Cos I know... I know... I never meant to cause you no pain
And I realize I let you down
But I know in my heart of hearts
I know I'm never gonna hold you again
Phil Collins - I Wish It Would Rain Down

Пипер в раните на Джийзъс

« публикувано на 21-04-2011 @ 12:25 pm »


posterous: Film Detail
при проблеми с: краткосрочната памет

Вероятно в края на това “събитие”, ще нося татуировка на челото си (извезана с покръстен нож на Хитлерюгенд), която недвусмислено гласи: Богохулник!
Но да не мислим за свършването, преди да сме почнали подпъхването.

Вчера имах среща с Негово височество, литературното пришествие Блажев. Стъпихме в двора на Вашингтон, проникнахме в Хаспела с ясната идея, че ще гледаме (приятен) филм.

Говорим си за “Религиотско” (идва от “religious” и “ridiculous”), с участието на Бил Маер, под вещото ръководство (в този тип [документални] филми) на Лари Чарлс (чети повече, Уики-лийки последователю).

Накратко - Бил е атеист, неверник, infidel, както и да го наречете - все е вярно, стига да не е свързано с Дълбоко вярващ [в Бог]. Е, минал е през църква(та), понякога дори е сключвал сделки с Господ, но като цяло притежава зряло, логическо и модерно мислене/мнение по въпросите свързани с религията (и целокупния нонсенс в/около нея).

Той не казва, че хората не трябва да вярват. В нещо. Или някой. По-скоро се гаври с онези побъркани (защото, моля ви… те просто не са на себе си), които експлоатират вярата на човек (в нещо или някой) или се оставят да бъдат експлоатирани.

Лично на мен… не знам кои ми бяха по-примитивни и по-забавни. Може би първите!

Защото, докато Бил им взимаше интервю, повечето от тях попадаха в клопката на въпросите му и дори сами осъзнаваха какви глупости говорят. Не само пред камерата, ами въобще… пред масите, на които влияят.

Разбира се, има(ше) пълни лумпени, които не просто не осъзнаваха, че Бил се ебава с тях, нито че са complete idiots, но дори съумяват да възпроизведат WIN! face в края на своето… импромптю!

“Религиотско” е прекрасен филм. Макар и документален, веднага се нарежда сред най-добрите (любимите) ми филми EVER! Той просто го заслужава. Достатъчно обоснован е, ироничен, забавен, тъжен на моменти, че накрая даже и сериозен. Е, добре де… не точно сериозен, но с финал тип “парен чук”. Едно от многото неща, които виждаме ежедневно, но колкото и елементарно да изглежда, колкото и логично простичко да е… не спира съществуванието на човешката… глупост.

Всеки вярва в нещо или някой. Всеки има своите суеверия, кумири, демони и какво ли още не в главата. Но (прекомерната) експлоатация на тази вяра, както от “пророците”, така и от блажените недовиждащи, не само е грях (по каноните на коя и да е религия), но е равносилна на геноцид + грабеж + изнасилване (физическо и психическо). Гавра с хората един вид.

Затова… и аз като Бил, ще застана в епицентъра на мястото, където (се предполага, че) ще “дойде” Апокалипсисът!

Нямам търпение, честно казано.

А вие - начервете си яйцата, аз моите ги заварих боядисани тая сутрин. Не, не бяха осмукани, но пък са в чудесни цветове. С удоволствие ще си ги изчукам, щото цялото събитие е много забавно, но… от моя козунак - НЯМА ДА ВИ ДАМ!

В случай, че сте забравили мнението ми по темата: постиш ли, постиш, дядо Попе - припомням!

“Религиотско” е Вашият филм за Великден. Перфектният завършек, (не)порочният грях за края на Страстната седмица. Горещо… не, не - препоръчвам превъзбудено!

« подобни cynical speech, , , , ,

Посей семето на мъдростта си

Trackback | RSS 2.0

1. Ден @ April 21, 2011

по Великден, Коледа и co. винаги си спомням за една реплика от Пи - че Satan означава “the one who doubts”. Има музика в това изречение.

2. angie @ April 21, 2011

никой не те пита за козунака :))))
и си приготви яките яйца, щото съм се заредила с едно щраусово :))))

3. legrandelf @ April 21, 2011

Ако има нещо, дето да ме радва около празниците е… че има определени кулинарни традиции, с които (казвам, повтарям и потретвам) НЕ ТРЯБВА да се преяжда като невиждало циганче кюфте :)

Както и почивните дни. Евентуалностно :)

angie, аз обичам авансово да си казвам, че току виж никой не ще козунак, ама накрая… аз и една хапка няма да съм опитал. А по устите на другите - захар, порок и виновен лик! :)

Щраусовите яйца се дисквалифицират! ОТОМАТИКЛИ!

4. angie @ April 21, 2011

хахаха! :))) готово ;)))

5. UZUMAKI @ April 21, 2011

Трябваше да го пуснеш т’ва на утрешния и драматичен Разпети петък, но и днес важи; цялата Страстна седмица си заслужава хляба и маята, ше ги еба фрелигиозните маймуни. :)

6. Христо Блажев @ April 21, 2011

Хехе, това прозвище си го записвам. Наистина великолепен филм, ама никой слепец (не физически) не би го гледал. Сори за бирата, ще се реванширам, пък и дружно Бла ни е задължен, естествено!

7. legrandelf @ April 21, 2011

Записвай, записвай :))) Евангелие на Блажев :D

Бла… ми се отплати :P Ама си прав, към двама ни, едновременно - тепърва предстои :))) Като изпочупим яйцата и изядем козунаците - ‘сичко е наше, времето… имам предвид :))

А сега… сега ще ви опиша какво ми се случи :D

Явно има ГОСПОД :D

8. legrandelf @ April 21, 2011

lol ИСТОРИЯТА :)))

Решавам аз да изляза от офиса, лекичко, да се разтъпча, слънцето да ми нагрее гърбината и да се почувствам по-добре. Правя го. Взимам един шоколад, биричка, някакъв сандвич и… заминавам да търся полянка/пейка на припек в Южния парк. Заминах, намерих си. Хапвам, пийвам, печа се, слушам як саундтрак, изобщо - ебати идилията!

И по едно време, в далечината, обладани от маранята на чутовното време(нце), виждам двама младежи. С изгладени ризки, изтупани панталони, единият държи папка, другият е препасан с нещо като… метросексуална раничка. Спират при една девойка, която е на пейка разстояние. Но не ги чувам, нали… съм се отдал на величествения си саундтрак.

Продължавам да си къркам и се радвам на изживяването, като си мисля, бе тези… ще минат ли и на мен да продадат нещо, от това, ‘дето продават… там? И ей го, на! Божието наказание ме застигна!

Застават до мен, свалям слушалките и заслушвам. Единият започва на български език, но с ужасен акцент. Пита дали мога да им отделя минутка, отговарям положително. А междувременно се опитвам, обхождайки ги с поглед, да разбера за кого работят. За да не ги питам, ще изглеждам като идиот, нали… И в този момент на черната табелка върху сърцето му прочитам:

ИСУС ХРИСТОС

Веднага се ухилвам, премествам погледа си върху другия типаж. СЪЩОТО! Казах си: Еби му майката… дойдоха за мен! Толкова скоро.

След като овладях първичната си емоция, а и междувременно се опитвах да слушам какво ми говорят (искаха да ме анкетират), зачетох по-ситния шрифт върху табелките. Имаше нещо за мормони, за “още едно свидетелство” за Исус Христос и какво ли още не! Имаше и една яка дума, която за жалост забравих, но беше изключително забавна. Те се представиха като “мисионери”.

Попитаха ме… дали знам смисъла на живота. Казах им, че по-скоро непрекъснато го търся. След което ме попитаха дали вярвам в Бог, а аз през цялото време се хиля като гъз. Добре, че бирата се клатеше пред мен, за да… си извадят друго заключение, а не че съм… някакъв ненормалник. Макар, че от трима ни, май аз бях в час, lol

Та питат ме… вярвам ли в Бог, при което директно си записа “Х” момчето. Върху “Не”. След това ме пита дали чета Библията, но още преди да му отговоря, сам разбра къде да драсне маркера. После ми даде да отговоря на един мултичекбокс въпрос (от сорта на: Какво според Вас би трябвало да се прави в църквата? - като дейности; маркирах разумните отговори, защото някои звучаха като: Проповядване на Божието слово до масово затъпяване и… обезличаване на разумната човешка идентичност; но не звучеше толкова научно; всички велики неща са прости, нали).

После директно ме питаха дали съм чувал някога, нещо за Книгата на Мормон. Е, казах им - не съм! Вторият дюд попита: Никога?! И аз се почувствах тъп. Щото… все едно да ме питат коя е столицата на Мароко и аз да кажа: Чехия. Нали, безобразие!!!

Та пичовете размахаха въпросната книга пред мен, аз още си се хилех като невменяем. Взех си брошурка с идеята да ви просветля. Наистина, мъничка е, текста не е много, обаче е изключително забавна. И се оказва, че маняците си имат адрес в София и всяка неделя си проповядват.

Ох…

Айде, ще препиша нещата, коментарите оставям на вас, lol
/окей… ще слагам удивителни [!] в близост до OMG пасажите/

страница 1 (начална):
Книгата на Мормон
Още едно свидетелство за Исус Христос[!]

над
140.000.000[!]
издадени екземпляра

на 107 езика

страница 2:
2 Нефи 25:26

Ние говорим за Христа,
радваме се в[!] Христа,
проповядваме за Христа
и пишем според
пророчествата ни, та
децата ни да знаят към
кой източник да се
обърнат за опрощение на
греховете си.

страница 3-4:
Книгата на Мормон е том свято писание, подобно на Библията. Тя е летопис за взаимоотношенията на Бог с древните обитатели на Северна и Южна Америка и съдържа пълнотата на вечното Евангелие. Основната цел на Книгата на Мормон е да убеди всички хора[!], че Исус е Христос[!]. Тя свидетелства за Христос, като затвърждава реалността на Неговия живот, мисия и сила. Тя учи на истинското учение относно Единението - основата на плана на спасението. Тези, които знаят малко или нищо за Спасителя, ще го опознаят, като четат, размишляват и се молят за Книгата на Мормон.

Когато придобием вяра, че Книгата на Мормон е истинна, ние можем да започнем да си отговаряме на въпросите за смисъла на живота и надеждата за вечен живот. Ние каним хората от всички страни да прочетат Книгата на Мормон. Да обимслят дълбоко в сърцата си посланието, което тя съдържа, след което да попитат Бога-Вечния Отец, в името на Христа, дали книгата е истинна. Онези, които последват този модел и попитат с вяра, ще получат чрез силата на Светия Дух свидетелство за нейната истинност и божественост.

страница 5:
“За полза и поука”
1 Нефи 19:23

Книгата на Мормон не конкурира Библията, тя я подкрепя, увещава ни да я четем и свидетелства за истинността на посланието в нея. Книгата на Мормон свидетелства за Христос и Неговото Единение; Библията дава информация за Неговото раждане, служение, смърт, Единение и Възкресение. По този начин Библията и Книгата на Мормон се допълват и се обогатяват една друга. Както Библията, така и Книгата на Мормон свидетелстват за Исус Христос.

страница 6:
Добре дошли!
Богослужение:
Всяка Неделя от 10.00 ч.
ул. “Ами Буе” №84
0888-696-109

Разберете защо толкова много хора четат Книгата на Мормон[!]; още едно свидетелство за Исус Христос.

Обадете се днес за вашия безплатен екземпляр!

църквата на
ИСУС ХРИСТОС
на светиите от последните дни[!]

9. UZUMAKI @ April 21, 2011

Гигантско! :D Next time им пусни това.

10. gost @ April 21, 2011

Хъммм, по-добре им препоръчай Айн Рант. Мисля, че ще си паснат… :D

11. legrandelf @ April 21, 2011

“That’s only if you believe in DNA test(s)…”

Това пак е WIN изказване :D

Трябва да си кача по едно видео (или поне аудио) за всеки вид религия ;) За да си имам готови “реплики” за пред “подготвените” :)))

lol

12. Дринов @ April 21, 2011

Много ме е яд, че не можах да дойда! :( :( :(

13. gergana @ April 21, 2011

:( баси, как не те досрамя и погнуся (най-вече домързя) да го из/препишеш ‘сичку това, бе момче
не съм го чела (както и библията, де… щот не мога, но съм опитвала :( явно не е писана за мен, нали, не сте срещнали текст “за gergana” ;) само на пре/разкази от проникналите в нея го карам)
та си мисля, че не можеш да спасиш стадата верующи, така както не можеш да откъснеш благоразположените към д-р Енчеви от божествените им ръце със скалпел

та, не знам животът има ли (си) смисъл (или си е просто живот за живеене), не знам и къде е вратата на рая (да взема да изляза от този рай най-после), но съм сигурна, че от ада отърване няма
;)
красиви яйца, сладки козунаци, слънчеви празници и… :)

14. lammoth @ April 21, 2011

Чукането по великден е яко!
Имам предвид чукането на яйца. Боядисани яйца :)

Не знам коя част от тялото на Исус символизират боядисаните яйца, но за козунаците мога само да предполагам - вероятно меките му части :)

тази година съм си избрал едно зелено яйце, надявам се да потроша дузина яйца! Дерзайте гадини! Моето яйце FTW!

15. Val @ April 21, 2011

И как така не познаваш пророка Лехи Нефи :) Аз защо го знам :D
Ами просто живея на 100 метра от входа на Мормонската църква :D Но е добре да бъдеш мормон. Те са полигамни, а пък и изпращат в Солт Лейк Сити кадри за обучение.
Но пък аз съм сигурен, Че обучените постоянно ще киснат в баскетболната зала на Юта Джаз :D
Ламот яйцата нищо не символизират. Те са някакво измислено суеверие.

16. gergana @ April 21, 2011

абе, елфе, ти що не предложи на костюмарчетата своята книга… как ли щяха да й се зарадват :))))))))

Вал, ще си позволя да внеса някаква яснота по въпроса за червените яйца - знам, чувала съм, че са символ на Чудото ;) не е просто суеверие, демек :))) но пак питам поназнайващите, защо тогава да ги червим в четвъртък, не е ли малко ранхуй

17. зори @ April 21, 2011

Яйцето е яйце, бе хора. Оплождане, възраждане, възкресение.
Яйцето е новото начало, то е “обещанието” за случването на поредния цикъл в природата от смърт към живот. А червеното - е това е “цветът” - кръвта е червена - това е животът, силата, енергията.
А четвъртък в християнството е деня преди разпването (един вид последния нормален ден) - петък е денят на смъртта, в събота се тъгува, в неделя… се чукат яйца. (обяснението е… много лаишко, но ми се спи - ше прощавате)

18. gergana @ April 21, 2011

четвъртък не е ли денят на изпортването и осъждането, а в събота Ана вижда, че яйцата в кошницата й са станали червени, о! чудо=Възкресение (вяра), в неделя отместват камъка и виждат, че гробът е празен… следователно червените яйца не могат да се появят в четвъртък, така или иначе те са за тези, които не вярват във възкресението, а на вярващите не са им били нужни нагледни доказателства… ако последователността на действията не доказват повествованието на притчата или дават основания за съмнения, то цялата история се опорочава и става фалшива и отблъскваща :(
:)

19. legrandelf @ April 21, 2011

Четвъртък е “одобрен” за червене на яйца наскоро :D Примерно… последните 50-60-70 години. Като е ‘почнало да не може все в събота да се червят (оф, като почнах да го пиша това бях с друга нагласа, хахаха), щото примерно е… шабас (шабос, сабат, уатевър) :)))) И за безработните са турнали четвъртък. Хахаха… lol

А книга своя нямаше как да им дам - нямах в себе си, пък сега да им обяснявам къде и как да се сдобият с такава, не можех да спра да се хиля :D

Мормоните може и да са полигамни, ама в Солт Лейк Сити не ми се ходи :D Лол, плюс това не се кефя на техния 200-годишен идолопоклонник :)))) Джоузеф Смит ли беше, копелето :D

20. gost @ April 22, 2011

Gergana, след не особено продължително четене в Уикипедия установих, че червеното бил цветът на Христовата кръв, козунакът - тялото, а на Велики четвъртък е Тайната вечеря, което обяснява предните две. :) Тогава е и молитвата в Гетсиманската градина, както и предателството на Юда, но те не се честват с такъв кеф (съдът е в петък). :Д
Това е, което проверих за 10 минути усилен легнал труд. За повече инфо: http://google.bg
Полигамията на мормоните между другото е забранена в САЩ, а предполагам и по другите места, още деветнадесети век, но забравих точната година и не ми се търси. Спомням си, че съм чел като дете една книга май на Майн Рид за това как беше погромена една полигамна мормонска колония, но беше отдавна и паметта ми изневерява. :)
Елф, отиваш там другата неделя с още някой да носи метросексуалната раничка и започвате да интервюирате излизащите от храма дали са чели книгата на LeGrandElf, правейки невярващи физиономии, когато кажат “не”…

21. gergana @ April 22, 2011

да, Марти, и аз така го обяснявам на другите (за четвъртъка), но се чудя, защо никой не си задава тези въпроси, и когато попитах една от най-начетените ми приятелки, защо черви яйца в четвъртък?!, тя ми отговори: - защото така ми е казала баба, а аз я обичам и й вярвам… това с обичта добре, но иначе… кога хората ще почнат да мислят със собствените си глави?!? не ги ли интересува, не им ли е приятно да знаят защо аджеба се правят тези неща, защо се случват… иначе традицията сама по себе си е красива, няма нужда от натраплив религиозен привкус

gost, благодаря, значи не било чак толкоз трудно, и все пак червените яйца символизират чудото, а аз от много чудене и маене ги оставих за събота…
:)

22. зори @ April 22, 2011

Eлфе, даже съм леко потресена - много малко народ изобщо се сеща да се зазяпа в църковната история и да провери кое и кога се е случвало, а да върже нещата и с шабат…
Нищо не каза за предложението на Гост за анкета ;) Май не ти се страда.
А за питанията на Гери - празнуването е символично изиграване на цялата случка - червенето на яйцата сега се случва в четвъртък като “генерална репетиция” - следващите дни страдаш, тъгуваш и се радваш и не ти е до творчество, но една творческа личност може да се занимава с яйца, когато реши, че им е време (мисля аз).

23. legrandelf @ April 22, 2011

зори, хаха :))) Анкетата? Имаш предвид - да отида в неделя и да ги питам дали са чели Книгата на Елфа, дали са я чували първо (де), както и въпроси: Вярвате ли в цинизма? А в романтиката? Четете ли блога на Елфа (често) :D

Ако за това ми говориш… то не е въпрос на страдание, лол, макар, че това би ме превърнало в мъченик(?!) :)))) Въпросът е в… не ми се занимава с (излишни) глупости (rofl)

:)))

24. Ikaria @ April 24, 2011

Когато приключи Голямото чукане и Голямото валяне в козунаци, като една примерна атеистка възнамерявам да се отдам на удоволствието от филма. Предполагам, че отдаването на определени християнски традиции, когато се считам за неверница ме прави лицемерка. Но така или иначе всички лицемерничим под една или друга форма. Колкото и да се правим, че таз дума прокълната не фигурира като лексикална единица в речниците им. ;)

А въпросните типчета ги помня още от малка, разкарваха се из центъра на родния ми град с костюмчетата си и самодоволните физиономии. Майка ми ме дърпаше бързо за ръката и ги подминавахме далеч напред като крастави кучета.
Забавна е била срещата. Ще взема да се усмихвам малко повече, че да събирам мат`риал от личен опит. Обикновено само като ми съзрат навъсените, крилати вежди и стиснатите злобно устни ме отминават на десет метра разстояние, бягат като дявол от тамян. Или като ще сме неверници - тамян от дявол? ;)

« Бира, цици, наркотици Ин(тер)сепшън убийство »