Cos I know... I know... I never meant to cause you no pain
And I realize I let you down
But I know in my heart of hearts
I know I'm never gonna hold you again
Phil Collins - I Wish It Would Rain Down

Ревю: “Black Book”

« публикувано на 02-09-2010 @ 9:52 am »


фотография: Osaka European Film Festival
на вашето внимание: Официалният трейлър към филма

Вчера започна. Днес свърши. В интервал от 6 (шест) години. WWII ми е любима тема. Как може една толкова тежка (?!) тема да ми е любима? Може. Предизвиква интерес. Но тези слова ги дежавюирам, а вероятно и вие, тъй че нека продължа.

Пол Верховен е върховен, когато пожелае. Били сме свидетели на трагични негови филми, и то не в драматичния смисъл на думата. Но класиките са си класики, а никой не чука Шарън Стоун по-добре от Майкъл Дъглас, нали? Бесните преследвания по Марс, превърнали затвърдили настоящия губернатор на Калифорния като един от най-култовите екшън герои на XX век - също рулират!

Няма да изброявам всички ленти на холандеца, за които тая в себе си страхопочитание, респект и желание за повторно гледане. Общото между Пол Верховен и Втората световна война е “Black Book” /хол. “Zwartboek”/.

Който е гледал “Soldier of Orange” знае, че Верховен много добре интерпретира идеите си и автентично (пре)предава драмата, емоцията и силното влияние на епохата WWII. На него също му е любима тема, сигурен съм!

Историята на “Черната книга” (или по-скоро тефтерче) е вдъхновена от реални събития. Малък или голям процент - няма значение. Сценарият е пленяващ. Има си всичко, което фен на такъв жанр би желал да гледа в продължение на (поне) два часа.

Нацистите издевателстват, Съпротивата също, местните таят злобата си в очакване на пиковия момент, в който ще извадят очите на репресиращите ги. А някъде там, между бомбардировките, двойните игри и жестоките еврейски съдби се намества главната героиня.

От онези образи, които ви карат да кажете “Уау!”. Не само заради пленителната й красота, погалващия й глас, а основно заради стечението на обстоятелствата. Обстоятелства за каквито навярно не сте и сънували, но за нея превърнали се в ежедневие. И които тя превъзмогва физически и най-вече - психически!

Борбена жена с две думи.

Не е най-добрият филм за войната, който съм гледал, но пък има страхотен чар. И не само заради Карис ван Хойтен, Себастиан Кох, Том Хофман и божествените им изпълнения. Както споменах вече - има от всички подправки, които превръщат обикновената гозба за WWII във велико кулинарно пришествие. Перспективно!

И ако вече сте огладнели, препоръчвам ви да залъжете глад, поне докато се стъмни. След това, когато падне мрак, може да гледате “Black Book”. Класика за ценителите, повече от приятно изживяване (въпреки обратите и драматичността) за любителите на седмото изкуство!

« подобни cynical speech,

Посей семето на мъдростта си

Trackback | RSS 2.0

1. Лита @ September 2, 2010

аууу, Елфе! сега ли чак го гледаш? :)
това е една от най-любимите ми ленти - знам репликите наизуст, някъде по дискове имам и саундтрака. Филмът е уникален!

2. legrandelf @ September 2, 2010

Лита, те го на! :))) Явно не съм от онези фенове (на жанра), които изравят всички филми :)) Случайно попаднах на заглавието преди няколко дена (даже не си спомням как точно) и… още не съм го върнал на ДиВиДи-отеката :)))) Ще го държа до второ нареждане. Много е як!

3. Лита @ September 2, 2010

когато го гледах за сефте, в същия ден преди него гледах и този, който също идва доста силен - силни жени по време на WWII… (извинете сутрешния ми феминизъм ;))
иначе и аз като фен на WWII-филми, периодично поглеждам този списък :)

4. Дринов @ September 2, 2010

Много добро филмче! За Верховен няма какво да говоря. Ако кажа че ми е любим, това ще е “ъндърстейтмент”. И за мен лично няма трагични филми!!! :))

5. legrandelf @ September 2, 2010

Лита, “онзи” със Софи Марсо ми изглежда интересен :)) Благодаря за списъка, ще направя сравнителен преглед (та да видя колко съм гледал и какво още ме чака, хъхъхъ) :))

Дринов, кажи си го :P и да се повториш смислово - няма значение ;) Който (режисьор) го заслужава - значи го! За трагизма… мааааалко много ми дойдоха “Старшип трупърс”-ите :))

6. Дринов @ September 2, 2010

Аууууу!!! “Starship Troopers” е уникален! :) Без майтап, това ми е един от най-любимите филми на всички времена. Страхотна сатира! Да не говорим че има пуцалка, като за световно!!!!

7. DSdiva @ September 2, 2010

Ааааааааа, ще викам, ако още един ми заговори за уникалния “Starship Troopers” :)))), не мога да издържам вече, кандърдисват ме всякак да го изгледам /пак, целия/, то не беше нова плазма, нови колони “Годзила”, не мога пък, не искам ги тез гадини, гърррр, какво ти сатира, втренчила съм поглед само в кървища и дзверове :)))
И за да не е спам ще кажа, че не съм гледала “Black Book”, но ще /за разлика от трупърса… труповете демек! :)))/

8. legrandelf @ September 2, 2010

Дринов, пуцалката му е яка :)) но свършвам до там :) (или викаш хубаво е, щом поне като има свършване, lol)

DSdiva, под филмова тема за филми се говори :P Инак… заинтригуваха ме колоните “Годзила” :D

9. Дринов @ September 2, 2010

“Кървища и Зверове” е моето кредо!!! :))))
Този филм набира все повече уважение, скоро му четох ревю-паралел с 11.09, жестока работа. :)))

10. legrandelf @ September 2, 2010

Ти сега ще ме подтикваш да преоткривам “Starship Troopers”, така както Ностромо ми (го) говори за “Непростимо”? :))) Ще взема да се видя в свободно време, та… lol

11. Дринов @ September 2, 2010

Ако искаш компания свиркай, този филм мога да го гледам безброй пъти. У нас, у вас, няма значка :))))

12. DSdiva @ September 2, 2010

Остави, аз съм подложена на истински тормоз от цяло стадо… ъъ, ама ще го кажа - Кочове, един през друг се надпреварват да ме съдят, как може да не гледам всеки ден този уникаааален филм :)))
А “Годзилата” любимия я прави, не ме питай за характеристики на говорителите, пресмятане на обеми, предварителен суб за достигане на производствените нива, после като си говорим за дизайн, за критика на готовите неща, на изложението HI-FI EXPO в Гранд Хотел София, на каквото се наслушах, не е истина! Та сега като стане готова, няма да ми се размине трупърса :(

13. Дринов @ September 2, 2010

@DSdiva
Звучиш ми като мен, след като съм бил на панаир на красотата или след обсъждане на кози :) коя каква зодия е. :)))))))

14. angie @ September 2, 2010

ако става въпрос за Непростимо с Моника Белучи просто е - задължително :-)
“Black Book” ме заинтригува, благодаря :)

15. Nostromo @ September 2, 2010

Точно така, Дринов! “Starship Troopers” rulezzzzzzzzzz!!! Денис Ричардс стапя… нищо, че е патка от калибъра на Мегън Фокс… Филмчето е жива класика! А точно това, че си личи колко бозав е сюжета, го превръща в “надървяща” сатира, премесена с носталгия и почит към автори като Скот Кард и Рон Хауърд.

Елфе, “неотчитането” на такива филми е като да пренебрегнеш “Параграф 22″, защото видиш ли осмива нещо, на което трябва да се гледа сериозно.

А “Черното тефтерче” ми “отлежава” от 2-3 години. Трябва да седна най-после…

16. Nostromo @ September 2, 2010

Хаха, да, Елфе, преоткривай, преоткривай… :D

17. Nostromo @ September 2, 2010

@angie, става дума за “Непростимо” с/на Клинт Истууд

18. legrandelf @ September 2, 2010

Nostromo, бах! Мога да се надървя и да гледам “Непростимо” и “Старшип трупърс”, но… не бих го сравнявал (последния) с “Параграф-22″. Никога не съм го възприемал (старшип-ния) за сатира. Явно там ми е грешката.

Има ли въобще грешка? lol

:)))))

19. Дринов @ September 2, 2010

@Nostromo
Евала ти братче!!! :)
За Денис, само като си помосля и… ох, леле!!! :)
@Елфе
Сравненията с “Параграфа” са главно заради книгата на Хайнлайн. Романът е едно от малкото фантастични произведения, които намират признание извън кръга на почитателите на жанра. Истинска класика.

20. Nostromo @ September 2, 2010

Ако режисьорът му бе някое неориентирано режисьорче, “иди-доди” да допуснеш ГРЕШКАТА, ама както сам казваш Верховен си е своеобразен връх и крайъгълен камък и във фантастичния, и в трилър жанра, а с “Черната книга” и - предполагам - този другия дето го препоръча, защо не и във военния. Та… грешката си е грешка.

И между другото в коментарът си допускаш същата грешка, изключвайки да сравниш две сатири, защото видиш ли с втората шега не бивало… :)

21. val @ September 2, 2010

филмът е средна класа
отдавна забелязах несъответствие между класата на филма и оценките в базата
и хайде - фестивалът във венеция започна
тарантино горещо препоръчва черният лебед

22. legrandelf @ September 2, 2010

Nostromo, не съм споменавал, че “Параграф-22″ е еди си какъв :) просто не ги слагам на дена маса. Винаги може да им се намерят редица допирни точки, на база на които да се нищят къс по къс, смърф по смърф, ама… аз не го правя. Все още. Ама сте толкова настоятелни, че как да ви откажа? :D

Дринов, олрайти! :))

23. legrandelf @ September 2, 2010

Val, “Black Swan” и аз го очаквам и без препоръката на Тарантино :P Сега разбира се на първо четене е “Машети” :))) (звучи като маша за коса). Та Дани Трейо, знам че ти ми го препоръча писна за първи път преди много време, и всички останали образи - ще трябва да размажат! :)))

24. DSdiva @ September 2, 2010

@ Дринов, той е коза, аз съм с лъка, прекрасно нали, а и пумпала не престава да се върти ли въртииии, лимбото ми е на моряшки възел… отвързано :)))
@ Елфе, тоя черен лебед ми разигра клавиатурата наскоро :))) и аз му се каня!

25. трубадур @ September 4, 2010

То пък оставаше на нов филм на Аронофски да не се дърви народът. Бтв, щото не се кефя на Тарантино, ама много се дразня като рекламира той филми. Още повече, че в повечето случаи са добри. Даже той има участие в разпространението на “Герой” на Джан Имау в САЩ, тъй че поне вкус има.

Непростимо е доста мощен.

А сега по темата. Zwartboek, както е по оригинал черният тефтерняк, и както си пише в ревюто, е епичен, мощен, въздействащ, със страшно красиви голи и прелестни девойки. Carice van Houten има малка роля и в Repo Men и въпреки че не се съблича, отново е страшно прекрасна, баси колко е красива тази жена, па и талант има и смелостта да играе във филма на Верховен. Въобще актрисите показват ташаци, когато са под диригентската палка на изроди като Триер или Верховен, просто те са от типа режисьори, които наистина изискват много.

Starship Troopers пък е страхотен, брутална сатира, с мощен визуален елемент и сцепващо габъркане с малоумното американско отношение към войната. Преобръща историята и посланието на книгата с хастара навън, като в крайна сметка само героите и името е едно и също с творбата на Хайнлайн. Определено си заслужава повторно гледане, че и повече. Абсолютен кеф си е.

« Умствен контрол с кратко предизвестие Съешението »