Cos I know... I know... I never meant to cause you no pain
And I realize I let you down
But I know in my heart of hearts
I know I'm never gonna hold you again
Phil Collins - I Wish It Would Rain Down

Книгите убиват...

« публикувано на 15-09-2010 @ 9:31 am »


фотография: Guardian.co.uk

… неграмотността!

В едни навечерия се напиваш, в други тържествено целуваш булката, а в трети… си измиваш зъбите, след като си взел душ, правиш последна проверка на букварите в ученическата си чанта и след това заспиваш! Заспиваш, щото 6:30 сутринта наближава. А със съмването идва и проблемацията наречена образование.

Но кому е нужно образование във времена на модерни технологии, улеснен живот, гама лъчи, фотони, протони, биберони, хапове, спрейове, пръскащи навред цялата информация, която може да побере човешкия мозък… че и beyond!

Кому?!

На комунистите? Едва ли - те техните книги… още не са си прочели, та чуждите ще обсъждат. Стига абсурди!

Сигурен съм, че много хора в Африка, които продължават да живеят в “палатки”, занимаващи се с т.нар. от нас (високообразованите) примитивни и първобитни дейности, са много по-щастливи и най-важното - по-спокойни, отколкото хипервентилиращата интелигентна единица, пълноценно живуща в необятните дебри на XXI век.

Колкото повече научаваме, толкова по-тясно ни става. Не физически - чисто психически. Понякога заради усвояване на безизходицата, а именно че грамотността те прави препълнен със знания, но… изпразнен от (реално) съдържание и фактически деяния.

Не казвам, че трябва да грабвате лопатите и да вършите нещо (по-)полезно. Не. И за това има време!

Проблемът е в шумът, който се създава около уплашените създания, които трябва да поемат неизбежната пътека на цивилизационния модел за образование. Неизбежно било - дванадесет години от живота ти задължително трябва да минат под егидата на специално обучени възрастни - т.нар. учители.

Някои заебават рано, други въобще не тръгват на училище, трети - не могат да си пишат името, нито да четат, а са на прага на петото си десетилетие.

Коренът на всички злини е мотивацията. При неправилна стимулация на тази духовна простата, надървянето и нагъването на мозъчната кора се превръщат в тегави и омразни процеси. А всички знаем, че при силно нежелание много малко неща се получават. Да не кажа - николко!

Затова понякога трябва да се горят книги. Или да бъдат оставени сами да се запалят. 451 градуса по фаренхайт ще свършат работа. Рей Бредбъри го е казал, а както знаем той е… най-великият sci-fi автор в цялата литературна история. Естествено винаги може да разчитате на някой тоталитарен режим, при който или цензурата, или ненавистта към научните трудове на съседната омразна националност ще доведат до безвъзвратното ликвидиране на всичко де що се зове хартия, а не служи за бърсане на лайнясали задници.

Крайно, но прекалено рационално и… познато нам! Историята говори. Нищо, че не я чувате.

Историята говори, но промените са малко. Поредния поток от слепци с тежки раници върху плещите си ще направи своята първа крачка по тази иначе толкова приятна пътечка наречена образование. Побутвани от родителската (в повечето случаи) гега, слепците ще се усмихват на първите звуци, вкусове и допирни възприятия, които ги посрещат. И това ще е до едно време.

След това започва упадъкът.

Когато книгите ще започнат да убиват…

неграмотността!

« подобни cynical speech, , ,

Посей семето на мъдростта си

Trackback | RSS 2.0

1. Ден @ September 15, 2010

(((: образованието е насилие с единствена цел > да направи всички еднакво тъпи (:

Като спомена мотивация, се сетих за линка по-долу (: Не знам дали си чувал за д-р Лозанов и сугестологията (:

2. lilia @ September 15, 2010

Нека не изключваме и фактора естествен подбор. Ще умрат тези, които не съумеят да приложат наученото. Ще си останат само с товара. Нали целта на всеки процес, незавсимо в каква област е, да се излезе на качествено ново ниво с подобрена основа и предпоставки за бъдещи успехи и развитие. За какво са иначе всички усилия!

3. Nostromo @ September 15, 2010

Елфе, поздравления! Успя да формулираш най-кратката сентеция, обясняваща абсолютно всичко и аз съм на 1001% съгласен с нея:

“Мотивация!”

Книгите са й следствие, ставането рано сутри й е следствие, дори желанието ти за живот й е следствие. Тя е основната грижа на родителя, на учителя, на всеки един, който си е поставил за цел да ти повлияе по някакъв начин. Нямаш ли мотивация, ти си просто птиче перо на вятъра (”Форест Гъмп” препратки) и, ако от малък не бъдеш постоянно мотивиран, цялата ти ценностна система може да се моделира от случайни и често вредни фактори. :)

Прекрасен пост като за първия учебен ден!

4. legrandelf @ September 15, 2010

Ден, не бях чувал ;) мерси за препратката! :) Като почувствам сугестична абстиненция, ще прегледам лекцията, lol

lilia, а всъщност непочтения ми тон и грубите вметки от статията са повлияни от… именно такива липсващи приложници на наученото :)))

Zelengorova, че те хората не са спирали да изгарят (пък било то и на кладата) :)

Nostromo, woop, woop! :) (туй поздрав… като за първия учебен ден - навън е пълно с ученици, в МОЛ-а е фраш с ученици… побеляха ми косите, толкова много деца на едно място не бях виждал… и всички чукаха МакДоналдс… по земята имаше налазили, за да има къде да ядат… за тоалетните няма да разправям какво беше) :)))))

5. lammoth @ September 15, 2010

винаги на 15-ти септември ми идват едни носталгични спомени:
- шамарите дето изядох от г-жа Петрова заради разбиването на стъкленицата с разпорената жаба
- боят със снежни топки в класната стая и мъмренето при директора
- отвиването на неоновите лампи, пускането им от третия етаж и взривяването им на земята. После пак мъмрене при директора.
- шпионажа на женската съблекалня в часовете по физическо
- отново ядене на шамари от г-жа Петрова, която ме хвана да преписвам на изпита по Биология. Все мен шамареше :(

ееех, хубави времена бяха

6. legrandelf @ September 15, 2010

lammoth, но за сметка на това си заобичал биологията, нали? :)))

(това нали не е въпрос, а… правописна надбавка - от най-ненужните) :)

7. Nostromo @ September 15, 2010

Не, Елфе, за сметка на това е заобичал шамаренето. Мисля, че натам клонеше. :)))

8. gergana @ September 15, 2010

съгласна с lilia и Nostromo (за шамарите :))
ааа, това не може да е Zelengorova, толкова кратка - не!
много хора не могат да прилагат знанията, затова пък списват блогове като преписват чужди мисли, и с това помагат на мързеливите, да си съберат информацията или провокират решения на проблемите, без дори да се усещат за това :)))
абе Ностро, каква ти ‘мотивация’ в тая криза, това е първото, което се изчерпа :Р

9. legrandelf @ September 15, 2010

Вий само за насилие мислите! :) Стига сте фокусирали мотивационния прийом над такива незначителни неща като шамарът :))) (добре де, не е незначителен, имайте търпение - скоро може и да я напиша темата… за пляскането (но не задължително в сексуален контекст))

:)

Zelengorova сигурно само е маркирала територия :)) очаквам завръщане с достопочтен научен труд - издържан в стила й на многословен интровертиращ екстроверт! :))

lammoth, покажи си дупето - ако имаш отпечатък от ръката (или ръцете) на г-жа Петрова - ще трябва МОН да го конфискува (не за лично ползване), защото е символ на едно израстване, издържано в устоите на класическото (вече почти умиращо) някогашно образование!

:)))))

пф… логорея!

10. Val @ September 15, 2010

Аз вече започнах да горя вестниците :)
Редно е да си добавя и клипчето :)

11. legrandelf @ September 15, 2010

Val, хахахахаха :)))
По шестобалната система едно бързо оценяване на видяното :)) (което за щастие не изпепели очите ми)

Музика: 4 (но пък е мистична ;))
Графично оформление: 4.5 (та да не е като оценката на музиката)
Замисъл: 5 и 1/2 :)) (с два плюса все едно, или почти 6 на релси (с три минуса))

Главен минус - или може би извод - ако гориш творчество (пък било то и под формата на клюкарски вестник), ще изгориш и ръката, която го пали! :)))))

12. Val @ September 15, 2010

Много стойностна оценка :))
А когато горя клюкарски вестник, винаги си обмазвам ръката с онзи термоустойчив гел :)

13. Bia @ September 15, 2010

Уф, нещо по-различно от “ура, звънецът бие, къде ми е букварът, липсва ми училището” и други тъпизми :)
На мен не ми липсва! Не ми лиспват съучениците, които още преди първия звънец са изпушили по 5 цигари на входа. Даже след като видях днес една тава фолк кифли да влизат в училищен двор, се зачудих какво вече се разбира под “училище”…

14. obrazovan @ September 15, 2010

Не съм съгласен, че образованието ни прави еднакви и най-вече тъпи! Научаваме елементарните неща, а после всеки поема свой път на развитие, всеки сам избира какво и дали да чете книги или да виси на компа и да джитка игрички. Всеки сам избира и религията си и изобщо дали да бъде религиозен. не можем да се сърдим на образованието за това, в което в последствие сме се превърнали. Аз пък предпочитам да чета и да знам и да живея своята действителност и своя живот, а не този на африканските народи например!

15. legrandelf @ September 16, 2010

obrazovan, да се дистанцираме от проекцията на “прави еднакви и най-вече тъпи” :))) Много се радвам, когато всеки далновиден лицемер започне да се самообижда ;) А когато го заговориш - не получаваш нищо повече от… защитна реакция, ала… “ти не ме разбираш” или “как бе, виж какво мога!” :)

Накракто. Прав(а) си, че всеки си избира пътчето ;) Ама като не знаем колко дълъг е паважа покрай тротоарната линия? Не че съм изгубил време в образованието си - напротив. Просто мотивацията е едно загубено понятие (да не кажа умишлено прикривано, за да… еба ли го, за да се получаваме тъпи). Не всеки може да намери Пътят (пък бил той и без Виго Мортенсен) за правилното (само)ограмотяване :))

Те такива…

16. Рени @ September 17, 2010

Защо не отидете да живеете в Африка “първобитно и примитивно”, там никой няма да ви образова насила, а сте седнали да пишете дълбокомислени статии за вредата от книгите. По-голяма глупост не бях чела.

17. Пешо @ September 17, 2010

Хубово - не четете, не възпитавайте човешкото у себе си, трябват и бачкатори, тъпи и лишени от емоции, ще се намери кой да ги управлява! Човек може толкова, колкото е научил.

18. Пешо @ September 17, 2010

Защо не заминете за Африка и да си живеете “първобитно и примитивно”, никой да не ви буди и да не пишете такива глупости в интернета. Чудно откъде знаете правописа?

19. legrandelf @ September 17, 2010

Рени ли си, Пешо ли си, Лора ли си… не познавам полиименната ти личност :) прощавай! Не бълвай простотия в три коментара под различни имена, а се стегни и кажи умнотиите в главата си в рамката на едно (име и коментарче) :)

По-големи глупости не си чела, щото малко четеш.

:) Ако искаш препоръки - ще ти дам. За глупостиви четива. Нищо не си разбрала от статията, което е гадно… щото явно не съм го казал достатъчно ясно :)

Но най-гадното е, че бълвочния ти коментар ми се падна 17 000-ия. Те това е проказа! :))

20. obrazovan @ September 20, 2010

legrandelf, сигурно си много доволен от себе си, щом си провокирал 17 000 коментара с така наречената си статия :) Чак пък препотъки да раздаваш кой какво да чете - прекалено насериозно се вземаш :) Айде драскай си тук и бъди щастлив. Моя милост едва ли повече ще посети тоя сайт, защото избирам какво да чета. А другите нека очакват да им пишеш от Африка (ако има от и на какво :)))

21. Bia @ September 20, 2010

ахахаа тук имало купон бре ;)
поздрави ог Гана!

22. legrandelf @ September 20, 2010

obrazovan, аааа… еее… ооооо :))

Whatever you say, man… whahever you say :)

23. Мерилин Монро @ September 27, 2010

Господин или госпожо, какъвто си там, айде малко ро-кротката с писанията, а? Кой те е учил на този многострадален стил? От къде се пръкна шибаната ти логика и тъй “изискания” ти език, който въртиш публично, та дано някой те забележи? Ех, че умник си бил ти - оригинален и циничен! Трябва да ти кажа, че срещу нас живее един подобен и денонощно дърдори на прозореца, по 1000 знака в секунда - няма спиране! И все космоса му пречи! Нямало място в лудницата, та покрай него всички започнахме да се ослушваме, вместо да си гледаме работата! Нямало нужда от книги, а децата затъпявали в училище… Ами ще затъпяват, щом родителите им мислят по този начин, а учителите стават такива, за да си живеят спокойно и да си получават добра заплатка! Бих те попитала дали ти е известно, колко чете съвременния учител, но как да ми отговориш, щом това те кефи? Ако питаш мен, всеки, който има претенции да бъде учител, трябва да минава задължително тест за интелегентност, психотест, през детектора на лъжата и всеки ден да духа за употреба на алкохол! За директорите на училища мярката трябва да е двойна. Познавам една, която ръководи вече 15 години едно голямо училище и всеки ден около нея вуни на алкохол. Същата, точно като теб, с достолепие заявява, че книгите на никого не трябвали! Е, защо тогава не си стои на село, да си дои кравите и да си копа на нивата, ами се главила за директор? Много е просто, нали - никой да не чете книги, да не се образова, а само да гледа порнофилми, да се друса и просто да си живее! Да, хубаво е, ама станахте много! На всичкото отгоре си внушихте, че сте най-ценните индивиди и трябва да управлявате умовете на хората! Колко жалко само, не е нужно да си гений, за да осъзнаеш, че щом си комплексар - всичко живо трябва да ти се подчинява, а за да ти се подчиняват, трябва да са по-прости от теб! Извинявай за откровеността ми, но ми се струва, че ти доста си прочел в живота си - чел си и Рей Бредбъри 451 по фаренхайт, но не си личи да си разбрал нещо от тази чудесна книга! Хайде, ако си пожарникар, мога да те разбера, но дори и да е така, пак не те разбирам!

24. Мерилин Монро @ September 27, 2010

А, между другото, много ти отиват ушичките!

25. legrandelf @ September 27, 2010

Мерилин Монро, щом не ме разбираш, що ме критикуваш, утопистке? :))))
Много поздрави на лудия дето живее срещу вас :)

За мен място в лудницата все още няма ;) Дадоха ми черен печат, вместо жълта книжка :)

Мерси, поддържам си ушичките!

:))))

26. Мерилин Монро @ September 28, 2010

Извинявай, ти си отчаян човек, чак сега те разбирам! Сигурно имаш основание да изразяваш чувствата си по този начин, но жалкото е, че не си преценил, колко объркани хора има и как би им подействало многооригиналното ти слово! Но, каквото и да ти се е случило тук, не те прави по-ясен! Не съм сигурна, какво е било детството ти, но бягството не решава проблемите - знаеш! Наричаш ме утопистка - добре, щом ти харесва! Не е така, уверявам те! И аз съм минала деветте кръга на ада, горяла съм, но не станах нихилист! Световната конспирация не ми е по вкуса, макар, че съм много любопитна! Предпочитам да вярвам в доброто! Уважавам отворените и умните, но избягвам да се поддавам на извращения! Да, разбрала съм, също като теб, че “справедливост” е хлъзгаво понятие, но въпреки това си ходя по пътя! Не насилвам никого и нищо - всеки има право на избор! Разбрала съм, обаче, че знанието е по-велико от невежеството и простотата. Колкото и да страда, знаещият винаги е една стъпка напред, а на посредствения му дай власт и пари! Ти си прав в едно, че не е нужно да се ходи на училище насила, а тази помпозност на 15-ти септември е гнусната кора, под която се прикрива същността на проблема - днешното ни образование! Опадъкът, обаче, не идва от книгите, а от нашата интерпретация за истините! Но, всеки с проблемите си! Аз, обаче не искам да съм щастлива, като африканците - мерси! Начин на мислене, какво да се прави! Знам само, че човек, в която и точка на земното кълбо да се намира - няма да намери пълно щастие! На никой не му е пълно и равно - нито на африканците, нито на милиардерите по света! А злобата наистина води до упадък! Всеки е длъжен да намери себе си в 21-я технологичен век, защото времето не спира! А по кой начин ще го направи - отговорността си е негова! Процесите във Вселената не спират никога, и нищо не е така просто, както изглежда, а ние сме само едни дребни прашинки, но с огромно его, което никога не ни дава мира! И понеже си цитирал Рей Бредбъри 451 по фаренхайт, където системата издаде заповед да се горят библейските книги и сюжети - ме провокираш да ти кажа, че религията, както и всички останали световни идеологии са тест за интелегентност! Всеки сам избира, какво да вземе и какво да отхвърли, ако може естествено! Но хората от третия свят нямат това предимство! Те масово робуват на местните си идеологии и религии, без дори да го осъзнават! Не знам дали това е твоето верую, но статията ти изглежда двояка и може да заблуди някого! При всички случаи изглеждаш много умен, но сложен човек, който иска да ни каже нещо, но не му се получава! Хората го доказват с реакцията си по-горе, но ти продължаваш на упорстваш! Е, може пък да си прав, но за себе си, но се постарай, когато пишеш в публични форуми, да уважаваш и мнението на тези, пред които се афишираш - за това поне не се изисква да си много умен! Желая ти успех!

27. sky_mender @ September 28, 2010

Ох, сори за офтопика, ама това ще ме кара да се хиля цял ден - “От къде се пръкна шибаната ти логика и тъй “изискания” ти език, който въртиш публично, та дано някой те забележи?”. Нямаше как, в контекста точно на този пост, горния коментар да не ми “прозвучи” като съчките, които онази баба добавяла към кладата на Ян Хус… и да си спомня прословутата му констатация към нея :)

28. legrandelf @ September 28, 2010

Мерилин Монро, няма как анализът ти да е по-пълнокръвен и правдив! Благодаря ти, за което ;))

sky_mender, lol :))) Ян Хус!

29. angie @ September 29, 2010

докато четях въпросната госпожа - Монро някак съвсем естествено ми влезе постинга ти - за мишките и… нали :))
този неин синдром Марти, си има точно определение - страх-боязън-шубе. боязън (има и такава дума). това чувство е състояние на духа и няма нужда от провокация, за да се прояви. сещам се за едно гущерче, ако не се лъжа се въди из Австралия или нещо подобно. малко, мижаво същественце - я има 20 см, я не. храни се с насекоми. не е отровно. в хранителната пирамида се пада някъде на втория етаж, от долу нагоре. това, което го прави забележително, са големите му кожести ципи. когато нещо така го уплаши, то веднага се озъбва, разперва ги и от скромно гадинче се превръща в прилично голям, противен и кръвожаден на вид дракон. ето какво прави шубето и от обикновения средно страхлив човечец… кхъ

30. satan @ September 30, 2010

dobre si se opisal diavole

31. angie @ September 30, 2010

това е постинтелектуалното ми виждане за теб, не за дявола - когато интелектуалното се насити до засищане и пресищане, става пост, но не постно, а постнато, понеже тук се поства. това поне се надявам да си го разбрала, понеже е на български и супер просто като постинг :))

32. http://postvai.com/ @ October 8, 2010

не само, че убиват, но и след това можеш да живееш след смъртта

« Ретро ревю в очакване на “TRON: Legacy” Ревю: “Devil” »