Cos I know... I know... I never meant to cause you no pain
And I realize I let you down
But I know in my heart of hearts
I know I'm never gonna hold you again
Phil Collins - I Wish It Would Rain Down

Връх на селският бек-изъм II

« публикувано на 25-11-2010 @ 6:31 pm »


фотография: smh.com.au

Мине (се) не мине време, и някой чужбински “магазин” си разшири филиалщината, чрез откриването на няколко чорбаджийски лапачници върху територията на милата ни Татковина. България.

Спомням си, че неотдавна имах повод да пиша по същата тази тема за националната гордост, предразсъдъци и обезумелъци. Четвъртък е хубав ден, особено когато из цялата страна се откриват построените кошари за масово изтъпяване. “Лидъл” е демонът в главите на българщината, а 14-те новооткрити магазини отвориха врати за нетърпеливите си клиенти.

В началото всичко изглежда като сценка преди началото на някой важен футболен мач. Пушещи, патрулиращи и (като цяло) тълпящи се, подвластни на истеричния човешки недоимък.

Часовоя надува сирената и кошарата се отваря. Захвърляш катъка, оставяш мезето, за вестника с увитата в него маракуя и гънка не може да се отделя повече! Цялата сила, мощ, физическо натрупване, довело до липсата на акълно качество, се концентрира в посока на фамозната финансова далавера, криеща се зад портите едемни на “Лидъл” магазина.

Входът е свободен, но все пак трябва да ти направят бодичек, щото иначе как ще се похвалиш после, че си бил на Откриването, ако нямаш белег през лявото око, или друг върху гръкляна, ожулено коляно, смачкани тестиси, оток от юмручен удар, проявил се като трета цица. И разни други катастрофални неща.

Важното е да влезеш успешно, пък на другото/другите - майната му/им!

Взимаш голямата количка и я пълниш догоре (че и отвъд) с безплатни торби и подценени стоки.

Не пропускаш явните промоции на свински врат без кост и пържоли от пилешки бутчета. Щом е по 3,99 лв. (максимум до 4,99 лв.) ебем ти “Стара планина”, ебем ти марката. “Chira” ли е, “Chiba” ли е - никакво значение няма! Кучета ни яли…

След това отиваш при подшушнатите промоции. Тези, за които са те светнали (не)лукавите бабички на входа на кошарата. Пращат те при шоколада и евтината бира, за да могат да изкупят олиото, яйцата, мръвката и… какво ли още не, дето няма да го изядат до Коледа (2011 година). Освен, че пазаруването с телефон е задължително (как иначе ще събереш информационен ресурс за цялата рода и техните гастрономически [и не само] нежелания), преправянето на гласа (чрез запушване на носа със свободната ръка - тикането на количката се извършва с таз, гъз, корем, брадичка) е нещо като шпионски бонус, за да не те разпознае някое друго животно (тебе познато), което също се навърта наоколо пазарувайки, но е достатъчно заето с покупателните си прищявки, за да ти обърне внимание.

Влизаш, нагрухваш се и излизаш. Време е не за шоу, а за каси. Каси, но не с бира, а със служители (оврачи) във веригата кошари “Лидъл”. По трима човека обслужват един клиент, щото как иначе се пълнят 10 торби само с “ей тия две ръце”?!

Нямаш идея с какво ще се прибереш вкъщи, важното е че торбите са пълни, макар и цяла дузина.

Какво ми ги показваш тия банани и шоколади?! Знаем какво има в торбите… прибирай ги, че ще вземат да узреят!

Успял гражданин, който съпровожда покупките си, бомбардиран от погледите на завиждащите, все още непенетрирали кошарата “Лидъл” български питомци. И още един такъв, който явно ще си гради рафинерия вкъщи. Или жена му ще меси 100-на баници за училището, където школува челядта им.

Но най-страшното… най-страшното е не да чакаш в тълпата блеещи, а да си тръгнеш с празна торба

Откриването може и да е ново, но качеството е доказано, а марката му - стара и до болка позната, представена от голям, светещо-крещящ надпис: “Добре дошли в България”!

« подобни cynical speech, , ,

Посей семето на мъдростта си

Trackback | RSS 2.0

1. voxy @ November 25, 2010

Така дразни цялата тази малоумна измет която се изсипва по разни подобни откривания/промоции, и кво толкова има в шибаните банани че винаги са в топ промоцията и всички пълнят количките си с тях.

2. bungle @ November 25, 2010

Според мен цялата тая картинка е мнооооооого тъжна. :(

3. Ondine @ November 25, 2010

voxy, мен пък ме вълнува това колко аджеба ще вземат от тези банани, за цял живот ли????? И въобще това си е точно селяния…

4. legrandelf @ November 25, 2010

voxy, ааааааа… за бананите ли питате? :)) Обяснението за тази (главо)блъсканица всъщност е девствеността! Тъй де, за първи път им е ;) да го правят това бутанье, lolz

Ondine, вечни банани няма! Това го е казал Аристотел…

5. Val @ November 25, 2010

Епаааа, така не може :D

6. novinar @ November 25, 2010

Пропускаш съществено важна за България и света последна новина -
На Наш’ят prime Бойко му подариха цяло теле и на всичкото отгоре го кръстиха със звучното българско име - Бойка !!!
Не знам само дали са го дали в знак на уважение към prime Бойко или са решили да му покажат нагледно КОЛКО Е УМЕН, КОЛКО СА МУ ГЕНИАЛНИ ИДЕИТЕ и ДОКЪДЕ ЩЕ ДОКАРА БЪЛГАРИЯ - до една модерна балканска кравеферма.

7. legrandelf @ November 25, 2010

Val, има интересни реплики в клипчето :)) Подвеждащо му е заглавието, но… все пак ;) Интересен беше прегледът на цените с кайма и след това кадър, където мъж е поставен пред големия избор. Качеството или… количеството (за ниска цена). Разбирам, парите са малко, умишлено са ниски цените, но трябва ли да се купуват в огромни количества разни… незнайни стоки. Хем искаме стандарт, за да не ядем боклуци, хем после се бутаме и купуваме “нещо си”, само защото цената му е ниска. А ако се посера от тия храни там? Ако ми докарат някакви чревни проблеми? Ще псувам? Ми то и сега (имам за какво да) си псувам :)

Парите внесли, още пари щяли да изхарчат. Честно казано единственото положително в цялата тая работа, което виждам е… реално отворените работни места, но… за сметка на други неща :/ Бахти водовъртежа.

novinar, на българската Примадона не знаех, че са й подарили теле :))) Ми яко, какво ;) Един взима куче, друг теле - ебах тая зоологическа градина :P

8. novinar @ November 25, 2010

Другари и другарки,
абе по всички показатели на петилетката - ще пиете мляко другари и другарки (ха-ха-ха), ама какво мляко ще пиете (дали от кравата Бойка или от друго място…) - това другари и другарки не мога да ви кажа.
Ще разберете другари и другарки, ама като му дойде времето !!! (ха-ха-ха-ха)

Ваш Тодор Живков

9. novinar @ November 25, 2010

Фермери подариха теленце на Бойко Борисов !

Животните тук живеят като европейци. Имат си дори автоматична чесалка.
“Това тук е знак, че който работи, ще му се помага, а който е мързелив, ще чака на помощи”, категоричен бе премиерът.

NO COMMENT!

10. legrandelf @ November 25, 2010

Значи все пак има опция - да чака на помощи! Мързеливецът… не някой друг, от онези, дето не ги посочвам с мисъл, кимане и… ругатни, когато ми просят :P lol

11. Дринов @ November 26, 2010

NO COMMENT indeed! :(

12. dilinger @ November 26, 2010

А не мислите ли, че народа е толкова обезумял от елементарната бедност? За съжаление българските пенсионери са най-бедните в Европа, в момента имаме и най-голямата безработица от доста време. Но философски погледнато всяко чудо за 3 дни (Откриване на: Практикер, Била, Карфур и прочие)

13. Omnia @ November 26, 2010

Каква трагедия…
Човек, поставен при екстремни обстоятелства /в случая - българин, бедност/ според психолозите показва своето първично устойчиво в характера, с което оцелява. Всъщност не знам, пишейки трагедия, кое от всичкото точно визирам - дали, че това е устойчивото в липсващото ни възпитание и кофти наличният манталитет, дали описаното в поста, дали… толкова много неща, какъв богат избор за драми и трагедии имам само. Емоционалното ми състояние в момента е доста трудно да опиша с думи, защото не знам такава дума, която е отвъд потреса. Срам ме е, че съм една народност с тези хора.

14. legrandelf @ November 26, 2010

Това не ми прилича толкова на експемна ситуация (макар и да има пълното право и критерии, за да бъде възприемана като такава), а по-скоро мяза на… шибан Колизеум :) И пършивите роби се бутат и бият един с друг, докато полупияните, полунесъбудили се “управници” (императори) бъбрят по микрофон :) И какво бъбрят? Глупости!!!

:)

Колко милиони били инвестирани, колко още щели да въведат във финансовото гърло на някой си :)) Пички майни…

15. Omnia @ November 26, 2010

Всъщност е екстремна ситуация - не това, което си написал в поста си, а финансовото, социално и каквото се сетиш положение на българина, неговото изтрещяване, озлобяване до степен елиминация на всичко поне малко възвишено и превалиране само и единствено, сред повечето, на първичното, на животинското. Нещо като оцеляване на всяка цена! Народът до такава е изтрещял, че забравя всичко човешко, защото то не те храни, не ти носи облаги, защото всички го правят. Тук опираме и до това какво всъщност сме възпитали и култивирали в себе си. И то може ли да удържи глада или да е устойчиво пред ниските заплати и нарастващите кредити, стреса на работа и/или в живота, това да си отгледаш семейството и да преживееш, защото ти се иска поне веднъж да си угодиш. НО! Има народи, в чиято история нещата са били много по-жестоки и трагични, обаче подобни… ъммм, изпълнения историята им не помни, защото не знае!

Опирам и в мислите си до въпроса - има ли изобщо някакво оправдание за подобно поведение? Колкото и да ти е тежко положението, независимо дали си пенсионер или не, трябва ли едно дете да бъде премазано или откъснато от майка си от тълпата. Друг е въпроса трябва ли майката да помъкне детето на подобно откриване. Въпросните майки са видели за какво блъскане става въпрос и нямат ли мозък да не вкарват детето си там. Не разбирам наистина. Аз нямам деца, но на никого не бих причинила подобно нещо.

16. служба по трудова медицина @ November 26, 2010

Е как? Това е нещо обичайно в България…

17. Аквадар @ November 27, 2010

И сам да съм на опашката пак ще се блъскам…

18. Martin Ivanov @ December 5, 2010

Тези т.нар. истерии се преекспонираха повече от необходимото. Защо не вземете да се образовате малко повечко, да видите какво става в развитите страни, към чието културно ниво се опитвате да се причислите. Да не мислите, че там няма такива неща? Да, прави сте. Има в пъти по-големи опашки, в пъти по-големи караници, в пъти по-големи човешки деградации. И защо не вземете да спрете да го приписвате всичко това на положението в България и т.н.
Аман от мрънкащи българи, само това знаете. Аз съм на 20г., самостоятелен съм, живея си повече от добре, не съм се лишил от нищо. Но не със злобарски и вечно компетентни коментари по всяка тема във всеки по-развит форум и блог. А с работа. Работа, воля, упоритост, постоянство. Спестете си коментарите за това, че не можело да се успява, имало шуробаджанащина, имало дискриминация, бла-бла-бла. Има ги НАВСЯКЪДЕ. Огледайте се по света.
Като не ви харесва България, като смятате, че няма по-зле от въпросната Татковина, отивайте да живеете в африканските страни и да ви ударят черния печат и да си живеете охолно там. Народът изтрещял, народът мизерствал… стига бре, спрете се!
Какво лошо има за средностатистическия българин, пенсионер и т.н. да напазарува нещо по-евтино? Толкова ли е лошо, срамно? Ама, ако търсите в онлайн аукционите от къде може да си купите по-евтино устройство не е същото, нали? Тогава не се брои. Смешна работа сте. Не. Scratch that. Жалка!

19. legrandelf @ December 6, 2010

Адаш, срамотията е различно от преднамерената излагация ;)
Сингъл плейъра е лесен, но за мултиплеър нищо не говориш. Решаваш проблема като ни пращаш еди къде си :) Гениално ;)

А и дори да те послушаме… какво излиза от нас? Добре пасящи овце, които се кланят на достопочтеният (ти) разум? :)))

Моето мнение е горе. Твоето - в коментара ти. Не смятам, че има нещо смешно или жалко в позицията ми ;) Ако обаче зачеркнеш философията, която те води в живота и избегнеш дискусията, очевидно няма какво да научим един от друг. О, забравих - всеки сам за себе си да се оправя, right?

:)

20. Martin Ivanov @ December 6, 2010

Първо, твой проблем си е, че приемаш генерализацията ми като лична критика. Второ, за какъв мултиплеър искаш да говорим, когато масата стои и плюе, без значение кого, само да има за плюене. Ако сингъл плейъра бе толкова лесен, защо всички стоят и плюят, а? А относно решаването на проблема - ще цитирам една много стара култова песен - “който не му понася, да се изнася”.
Да съм казал някой да послуша мен? Да съм казал някой да ми се кланя и т.н.? Ти, ако имаш комплекси, когато някой изразява различно от твоето мнение, не си го прехвърляй на мен.
Относно срамотията - че едната казала “епа няма да стане па така”. Отиди на някоя разпродажба в Щатите да видиш до къде по-големи срамотии се стига и тогава нашите е ги наричаш даже и културни.
А по повод философията - спести си неуспешните опити да ме анализираш и конфронтациите, които искаш да провокираш, а провокирай нормална дискусия, а не боксов мач.
Peace.

21. legrandelf @ December 6, 2010

За съжаление, мейт, коментарите ти се бутат един по един в лицемерната ниша на самоизтъкването :)
Интересно как всяко второ твое изречение е в противоречие на това, което или си казал в предния коментар, или споменаваш след това :)

Как се прави нормална дискусия? Да си мълча, докато ти ми нареждаш и в момента, в който аз реша да наредя (т.е. да си изкажа мнението, не говорим за безцелни във времето и пространството тиради) - ти да замълчиш или да се направиш на обиден. Напротив. Ако имаш още нещо да казваш - казвай го :) Но се опасявам, че в един момент ще завъртиш кръга и… това срещу, което си роптал в началото ще се превърне в реч от твоята уста ;)

Но да не философствам и без това никой не обича другите да му дават акъл :)

Пийс да бъде ;)
Но пак ти казвам - не съм съгласен с теб, ако искаш го приемай, ако искаш - не.

22. Martin Ivanov @ December 6, 2010

Хм, всяко мое изречение е противоречие с предходното? Не ми се дават уроци по четене и разбиране, мейт.
А как се води нормална дискусия ли? Като решиш да опонираш отсрещния чрез коментари относно неговите твърдения и тези, а не да почваш веднага на лична основа. *cough* it’s called being mature *cough*

23. legrandelf @ December 6, 2010

Разбирам. Всъщност не. Не е важно :)

Cheers!

24. novinar @ December 6, 2010

Мартинчо (Martin Ivanov),
Бегай да обясняваш и да изнасяш лекция на телето Бойка как се преуспява в България по честен и почтен начин, единствено и само с яко бачкане.
Само не се опитвай да ни правиш на телета, щото ние не сме синчета и щерки на някой “народен представител” или “почтен бизнесмен” с партийно минало и досие в ДС.
Сигурно хората, които напуснаха България ( над 1000 0000) са най-големите боклуци, некадърници и наивници и сигурно България върви към светло бъдеще, водена от своите ВЕЛИКИ ПАРТИЙНИ ВОЖДОВЕ !!!
Истината е, че народът мизерства, докаран е до просешка тояга и на всичкото отгоре живее в пълно безправие в собствената си страна!!!

25. Martin Ivanov @ December 6, 2010

novinar, не съм синче на нито едни от изброените теб прослойки, а съм от най-обикновено семейство. Нито майка ми, нито баща ми, нито кой да е било ми е помогнал в намирането на работа или пък още повече в удовлетворяването на работодателите ми. Това съм го постигнал сам. Това, че във вашите главички това ви се струва твърде невероятно и веднага ви намирисва на шуробаджанащина въобще не ме вълнува.
Относно заминалите в чужбина - мислиш, че всеки заминал е отишъл и е “ударил кьоравото”? Всеки е мил чинии, прибирал чаршафи и т.н., но да си мислиш, че са заминали и са почнали с по $10 000 е жестока заблуда.
Не виждам какъв толкова ти е проблемът, че аз съм решил да не мия чинии и да се бия в гърдите, че живея в Щатите в мизерна таванска стая/маза, а съм решил да изкарам образованието си тук и да направя каквото мога междувременно?
А относно Бойка - ( не знам на колко години си ) да не би да предпочиташ да живееш по Татово време, без да знаеш какво става по света? Да не би да искаш да станеш свидетел отново на Виденовата зима? Или пък искаш да се порадваш на приватизациите на Костов отново? А, не, извинявай, май не съм разбрал - искаш тройната коалиция да те оправи, както те оправя толкова време. Точно за този тип “вечно компетентни по всяка тема” коментари говорех, legrandelf. Докато се разпространяват такива малоумщини (да, не се справят перфектно, но са за предпочитане пред гореизброените) няма как народът да повиши каквото и да е ниво. Интелигентните мнения винаги биват заглушавани от властващата простотия.
legrandelf, нищо лично, просто не смятам, че конфронтацията е най-добрият начин за дискусията, която ти спомена.
No hard feelings :)

26. novinar @ December 7, 2010

Мартинчо (Martin Ivanov),
Лапнал си биберона и яко смучеш от шишето с мляко, без въобще да си излизал някога от креватчето си. Вервай колкото искаш и на когото искаш, че България върви към светло европейско бъдеще и след още малко години (поне 20-30) България ще бъде Швейцария на Балканите.
Блаженни веруващите, благодарение на тях живеят охолно всички неверуващи мошеници и крадци!
“Интелигентните мнения винаги биват заглушавани от властващата простотия.”
И много те моля, не ни задушавай с твоето “интелигентно мнение” , ами вземи та прочети нещо по въпроса, за да ти станат ясни някои неща, които с бебешкото си и недоразвито мозъче не си проумял до момента.
Григор Лилов, “Тайният проект Бойко Борисов”, 2009, С., изд. Кайлас.

Проектът Бойко Борисов през кривото огледало на българския Преход -http://www.argumenti.net/?p=254

27. Martin Ivanov @ December 7, 2010

novinar, продължавай със смешните си коментари, аз продължавам да си живея прекрасния живот, нямам време за губене в безсмислени спорове с поредния тъпанар :) Думите на Моканина действат с пълна сила и в днешно време :)

28. novinar @ December 8, 2010

Мартинчо (Martin Ivanov),
Нямам намерение да си губя времето с олигофренчета като теб. Продължавай да си живееш “прекрасния живот” и силно вервай (като телето Бойка), че България я чака светло европейско бъдеще.

« Тръбопроводно хуйку Паркетни животни »