Cos I know... I know... I never meant to cause you no pain
And I realize I let you down
But I know in my heart of hearts
I know I'm never gonna hold you again
Phil Collins - I Wish It Would Rain Down

CINEMANIAC: “Филмите на десетилетието” (2000-2009)

« публикувано на 08-09-2010 @ 10:39 am »


фотография: Eli Burford at flickr

Киноцентър е нещо като клуб “Корова”, където вещите (и понякога не чак толкова разбиращите) киноентусиасти се събират с ясната идея да обменят флуиди на артистично ниво от седми порядък. Някои от тях наистина пият мляко. Преди няколко седмици аз също се присъединих към тази сплотена гилдия, и ето че първото всеобщо фиаско на личностен кинообмен не закъсня.

Самата идея се разнесе като приятна миризма изпод некъпаните крачка на lammoth и Иво, които официално buzz-наха всеки един допринасящ за общото благо на Киноцентър.

Ерин вече се включи, както и AngelmanInc. Достойно е участието и на колегите от “Операция кино”. Затова без повече размотаване представям на вашето внимание CINEMANIAC Awards за декадата 2000-2009!

******

2000

номинации:

“Malèna” - “Малена”
“The Whole Nine Yards” - “Девет ярда”
“U-571” - “Подводница U-571”
“Men of Honor” - “Мъже на честта”
“The Beach” - “Плажът”
“Cast Away” - “Корабокрушенецът”
“Snatch.” - “Гепи.”
“Requiem for a Dream” - “Реквием за една мечта”
“Gladiator” - “Гладиатор”
“Memento” - “Мементо”
“Gun Shy” - “Едно лудо ченге”
“Final Destination” - “Последен изход”

CINEMANIAC Awards

— “Requiem for a Dream” - това не е просто филм. Това е… ъх, шедьовър, но от онези които ви оставят с неприятно чувство в устата, главата, стомаха, вената и ануса. Тежък, неописуем (почти) и рядко срещано драматичен. Задължителен!

— “The Beach” - на Дани Бойл прищевките за приключенски истории. Без Робърт Карлайл няма как да мине - затова и не е минал. Заслужен фурор около събитието на годината и стъпало нагоре за неуверените фенове на Леонардо ди Каприо. След това и да искат не могат да кажат, че възмъжаващия хлапак не е култов!

— “Cast Away” - не защото е с участието на Том Ханкс. Не защото последния отново получава номинация за Оскар. Така или иначе е абониран за статуетките. Тоя филм е толкова симп(том)атичен, че не мога да го опиша дори. От шизофреничните преживявания ала Робинзон Крузо, до back to the fuckin’ reality цивилизационни модели на “отблъскване”. Велик филм!

******

2001

номинации:

“Donnie Darko” - “Дони Дарко”
“Moulin Rouge!” - “Мулен Руж!”
“Enemy at the Gates” - “Враг пред портите”
“LOTR: The Fellowship of the Ring” - “Властелинът на пръстените: Задругата на пръстена”
“A Beautiful Mind” - “Красив ум”
“Shrek” - “Шрек”
“Das Experiment” - “Експериментът”
“Spy Game” - “Шпионски игри”
“Siu lam juk kau” - “Шаолински футбол”
“Hearts in Atlantis” - “Сърца в Атлантида”
“Blow Dry” - “Фризьори”

CINEMANIAC Awards

— “Moulin Rouge!” - поради ред причини, включващи Баз Лурман, Юън МакГрегър, Никол Кидман, музиката, цветовете, динамиката и безбожно виртуозното претворяване на една (изгубена) любов!

— “LOTR: The Fellowship of the Ring” - филмът е наистина епичен. Но го ограничавам само и единствено до тази му част от трилогията. Останалите са ми… нетърпимо отблъскващи. Преживях ги само веднъж, за да завърша интерпретационна гозба на Питър Джаксън!

— “Enemy at the Gates” - не стига, че обичам WWII, ами и снайперистите са ми едни от най-вълнуващите “бойни единици” като се заговори за война, при това тактическа. Тъй че… внимавайте колко мърдате и не заставайте в отразителна на слънцето позиция. Току виж сте си загубили главата!

******

2002

номинации:

“Cidade de Deus” - “Градът на Бог”
“8 Mile” - “Осмата миля”
“The Ring” - “Предизвестена смърт”
“28 Days Later…” - “28 дни по-късно…”
“Catch Me If You Can” - “Хвани ме ако можеш”
“The Pianist” - “Пианистът”
“Irréversible” - “Необратимо”
“Van Wilder” - “Ван Уайлдър”
“Red Dragon” - “Червеният дракон”
“Ju-on: The Grudge” - “Ярост”
“Saekjeuk shigong” - “Сексът е нищо”

CINEMANIAC Awards

— “Cidade de Deus” - прекалено натуралистичен - до присядане. Но нещата не бива да се извъртат ала латиноамерикански сериал. Трябва да се хвърли поглед и към положението в задните квартали. Там се ражда истината, престъпността, героите и… всичко онова, което предлага градът на Бог!

— “8 Mile” - не харесвам рап, R’n'B и другите типични за негърското мнозинство ритми/музики. Но Еминем прави разлика. Може би защото е бял. Може би защото е (единствения) успешен (бял) рапър. Не знам. Но с умелата режисура на Къртис Хенсън и страхотната музика на Еминем, за която отнася и Оскар, филмът прескача ред на брой върхове!

— “Red Dragon” - сър Антъни Хопкинс, Едуард Нортън и Ралф Файнс. Последния не е толкова блестящ, колкото беше под режисьорската егида на Спилбърг, но пък е достатъчно фрапиращ и плашещ. Това ни стига. Поне на мен. Нортън - в поредното си класно изпълнение (дори без да ругае, и без да раздава расистки шамари), а за Хопкинс какво може да се каже… което все още да не е казано?!

******

2003

номинации:

“POTC: The Curse of the Black Pearl” - “Карибски пирати: Проклятието на Черната перла”
“Kill Bill: Vol. 1” - “Убий Бил: Част 1”
“Mystic River” - “Реката на тайните”
“Monster” - “Чудовище”
“Cold Mountain” - “Студената планина”
“Matchstick Men” - “Кибритлии”

CINEMANIAC Awards

— “Mystic River” - всичките радват - Клинт, Шон и Тим. Правят неща, които и друг път са правили. Първия да режисира, другите двама - да играят. Но го правят по уникален и крайно запомнящ се начин. Оставят сериозен белег, примесен с неприятни чувства и специфично удоволствие, че си бил част от един такъв голям филм. Макар и “само” като зрител!

— “Matchstick Men” - от онзи род интелигентни филми. Увъртяни в сценария си, но не по начинът на Нолан, а разплитащи поредица от double-cross заигравки между героите. Имаме Никълъс Кейдж, който радва без да е досаден и Сам Рокуел - чаровно трансформиращ се във всеки един удобен за превъплъщението му момент!

— “POTC: The Curse of the Black Pearl” - положени са основите на едно голямо приключение, с пирати. Макар и да сме гледали “други такива”, този е с нещо повече пленителен от останалите. И не е само заради Джони Деп и ужасно якият фасон, който създава. Трилогията ми е любима!

******

2004

номинации:

“The Machinist” - “Машинистът”
“Crash” - “Сблъсъци”
“The Incredibles” - “Феноменалните”
“The Notebook” - “Дневникът”
“Harry Potter and the Prisoner of Azkaban” - “Хари Потър и Затворникът от Азкабан”
“Der Untergang” - “Крахът на Третия райх”
“The Aviator” - “Авиаторът”
“Saw” - “Убийствен пъзел”
“Shrek 2” - “Шрек 2”
“Shutter” - “Бленда”

CINEMANIAC Awards

— “The Machinist” - безспорен лидер от триото за годината. Много харесвам актьори (или актриси… а стига бе!), които полагат усилия, за да направят изпълнението си по-добро, да не кажа съвършено. Крисчън Бейл е от тях. И макар минал по тънката лайсна на недоверието и не box office-ните пришествия, “Машинистът” е сериозен филм, който трябва да се гледа!

— “Crash” - въпреки, че някои от участващите актьори са ми антипатични, връзката която се изгражда помежду им с течение на времето е зашеметяваща като краен резултат. Емоционален филм, който определено ме спечели. Затова и… сега има запазено място тук!

— “Shrek 2” - едно от най-големите забавления за годината. Имам прекалено яки спомени, за да оставя “Шрек 2” вън от класацията. Немислимо е просто. Въпреки силната конкуренция, този филм е в пъти по-добър като удовлетворение, което остава у зрителя след напускане на залата. Или загасването на домашното кино!

******

2005

номинации:

“Brokeback Mountain” - “Планината Броубек”
“Walk the Line” - “Да извървиш пътя”
“Good Night, and Good Luck.” - “Лека нощ и късмет.”
“Sin City” - “Град на греха”
“Angel-A” - “Анжел-А”
“Coach Carter” - “Треньорът Картър”
“Lord of War” - “Господар на войната”
“The Descent” - “Спускането”
“Corpse Bride” - “Булката труп”
“Green Street Hooligans” - “Хулиганите от зелената улица”

CINEMANIAC Awards

— “Walk the Line” - разбиващ Хоакин Финикс. Страхотна роля и от другата страна на сексуалната принадлежност - Рийз Уидърспуун. Не си падах по Джони Кеш, но след тая лента нещата се промениха. Е… не че съм започнал да въртя музиката му, но определено изпитвам повече симпатии към тъпото копеле!

— “The Descent” - изпепеляващо брутален!

— “Sin City” - изключително стилизиран, неповторимо пренасяне от хартията върху бялото платно на големия екран. Актьорския състав е велик, да не кажа идеален, а мощната визия превръща филма в нещо повече от безсмъртен!

******

2006

номинации:

“Running Scared” - “Бягащ oт страх”
“Apocalypto” - “Апокалипто”
“Click” - “Щрак”
“The Prestige” - “Престиж”
“Blood Diamond” - “Кървав диамант”
“V for Vendetta” - “В като вендета”
“Children of Men” - “Децата на хората”
“The Pursuit of Happyness” - “Преследване на щастието”
“Zwartboek” - “Черната книга”

CINEMANIAC Awards

— “Blood Diamond” - Лео чупи, а Джимон, Дженифър и режисьорът Зуик извозват. Музиката поглъща всеки звук около зрителя, докато накрая не се превърне в пленяваща мелодия. Дори и без драматичната увертюра на историята, филмът пак е страхо(почита)те(ле)н. По всички параграфи!

— “The Prestige” - макар след първото гледане да знаете, че следващият път няма как да бъде същия… лентата на Нолан е вдъхновяваща. Както за целевия устрем на едно житейско “пребиваване”, така и за доминантата на волята и всички други уплетки от човешкия характер!

— “Apocalypto” - филма е натюрел, както Мел Гибсън обича да ги прави. По-малко епичен от “Смело сърце”, различен от “Страстите Христови” и достатъчно автентичен, за да заслужи мястото си сред финалната (ми) тройка за годината!

******

2007

номинации:

“Zodiac” - “Зодиак”
“The Mist” - “Мъглата”
“Run Fatboy Run” - “Бягай, дебеланко, бягай”
“Hot Fuzz” - “Печени ченгета”
“There Will Be Blood” - “Ще се лее кръв”
“Rise of the Footsoldier” - “Възходът на пехотинеца”
“Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street” - “Суини Тод: Бръснарят демон от Флийт Стрийт”
“No Country for Old Men” - “Няма място за стари кучета”
“Eastern Promises” - “Източни обещания”
“American Gangster” - “Американски гангстер”
“Ratatouille” - “Рататуи”
“The Bourne Ultimatum” - “Ултиматумът на Борн”
“Control” - “Контрол”

CINEMANIAC Awards

— “Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street” - масив. От онези, които откъдето и да ги погледнеш - върхът им винаги се вижда!

— “There Will Be Blood” - твърде широк(оплещест) филм. Суперлативите към него са излишни, само като чуеш имената на изрядният Пол Томас Андерсън и феноменалният Даниъл Дей-Луис!

— “Ratatouille” - още една анимация намира престижно място във финалните “Най-добри” за мен. И няма как да бъде по-различно. Плъхът готвач беше класика преди години и такава смятам да си остане!

******

2008

номинации:

“Дзифт”
“The Dark Knight” - “Черният рицар”
“WALL·E” - “УОЛ·И”
“21”
“Definitely, Maybe” - “Определено, може би”
“Slumdog Millionaire” - “Беднякът милионер”
“The Curious Case of Benjamin Button” - “Странният случай с Бенджамин Бътън”
“Burn After Reading” - “Изгори след прочитане”
“Marley & Me” - “Марли и аз”

CINEMANIAC Awards

— “The Dark Knight” - по-горе споменах за мощта на старанието, което ценя в един актьор. Отново имаме Крисчън Бейл, но този път неговия образ излиза от светлините на рампата. Призът е тук не само заради Нолан и новата версия на Батман vs Жокер, нито заслугата е (изцяло) дело на музиката на Ханс Зимър. Призът е безпрецедентно сгушен в ръцете на Хийт Леджър!

— “Дзифт” - точно така. Единственото българско присъствие!

— “Slumdog Millionaire” - още един Дани Бойл, макар и навремето да ритах яко срещу филма. Ревниво квичах, че Бенджамин Бътън не успя да обере статуетките на Академията. Но това беше преди да гледам “Беднякът милионер”. След като го направих - вече знаех защо съм бъркал!

******

2009

номинации:

“Avatar” - “Аватар”
“Inglourious Basterds” - “Гадни копилета”
“Sherlock Holmes” - “Шерлок Холмс”
“District 9” - “Сектор 9”
“The Road” - “Пътят”
“A Serious Man” - “Сериозен човек”
“Brüno” - “Брюно”
“Toy Story 3” - “Играта на играчките 3”

CINEMANIAC Awards

— “Avatar” - Джеймс Камерън се появява веднъж на десет години, но го прави с такъв замах, че кара изминалото десетилетие да изглежда плоско, досущ като бялото платно в залата, което тръпне в очакване да бъде облъчено от поредната доза изкуство. “Аватар” е велик, колкото и да се противите!

— “Inglourious Basterds” - Брад Пит и тайфата озлобени анти-нацисти режат скалпове и лазят по нервите на Хитлер. Кристоф Валц е божествен, а Тарантино и гениално-побърканата му версия за (завършека на) WWII е повече от фамозна. Задължително DVD за домашната ви колекция. А как бихме желали всяка година да го дават по кината, нали?!

— “District 9” - въпреки крайно диферентния жанр, усещанията които този филм събуди в мен и остави като послевкус в края, напомнят тръпките, които “Корабокрушенецът” предизвика. Тук атмосфрета е малко по-фантастична, но паралелът човешки-нечовешки отношения (и обратно) е потресаващо болезнен!

******

Изборът беше повече от труден. За всяко едно заглавие. Затова и реших да го направя по-thrill като има и номинации. Това, че не всички бяха удостоени със CINEMANIAC Award не значи, че трябва да им обръщате гръб. Всеки един от изброените е достоен да получи почитна значка и увековечаваща го звезда върху моята алея на славата.

Велики филми, които горещо препоръчвам!

« подобни cynical speech, , ,

Посей семето на мъдростта си

Trackback | RSS 2.0

1. DSdiva @ September 8, 2010

Към 2006 бих добавила на Нолан “The Prestige”, дори вместо вендетата, странно ми е, че си го пропуснал :)

2. DSdiva @ September 8, 2010

Пхахахах, сега го видях
абееее, добре :)))

3. Майк Рам @ September 8, 2010

Добри номинации, макар и да не съм съгласен с всички избори. Все пак, един чудесен повод да си припомним добрите филми на последното десетилетие и да ги гледаме отново.

4. Val @ September 8, 2010

Мм, иска ми се да прочета пост - Вечните 10, без които не мога.

5. legrandelf @ September 8, 2010

Майк Рам, разминаванията (във вкусовете) са неизбежни :) Но за получаване на пълен набор от класни филми (и не само от последното десетилетие) си трябва повече участия :) Все още има хора от Киноцентъра, дето не са взели участие (бавят се или ги понамързява, lol), но пък включванията на други блогъри не е забранена :)))))

С една дума - чувствай се свободен (ако желаеш) да изложиш и своя лист (макар и не на Шиндлер), хъхъхъхъ :))

Val, интересна идея :)

6. lammoth @ September 8, 2010

Данке шьон, Елфмайста! :D Аусгецайхт! Хайл! :)
Много се радвам, че виждам “Кибритлии” сред наградените, много приятен и симпатичен филм :) Повечето филми, наградени с Cinemaniac статуетки (които знаем, че са във формата на златен фалус, удушен от ръцете на г-жа Ваджайна) ми харесват, и то много Една такава класация отнема много труд и ми харесва, че някои са се ориентирали към комерсиалното кино, други към арт и фестивалните филми, трети към отделен жанр.
:)

7. lammoth @ September 8, 2010

а да забравих
някой път, като преборя мързела, ще преброя номинациите (т.е. наградените филми) та да видим кои филми са получили най-много гласове
може и да не го правя де. :)

[...] LEGRANDELF’S LIST [...]

9. DSdiva @ September 8, 2010

До три пъти не е подсъдимо явно :)))
Към 2005 “North Country”, уникален филм с Чарлийз Терон, след “Чудовище”, също така силно участие!
Към 2006 “The Fountain”, просто трябва да се гледа, всеки го вижда и тълкува по различен начин :)

10. legrandelf @ September 8, 2010

lammoth, приятно ми беше да участвам, хер! :)) От онези дългите постове, дето малко тегаво се пишат (щото много линкове, пълня гушата на IMDb само, lol) :))) но пък като станат завършени са… яки! :))
И на мен ми мина през главата преброяване както на номинациите, така и на печелившите :)) Ама ти като основоположник, заедно с Иво, ще смяташ! Ще броиш и хоро ще играеш, няма да се отмяташ, хъхъхъхъ :))

DSdiva, разбрахме се! :)))

11. Nostromo @ September 8, 2010

Няма да се уморя да повтарям: “Син Сити” - бе хора, вий добре ли сте… “Blood Diamond” - един як диалог и след това потоци боза… “The Dark Knight” - но комент…

Иначе адмирации за “Moulin Rouge!”, “Apocalypto” и “Sweeney Todd”.

А “Феноменалните” си заслужаваше първото място за 2004-та. :)

12. legrandelf @ September 8, 2010

Nostromo, не ни се сърди, че те караме да повтаряш :)))))))

А ти… няма ли да изваяш списък? Или си го правил вече? Или да ти събираме коментарите оттук-оттам? :))

13. troubadour @ September 8, 2010

Единственият български филм, който наистина заслужава да е в такава класация - “The World Is Big and Salvation Lurks around the Corner” / “Светът е голям и спасение дебне отвсякъде”. От друга страна “Дзифт” няма място в подобно начинание. Иначе аз откога се каня на подобно нещо, ама като си ги броях ми се друснаха над 70 филма, тъй че… ма скоро време ще я прасна… когато ептем на никой няма да му е зор.

Поздрав за статията, кадърен избор, само ми се щеше да има повече не-американско кино, но поне, филмите, дето не са, са все попадения.

14. Дринов @ September 8, 2010

Аре бе, много се забави! :)
Поздравления за “Cast Away”, уникално филмче е, както и за “Дзифт” - лично за мен най-добрия бг филм от новото време!

Нямам никакви забележки освен “Red Dragon” - добри актьори, но за мен, филма като цяло е смехотворен на фона на предните три. Включвам и “Manhunter” на Ман.

Първата битка в “Студена планина” е смазваща! няма такива цветове и музика!!!

15. Nostromo @ September 8, 2010

Елфе, ми то остава ли ми време да “изваям” от четене на класации, еййй… :)

Ще изваям де, ама ще чакам да ми го сринеш със земята. Просто ще ми е много интересно да видя за какво ще се “хванеш”. :D

16. legrandelf @ September 8, 2010

troubadour, ммм… има две причини да не включа (въобще) “Светът…” и определено да не му давам приз :)) 1. Въобще не ме радва; 2. Дори не го смятам за български, нищо че над него се вее бялото знаме :) Яките роли са на чужденци (като много добре знаем, че имаме актьори, които да ги изиграят) :)

А защото списъкът е пълен с американски заглавия… поради простата причина, че огромния процент от филми, които гледам са… USA made. Попадам и на чуждестранно кино, некомерсиално, фестивално ако щеш го наречи и въпреки, че ми се харесва… пак не бих го турнал :)) (явно наистина не съм попадал на класно заглавие вън от Страната на неограничените невъзможности, щом не призирах) :) Изключения: “Cidade de Deus”, “The Descent”, “Slumdog Millionaire”, “District 9” и вече разнищения от теб “Дзифт” :)

Дринов, ми като съм туткава баба, к’о да ме правиш :))) Ще чакаш! :) По “Red Dragon” - класиката на Джонатан Деми е на първо място, разбира се :) Щях да я включа, ако не беше от 1991 година, lol :) Но в интерес на истината… “Ханибал” не ме израдва. Верно, че текнаха много кървища и Джулиан Мур беше яка - но не… “Red Dragon” - better! (включително и над “Manhunter” на Ман)

Подкрепям думите ти за “Студената планина”! :)

Nostromo, ахахахахаха :) За сриването се смея. Нямах такива намерения, но сега ми стана още по-интересно :) Искам го идеалния списък! :)) И да не забравиш да си оставиш едно празно поле най-отдолу. За твоето име, Щерн! :P

17. angie @ September 8, 2010

много, много добре!
подскачам за много заглавия ех - Уоли!, Гепи, Враг пред портите, Апокалипто (не знам защо съм го запомнила 2009, а 21 - 2003), Сърца в Атлантида, Пианистът, Рататуй, Аватар, Странният случай с Бенджамин Бътън, Шерлок Холмс - много ме изкефи :-) няма да изброявам всички, много добра класация :)
имам и някои заглавия, които ми харесват като The Butterfly Effect, The Road to El Doradо, No Man’s Land, навярно ще се сетя още, но не е толкова важно :)
много хубава щафета стана :-)

18. angie @ September 8, 2010

п.п. подкрепям Ностро за Сити, по-добре БиБрутално двете части на Тарантино :))

19. иво @ September 8, 2010

Браво, Елфе! Кефи ме, че си набутал интересни и не чак толкова блокбастърски заглавия, а и номинациите си заслужават. Стискам ти ръката за The Descent - ето това е вкус!
Бтв, само аз ли съм, който не харесва “Сблъсъци”?

20. legrandelf @ September 8, 2010

angie, ааааа, сакън! :))) Какво “БиБрутално” - от тоя филм ме кефи само един кадър. Само. И то е мутрата на Кърт Ръсел! :)) Не може за 1/24 миг да сменям цял филм (от любимите ми) :))

иво, тенкю! :) А за “Сблъсъци” - не знам, трябва да си кажат. Засега никой не рипна срещу него. Има две опции: 1. не са го забелязали; 2. не им пука, че е в класацията :D

3. (знам, че казах две, но… какво пък) реално погледнато ИМ харесва! :)

21. иво @ September 8, 2010

Забравих да кажа - TWO THUMBS UP за Sin City пък. Адски филм е, подкрепям. ;)

22. angie @ September 8, 2010

забелязах го Иво, но не мога да изредя всички :) все се стряскам обаче при произнасянето му от този тук: “Crash” (1996)
:))

добре де, елфе, но на мен някак лудостта на протежето му Родригес ми идва в повече и от самия Тарантино :))
от коя точно част е този 1/24 кадър или веднага да позная :))

23. legrandelf @ September 8, 2010

angie, мда - веднага може да познаеш :) Лудостта на Родригес достигна своя връх. Казва се “Мачете” и след като го гледам (скоро… скоро…) ще го ревюирам :))

А “Crash” на Кроненбърг ми идва твърде weird. Падам си по weird филми, но там… там някак Спейд и всички останали… ме спичат мисловно :D Явно има ефект филма.

24. angie @ September 8, 2010

даам… кажи после, че не се разбираме от две гласни. :-)
не съм стигала до “Мачете” и нямам търпение за още заглавия така, че изчитам обстойно шафетата тези дни и почвам да попълвам списъка с пропуснатите :)
а, Калчо да се взима сериозно в крака и да се включва с филмите - без които не можем :))

25. Дринов @ September 8, 2010

Кроненбърг е един от най-великите!!!
Елфе, “The Rat” (знаеш за кой говоря) е смешник!

26. Anton @ September 9, 2010

Евалата, Елф, много добре си ги подредил. Днеска цял ден тичам по класациите докато правя моята. Обаче тая вечер се сетих за един филм, който преспокойно може да се каже, че е филмът на 2004, а всичките пропуснахме. Утре ще започна с него втората част от класацията. :)

Поздрави !

27. legrandelf @ September 9, 2010

Anton, здрасти ;) Прегледах и твоята класация - има яки заглавия, които даже не съм гледал :) Е това му е полезното на подобен род кинообмен :P

А относно фаворитът за 2004, който ти е хрумнал… чакам да го видя кой е :) Много интересно ми стана ;)

Cheers!

« Теория на матката Теория на пениса »