Cos I know... I know... I never meant to cause you no pain
And I realize I let you down
But I know in my heart of hearts
I know I'm never gonna hold you again
Phil Collins - I Wish It Would Rain Down

Ревю: “Shrek Forever After”

« публикувано на 10-07-2010 @ 7:25 pm »


фотография: IMDb.com
на вашето внимание: Официалният трейлър към филма

Третата част на “Играта на играчките” повлече крак и изминалата седмица се превърна в нещо повече от ежедневна работна треска и филмови вечери. Кадрите бяха анимирани, героите феноменални, кулинарно-специални, с една дума - върховни! След няколкото припомнени анимации, дело на маговете от PIXAR, завършека на отрудената седмица беше реализиран с любезното съдействие на DreamWorks Pictures и тяхното зелено чудовище, рамо до рамо с приятелите от неговия незаменим антураж.

Беше под въпрос дали финалната (мисля, че затвориха “главата” на шрековата история) партида анимационни лудории от Далечното кралство ще бъде на нужното ниво за феновете. Последните не останаха доволни, в това число и аз, от третата серия на “Шрек”. Първите две бяха страхопочитателни както в оригиналността на своя сценарий, така и от режисьорски аспект, не бихме могли да се оплачем или да открием дори една трохичка мръсотия. Велик саундтрак всеки път, смях, любов и като финален щрих - стоплящото чувство на удовлетворение.

Миналото държеше летвата високо, а “Шрек завинаги” имаше да поправя една твърда двойка заради слабото представяне на хронологично най-бозавия си предшественик.

В общ план успя!

А какво значи общ план ли? Да речем, че вече са ви познати похватите, с които DreamWorks оперират и то в часност на най-успешния им анимационен персонаж. Желаните образи бяха налице, културата с всичките й модерни, пост модерни, минали и заминали препратки/изненади бяха претворени по грациозен начин, не натрапващи се, а само подкрепящи цялостния образ на приключението. Саундтракът малко издъхваше - да го кажа така, не ми се лепна нито една музика (мелодия или текст), която да си тананикъм или в последствие - да си потърся в денонощната ЕмПеТри-отека!

Имаше злодей, който беше прецизно лукав, леко променен от литературния си вариант и достатъчно джазиран (в контекста на модерен), за да е симпатичен на зрителя, дори когато го мразим най-много (сещате се - в онзи момент от филма, когато добрия силно духа супата и е поставен в епицентъра на травматологична сценарийна катастрофа). Още по-голям фен съм на коафьора му - жестоки прически “правеше”.

Освен нетипично претворените герои, историята успя отново да предложи нещо ново. След като сте гледали трейлъра ви е ясно какво точно да очаквате. Напук на цялото това познание обаче, “Шрек завинаги” реализира своята дузпа, а на вас не ви остава нищо друго освен да се забавлявате.

Дали 3D-то ми хареса повече от “Играта на играчките 3″ - разбира се! DreamWorks детайлизират много повече, а и както колегата Дринов отбеляза, филмите от поредицата Шрек са феноменални по отношение на сценичното осветление. Дали самия филм ми хареса повече… трудно ми е да кажа - и на двата се забавлявах много!

Знам обаче, че първите две части за огрето, магарето, принцесата и шибания котарак (+ всички останали маниаци, изтърсени от прашните книги на детството ни) са по-добри. Сигурен съм (тук вече хипотетично), че ако ги превърнат в 3D ленти - отново ще ги гледам и направо ще се разцепя като изруд!

Сега едно пожелание към DreamWorks - оставете нещата така. Тетралогията на Шрек не бива да се закача повече. Мисля, че изчерпахте заигравката с приказките и след значителния провал, в лицето на третата част, трябва да сте доволни, че “Шрек завинаги” почисти масата и плати сметката!

Предложението, което имам кък вас, уважаеми четящи, е следното: намерете време, организирайте се и прочетете последната глава от историята за Шрек. Струва си прелистването!

« подобни cynical speech,

Посей семето на мъдростта си

Trackback | RSS 2.0

1. Дринов @ July 10, 2010

Ти препоръчваш, ама масата ще си гледа “Операция “Четри лапи”! :))) Или пък предстоящия “Котки и кучета: Отмъщението на Кити Галор” О! Боже! Мой!

Така е повечето ще гледат “Котки и кучета: Отмъщението на Кити Галор”

но и Шрек не е за изпускане… :)

3. MadWizard @ July 11, 2010

И аз го гледах Шрек вчера.

Само, че на домашно кино.

Не съм впечатлен.
Никакъв саундтрак.

4. Nostromo @ July 11, 2010

На мен още вторият Шрек сериозно ми куцаше и се съмнявам, че четвъртия ще ми оправи впечатлението. Но и да го оправи, определено няма да е на голям екран.

5. legrandelf @ July 12, 2010

Дринов, лоши филми споменаваш :)) И макар постера на “Котки и кучета” да изглежда (поне) малко забавен, то четириноганата операция sux foreva! Все пак Брендън Фрейзър е там… с някаква мечка на гърба си. Трябва със закон да забранят такива филми, lol

Nostromo, тогава моя съвет е… въобще да не стигаш до четвърта част :) След като от втора не си бил очарован… сценария е забавен, но ако флат-неш филмчето, както и не си фен на продълженията на тая поредица, няма да извлечеш позитиви :)))

6. Anton @ July 14, 2010

Shrek е като добра паста за зъби. Донесе умопомрачителни суми при първите два филма заради страхотните идеи в тях и сега от студиото скачат върху тубичката, че да изтискат и последната останала паста :P

« Анимационно-пенетрационно x20 Време и памет »