Cos I know... I know... I never meant to cause you no pain
And I realize I let you down
But I know in my heart of hearts
I know I'm never gonna hold you again
Phil Collins - I Wish It Would Rain Down

Телефункен: “The Walking Dead”

« публикувано на 02-11-2010 @ 8:34 am »


фотография: IMDb.com
на вашето внимание: Официалният трейлър към пилотния епизод

Сигурно е някакво съвпадение (да бе, да), но премиерния епизод на дългоочаквания “The Walking Dead” се състоя на връх Вси Светий. Който иска да го нарича Хелоуин, важното е че “Живите мъртви” се върнаха, при това на малкия екран, но… съвсем не по-малко зли, гладни или (не)всяващи ужас по цялото протежение на зрителската кръвоносна система.

Още през юли, покровителя на въздесъщото зомби съвършенство - Бла, бе така добър да ме просветли (както мен, така и други плахо надникващи отвъд обителта на умиращата плът, живите мозъци и жадната за хемоглобин паст), че през есента на 2010 г. по телевизионните екрани ще имаме възможността да проследим една не дълга, но предполагаемо достатъчно епична зомби сага.

Вниманието бе приковано върху входната врата, като дузина вехти летви с нужната дебелина, гарантиращи спокойния ви сън, докато хайката живи мъртви броди около “дома ви”. Разбрахме, че са гладни. Също така научихме, че за да ни надървят подобаващо, най-добре ще е да ги пречукваме с прецизно закалена брадва, насочвана фронтално към главния (и единствен) зомби-лоб.

В случай, че все още не сте чули, нито сте прочели някъде, Франк Дарабонт е отговорен за цялата тази суматоха. Споменавайки името му, при това така знаменателно и (не)еднозначно, въобще не си мислете, че сам човек (макар и отговорен за безбожно огромни хитове като… вие-знаете-кои-филми) не може да износи на плещите си епичността на “The Walking Dead”. Не може, така е. Но знае как да събере нужния човешки капацитет, как да го сплоти в уникален екип така, че да работи на пълни обороти в името на общото благо.

И ако последното ви е прозвучало прекалено комунистическо… моля за извинение! Ще си откъсна ръката, за да пребия куцукащото насреща ми живо мъртвило.

Bla, is that you?!

Не е той! И слава Богу! Ох, дано не ме е чул, че го казвам. Не Господ… Бла!

Първи сезон на “The Walking Dead” стартира. Остават още пет епизода, последният от които ще бъде в началото на декември тази година (то пък щото някой щеше да ги остави да го пуснат през 2011). Най-якото от всичко, може би, е че (както и колегите от “Операция кино” отбелязаха) още не бе излязла и първата серия (публично), а одобрението за втори сезон се превърна в неопровержимо шибан fuck-т!

След пилотния епизод мога спокойно да отбележа, че:

Андрю Линкълн се справя ужасно добре с ролята си;
— зомбитата, макар и все още ненасищащи екрана са scary;
— атмосферата успява да ти отнесе главата, дори и за кратките 60+ минутки;
— емоцията е стабилна и окуражаващо правдоподобна (звуча, сякаш съм преминавал през zombie menace);
— Франк Дарабонт не може да снима филм, в който Джефри Де Мън няма участие (дори и минимално);

Това последното е за lol секцията, не ми се сърдете! “The Walking Dead” очаква свежата ви плът!

« подобни cynical speech,

Посей семето на мъдростта си

Trackback | RSS 2.0

1. lammoth @ November 2, 2010

и аз го гледах вчера :) Гадно ми беше като свърши, точно когато заместник-шерифът бе в танка и се очертаваше етническо, т.е. зомби-пречистване. Cleansing! :(
Оф, това май бяха спойлери, ама нека и на вас да е гадно :Р

2. legrandelf @ November 2, 2010

lol, да… като се показа от люка, а на фона му имаше картечарка… си рекох - това ще са най-яките 30 секунди екранно време! :)))

Уви, спестиха ни мелето ;) Ма така май е по-яко, предполагам в следващите серии ще има достатъчно gore, макар и мъртва :P

3. DSdiva @ November 2, 2010

Ееее, не е честно, знаеш ли от колко време избягвам всякакъв тип сериали, сега няма да мога да спя, докато не видя адже ба защо вас ви тресе :D

4. Nostromo @ November 2, 2010

На ХъДъ, от 11:30 до 00:30, така че да нацеля 00:00 часа (баш) в апогея на разкриващата се ъндед-овска картина… Как да не ти се размаже мозъкът от кеф! :D

Линкълн ми удря леко на Ейдън Куин в младите си години. Доста добре се представя, “събран” е в образа си, без излишна драма. Дъ колоред гай пък ми беше адски симпатичен. Не знам дали това му беше присъствието в сериала, но според мен трябва да го има и занапред, защото героят му не е като ония дето правят глупости само, за да нагнетяват съспенса. А и много добре си го играе пича. Онзи момент, в който… *спойлер*… трябваше да гръмне жена си в хелуинската тиква… ами преживях го, баси…

Та да не се локумча де, но лично за мен това е следващият “Лост”.

5. troubadour @ November 2, 2010

Вижте комикса, де, или недейте, че го следва доста стриктно, само че епизодът всъщност беше по-добър от него и нещата, дето ме дразниха на хартия са се получили на лента.

Иначе има мегдан (от комиксова гледна точка) за бая сезони, че тва нещо вече не знам колко години излиза и майче чеукна 100-те броя, се тая. Но като ги знам по-добре да не ги следват плътно, че натам става малко ситуацията “мани-бегай”.

Иначе баце Джефри има по-голяма роля натама, а и пича е едно към едно с първообраза си.

Доста добър пилот. А и е единствения сериал, излизащ в момента, освен Boardwalk Empire, който ме интересува, и не разочарова.

6. legrandelf @ November 2, 2010

DSdiva, хайде де ;) Едно сериалче само. Плюс това няма да се точи много :)) Шест серии първи сезон, после още (само 13) не много за втори.

Nostromo, о да! Дъ колор’д гай и синът му бяха добра комбина. Ще се радвам да ги видя отново в другите епизоди ;) Все пак добре боравеха с оръжията, пръскаха тикви! :)))) И по-добре това да не е следващия “Лост”, защото както всички знаем… с течение на времето “Лост” се превърна в… крив лост за удобството на зрителския нюх! :)))

troubadour, вярваме в телесното превъплъщение на бог Дарабонт! :)))

7. Nostromo @ November 2, 2010

Е, не от тая гледна точка го казах. Просто откакто от “Изгубени” тръгна манията по високобюджетните сериали, той си остана единственият, който изгледах от-до… И то без да ме е издразвал кой знае колко. А и аз лично не схванах плъзналата мода да го оплюват - да, имаше някои алогизми, стана леко по-разточителен от необходимото, но лично за мен това не го направи по-малко хващащ за гърлото… Както и да е, това е една друга тема за пръскане на мозъци и угощаване с тиквеник. :D

8. Дринов @ November 2, 2010

Много беше яка финалната реплика по радиото :) “Ей ти, тъпанар, да ти в танка…” Напълни ми душата. А за кончето ми беше много мъчно :(

9. legrandelf @ November 2, 2010

Nostromo, всъщност не следвам никаква мода на лост оплювация :P Освен ако аз не съм й положил основите, лол :)))) Но да, някой път ще се разпилея върху няколко стотин реда, нещо подобно на твоята критика по адрес на “A Serious Man” (за който обещах да дам рамо на Коен, ама… тей ме на, хъхъхъ) :))

Дринов, яка беше репликата, дам ;) Кое ли говедо се обръща така към главния герой. Дали не е Майкъл Рукър. Ще му отива :)) А кончето… изкльопаха го, няма две мнения… беше си му хубаво на ливадата там, а не в големия град. Виж какви философски препратки има срещата на главния герой с животното :))))

10. UZUMAKI @ November 2, 2010

Сцената с успоредния монтаж (Рик и зомбито в парка/Морган и снайпера) е една от най-трогателните и силни сцени в цялата история на хоръра… А и музиката къртеше.

PS Сериалът извозва. Аз еякулирам.

11. troubadour @ November 2, 2010

Което ми напомня, че всички сериали на HBO са с бая високи бюджети, още от Сопрано са така. Сега пилотът на Boardwalk Empire струваше половината на бюджета за целия първи сезон на Рим, освен това Carnivale все още остава най-скъпия седмичен сериал излизал някога.

Ръся всички тия простотии, щото просто “загубени” не е скъп сериал или поне след като са друснали високите хонорари на лумпените на екрана, не са останали почти никакви пари за декори, ефекти и т.н. Защото първият сезон наистина изглеждаше доста кинематографично, докато шестият мязаше на “Изгубения свят” да му се не види.

А по темата - реднеци vs зомбита - еле па да не е велико…

12. legrandelf @ November 2, 2010

troubadour, пилеят се пари за всякакви глупости ако питаш мен, хъхъхъхъхъ :))

Иначе… относно vs избора (ако изобщо ми предлагаш избор) - предпочитам да декапитейт-вам реднеци, отколкото зомбита :) Иии… по-добре да се сприятеля със зомбита, отколкото с реднеци, лол :)))

Като приятелството ще е на поне една бухалка разстояние. Плюс шотгън в раницата, за да има по всяко време възможност за double tap от моя страна! ;)))

13. troubadour @ November 2, 2010

Не… имах предвид, че върху това се гради целия филм, демек няма как да не е велико постижение. Едва ли има по-голям купон от това, с други думи. Да, де, натам очаквайте повече драма (така да я наречем) с оцеляващите, но си има и солиден зомби мейхем, демек касапница, изграждане на характери, постепенното им затриване един след друг - мега е. Самият комикс не ме израдва, но ако продължават толкова силно - тва ше са едни от най-качествените шест серии тази есен.

Особено последните 20 мин на пилотния епизод бяха абсолютен връх и ше земе няколко еми-та със сигурност. Такова нещо (толкова силно и технически изпипано) по телевизията отдавна не се беше появявало. Напоследък само Тюдорите наистина газеха, и сега, сериалът, с който вече прекалявам - Boardwalk Empire.

Въпреки че чувам добри отзиви и за “Устоите на земята”, та и него ще го метна по някое време.

14. Nostromo @ November 2, 2010

troubadour, нямам статистика какви пари за декори са отишли по последните сезони на “Изгубени”, но, ако това ми беше критерия за класна продукция, щях да предпочета да се гръмна. :)

15. troubadour @ November 2, 2010

Не говоря за пари=качество, а че не “Изгубени” е първият и водещ и като цяло алфата и омегата на високобюджетните сериали. И казах, че водещи в това отношение са заглавията на HBO, които освен повече пари (за всичко) са дали доста повече за сценаристи и актьори. The Sopranos, Rome, The Wire, Six Feet Under, Carnivale, Deadwood - това са все още водещите телевизионни заглавия, до едно затриващи Изгубени по всички показатели.

16. Nostromo @ November 2, 2010

Не споря за високобюджетността, защото не съм и капацитет по сериалите (от споменатите съм чувал само половината, от които се опитах да гледам “The Sopranos”, но “не се получи”). Обаче “… затриващи Изгубени по всички показатели.” ми звучи като “Само ела да ми видиш колекцията от марки!”. Ако ти е бил толкова шибано смотан, завиждам ти на търпението, с което си го изтърпял до последния шибан епизод.

17. legrandelf @ November 2, 2010

Nostromo, то това е малко като… реденето на опашка :)) Виждаш, че има втора… мислиш да я пробваш, обаче все пак оставаш на първата, щото се надяваш по-бързо да мине ;) В случая - да се подобри шибаното качество на шибания лост :D

За мен лично… сериалите умряха малко след “Матрицата”. Казвам го като хронология, не че имат общо :D

18. Nostromo @ November 2, 2010

И така шест сезона с по 20 и кусур серии!?… Дори и lilia не е толкова упорита! :D

19. troubadour @ November 2, 2010

Не казвам, че ми е бил толкова шибано смотан, харесах си го - изключвам последния епизод, но си е дъвка.

Казах, че са по-добри, което пак няма нищо общо с цялото, защото всичко започна от това твое изречение “Просто откакто от “Изгубени” тръгна манията по високобюджетните сериали” - което просто не е вярно.

Ся няма смисъл да спорим кой е по-добър, а и да не излезе, че съм някво хбо фенбойче, харесвам доста повече неща, редом с горепосочените, тях ги дадох просто защото са наистина високобюджетни, това е. Като махнем лични предпочитания и пр.

Бтв като говорим за пари в телевизия - различните CSI-и пак са доста скъпи, което не им пречи да са малоумни, пак да са дъвки, ама да са в пъти по-зле от “Изгубени” и да са в пъти пък и по-гледани. Говорим за по двадесетина милиона зрители на епизод.

Ама много се отплеснахме и то малко като всеки си говори за каквото иска без да чете другия.

20. legrandelf @ November 2, 2010

Зависи къде във времето се засичат споменатите сериали, а и ако вече си се нагълтал с три сезона “Оцелели”, колко му е да поемеш още три кура? :)))))

Примерно аз сравнително бързо отстрелях една мания в лицето на “Бягство от затвора”. Първи сезон го гледах за 2 дни, втория… го влачех месец ли, колко :( И като свърши се изкефих, че гадното азиатче го фиксираха (най-накрая), но просто ми се сви лявото мъдо, като разбрах, че нашия пак ще бяга. Заебах го и него в паднелата, и сценаристите, и въобще всичко свързано с преебания потенциал на сериала.

П.П. И да, това с lilia ми хареса, хахахаха… Тя нещо май не се вълнува от… сериали? Или зомбитата я плашат? :P

П.П.2: Какво толкова сте се запопритеснявали, че сте off-topic (май не сте)? :)) Ако все пак се чувствате некомфортно, пускайте в края на коментара си по едно такова нещо :D

От Бла ми е… има си хас да е от друг, лол!

21. troubadour @ November 2, 2010

Бягството е пеесе на пеесе - 1 и 3 сезона са кадърни, ама тва щото 3 е по-екстремна и кратка версия на 1. 2 е скучен, 4 твърде, твърде малоумен и писан от лоботомирани третокласници, живеещи в свят на покемони - толкова е плачевен.

и да сме баш офф и да не ни пука - кога ше ми турнеш парцаливия блог, да ти грози сайта дори повече от аватара ми?

22. UZUMAKI @ November 2, 2010

Препоръчвам ви и “Dead Set” - никак не е лош. :)

23. legrandelf @ November 2, 2010

troubadour, скъпи гусин Дейви Джоунс! Присъствието ви е повече от приятно, както с аватар, така и с коментари ;)) А парцаливия ти блог намери място в строя. Просто напоследък съвсем пропускам кой къде добавям и… надявам се да няма сърдити - по-скоро да ми се обаждат/пишат, за да нанасям нужните фиксации! ;))

Cheers!

UZUMAKI, о… какво е това?! :))) Looks creepy, aye!

24. UZUMAKI @ November 2, 2010

Свеж е, да. :) Не е на нивото на “The Walking Dead”, но все пак е забавен § witty.

« Вощеницата на Паисий Нацистка кучка »