Cos I know... I know... I never meant to cause you no pain
And I realize I let you down
But I know in my heart of hearts
I know I'm never gonna hold you again
Phil Collins - I Wish It Would Rain Down

Ревю: “Devil”

« публикувано на 15-09-2010 @ 1:28 pm »


фотография: Screen Crave
на вашето внимание: Официалният трейлър към филма

Очевидно М. Найт Шаямалан е решил да се поразвихри тази година. След като стана от режисьорското столче на “Последният повелител на въздуха”, чудатият индиец отново застава пред напоследък недолюбващата го публика (и намаляваща порция фенове), за да ги изненада (?!) с новото си творение.

“Дявол” е най-прясно изпечената мистерия за 2010 г. Историята е дело на Шаямалан, а сценарият и режисурата са поети съответно от Браян Нелсън и Джон Ерик Дудъл (в акомпанимент с Дрю Дудъл).

“Дявол” е глава първа от бъдещата трилогия “The Night Chronicles”. За следващите два филма нямаме много информация, но и не смятам, че точно сега трябва да ги разискваме подробно. На преден план е началото, а както знаем - добрият старт е важен, да не кажа почти задължителен фактор!

Когато гледах трейлъра не останах особено доволен. Опитът за трил над зрителя ми изглеждаше като сколописано копие на “Кубът”. Разбира се, очакванията ми бяха така ниски, защото в едно малко помещение от порядъка на асансьорна кабина е доста трудно да създадеш плашеща атмосфера, да изградиш образи, камо ли да ги развиеш, че след това и да направиш съспенс. Бях с нагласата: “Еми да видим как точно ще ме изненадат в тоз’ хаспел”.

Това му е хубавото на негативния подход (в рамките на киноизкуството) - в края или ще си доволен от евентуално опровержение, или ще се окажеш прав в преценката си (не го наричам предубеденост, защото все пак в края на прожекцията желая дадения филм да ми хареса).

Беше различно от “Кубът”. То и нямаше как да го копира. Различаваше се и от други подобни mind-fuck машинации познати ми като реализирани заглавия. Дори и да не те лашка клаустрофобията, психоатаките са достатъчно мощни, за да си свършат работата - в края на танца всички от агитката се побъркват и помежду им започва борба за оцеляване.

Но тук не става въпрос (просто) за един социален експеримент, макар и предизвикан от “случайност”. Идеята на цялата бъдеща трилогия е нагледно въвличане на свръхестественото, вярата към такъв род неща и… “нормалната” реакция на повечето от нас - обикновените люде. Тъй де… доста от вас вярват в Нещо, другите сме атеистично настроени. И не говоря само за Господ и демоничния му аналог от долната земя - Дяволът!

С Кайзер Созе никой не трябва да се ебава…

Филмът предлага забавление. Няма да умрете от смях, но тук-там заигравката между героите е приятна. Въпреки сценарийното желание нито един персонаж не достига дълбочина, освен може би разследващия детектив. Но мисля, че най-важното, което интересува всички любители на трилър мистериите е… този филм ще разбие ли представите ми за жанра на пух и прах?!

С доста по-малък ентусиазъм, но - да. “Дявол” преплита съмненията и доказателствата (събрани от всички иначе безпогрешки наши сетива) като ги изправя рамо до рамо с вярата в гореупоменатото Нещо (или Нищо), разчитайки на достоевската тенденция за престъпление и наказание.

Е, ако Джийзъс не е успял да изкупи греховете ни, може би “Дявол” ще успее да го направи.

Вместо завършек:

— минус за финалните две-три минути - с удоволствие бих лишил лентата от тях;

— плюс за Так Фуджимото в ролята му на оператор, плюс и за музиката - ако на такъв филм лоботомираш саунда, моментално го превръщаш в гола водичка. При това от мръсно, непланинско дере… далеч от (често) шарлатанския надпис Hollywood(land);

« подобни cynical speech,

Посей семето на мъдростта си

Trackback | RSS 2.0

1. Дринов @ September 15, 2010

Много мило! Аз ще бъда малко по-грубичък! :)))

2. legrandelf @ September 15, 2010

Щото си дяволит, затова :))) Така като ни се различават (малко по-грубичко) мненията и само клатушкаме зрителите :D Накрая ще ни теглят по една и… ще си гледат любимите олд-скуул филмчета ;)

3. Дринов @ September 15, 2010

Добре ще направят :)

4. Владо @ September 15, 2010

Май и аз съм положително настроен. Все пак се забавлявах през голяма част от времето, а и лентата е само 80 минути :).

5. legrandelf @ September 15, 2010

Дринов, все пак чакам с интерес твоят коментар :))

Владо, ми кратко беше… че да не писне (а и да не се изложи повече) :))

« Книгите убиват… Филхармонична парализа »