Cos I know... I know... I never meant to cause you no pain
And I realize I let you down
But I know in my heart of hearts
I know I'm never gonna hold you again
Phil Collins - I Wish It Would Rain Down

Ревю: “The Ghost Writer”

« публикувано на 31-07-2010 @ 5:42 pm »


фотография: The Movie Banter
на вашето внимание: Официалният трейлър към филма

В малката стая, под слабата светлина на отдавна строшения и подухващо поклащащ се, лепнат за тавана лампион, стои Робърт Харис. Пише. След малко в стаята влиза Роман Полански. С мастилница в ръка. Ако тези двамата ги заменим със същото (поне) количество лесбийки, вероятно кратката сцена, която описах би била перфектното, макар и банално познато начало на страхотен порно филм. Или най-малкото еротичен.

Но тук не говорим за елементарен псевдо трилър. Става въпрос за един от политически (не)коректните романи на Харис. И след няколко годишните терзания на “криеници зад решетките”, Полански се завръща с едно “Big F.U.” за САЩ. Разбира се, това е забавно и би било наистина шармантно в правдивостта си, но дори и като мисъл на кинокритик - пак е интригуващо.

“Писател в сянка” е умело сплетен трилър с елементи на снизходителна драма, въргаляща се в булото на мистериозния цинизъм. Хумор не би трябвало да има, но още с първите нотки на правоговорна английска реч Юън МакГрегър показва защо (точно той) е избран за ролята!

Всички тези книжовноговорящи (as the Queen speaks) актьори привличат вниманието. Естествено Джеймс Белуши не влиза в това число, при все че е с избръсната глава… и не заема повече от 3 минути разговорно време във филма. Затова пък от Пиърс Броснан, Ким Катрал (да, не я интересува само разплетената “коса” на приятелката й Кари Брадшоу), Оливия Уилямс и като че извадения изпод архивите на тайните служби Том Уилкинсън, ще ви преситят с ароматизирана, псевдо-политическа и претенциозно-усукваща действието островитянска реч.

Дали заради композицията на Александър Десплат (има сносен принос към музикалното оформление в киното), която ритмично ме връщаше към творби като “Фирмата”, за миг дори не успях да се откъсна от действието.

Което е плюс за филма.

Може и да сте останали с впечатлението, че съм недоволен от явното про-английско звучене. Не е така. Напротив! Очарован съм. Просто не на всички им отиваше. МакГрегър и Уилямс не са сред тези - перфектни бяха.

Визуално - филмът е студен, подухлив и вальовен. Един истински нюанс-характер, в чест на добрата стара Англия. Мисля, че CGI екип си е поиграл с оформлението на несговорчивото море/океан. Единствения свидетел на всичките конспирационни мизерии между героите. Същото важи и за небето. Но поне изглежда добре.

Корекциите, които Полански е направил по сценария, различаващи го от детайлността на харисовата новела, са миниатюрни (бих казал). Там, където бихме могли да отнесем промените като жизнеутвърждаващи… със сигурност може да си затворим очите, както заради общото благо на филма, така и заради финалния щрих удоволствие у зрителя.

Със сигурност това не е най-добрия филм на Полански, който съм гледал. Не е и най-добрия за годината. Но смело мога да заявя, че повече се съспенс-нах из страниците на “Писател в сянка”, отколкото докато се разхождах по скорсезевия “Злокобен остров”.

По кината - от октомври! Но ако сте нетърпеливи, а аз усещам, че сте… ДиВиДи-отеката работи за вас 24/7!

« подобни cynical speech,

Посей семето на мъдростта си

Trackback | RSS 2.0

1. Пламен Бочев @ July 31, 2010

Със сигурност е един от най-добрите филми на Полански. И добър шут в г*за на САЩ. Не бих казал, че има нещо пробританско в посланието. Представих си вероятността прототипът на Броснановия герой да е Anthony Charles Lynton Blair. :) (Имаше леки препратки). Ярка политическа сатира. Изкефи ме.

“Злокобен остров” на Скорсезе (ако може да става дума за сравнение), според мен, е няколко класи надолу. Дано да не обидя почитателките на Леонардо ди Каприо. :)

2. oblakoff @ July 31, 2010

Как от октомври ве? Какво ще правим до тогава?

3. Крис @ August 1, 2010

Обтегнат съспенс! (Пиърс Броснан - Премиер! Премиер!)

4. Nostromo @ August 1, 2010

Ще се чака. А Деспла е велик! :)

5. legrandelf @ August 1, 2010

Пламен Бочев, йеп, няколко класи надолу е (не само от “Писател в сянка” ами и въобще в/за творчеството на Скорсезе) :) И няма общо с Ди Каприо - фен съм му :P А “Tony Blair Witch Project” е уникален политик и мазник, лол

oblakoff, ми до тогава ще… чакаш да го върнат в ДиВиДи-отеката и да го заемеш :)))

Крис, кхъхъхъхъ!

Nostromo, подкрепям чакането! :) А Деспла(т) (аман от французи с техните изпуснати букви) е велик, но и той без да иска си е топнал чушката в една от частите на “Twilight” :)))))

6. Nostromo @ August 1, 2010

Бе едва ли е било “без да иска”, но приемам факта рационално - раждането на един саундтрак, който може да се слуша и съвсем отделно от повода му за написване. А и представям си Деспла на какви изпитания се е подложил - да съгражда драматичен скор, докато се чуди как да подтисне напиращия в гърдите си истеричен смях пред сюжетните недомслици. Изтърпял си е наказанието, мене ако питаш. :)

7. legrandelf @ August 1, 2010

А може и да е сляп. Деспла(т) :))))

Вероятно тогава само от недомислиците в говорната реч на сценария :D си е правил изводи що за ноти да (въз)произведе, хахаха :))))

Трябва да дръпнем едно… how to composite a score to a… nerdy movie :) lol

8. Val @ August 1, 2010

Сериозен филм. Много сериозен. С типична британска хладност. Стилово много ми прилича на един шедьовър на Джоузеф Лоузи - “Романтичната англичанка“, където писателят беше заменен с поет (но не беше Бочев).
И сега какво следва? Може би “Shelter“, където Джонатан Рис Майърс прави умопомрачителна роля :)

9. legrandelf @ August 1, 2010

Val, ще взема да я пробвам тая психо-атака, наречена “Shelter” :))

10. oblakofff @ August 2, 2010

Ами, не издържах до октомври и го гледах от “ДиВиДи”-отеката. Не е “Inception”, но е вторият филм тази година, който прави тези от предишната да изглеждат смешни.

11. Пламен Бочев @ August 21, 2010

Val, препратката ти към “Романтичната англичанка” е уникална.
По Тошово време този филм беше забранен за ученици. :) По някакъв начин успях да се промъкна в салона и още го помня. :)
(Не заради циците, макар че заради тях престъпих закона). LOL

Елфе, разбирам те, нищо му няма на момчето. (Ди Каприо). :))

12. Val @ August 22, 2010

Филмът на Лоузи е абсолютна класика :)
Както и “Среднощен каубой” :)
Но да не заспамваме тук :)

« Изводи на самосъхранението Подметка с малки лайняни петънца »