Cos I know... I know... I never meant to cause you no pain
And I realize I let you down
But I know in my heart of hearts
I know I'm never gonna hold you again
Phil Collins - I Wish It Would Rain Down

Ревю: “Despicable Me”

« публикувано на 20-09-2010 @ 10:32 pm »


фотография: Форум Филм България
на вашето внимание: Официалният трейлър към филма

Още една чудесна анимация за изтъркулващата се пред кинолюбителските ни очи 2010 г. Името й е “Аз, проклетникът” и подобно на много заглавия от текущата година, този филм също споделя все по-популярната и налагаща се сред масовия кинозрител 3D технология.

“Аз, проклетникът” е историята на Гру - най-големият злодей, който човечеството познава. Най-големият… до момента, в който не бива изместен от know-how wanna be-то Вектор! И въпреки, че сме свикнали да маркираме самохвалковците и бездарните хвалипръцковци с тага “wanna be”, образът на Вектор е няколко класи над всички тях, че даже и достойно конкурентен с този на Гру.

Срещали сме много анимационни герои, много злодеи, но за момента не се сещам за друг отрицателен герой, който да привлича както със злините си, така и с последващата емоционална метаморфоза.

Ако трябва да наместя “Аз, проклетникът” върху рафта с другите анимационни хитове от тази година - стъпка над “Шрек завинаги” и една под “Играта на играчките 3”. Но това съвсем не означава, че “Аз, проклетникът” е слаб. Напротив - страхотен е, просто PIXAR тази година отново доминират в жанра!

Както вече загатнах в началото, продукцията на “Universal” превръща злодеите в главни герои. Гру е най-безкомпромисния от тях, умел, схватлив, интелигентен, с малко грубичко чувство за хумор, изобретателен - всичко. До момента, в който Новото поколение не го измества.

Репутацията му е заложена на карта, заради което Гру, заедно със своята безобразно чаровна и палава армия от миньони (миньончета - малките жълти човечета, които доста често бърборят на непознат език) в акомпанимент с глухия изобретател д-р Нефарио, планува да открадне Луната.

Как се краде Луната ли? Просто е - първо свиваш един лазерен лъч, посредством който ще смалиш обекта до ръчен размер, след което излиташ към космоса, за да свършиш тази необикновена размеропреобразувателна маневра. Веднъж постигнал успех в това трудно начинание, без видими пречки пред остатъка от мисията ти, остава да се върнеш успешно на Земята и да… шантажираш заинтересованите от връщането на космическото тяло обратно, където принадлежи. В оригинален размер, разбира се!

It’s all about the money… and a bit of power/ego domination!

Злодеи - какво да ги правиш.

Но това не е всичко. Цялата тази надпревара, кой кого ще прекара, кой какво ще задигне и по колко елегантен начин ще го направи, е внезапно пресечена от съдбите на три малки момиченца. Без дом.

Колко точно лош е Гру, колко точно изобретателен е съперника му Вектор, в колко симпатични създания могат да се превърнат поредните измилени рисувани герои - това са все въпроси, чиито отговори се крият измежду кадрите на “Аз, проклетникът”.

Страхотна анимация. Класирам я като едно от най-добрите и забавните художествени въображения, които някога съм гледал. А през ръцете пред очите ми са минали доста такива!

Перфектен филм за уикенд разтуха, а и напълно удачен начин да зарадвате децата си. Ако ли пък нямате такива - това не е причина да потискате детето в себе си. Ще му доставите огромно удоволствие с 3D прожекцията на “Аз, проклетникът”.

« подобни cynical speech, , ,

Посей семето на мъдростта си

Trackback | RSS 2.0

1. Ivan-Alexey @ September 21, 2010

Да, интересно изглежда и на трейлъра. Задължително ще го гледам :)

2. Nostromo @ September 21, 2010

Заплювам си го. След “Играта на играчките 3”, изгледах и първите две и още съм по инерция… :)

3. legrandelf @ September 21, 2010

Вас ви знам, че сте навити ;) Щото имате афинитет към анимациите :) Въпроса е да спасим хората от “Alpha & Omega” :))) Да не стане като с “Шрек завинаги” и конкурентните тогава (и натрупали неприлично много приходи за качествата си) “Котки и кучета (2)” и “Операция четири лапи” :)

Къде е чифтето да си откъсна половината глава? :))) Кърт! Кърт! Кърт…

4. Nostromo @ September 21, 2010

Кобейн! Кобейн! Кобейн… Муахахах! :D

5. shy @ September 21, 2010

Гранде, “Мармадюк” беше същата история и Също измести ИнИ 3. А колкото до “Алфа и Омега” - нещо ми подсказва, че ще бъде приятна изненада. Пък да видим… :)

6. Дринов @ September 21, 2010

Няма спасение за бедните духом! :)
“Алфа и Омега” приятно изненадва с 15% рейтинг в “РТ”

След малко и аз ще съм на линия ;)

7. legrandelf @ September 21, 2010

shy, ако има приятна изненада, пък… ще видим :)) Но много не му се надявам. Инак… трябва малко да си посъживиш блога ;) Март месец мина отдавна :P

Дринов, хубава линия удари - радвам се, че и на теб ти е допаднал! :))

8. Nightwish El @ September 21, 2010

Хе, че интересна изглежда тази анимацийка!
Добре, че го видях, че съвсем съм занемарила всякакви киноудоволствия.
Глад, глаааад…!
:)

9. Цеци @ September 22, 2010

Така описана звучи интересно :) ще го гледаме с Иван :Р

10. legrandelf @ September 22, 2010

Цеци, гледайте, гледайте :)) няма да сбъркате! Даже ако още се върти “Toy Story 3” по кината - и него може да сканирате ;) Много як! :))

« Претрéп по партéр Промо: “Българ”-ският анимационен сериал »