Cos I know... I know... I never meant to cause you no pain
And I realize I let you down
But I know in my heart of hearts
I know I'm never gonna hold you again
Phil Collins - I Wish It Would Rain Down

Ревю: “Toy Story 3”

« публикувано на 01-07-2010 @ 10:04 am »


фотография: IMDb.com
на вашето внимание: Официалният трейлър към филма

С чиста съвест бих нарекъл “Играта на играчките 3” - Приятната изненада на анимационната 2010 г. Не защото правилата отново са поставени от PIXAR, а защото PIXAR рулира по всички възможни параграфи! В ранните си творчески години гигантът (сега) в областта на компютърната анимация създаваше “по-различни” и някак по-детски анимации. Но след като към таргет групата бяха включени всички онези пропуснати във времето “възрастни”, промяната в сценария беше осезаема.

Чувството на хиперболизация и високото ниво на интелигентност, като изискване към средностатистическия зрител, се превърнаха в основната цел за аудиторията на PIXAR. Вдигнаха летвата с фамозните хитове: “Finding Nemo” (2003), “The Incredibles” (2004), “Cars” (2006), “Ratatouille” (2007) и “WALL·E” (2008).

Пропуснах да гледам “Up” (2009), но мисля че съвсем скоро ще се погрижа за тази “грешка”. Но нека се върнем на “Играта на играчките 3”.

Не бях фен нито на Уди, нито на Баз “Светлинна година”, нито на който и да е друг персонаж от анимацията. Основоположниците на куеста от 1995 и 1999 определено не ми бяха фаворити. Не ми влизаха по никакъв начин. Но след подбуждащото ревю на колегите от “Операция кино”, като добавка към “голямата бяла стена”, наричана за по-накратко IMAX 3D, везните се наклониха в полза на филма и безапелационната покупка на билети за прожекцията беше факт.

Почувствах същата приятна изненада, както и когато посетих 3D-то на “Ледена епоха”. Не бях фен на поредицата, но след уникалното забавление, с което преядох благодарение на третата част - получих просветление за цял живот. И още ми държи влага!

“Играта на играчките 3” прилича на предшествениците си заради:
- персонажите (макар и поотраснали/вехторясали);
- това, че е дело на PIXAR;

Толкоз… забравете всичко останало, което е в главата ви по адрес на филма. Най-хубавото е, че който и трейлър и/или тийзър да гледате, няма как да развали удоволствието от предстоящата мистерия. А такава има, гарантирам!

Нещо като микс между “Бягство от Алкатраз”, “Франкенщайн”, “Гордост и предразсъдъци” и какво ли още не, въплътено в безукорния сценарий на “Играта на играчките 3”. Да не говорим за меланхолията, смесените чувства на тъга или смях, а защо не и (не)желан микс от двете. Жестоко беше!

Анимация за възрастни. Както и колегата Дринов каза, за миг ще си помислите, че този филм не става за деца. Грешка! Перфектен е! Перфектен е за всяка една аудитория от 7 до 77. Разбира се, само ако на 77 годишните не им се е струпал прекалено много житейски опит, че да ходят на 3D прожекции. Или пък ако 7 годишните не са too much of a pussy, за да гледат поучителния хорър на PIXAR, разхвърлящ по масата различни социални въпроси, които в продължение на два часа биват грижливо събирани в осмислената мешка на живота.

Разбира се, преди началото на “Играта на играчките 3” и този път PIXAR не изневеряват на себе си. Предлагат ви “Ден и нощ”. Нещо кратко, но както винаги - безкрайно очарователно и трогателно. Умеят ги тези неща, доказали са го във времето! А в кюп с Disney - (поне) едната сълзичка ви е в кърпа вързана!

PIXAR и “Играта на играчките 3” в IMAX 3D - заслужава всеки лев, всеки пиксел, всеки кадър, както и всяка пропусната от смилателно попадение пуканка, заради широко отворената ви от впечатление уста!

« подобни cynical speech, , ,

Посей семето на мъдростта си

Trackback | RSS 2.0

1. Дринов @ July 1, 2010

Радвам се, че ти е харесал! :)

2. legrandelf @ July 1, 2010

Издуха без никакви проблеми Опитът на “Алиса в Страната на чудесата” за най-добра “анимация” (пък била тя и 3D) за тази година. Силно се надявам “Шрек завинаги” да бъде поне толкова забавен и държащ те с отворени очи, без да изпитваш болка, че правиш нещо насила, колкото “Играта на играчките 3″ (беш)е!

Изглежда обещаващ - остава да изчакаме 1 седмица :)

3. lammoth @ July 1, 2010

елф, и ти ли си маниак на тема анимации като мен? :D Този уикенд непременно ще го гледам!
go woody go!

4. Nightwish El @ July 1, 2010

Очаква се анимационно лято!

Аз пък също като Баз съм стационирана в гама-сектора на четвърти квадрант.
Демек - съседи сме!
:)

5. legrandelf @ July 1, 2010

lammoth, не бих казал, че съм маниак на тема анимации :)) Може би преди време повече ги оценявах, но след това се преориентирах (основно) към игралното кино :)))

Nightwish El, съседка с “приказни” герои - cool :))
Определено ще е анимационно лято. Заради дублирането на Шрек, нещата с премиерата се проточиха +месец, но… ей го къде е, задава се зеленото огре с… приятели, позагубили (претърпяли промени на) паметта си :)

6. Billy Jean @ July 1, 2010

Искам да гледам нещо в Imax-3D! Стига да не е порно, че ще се депресирам :D

7. silvia tencheva @ July 2, 2010

Марти, честно да ти кажа, това филмче го чувам за първи път, явно нещо съм поизостнала в тази сфера, ама блоговете са за това, човек да се информираи да е в час за много неща :)

8. legrandelf @ July 2, 2010

silvia tencheva, точно така :) А и те уверявам, че нищо не си пропуснала от първите две части. Третата е напълно независима, има носталгични препратки към предните серии, но то е чисто и просто свързано с “голямото момче” Анди, собственик на играчките :) и самите персонажи, както подчертах в ревюто :)

Гледай го, ще ти хареса! :)

9. Game @ July 5, 2010

аз съм гледала първата част, но добре, че ви прочетох… и сега ще гледам 3-тата част на 3Ди, нали няма да пропусна нищо - 2-рата, де
Игра на играчките звучи и закачливо и интригуващо - и играчките могат да играят, макар, че всички ги използват за това - играта, де. хомосапиенс е възникнал от момента, в който е започнал да играе, а не само да ловува :-)

10. Nostromo @ July 5, 2010

От гореспоменатите заглавия няма как да не наблегна на “The Incredibles”, защото лично за мен това не е анимация, а един от най-пълнокръвните игрални филми, на които някога съм попадал. Мога кадър по кадър да обрисувам гениалността на скрипта и пак няма да съм казал всичко… Перфектен просто, мда…

11. legrandelf @ July 5, 2010

Nostromo, подкрепям думите ти! Сценарият на “The Incredibles” наистина е incredible ;) Ако трябва с по една(+ още една) дума да вкарам набързо описание за другите споменати:

“Finding Nemo” - приятелски емоционален;
“Cars” - носталгично… хъх, емоционален;
“Ratatouille” - безбожно комичен и чаровен;
“WALL·E” - неочаквано внушителен;

:)

Вживях се достатъчно, но тези анимации са феноменални… няма друг такъв заряд емоция, който филм, бил той и игрален (камо ли пълнометражен) би могъл да ти вдъхне по този начин :)

12. Nostromo @ July 5, 2010

Елфе, сега нали знаеш какво ще кажа… :)

“Пантеон на яките анимета!”. Топ 20, защото първите 10 всички ги знаем, макар че там поредността също ще е интересна. Та става дума за класация, не просто изброяване. Моите първи 15 са готови. Вероятно трябва да помисля за останалите 5, но е лесна работа…

What will you say? :)

Чудесна идея! Анимацията е най-висшият жанр в киното. Освен тези, които Елф изброи, гледайте да не пропуснете:

Flushed Away
Corpse Bride
Flushed Away
Monsters Inc
Flushed Away
Open season
Flushed Away
Asterix in Britain
Flushed Away
Simpsons The Movie
Igor

И в случай, че съм забравил Flushed Away, пак го казвам: Flushed Away

Споменах ли, че Flushed Away е много як? :)

14. lammoth @ July 5, 2010

мамка му, забравих да се логна както трябва :(

15. Nostromo @ July 5, 2010

Ламоте, що така забрави да споменеш Flushed Away… :D

Елфе, пускай поста, че ти наспамиха не който трябва. :)

16. legrandelf @ July 6, 2010

Nostromo, не… то май не пречи, че спам-им (спам-им ли?) темата :) Въпроса е само за анимета ли говорим или изобщо за анимационни филми? :))) Тъй като “аниме” веднага ме праща дълбоко отвъд източните хоризонти :) Гледал съм малко анимета, разбира се и хентаец :)))) Освен “Ghost in the Shell” (като супер комерсиалното аниме), за други не се сещам :)

Но ако просто си смърдя навред, а ти си имал предвид анимационни филми at all :) може и да направя селекция класация! :))

Zelengorova, изброили сме доста анимации :) И да, “В небето” също сме го споменали (”Up”) - ама да не ти пука, виж другите - може да не сте ги гледали 20-на пъти :P

17. legrandelf @ July 6, 2010

lammoth, ааа… за шизофренията ли питате? :) Рецептата е проста - Lifestyle in ламотхленд :)) Нали така?

“Flushed Away” съм го гледал навремето, много му се изкефих, но преди месец и нещо попаднах по ТВ-то на него. Някак не беше същото. Та с една дума - бе не е чак толкова як :D

П.П. Прати си монитора на ремонт, щото те злепоставя и само мрънка в блога :)))) Току виж се запревръщал в терминатор - какво ще правиш след това? М? :))

18. Nostromo @ July 6, 2010

Елфе, сякаш без “източните хоризонти”… Пробвал им съм се, но инфантилните герои и героичните инфанти не мисля, че биха ме трогнали дори и да бях на 8… (водки). Е, не искам да слагам всички под един знаменател, но личното ми мнение е такова като става дума за хентай и т.н. - явно неправилно съм използвал термина “аниме”.

Та, говоря за филми от категорията на вече споменатите в поста заглавия. Там са ми въжделенията… :)

19. Nostromo @ August 1, 2010

Подкрепям с две ръце. Много се колебаех, но предвид на факта, че на лятното в Китен трябваше да избирам между този и новата тъпня от поредицата Здрач, заложих на БГ озвучения материал и не само, че не останах разочарован, ми направо се затръшках от кеф! Влиза ми в двайсетицата!!! :)

20. legrandelf @ August 1, 2010

Nostromo, прекрасно! :) Значи все пак има полза от лайната на Стефани Майър - може да се ползват за поставяне на зрителя в безизходица, побутвайки го да избере (уж) по-малкото зло. А всъщност се оказва, че обектът не е бил в безизходица, а леко плах и не дотолкова авантюристично настроен (по адрес на някоя лента, в случая “Toy Story 3″) :))

« Сексът ни прави по-умни, верно ли ?! Не е аут, на линията е ! »