Cos I know... I know... I never meant to cause you no pain
And I realize I let you down
But I know in my heart of hearts
I know I'm never gonna hold you again
Phil Collins - I Wish It Would Rain Down

Ревю: “Српски филм”

« публикувано на 19-12-2010 @ 1:03 am »


фотография: A Year of Celluloid Insanity
на вашето внимание: Официалният(?!) трейлър към филма

Някога да сте гледали snuff film, м? Оставя едно такова после чувство, сякаш са ви отрязали главата. При това не така хуманно, както Мачете би го направил.

А порно филм гледали ли сте? Сигурно да. Няма да ви питам за любим поджанр, тъй като слабо се интересувам от такива детайли. Но бас държа, че малцина от вас са имали удоволствието(?!) да съчетаят едното с другото.

Липса на топки, липса на време, правилните свръзки или пък чиста проба недостатък на въображение са честите причини да не се докоснете до подобен вид… изкуство! За ваше огромно щастие, западна(ла)та ни съседка Сърбия има какво да (по)каже по въпроса.

“Сръбски филм” е от онези заглавия, които на пръв поглед звучат и изглеждат като онанистичен напън за едно квалитетно, макар и не фестивално представяне пред публика. Но след като се запознаете със синопсиса, плюс мимолетен визуален трейлър-допир, трептенето придобива съвсем други измерения. Получавате представа за жанра, актьорския състав, една-две, пък може и три, сносни сцени, които или ви класират на първия ред, или директно ви отказват (по една или друга причина) от бъдещо гледане.

“Сръбски филм” няма да се появи по родните кина. Най-малкото защото такива филми не ги излъчват в киносалони, поне не и в популярните, т.нар. обществено достъпни. За “Сръбски филм” не може да си купиш билет. За него ти трябва препоръка от Специалните хора, които имат връзки със Специалните места, където биха му се… израдвали.

Благодарение на технологиите обаче, като добавка към ненавистното човешко споделяне, “Сръбски филм” е на разположение 24/7 (докато някоя институция не си наложи мнението в един удобен за нея момент) във всяка една по-голяма квартална ДиВиДи-отека.

Аз заложих на препоръката. Val не е случаен и към всичко, което идва от него трябва да се подхожда с достатъчно финес и внимание!

Ако трябва да съм кратък и шаблонен, “Сръбски филм” е брутален, насилствен и трудно различим като (не)реалистичен. В него порно елементите са малко, но психологическите мотиви са до безбожност непреброими. За миг дори си представих как “Калигула” среща “Канибалски холокост”. Разбира се, без излишната [помпозна] субкултура.

“Сръбски филм” не може да се ограничи с 18+ или каквато и да е друга възрастова граница. Тъй като той не изпитва познанията, желанията или някакво друго, плоско аморално деяние, познато на човека. “Сръбски филм” троши бариери, абсолютно неидентично разположени в главата на всеки един човек.

Може да се квалифицира като гениален от 18 годишно момиче, както може да бъде заклеймен като ненужно вулгарен и нечовешки абстрактен от 45 годишен, улегнал в професията си зъболекар, с научни степени зад гърба си, щастливо семейство и двуетажна къща.

“Сръбски филм” третира зрителя по специфичен начин. Там, където най-силно би го заболяло. Личностният мотив! И се базика с/на единственото подходящо ниво - психологическото.

Филмът е добре заснет и може би заради този негов плюс, въздействието е още по-внушително. Реално обаче, показ[а]ните неща (в нецензурираната версия, щото от Val разбрах, че на футболните побойници в Англия им се “наложило” да отрежат… 6 минути от филма) не са прекалено демонстративни. Доста по-вулгарни (във визуален аспект) филми сме гледали, нали? Не е и нужно, обаче? На зрителя му трябва малко, за да си представи всичко (останало). “Сръбски филм” предлага точно тази възможност.

Спокойно мога да класирам филма на Сърджан Спасоевич като епикризно разкрепостен, отприщващо насилствен и нехуманно зрял. С една дума - хорър-трилър, който обаче (за мое най-голямо удоволствие) няма нищо общо с повечето посредствени заглавия в жанра, идващи директно изпод пощенското клеймо на баира над Лос Анджелис.

За “Сръбски филм” ви трябва нагласа. Запознайте се с “историята”, вижте трейлъра, след това преценете дали бихте го гледали. Ако се навиете - внимавайте! Не знаете по какъв начин биха стимулирали любопиството ви, за да продължите по-нататък.

Хората сякаш си приличаме. Стига да не надникваме в съзнанието на този срещу нас. Вероятно ще се изплашим от [вида на] нещата, криещи се под заглавката…

« подобни cynical speech, , , , , ,

Посей семето на мъдростта си

Trackback | RSS 2.0

1. Nostromo @ December 19, 2010

Много точно ревю, Елфе. Браво. Аз щях да седя като пън, чудейки се какво да напиша.

Филмът изобщо не е за всеки и, ако някой с по-разхлабена психика реши да го гледа, вероятно ще си докара кошмари за месец. Кървавите сцени в “The Walking Dead” са просто комични в сравнение с цялостното впечатление тук. Това е един от онези филми, за които никой не би казал, че му е харесал. Дори и самият му режисьор. Бе на никой няма да му стане коледно от него.

2. Nostromo @ December 19, 2010

За протокола: “The Walking Dead” не го споменах като пример за смехотворни кървави сцени, а точно обратното. Казвам го, за да не засегна някое фенбойче на сериала. :)

3. legrandelf @ December 19, 2010

Разбирам ;)

(за всичко казано от теб)

:))

Тъкмо ровех в архива на Ел. Неприлично е да ровя, знам, при това в женски архив, но… съм безмилостно заробен от художественият й талант :)
Пък ти си една от ключовите фигури там и… сякаш изскочи иззад шпионската черна завеса на мазето ;)

Компот?

4. Nostromo @ December 19, 2010

Ако е достатъчно ферментирал, няма да ти откажа. :D

5. Елида @ December 19, 2010

Прочетох ти ревюто, почнах да се ровя и прочетох статията в уикипедия… След нея не знам дали бих го гледала - аз имам малко слаба психика в точно това отношение. Въпреки това ми е интересно.

Може би ще почакам няколко дни преди да го пусна обаче ;)

6. legrandelf @ December 19, 2010

Люти чушки обичаш ли? Ако не - може да пробваш с филма, като за мезе ползваш лютите чушки :) Колкото по фиферонести са, толкова по-добре ;) Ако имаш и ракия - още по-добре! Така в един момент ще имаш толкова ужасно усещане (директно в устата), че навярно няма да ти пука какво се случва на екрана, но въпреки това няма да се прекинеш, за да спреш излъчването, а ще продължиш взирането през сълзи :)))

Екраниране е… все пак.

:)

7. Елида @ December 19, 2010

Ох, така ли се гледали тия филми… :))) Ще го гледам, то е ясно. Останалото е дежурно мрънкане ;)

PS “фиферонести” е жестока дума… въпреки, че я виждам за първи път :)

8. Val @ December 19, 2010

Оправдавам Сърдан Спасоевич. Дори и шокиращата сцена с бебето. Нека не забравяме какво сториха педиатрите от Горна Оряховица преди седмица. Все пак това е неговия дебют. Личи си, че е гледал филмите на Стенли Кубрик и Дейвид Кроненбърг, както и порнофилмите с Джон Холмс.

9. legrandelf @ December 19, 2010

Елида, думата е жестока, а чушлетата - още повече! :)))))

Val, мдам. Кубрик + Кроненбърг в знаеш-кои-техни-филми :) Умишлено не ги споменах, защото коментарът ми към тях щеше да е същия (като този спрямо “Калигула” и “Канибалски холокост”). Но и те важат! Особено “Crash”.

А най-якото на Божественото човешко начало, с участието на тогава много вървежният Малкълм МакДауъл, безспорно е… Гор Видал и сценарият му! :)))

10. lammoth @ December 19, 2010

филмът е пълна простотия :) От безсилие и липса на креативност, режисьорът иска да насочи вниманието към себе си чрез шокиращо гнусни сцени - инцести, изнасилвания на бебета, убийства. Безидейно перчене “вижте какви работи мога да режисирам”

не че съм критик или хейтър, просто мнението ми е такова :)

11. Val @ December 19, 2010

И проблемът на този режисьор ще дойде с втория му филм. Защото вече няма какво да каже. Освен да залитне към зоофилията - “Бащата господар“ на братя Тавиани все пак спечели Златната палма в Кан през 1977 год. :)

12. angie @ December 19, 2010

Кроненбър си влиза в топика на такива жанрове (”гей, БДСМ или первержън” *) принципно :-) бих добавила още кръстоски с Линч, освен Кубрик, както и няколко други интересни заглавия Ян Сън У - Lies, психологическата дисекция - May (2002), A Snake of June (Shinya Tsukamoto, 2002), Maîtresse (1975), черно белият - Singapore Sling, Spiklenci slasti (1996) на Jan Svankmajer, Christiane F. - Wir Kinder vom Bahnhof Zoo (1981), Pro urodov i lyudey (1998), Сало на Пазолини, по-скоро, отколкото с Калигула, но то не е, заради Брас, ще е, защото си говоря на прима виста, без да съм гледала още филма :)))
между другото, ако не ти е попадал вече един любопитен сайт, нещо като repository for visual, concrete and, later, sound forms of the avant-garde and beyond

тенкс за ревюто :)
няма да се пропусне!

* включващо всякакъв вид (физически, психологически) отношения на садизъм/мазохизъм и/или господство/подчинение или още по-широкото понятие за всичко що възбужда, разбужда, провокира, шокира, било то от сексуално или не естество.

13. Спас Колев @ December 20, 2010

Сърджан е името (от Сергей), в сръбския đ (в кирилицата им ђ) служи за дж.

14. legrandelf @ December 20, 2010

Благодаря! ;)

15. DreamsHall @ December 22, 2010

Този, а и доста други horror - чета може да се ознаменуват с един знаменател “неволите на плътта” ;) Кефи! Надявам се, че сте гледали “Taxidermia”

16. troubadour @ December 24, 2010

Бе къде го намери тоя филм, сериозно ли са го праснали из родните видеотеки? Че в скапания ньет си мъдри един кьорав скрийнър от камара време и ми пречи да го гледам като ората.

« Путенциометър, путекло, путкопоток “Фльор де ли” - винтидж едишън »