинска. Не е проблемът в лабилността на Nadinka, просто много реалистично беше представена ;)

Единствено началната сцена от “Необратимо” може да я бие, защото там просто… Венсан Касел му еба майката на онзи :))

:)

Лудница. “Под прикритие” задържа високо летвата! :)

19. здраве @ May 22, 2011

А, това е парфе.

20. Петър Йорданов @ May 22, 2011

Няма спор, добре се е получило!

21. Виктория @ May 23, 2011

Истина е, че този сериал е най-добрият от всички български. But I don’t buy the main premise. Няма как да има полицай под прикритие в България. Женските образи ме дразнят неимоверно, за което вече се изказах. Има много чисто фактологически недостоверности в сюжета. И без да споделям твоя възторг, признавам, че “Под прикритие” най-малко дразни. Но си има лафове клишенца през минута - не е само в гипса на актьорите проблемът. Писането е слабо. Спасяват ги истинските случки, които са използвали. Визията е добра, напълно прилична и не ме е срам от нея. В последните серии взеха да докарват и динамика на действието.
За мен номер едно там е Михаил Билалов. А Захари Бахаров малко ме разочарова, ако трябва да съм честна.

22. Neizi @ May 23, 2011

Не бих могла да направя по-добър разрез на сериалът и за се включих на 3-4 серия, но определено ме грабна!

23. legrandelf @ May 23, 2011

Виксо, по-критична си от мен ;)) Иначе и по коментарите в другите блогове (закъртили по сериала) разбрах какво ти е мнението :))
Малко по-ларж го раздавам, иначе… винаги може да се иска повече, разбира се :)) Затова разчитам на засилка напред във времето, а и с тоя надпис “Сезон 1″, дето ни го плющят върху началната шапка - няма как да не очакваме повече :)))

Neizi, дам - определено те кара да чакаш следващата серия ;) Е днес сутринта, на гладно, на недоспало… оправих и шеста - беше много готина! Динамично, обирче, ала бала, планове, изглежда интелигентно (rofl) Не просто мутренско.

И разбира се, Михаил Билалов засега е най-най-!

24. Виктория @ May 23, 2011

Кака ти Вичка критикува по иноземните форуми сценаристите на Хаус, та ше пожали наште. No way, mate!

25. Neizi @ May 29, 2011

Гледам в момента “ОТ другата страна” с Лео ди Каприо и Джак Никълсън - нещо сюжета понамирисва на “Под прикритие” :) дали кой от кого :))))

26. legrandelf @ May 29, 2011

Ами, да ;) И аз това съм описал :))) Но “От другата страна” (въпреки всички си звезди, награди и прочие) съвсем не са пионерът в жанра :)) Там е работата, че… ако веднъж имаме история за ченге под прикритие, не значи, че трябва да се спира :)))

Винаги изпълнението може да е по-яко от предшествениците си. Независимо дали е инспирирано от тях или не.

« Цинично рандеву - Бургас и Пловдив Тези безсънни майски нощи »