Cos I know... I know... I never meant to cause you no pain
And I realize I let you down
But I know in my heart of hearts
I know I'm never gonna hold you again
Phil Collins - I Wish It Would Rain Down

Ревю: “Machete”

« публикувано на 10-09-2010 @ 10:17 am »


фотография: The New York Times
на вашето внимание: (не)Официалният трейлър към филма

Първо си пускате това (де)лукс мачете парче (дело на Chingon), след което може да продължите с четенето (паралелно със слушането или по отделно - няма значение).

Дочакахме голямото събитие за втората половина на 2010 г., новата кино психоза от дебрите на мръсното и садистично подсъзнание на Робърт Родригез. Казва се “Мачете”, не че не знаете, а в главните роли звездеят количествени и качествени натрупвания от актьорски порядък като Робърт де Ниро, Дон Джонсън, Стивън Сегал, отдавна погребани треторазрядни актьори като Джеф Фейхи, но и свежо плътско усещане с вкус на Джесика Алба, Линдзи Лохън и Мишел Родригез.

В центъра на всичко обаче стои най-главния от главните, муцуната на мексиканското поколение направило перфектния пробив в киното, а именно - Дани Трехо.

Но нека не ви затрупвам с имена - те не са важни. По-важни са делата свързани с тях. Колко патриотично звучи, а?

За филма…

Все повече и повече Родригез в началните надписи. В което няма лошо, човекът е изградил стил и хората, с които работи (пък били те и негови роднини) улавят духа му, претворяват го достойно и накрая като едни доволни себични копелета монтират кадрите в едно завършено и зрелищно кино удоволствие.

От трейлърите нещата са ясни - главите ще се търкалят, кръвта ще се лее (макар и не така, както Даниъл Дей-Луис ни е учил, че се прави), а изненадите… ще са малко повече от николко.

Сюжета не търпи страховити обрати. Единственото (не)обратимо нещо е брояча на убийствата, подръчните материали, с които Мачете реже глави, кълца вратове, прекъсва вовеки артериите човешки и прочие. Филмът е вулгарно кървав, но почтено комичен насред цялата тая касапница.

Вярно, може да направя едно цинично обрязване в рамките на три, три минути и половина, след което завършения продукт ще е едва ли не a perfect butcher’s movie!

Въпреки, че е маркиран като категория “C” филми (забранени за лица под 12 години) за нашите стандарти, насилието вътре е повече отколкото му трябва на един 14-15 годишен пикльо. Но за грешните преценки на комисията и това, че порнографията задължително трябва да се гледа само от пълнолетни, а на филмовите killin’ пришествия може спокойно да си заведете чаветата - друг път ще говорим!

“Мачете” маже по всички параграфи и има малко елементи, които евентуално може да развалят цялостното усещане от филма. Не са фатални, щом даже и аз вече им простих. Робърт Родригез за втори път (може би) ме кара да харесвам Мексико и мексиканците. Имам страхотен неприязън към тая страна (е не толкова, колкото Дон Джонсън проповядваше), но пък с “Мачете” и “Десперадо” нещата търпят промени и диферентна гледна точка от моя страна.

За първи път си спомням Дани Трехо именно в другата пукотевица на Родригез - “Десперадо”. Ел Мариачи в един момент само дето не хвърляше пищовите по изскачащите въоръжени неприятели. Разкатаваше ги, докато не се появи Navajas (Трехо) и не започна да играе дартс с Бандерас. Беше красиво, леко кърваво и болезнено, малко прашно и препичащо - но като цяло красиво!

Сцената с Алба и Трехо в “Мачете” връща спомените на феновете отново към историята за Ел Мариачи. Но… каквото и да си говорим, кадрите на Бандерас и Салма Хайек са в пъти по-яки, по-арт и по-възбуждащи.

Родригез не изневерява на стила си. Дали миналогодишния “Гадни копилета” беше по-vicious и по-brutal от “Мачете” - не бих казал. Това, което ще ви кажа е, че “Мачете” заслужава отделените време и финанси на всеки свой зрител.

Препоръчвам!

——

Вметка: IMDb за пореден път показват неадекватност в оценките. “Мачете” се радва на скромната популярност от 7.8 рейтинг, докато пръдня като “The Other Guys” има 7.0 - how uncool is that?

« подобни cynical speech,

Посей семето на мъдростта си

Trackback | RSS 2.0

1. inni4ka @ September 10, 2010

machete don’t text

2. legrandelf @ September 10, 2010

Искаш да ми кажеш, че няма да прочете това ревю? :))))))
Мачете да ми е яко!

3. lilia @ September 10, 2010

Аз моето съм го наточила

4. Nostromo @ September 10, 2010

Ааааа, парчето радва и троши кости!!! Саундтрака се дърпа задълже!

Иначе утре може да му се отвори парашута на “Мачетето”, то не бяха хвалби, не бе чудо. :)

5. legrandelf @ September 10, 2010

Nostromo, OST-то е много заразно! :)) Последвай хвалбите… после може и халбите да последваш :)) Ако ли не - винаги може да го оплюеш, какво толкова (rofl)

6. Nostromo @ September 10, 2010

Не вярвам да се стигне до плюене - всичките гледали го и уважавани от мен блогъри се изказаха повече от лЪскаво. Предполагам, че и аз ще го лъсна след/по време на киносалонното изживяване. :)))

7. lammoth @ September 10, 2010

Знаете ли, че червата на човек са 10 пъти по-дълги от неговия ръст? Е, който е гледал филма, е получил и визуално доказателство за това. :)
Плюс това има голи монахини! Какво искате повече?

8. Събина @ September 10, 2010

А докато вие гледахте “Мачете”, ние нищихме антистес терапии за мъже -> всеки ден по 10 минути гледане на чужди голи цици! Като резултата, сега ше водя Прасето на кино!

9. legrandelf @ September 10, 2010

lammoth, те монахините бяха голи преди да станат… монахини :D Иначе са/бяха яки, признавам! :)

Събина, какви анти-стрес глупости сте правили (че и сте ги мислили даже) :) От “Brainiacs” преди време го изследваха това и наистина… доказаха, че човек спортуващ активно в продължение на няколко часа изразходва същото количество… неща за изразходване, както и при зяпането на (чужди - каквото и да значи това) женски гърди :))) Единия пич се потеше над гирите, тичането и коремните преси, докато от другата страна на паравана втория си беше седнал в едно сгъваемо столче и гледаше ли, гледаше мацката пред него :D

Води я на “Мачете” и там има гърди, ама за по-малко от 10 минути (сумарно) - но пък стигат :)))) Или може би отрязаните глави ми подействаха анти-стрес? Не знам…

:)

10. Събина @ September 10, 2010

Убеждаваха ме, че трябва да проявявам благотворителност, като всеки ден оставям някой мъж да ми гледа голите цици по 10 минути. Удължавало живота на мъжете.

Но! Питам аз, аз какво печеля от тая работа? :Р

11. legrandelf @ September 10, 2010

Хм… кой е тоз’ озверял за гола женска гръд человек, че и те убеждавал? :)))

Това дето го питаш май има отговор: достойнство печелиш и… топло чувство в душата, когато си на смъртния си одър да се сетиш на колко жалки мъжки копелета (без да са гадни) си удължила живота :)))

Ма това много духовно и нематериално ми се струва. Ти какво… material girl ли беше или обратно (на material, не на секс ориентацията ти, lol)? :))

12. Събина @ September 10, 2010

“Това дето го питаш май има отговор: достойнство печелиш и… топло чувство в душата, когато си на смъртния си одър да се сетиш на колко жалки мъжки копелета (без да са гадни) си удължила живота :)))” -> Ше те цитирам прес Прасето и Ицо, да знаеш! :Р

Иначе, как да ти каже. Човек дава, дава, дава без да очаква нищо в замяна… до един момент! После иска моне (едно) малко ***** насреща :))))

13. Дринов @ September 10, 2010

Линдзи! Линдзи! Линдзи! Линдзи! :)))

14. legrandelf @ September 10, 2010

Събина, шъ знам! :))

Дринов, с риск да се повторя :) lol - знам! :)))

15. Val @ September 10, 2010

machete don’t text in ZAMUNDA :))
Саундът на “Тарантула” е повече от бесен :)
А филмът е достоен продължител на италиански касапници от типа на ”Канибалски холокост”. Няма как да бъде по друг начин. Муцуни като Родригес и Тарантино явно дълго време са гледали във видеотеките треторазрядни италиански екшъни.

Grindhouse

16. cinemascrotum @ September 11, 2010

“Мачете” наистина е доста забавна сатира и един от по-добрите филми за тази година.

17. troubadour @ September 13, 2010

Баси якото. “Мачете” с неква много яка клизма може и да си избута бюджета, ама само ако остане още половин година по кината. Баси за две седмици е направил - 20 милки, той толко и струва. Лудница.

От друга страна само за некой друг час/ден Заразно, ама много заразно зло, тоя път без бегли, ситни цици и обръснати вагини, си катурна близо 30 милчици като нищо. Е, много ме кефят американците. Бтв, в imdb, двата филма засега имат почти сходни оценки. Въпреки че “злото” вече се зарива и срива оценъчно, ама пак ше млатне солидна зелена баница.

Ма, сериозно, тая година хубавите филми не получават голямо внимание. То тва винаги си е било така, ама напоследък положението в щатите е маса плачевно. Един “Генезис” пролет не прави.

18. Nostromo @ September 30, 2010
19. legrandelf @ September 30, 2010

Nostromo, на теб (почти) винаги мога да ти чета негативните ревюта ;) Независимо дали са на филми, които ме кефят или на fagot-ни такива :))))

Бравос! И все пак, както Бънги бе коментирала при теб:

“Мачете” > “Хищници”

(но и двата скоро ще бъдат забравени, дето се вика… ден по пладне - но все пак беше атрактивна вечерта, когато го гледах)

Но много анти към мексиканците се изказваш (не, че аз ги долюбвам, напротив - откакто гледах “Играта”, Мексико ми е още по-отблъскващ като атмосфера, а подобни на неговата (примерно като тази в “Обратен завой”) направо ме изкарва от психически (не)стабилната ми кожа :)))))

Та… are you a Mexican or…?!

20. Nostromo @ September 30, 2010

Елфе, просто няма да ти казвам колко се бъркаш по отношение на “Обратен завой”. Смятам да те оставя сам да се сетиш защо. :) А и работата ти със знака за превъзходство - също куца. :)

Все пак мерси за хубавите думи. Както са тръгнали нещата, ще имаш безброй много поводи да се радваш на негативните ми “ревюта”. :(

21. Nostromo @ September 30, 2010

Хехе, мисля, че тук ставаше дума за MexiCunt! :)

22. Jessica Alba @ October 21, 2010

MACHETTTE!

Ah…

23. legrandelf @ October 21, 2010

Я, Джесика Алба!

Ха…

« Теория на пениса Сигурно си полудял, щом искаш да полудееш »