Cos I know... I know... I never meant to cause you no pain
And I realize I let you down
But I know in my heart of hearts
I know I'm never gonna hold you again
Phil Collins - I Wish It Would Rain Down

Ревю: “(bo)R.E.D.”

« публикувано на 18-10-2010 @ 9:00 am »


фотография: R.E.D. - Retired Extremely Dangerous
на вашето (не)внимание: Официалният трейлър към филма

Ох, омръзна ми.

Омръзна ми да ме третират с филмов булшит. Едва ли точно “Б.С.П. - Бесни Страшни Пенсии” заслужава пускането на тоалетното казанче, но е факт, че и това творение на киното не ми предложи нещо, което да ме накара да я захапя тая пуста кукичка на удоволствието и да я стискам със зъби, докато не ми откъсне част от небцето.

Колко му трябва на човек?

Омръзна ми трейлърите и постерите да са най-якото нещо в 90% от случаите, когато ми се гледа нещо ново. Трябва ли само претендентите за шибаните статуетки на Академията да са логични, последователни и поне малко хумористични/интригуващи/забавни. Дори и да не се изисква това от тях?!

Къде ми е перспективата, да му еба майката?!

Настройвах се за “Б.С.П.” в очакване да гледам нещо от рода на “Истински лъжи” или “Девет ярда”. Но изтърсака на независимото кино за тази година нямаше нито мащаба, нито класата на споменатите. Как се прави екшън комедия? Решили са от Холивуд, че могат да правят екшън, дай да скалъпим малко реплики между героите и… сигурно симпатичните им физиономии ще накарат зрителите да си похарчат парите.

Ами не!

Поне на мен ми омръзна. Изгледах достатъчно буламач с квалитетни актьори (техен си проблем, че се снимат), но няма как да се мотивирам, нито те да ме мотивират, да похарча “малко” пари, за да се… забавлявам!

/интересно защо само “Mall of Sofia” пуска филма на стандартни цени, а останалите клатикурници надуват заглавието с предпремиерен стикер/

В архива си имам ужасно много, вече изгледани заглавия, но поне съм сигурен, че си струват. Уви, знам ги наизуст… наистина ми се ще в мига, в който започна отново да ги гледам - моментално да се изтриват от главата ми. Обаче не става! И новото кино не става.

Хубави параграфи прочетох в Операция кино, но дори те са безсилни да ми върнат увереността. Няма никаква топлота в “Б.С.П. - Бесни Страшни Пенсии”. Няма хумор, нито диалог. По дяволите… няма спойка между героите. Не може да е толкова хаотично всичко.

Тъй като споменах независимото кино: “Мачете” ми хареса, “Expen-дебелите” бяха пълна трагедия, а “R.E.D.” се намества заслужено между двата филма. Разбирайте - едно стъпало над сталоуновия оркестър “Трътка”.

Не е нужно Хелън Мирън да пука със зенитно оръдие в продължение на пет минути, докато свръх обучените сикрет сървиз се крият зад бронираните коли. Не искам да гледам Морган Фриймън в абсолютно най-безличното си представяне ever. Джон Малкович - сам не може да спаси цялата ситуация, въпреки че даваше много вкус и тон в повечето ситуации, когато камерата съумееше да го улови.

Брус - той е печен! Кърти, маже, извозва, гради, после пак кърти и така. Цикъл! Обаче в “R.E.D.” нещата станаха много менструални. Филма е по-добър от “Агент Сол(т)”, както и от онези олигофрении - “Ченгета в резерв” и “Скатавки”. Но пак не ми е достатъчно. Не искам да редя филмите по скалата: “Кой е по-малко тъп?” - искам да съм поставен пред избора: “Мамка му, толкова са култови, че не мога да реша кой да гледам отново!”.

Няма перспектива. Има опции. За съжаление последните ме тикат към старите филми. Проверени, забавни и… въпреки, че са наизустени ми гарантират забавление. Не е трудно, нали?

Като киноман обаче оставам тъжен. Няма да спра да гледам нови заглавия, тъй като тая надежди (макар и все повече да ослепявам в бляновете си), че все някое филмче ще разцъфне пред изморените ми очи. Ще ги напълни с цвят, приятно ухание и ще ми остави задоволителен послевкус.

Ще финализирам, но пак със съжаление. Може би най-голямото от всички до момента. А именно - Ричард Драйфус не беше Яни Гоголак-а на “Б.С.П. - Бесни Страшни Пенсии”. А толкова много ми се искаше…

« подобни cynical speech,

Посей семето на мъдростта си

Trackback | RSS 2.0

1. DSdiva @ October 18, 2010

Защо ли първо надникнах тук, а оставих филма за по-късно :(

2. stealth @ October 18, 2010

ех, тъжно…

п.п. трейлърите са виновни! и лошите чичковци, които ги пускат преди прожекция! :)

3. Val @ October 18, 2010

Става ми смешно когато Мирън играе в подобни филми.
Явно тя не е чела книгата “София Лорен - любов и живот“.

4. legrandelf @ October 18, 2010

DSdiva, прегледай филма, след като си го планирала :) макар и за по-късно :) Може да не останеш толкова разочарована :)))) Зависи колко ти е омръзнало да гледаш незадоволителни филми :)

stealth, мдам - виновни са. Като наркодилъри - зарибяват те, после отиваш и… всъщност, не са като наркодилърите - там поне за малко имаш някакъв неописуем кеф. Нищо, че после идва деградация :D

Val, мда. Някак подобно я чувствах, когато я гледах преди години да подскача заедно с Никълъс Кейдж и компания във втората част на “National Treasure”…

Не може така…

5. cinemascrotum @ October 18, 2010

Похабен потенциал и похабено време - това е филмът в едно изречение, освен ако не се налага да се добавят епитети като скучен, ненужен и дори - жалък. БСП - Бързо Се Пръждосвайте! 5.1/10

6. Дринов @ October 18, 2010

Аз още не съм го гледал, но както се казва “I feel you buddy”! Има само един жанр, който се е изтъркал повече от екшън комедиите (романтичните комедии), така че съм съгласен с теб на 100%.
Но си запазвам правото да го харесам, особено щом е по-добре от “Ченгета в резерв” - който харесвам. :))))

@cinemascrotum
5.1 от теб си е направо висока оценка. :)

7. legrandelf @ October 18, 2010

cinemascrotum, мдам, аз бих го преименувал на “Баси Слабото Представяне” ;) Не е нужно да прокуждаш хората, те сами ще го усетят, lol
А оценката 5.1 - тоя път съм съгласен с теб :P

Дринов, разбира се, ти си киноманче - гледай го :))) Колко му е да убиеш два часа. Постоянно го правим, тъй че едва ли точно тези два часа ще ни липсват (най-много) :))
Запази си правото да го харесаш, обаче нали си спомняш аз как класирах “Ченгета в резерв” :)) lol

8. lammoth @ October 18, 2010

Вчера ходих да го гледам на кино (всъщност го гледах у нас, но го казвам само за да не ми се кара Дринов за dvd screener-a :Р) и останах разочарован :(

Елф и аз не си спомням тази година да е излизал голям филм, много зле.

9. Lina @ October 18, 2010

Ще полудея!! Не мога да повярвам, че филмът е преведен “БСП”!! Това изиксва моментален share на всички възможни social networks.
В бъдеще очаквам “ГЕРБ: Грандиознo еволюирали робски борби”
:]]]]

Иначе за филма - хм…
:]

10. Друс Вилис @ October 18, 2010

И “Солт” - а на земята, и “Скатаняци”, опс - “Скатавки”, бяха абсолютен шит. Като гледам и този ще се нареди до тях :D

11. Дринов @ October 19, 2010

@lammoth
Ха-ха-ха. Много смешно ми стана. :)

Иначе и на ме ми липсва филм-простотийка, който да ми изпълни душата на МАКС. Имам надежди за Скот Пилгрим, ама… ще видим.

12. troubadour @ October 22, 2010

Не е истина колко народ всъщност го е ревюирал тоз филм (включително и моя личност), направо като влязох в тобблогбг-то се шашнах колко червени статии ме посрещнаха…

13. Къди @ October 23, 2010

прав си! има един-два момента, но дори неописуемият (в други случаи) Малкович не може да спаси положението :( разтегливо-предвидимо-скучничък… много омръзват… вече…

14. legrandelf @ October 23, 2010

Къди, мдам :) Поне е хубавото, че като събират такива актьори на едно място и се сещаш за старите им (но златни и слава Б(л)огу) филми :)) А тези имат ултимативно култови! :)))

Малко ме е яд, защото очаквах “R.E.D.” да е по-готин от “Wall Street 2″, но след тая сутрин съм на друго ниво. Което пак си има яка страна, тъй като Ла Бьоф и Дъглас направиха приятен тандем :P

« Светулката - испански полов орган В пазвата на фата моргана »