Cos I know... I know... I never meant to cause you no pain
And I realize I let you down
But I know in my heart of hearts
I know I'm never gonna hold you again
Phil Collins - I Wish It Would Rain Down

Ирландска джига протри пода в зала 1 на НДК

« публикувано на 10-06-2010 @ 9:26 am »


фотография: Майкъл Флетли
слушайки: Lord of the Dance - Celtic Dream

За първи път чух имената “Lord of the Dance” и Майкъл Флетли през 1997-1998 г. Излъчваха спектакъл по тогавашния Канал 1 на БНТ. Когато първа програма бе все още хит на малкия екран, стоиш и гледаш, а и се радваш, че нещата вече не започват с работник и колхозничка!

Няма как да не си впечатлен от този гениално побъркан човек, произвел 35 “почуквания” в секунда… С краката си. Два броя долни крайници, както всяко нормално човешко същество притежава. Само дето Майкъл Флетли е повече от нормален!

Както Чандлър с ужас отбеляза едно време в “Приятели”:

“Краката му се движат независимо от неговото тяло…”

което си е самата истина! Легенда в сферата на танците, спектаклите, в изпочупването на всякакви рекорди (що се отнася до танцовата сцена).

През 2005 г. попаднах на (старо) DVD с шоуто, като от около година преди това имах саундтрака. Вътреше се почти непрекъснато и се запознах с отделните музикални съпроводи към спектакъла. Страхотни, както бихте могли сами да се сетите!

Впечатляващо е да видиш гъвкавия, плашещо бърз и майсторски Флетли, заедно с неговата трупа, превръщащи келтската легенда в зашеметяващо сетивно удоволствие!

А вчера, 9 юни 2010 г., финализирайки турнето си в България, “Lord of the Dance” размаза своята няколкостотна аудиенция с изпълнението си. Епохалността на всеки един от участващите в трупата е ненадмината.

Ако има нещо, за което може би съжалявам е, че… самият Флетли не беше тук, като главно действащо лице - Господарят на танца. Последното му изпълнение на основната роля е през 1998 г., след което той не прекратява кариерата си, а започва с други две представления.

Тази година ще направи две появи, нахлузвайки магичните тропкащи обувки притежание на Господаря на танца, на чието Завръщане единствено родната публика (или всички фенове на територията на Ирландия) ще има възможност да се наслади!

Чудите се кой се е нагърбил с тази тежка отговорност, да изиграе нещо, което не може да бъде изиграно?!

Името му е Джеймс Кийгън, набор ‘87!

Не знам дали някога ще може да надмине своя предшественик, но определено се справя! Справя се е слабо казано - великолепен е! И той, и партньорката му, и останалите членове на екипа - всички!

“Lord of the Dance” (беш)е незабравимо мероприятие. Всички присъствали трябва да са щастливи, че са имали възможността да се докоснат до този танцувално-музикален гений. Отсъстващите - да се ослушват за следващите изяви на трупата. Даже ако имате път към Ирландия, проучете датите и… вижте самия Флетли, разгряващ на сцената… преди самата тя да бъде изпепелена под краката на най-добрия танцьор в света!

« подобни cynical speech, ,

Посей семето на мъдростта си

Trackback | RSS 2.0

1. skeila @ June 10, 2010

Да ти кажа заболяха ме очите за да се взирам постоянно в краката им, да не би да пропусна някоя стъпка. Изключителна синхронизация, пъргавост, ефекти и … направо магия си беше :)

2. legrandelf @ June 10, 2010

skeila, сещам се за още един пропуск/минус :))) (първия е ясен, не беше Флетли, макар че и Младокът е супер як) :)

Та… втория фейл е, че тропотенето беше миксирано с мелодията :) Т.е. тропкането (в доста от случаите, да не кажа във всички) беше на плейбек :)))

Което пак си е яко, мърдаха хората, но на места изоставаха или избързваха от тропането (трудно е да се каже кое точно действие е било, при все че направиха сигурно няколко хиляди почуквания по сцената) :))

Но финалната оценка е ясна - беше супер яко! :)

3. Ondine @ June 10, 2010

Ужасно ме е яд, че бях “в движение” точно в дните, когато имаше концерти около мен! Ще се надявам догодина да се появят пак и да ги гледам! Не съм се и съмнявала, че няма да си заслужава гледането ;)

4. lammoth @ June 10, 2010

голям фен съм на келтската музика, Ронан Хардиман и Майкъл Флетли, обаче бях на предишното шоу (преди колко години беше? и пак без Майкъл Фи :( ) и сега сметнах да не ходя, а и пък се охарчих за билетите на Металика и Рамщайн (и Слейър, и Меноуар…) и сметките дойдоха…

като остана тук сам, ще си пусна лорд ъф да денс и ще пробвам няколко потропвания. Иааа…

5. Vlado @ June 10, 2010

Да се ева, все ги пропускам! А така да се кефя на ирландските ритми! Le, така ме амбицира, че ще взема да си купя впити кожени гащи, лачени обувки твърд ток и ще заподскачам по плочките /то май на проститутка-травестит ще приличам/ :D

6. legrandelf @ June 10, 2010

lammoth, спокич, сигурен съм, че пак ще се появят! :)))

Vlado, ама ти наистина май си разстроен… не си сложил някакъв ненормален никнейм :/ Притеснявам се за теб? Но инак… рунтавата ти идея да яхнеш метлата и… да се бучнеш в Ирландия - супербо! :))) Даже може да се присъединя! :)))

7. Vlado @ June 10, 2010

Няма място за притеснение-просто това слънце ми спича ганглия :D :D Преди да турнираме по света, да измислим име-нещо от рода на “Lord of the drunks” :D

8. климатик @ June 14, 2010

Беше просто магическо, невероятно и неземно преживяване! Бях от щастливците които го гледаха на живо и през цялото време се опитвах да хвана на око крачките им, но без успех… :)

9. legrandelf @ June 14, 2010

То улавянето с око евентуално ще е най-успешното, или поне най-близкото до успеха улавяне на момента :))

Вкъщи опитах да изтанцувам “нещо”, само дето… щях да си строша глезените. А като ‘почна едно пукане на стави, жална работа :))))

« Синема дърлене: Военни филми Настолна книга за (бивши) гаджета »