Cos I know... I know... I never meant to cause you no pain
And I realize I let you down
But I know in my heart of hearts
I know I'm never gonna hold you again
Phil Collins - I Wish It Would Rain Down

Безвъзмездно лицемерие срещу SMS и малко слава

« публикувано на 25-09-2010 @ 2:48 pm »


фотография: guardian.co.uk
звуков фон: Стар бълвоч в нова опаковка

Преди 15 години се интересувах (само) от себе си. И от приятелите си също - дали ще излезем навън да играем, да си говорим простотии, да обменяме безценен детски опит и… да мразим училището със желание да пораснем някой ден, за да “бъдем възрастни”.

Е, когато пораснах, макар че ЕГН-то не те прави повече възрастен от чисто физическото одъртяване, вече разбрах защо възрастните имаха такива интереси, начин на изказване и най-вече тревожни физиономии. Защото са се нагледали на много игрички, наслушали са се на много изговорени простотии, докато пред очите им се е обменял достатъчно детински опит на хора, мразещи не само училището, а и всички останали институции. Хора, забравили да пораснат, но придобили статут на възрастни, влюбвайки се в характеристиката лицемерие!

Измежду цялото това осъзнаване има различни периоди на допълнителна любов, омраза и цинизъм. Ще се фокусирам върху една определена нотка, която отново се опитва да стъпи на вратовете ни. За втори път през последните 2 години.

В последно време думите “инициатива” и “кауза” се превърнаха в безвкусни за мен части на речта. Лишени не само от емоция и призив, а от каквото и да е значение. Сигурен съм, че Оскар Уайлд би могъл да ги предефинира, но… неговата ливада на битието отдавна е била навестена от великодушната Смърт.

“Инициатива” и “кауза” вече са думи, които свързвам с десетки хора, предрешени в скъпи, крайно помпозни одежди, наредени пред прожекторите на телевизионната мания, крещящи право в лицето ми някакви числа, завършващи с номиналната единица на родния ни финикийски знак.

Само думите са малко по-различни, иначе кадрите си приличат. В единия контекст се говори за мъка, печал и помощ, а в другия - рейтинг, зрители, сране върху главата на конкуренцията.

Ебати якото!

Виждам петнадесетина души, които по безкористен начин са се подложили на медийно облъчване. Участват абсолютно безвъзмездно, за да може всеки лев от приходите (като не броим ДДС-то, разбира се) да бъде дарен.

Каква идилия. На това се казва човечност, инициативност и великолепно подкрепена кауза!

Когато обаче експлоатираш натрупана мъка и тежест на човек, се превръщаш в лицемер. ОК, фен съм на “Списъкът на Шиндлер”, кефя се на Стивън Спилбърг, велик филм, велик режисьор. Но вложените от него и продуцентите пари за лентата, която му докарва повече приходи, “благодарение” на жестоката холокост съдба на няколко милиона евреи, са съвсем различни. Защо са различни? Защото той не експлоатира думите “инициатива” и “кауза”. Предлага ти пресъздадена история, за която имаш избор да платиш, ако желаеш да видиш.

Докато инициативните предавания, тук визирам кауза менгелето, което се води от (м)Ани Салич, българската Майка Терезич, разчитат на своята звездност, шум и крясъци от екрана, погазвайки реалните проблеми. Макар в следващите абзаци да къкам върху супергероите на bTV, същото се отнася и за лайняната буря, циклонираща от ефира на Нова ТВ - “Байландо”!

“Великолепната шесторка” (шест дуета музиканти или wanna-be певци и певици, тип Кен Лий) се появи през 2008 г. Сега има втори… сезон! Само две години по-късно, след като инициативно са били изхарчени събраните финансови ресурси - т.нар. Доклад (дебел .pdf файл, може би ще е добре първо да си го запишете на компютъра, преди да го отваряте директно в браузъра).

Преценено е, че може да се изхарчат още няколко часа безвъзмездно телевизионно време в праймтайм-а на bTV. Лицата отново ще крещят от екрана, надъхвайки ни, че помагаме. Междувременно SMS-ите на стойност 1,00 лв. (1,20 с ДДС) отиват изцяло за каузата. Без ДДС-то, нали се сещате! Четете тук, като директно прескочите на “ИСТОРИЯ НА ПРЕДАВАНЕТО”.

През януари поантата ми относно SMS каузите и медийните инициативи беше ясно формулирана. Сега форматът е друг, нарича се “Великолепната шесторка”, но лицата са същите.

По pdf доклада:

1,945,827.49
от тях:
1 869 788.74 лв.
са дарени от Великолепната шесторка

По статията “ИСТОРИЯ НА ПРЕДАВАНЕТО”:

Благодарение на зрителите на bTV, както и на много корпоративни и частни дарители, от януари до май 2008 г. бяха събрани средства в размер на 1 869 788.74 лева.

Колко са това? Четири месеца, почти пет? Обръщам внимание на финалната сцена (от първия сезон), когато за “победители” бяха обявени Тити Папазов и Марияна Попова, с техния вот от 25,6%, равняващ се на 313 123 лв. Ако той бъде умножен по четири (да игнорираме 0,6% остатък) се получава сума ~ 1,200,000 лв. Макар, че Майка Терезич врещи срещу мен едни други цифри. Ползването на калкулатор и закръглянето не е прийом на благотворителността, моля ви! Не се разсейвайте!

ЕПИЧНОСТ!

Браво на зрителите. Или другите дарители? Това ли е? Останалите 600,000 лв. идват от много корпоративни и частни дарители. Анонимни са, това ми харесва. Значи без шумотевицата, имаме 600,000 пари, нали така?

Но откъде дойдоха тези 1,200,000 лв.?! От зрителите? Ясно е, че всички ние ползваме телефоните си, даже понякога повече, отколкото ни трябват. Без изхарчените пари за медийно време, защото повярвайте ми, не може да оправдаеш многочасов вложен телевизионен праймтайм с… “кауза” и “инициатива”, също може да се събере подобна сума. Защо не и по-голяма?

Някой обаче много ще отслабне за това време, някой на когото не му пука нито за деца, нито за земетресения, нито за собствената му участ. Стига да не е в разрез с финансовата му такава.

Човек е алчен и в противното на това няма как да ме убедите!

Безвъзмездно добро? Това е толкова рядко явление, че е на път да бъде определено като животно, само за да бъде включено в Червената книга.

Вероятно ви е омръзнало да ви говоря неща, които сами виждате и усещате, затова ще завърша като ви насоча към два материала:

статията на Руслан е добро начало, макар с четенето й да стигнете до линк номер 2…
Красимира Обретенова и нейната “история”!

РЕШЕНИЕТО:

Сберете парите, които са изчислени като бюджет на предаванията, изцоцайте по един приятен процент (без ДДС) от трите ВЕЛИКИ мобилни оператора, съберете още кинти от големи компании и частни дарители (съвсем анонимно, разбира се), запазете все пак имената им в една дебела папка, след което я изгорете и похарчете парите със здраве… за здраве!

Но не вашето, лицемери такива!

« подобни cynical speech, , , ,

Посей семето на мъдростта си

Trackback | RSS 2.0

1. Нервната акула @ September 25, 2010

Мерси за този пост, Елфе.

2. Владимир @ September 25, 2010

Няма смисъл да бъда оригинален - в борбата си за рейтинг медиите използват състрадателността на хората, за да си ги мерят по между си. Малко екранни сълзи, малко иху и в понеделник всички са залепнали като мухи на докладите с рейтинга. “Еее, браво, ебали сме ги ония от Нова. Честито, колеги, довечера да се справите още по-добре!”.

3. Method-X @ September 25, 2010

Много вярно! На мен ми писна вече от това “задължаване” да дадеш някой лев за каузата чрез непрестранни клоунади. Не ми трябват напъните нито на BTV, нито на Nova.
Но пък хората наливат много пари и в Биг Брадър, а там положението е още по-зле.

4. иво @ September 25, 2010

подкрепям…

5. Val @ September 25, 2010

Бих разбрал каузата, ако например мобилният оператор се беше отказал от печалбата си.
Ще проверя как стоят нещата в сайта на УНИЦЕФ.

6. frog @ September 25, 2010

Цялата тази паплач е отвратна. Писмото на Красимира Обретенова, ако и да е дългичко, казва всичко.

П.П. Валко, мобилните оператори са се отказали от печалбата, но държавата що продължава да си иска ДДС-то за лечението, което отказва да осигури, лекарствата, необходими за осигуряване на живота и здравето ни, както и книгите, и учебниците? Също и за даренията за култура. Ей това е по-интересното.

Лайнян живот

7. пиянде @ September 25, 2010

Бог забавя, но не забравя. Така предполагам и че ще стане. Много е подло да се манипулират така нещата, който иска да помогне има други начини.

8. Nostromo @ September 26, 2010

Ето защо гледам телевизия само когато дават мачове от Висшата лига. Всичко останало е степени на чалгата… Аман. Но не и амин.

9. josephflavius @ September 26, 2010

Мда, в тия години, в които всички се опитват да бъдат “социални”, да съчувстват на хората и да помагат на бедните, онеправданите и измъчените, няма как и медийната машина за правене на пари да не се нагоди към същата схема. Проблемът - това май (особено при нашенци) няма как да не е съшито с бели конци и да не изглежда гротескно в очите на всеки, който умее да гледа под захаросаната опаковка.
Та, стига съм се хабил във витиевати изрази - гадост е, край.

10. poohy @ September 26, 2010

Перфектно! Благотворителността е лицемерие осигуряващо пазарен дял на Нова ТВ. Дали “Темата на Нова” ще пусне разследващите си журналисти с информацията от писмото на Краси Обретенова? Дали - ха ха?

11. legrandelf @ September 26, 2010

Мхм, усещам го “настроението”. И вие се настройвате към “усещането”.

It’s all good… when not everything goes good…

Благодаря ви за коментарите!

12. Nezabravima @ September 26, 2010

Хубав пост!

13. legrandelf @ September 26, 2010

Cheers!

14. soregashi @ September 27, 2010

Аз за това предвидливо си изхвърлих телевизора още миналата пролет.

15. Мая @ September 27, 2010

Уникална държава наистина - събира ДДС за благотворителност, която всъщност компенсира нейните задължения като държава (да се грижи за болните, за децата, и т.н.). Значи, имаме две в едно - хем не дава пари за социални и здравни грижи, хем прибира данъци върху чуждите събрани пари за същите грежи… “Евала” на такава финансова политика!

16. legrandelf @ September 27, 2010

Факт!

17. Marten's @ September 28, 2010

И пари за соц. дейности пак няма.
Тъжно, но…

18. Shemet @ September 30, 2010

Чудех се, в духа на написаното и в материала (с който макар и малко твърде циничен за вкуса ми на моменти, като цяло съм напълно съгласна), и в коментарите: а в другите кампании за събиране на средства на това болно дете, онзи приятел в кома и т.н. с обявени банкови сметки, банките дали прибират такса обслужване, след като първо: инициативата е благотворителна и второ: това си е вид реклама, че дори по-добро от платеното рекламно каре - PR?

19. Зъболекарка @ October 2, 2010

Дам, доста добре написано… и май вярно

« Исус спасява… ама само понякога Ревю: “A Nightmare on Elm Street” »