Cos I know... I know... I never meant to cause you no pain
And I realize I let you down
But I know in my heart of hearts
I know I'm never gonna hold you again
Phil Collins - I Wish It Would Rain Down

Ревю: “A Nightmare on Elm Street”

« публикувано на 26-09-2010 @ 9:02 pm »


фотография: Online Movies Hut
на вашето внимание: Официалният трейлър към филма

Well, what can I say…

Когато даден филм успее да заинтригува публиката си на едно по-специално ниво, че даже стигне и отвъд пределите на въображението и очакванията, обикновено се превръща в класика за своето време. А стане ли това, зачестяват случаите на бъдещи продължения, имитации (в ущърб на феновете, защото в голямата си част те са злощастни) и разни римейк прототипи.

“A Nightmare on Elm Street” е класика в хорър жанра. Създаден от Уес Крейвън през 1984 г., образът на Фреди Крюгър надминава всякакви пошли страшилища от филмите му връстници, като успешно застава рамо до рамо с най-перверзните представители от тази рядка и доста трудоемка за изграждане прослойка.

Хубавото на Уес Крейвън е, че в главата си има подобни психари. Лошото е, че не знае кога да спре! Оригиналът на “Кошмари на Елм Стрийт” има няколко продължения. Ако Фреди Крюгър ти резне произволен брой пръсти от ръката, може и да не успееш да преброиш сикуълите. Хитове като “The Hills Have Eyes” и “Scream” също са потърпевши от режисьорския комерсиализъм.

Но стига толкова упреци към класикът. Имаме римейк, който стои на гневен ред!

Първите слухове за него, достигнали до ушите ми, датират приблизително от преди година. Гледах тийзър, после трейлър. Изглеждаше яко. Вярно, трябваше да преодолея липсата на Робърт Инглънд, но за разлика от героя си той е просто човек и… вече не може!

Заместникът му - Джаки Ърл Хейли. Особняк, все такива роли му се падат. Но пък му допадат. Дали обаче успешно ще нахлузи обувките на хорър легендата? По мое мнение - не особено. Доста често бъркаше изпълнението си с едно предишно - това на Роршах от “Watchmen”. Гласът му се доближаваше повече до рев на звяр и имитатор на Дарт Вейдър (но без дишането тип “кислороден апарат”), а не толкова до потискащо разтреперващия шепот, идващ изпод устните на перверзния убиец на деца и тийнейджъри. Груб, но не достатъчно зловещ.

Има още разлики между двете “изпълнения”, но една от най-осезаемите е гримът. Класиката от 1984 г., въпреки техническите си (не)възможности тогава, е постигнала доста по-добър Фреди ефект, отколкото новия филм.

Още за паралелите - хубаво, наричат го римейк, но в действителност много от нещата в тазгодишната версия са променени. Запазено е името на главната героиня, но не и съдбата й. Не казвам, че умира, просто е по-различна. Антуража й - изцяло променен. Тук-там има допирни точки с младежите от филма на Уес Крейвън, но не достатъчно, за да придадат нотка на омаж, камо ли да станат симпатични, с още по-минимален шанс да ги надминат.

Началото на “Кошмари на Елм Стрийт” 2010 е зашеметяващо. Грабна ме още с финалните надписи. Сцената в кафенето също е много яка - цветове, звук, кадри, ала бала. Казваш си: “Damn! Тоя филм ще е по-зъл…” - уви, оставаш си само с мисълта.

С течение на времето много неща или не са както трябва, или са претупани, или са били отвратително видоизменени.

Все пак не всичко е загубено. Някои сцени са култови и заслужават да бъдат видяни. Особено на тъмно със значително завишен звук. Но никога няма да простя оксиженистката добавка, която навярно режисьора е вмъкнал към образа на Крюгър. Мисля, че сцената със “създаването” му също е излишна. Най-малкото… славя култовостта и сломява психарията от плещите на героя. А това не е добре.

Визуално филмът се държи в рамките на жанра. Звуково - горе-долу. Липсва ми побъркващото скърцане от металния допир на ноктите върху идентична като материя повърхност. Липсват ми и други неща, като Джони Деп например. Аналога му в новия филм е доста издухан. А самата Нанси - с една доза по-антипатична от предшественичката си.

Но стига съм ви пълнил главите с личностни плюсове и минуси. Лентата отдавна е обявена за табу по родните екрани. Не, че има нещо фрапиращо в нея, просто… на някой му се е досвидяло я за пари, я за окепазяване на хубавите спомени от 80-те.

Имате личния ми карт бланш да потърсите филма в кварталната ДиВиДи-отека, като хубаво си помислете дали не искате все пак да си направите едно страховито припомняне на оригиналния хорър, вместо да проучвате “авторските” попълзновения на Самюъл Байер и неговия кавър “Кошмари на Елм Стрийт” 2010.

Зловещо гледане!

… и внимавайте да не заспите!

« подобни cynical speech, ,

Посей семето на мъдростта си

Trackback | RSS 2.0

1. bungle @ September 26, 2010

Според мен започна доста зле, но от средата натам е сила. :) И все пак останах доста доволна.

2. legrandelf @ September 26, 2010

bungle, аз пък съм на противоположното мнение :D До момента на първото дамско убийство (сцената, в която умира “Тина” (тук Крис)) бях ОК… след това нещо се пречупи :)

Оттам нататък, все по-малко неща ме кефеха ;)

Not bad but… could be/do better!

3. bungle @ September 26, 2010

Хахаха, не знам, аз попринцип от ужаси не разбирам, може би, защото много ми се спеше в началото съм останала с такова впечатление. :D Наистина можеше да бъде много по-добре, аз даже очаквах повече, ама… айде стига претенции. :D

4. Ирония Идиотова @ September 26, 2010

Точно сега смятам да го пусна. Много се страхувам да не се разочаровам, защото някак си съм свикнала докато заспивам, да се огледам, да не би случайно из сенките на стените да има пет-шес отблясъка на остриета ;) Но… ще видим :) Доверявам ти се отново :)

5. legrandelf @ September 27, 2010

ИИ, ти хубаво ми се доверяваш, ама… недей да подценяваш Фреди! :))

6. Bia @ September 27, 2010

1,2 Freddy’s coming for you…

7. Дринов @ September 27, 2010

Не знам защо, но след всички лоши ревюта, аз все пак се надявах филмчето да ми допадне. Сега и ти така правиш и вече ми идва множко. :(
Не съм доволен! :)
Ениуей, вече го има “реди фор дъ хъд”, тъй че ще го пробвам…

8. legrandelf @ September 27, 2010

Дринов, “реди фор де хъд” е якост! :)))) Пробвай го, най-много да ти остане лош вкус в устата, ама то… жена ли си, че да се оплакваш от такива усещания? :))) Мъж си! Ще търпиш, че инак Фреди няма да иска да си играе с теб и твоето междукрачие (lol)

(Monday madness… please, forgive me :))

9. Дринов @ September 27, 2010

You’ve been forgiven my child! :)))))
Сори, ако не съм нацелил граматиката. Аз на български не я знам, какво остава на инглиш. :)))
П.П ти това “Дувде джъфке плеър” и “реди фор дъ хъд” гледал ли си го?

10. legrandelf @ September 27, 2010

Дринов, разбира се, мейт! :))) Култово е. Следващия път като се видим даже ще ти го изиграя :D

11. cinemascrotum @ September 27, 2010

Тъпичък е филма бе, какво се шашкате? Добре че не го пуснаха по кината, че тогава щеше да ме е още по-яд за парите.

12. lilia @ October 16, 2010

Съжалявам, не беше нарочно. Не зная кое е за натискане и кое не. Чета, но колкото не зная - стига за да си изкарам боя. Каквото е необходимо ще го огранича - поне ще опитам. Ако не успея - трябва отсреща да се тегли чертата, за да няма поражения. С най-добри чувства, и моля за извинение за сторената пакост. Започвам да съжалявам, че съм толкова некадърна и вместо хубави неща върша само глупости. Да не говоря че успях и да обид и нараня най-скъпото си същество. По най-брутален начин го измъчих. Миличък, прости ми ако можеш и ако имаш сили. Съжалявам много.

« Безвъзмездно лицемерие срещу SMS и малко слава Вагинален разтвор »