Cos I know... I know... I never meant to cause you no pain
And I realize I let you down
But I know in my heart of hearts
I know I'm never gonna hold you again
Phil Collins - I Wish It Would Rain Down

Ревю: “Shutter Island”

« публикувано на 08-06-2010 @ 10:06 am »


фотография: IMDb.com
на вашето внимание: Официалният трейлър към филма

Ще започна с разочарованията!

Още миналата година видях рекламно пано на “Злокобен остров” в CINEPLEX. Изкефих се, след като разбрах, че Мартин Скорсезе и Леонардо Ди Каприо отново стоят зад някоя маниащина, специално приготвена за нас, кинолюбителите. Прегледах IMDb, видях кога ще е световната премиера, като предположих че в България филма ще излезе редом с нея или най-много седмица по-късно!

Е да, ама не!

Филмът се завъртя по любимите ни “денонощни филмотеки”, до които всички опираме в даден момент от живота си (а понякога и по повече от един път). Въпреки това, имах желанието да гледам сказката на голям екран и продължих да чакам. И те така… докато тоя месец не попаднах на една стара новина (още от месец март) в официалната Фейсбук страница на Cinema City.

Нито един от вносителите на филми за България няма да се занимава с “Войната е опиат” и “Злокобен остров”… Майната й на първата жена режисьор, удостоена с Оскар! Какво стана със Скорсезе и Леонардо?!

Тлъсто разочарован се нагърбих с нелеката задачка да покажа среден пръст на въпросните препродавачи на киноленти и позвънях на денонощната ДиВиДи-отека (един път вече споменах това на какво ми “прилича”).

Тук свършват и неволите!

Останалото, което ще прочетете се доближава до един минимален връх на суперлативизма.

Филма е направен по книга, която не съм чел. Не че това по някакъв начин би променило очакванията ми, но поставен в мрачната изба на подобно неведение поне ще съм сигурен, че историята малко или много би ме изненадала! Оказах се прав.

Не всички са луди на този откачен остров. Не всички са нормални на този нормален, като всички останали остров.

/нормален, стига да не е режисиран от Дани Бойл/

Бен Кингсли отново лъска насреща, подкрепян от Макс Фон Сюдов, който в контекста на току що приключилата Втора световна война, звучи по-злокобно както от доктор Менгеле, така и от всички (останали) луди, събрани в кръгла стая без столове, тапицирани стени и… повече спринцовки с упойващи вещества, стърчащи от полилавелите им вени!

Пийте си хапчетата сега, уважаеми зрители, защото след “Злокобен остров” защитния ви механизъм ще ви държи далеч от блистерите с транквиланти. Поне за седмица, не мисля че тъй лесно се отказват такива “леки”, при това легални, наркотици!

“Злокобен остров” е приятен заради атмосферата, актьорския състав и монтажа. Полето за изява, в ръцете на Скорсезе ни е познато, особено когато по него се разхожда Ди Каприо. Ролята му не е забележителна - и преди сме виждали подобни гримаси, втрещен поглед и крещене срещу камерата.

Марк Ръфало за мен винаги си е бил поддържащ актьор, тъй че и тук по никакъв начин не прави (огромно) впечатление. Това е по-малкото зло, все пак… можеше да се опита да бъде истински актьор и да… преиграе!

Историята е интересна, въпреки че някъде по средата на филма, ако не и по-рано, ще подушите мухъла в конспиративния ъгъл. Ще започнете да си правите заключения, да се съмнявате… и на всичко отгоре - ще си мислите, че сте с ход напред!

Да де, ама това е планирано. Вашите мисли се движат по график. Едната стъпка пред режисьора и сценарийния екип са илюзия, самовнушение - “дилюжун”!

В крайна сметка вкусът, който ще продължи да угнива в устата ви, миг след като напуснете “Злокобен остров” (ако го напуснете, разбира се) е горчив, което е хубаво! Историята удовлетворява, изпълнението също - накратко, не виждам защо лентата на Скорсезе бе разкарана от работния график на родните ни прожекционни.

Гъзове!

Без негативни мисли, моля!

Препоръчвам филма, спууки е, но не прекалено, мистериозен е, но не неразбираем! Не е шедьовър, но пък е майсторски направен! Като финална оценка - [преди всичко] хубав!

Приятно гледане!

« подобни cynical speech,

Посей семето на мъдростта си

Trackback | RSS 2.0

1. sky_mender @ June 8, 2010

Казал си го много точно - “[преди всичко] хубав”, и на мен след финала ми остана този вкус на нещо, което може и да се преглътне, защото все пак го обичам (Скорсезе). Има една хубава френска оценъчна квалификация - passable (задоволителен), в случая е подходяща. Филмът си е хубав, само дето ми липсва заключителния (почти анонимен) изстрел, който да ми отнесе главата, току през отворилата се асансьорна врата, само миг преди финалните надписи.

2. legrandelf @ June 8, 2010

sky_mender, не може всички филми да са “От другата страна”, нито че всички в актьорския състав са “Добри момчета” :))))) Липсва пукотевицата и мигновения вандализъм, често водещ до смърт, но… Скорсезе не е само това :) Нека не забравяме “Авиаторът” :)

Мисля, че финалът беше достатъчно проникновен и загадъчен. И в същото това време - (лесно) разбираем!

Passable ми допада - съгласявам се веднага! :)

3. lammoth @ June 8, 2010

Agreed! :)
От всички филми, които излязоха от началото на годината, само Шатър Айлънд си заслужава наистина гледането. Не че е шедьовър, не може да се сравнява с предишните филми на дуета Скорсезе-Лео, но е задоволителен (както каза Скай, макар и да не знам французки)

4. sky_mender @ June 8, 2010

Не само това, Елфе, разбира се, слава на Вселенския дизайнер, че не е само това (нямах предвид толкова инстантното насилие, колкото умението да изненадва и чупи клишето). Филмът е хубав, но точно частта с лесната му разбираемост малко ме смути, както и силната, но точно леко клиширана, дилема-избор от последната реплика.

Иначе съм съгласна с Ламотх, че този филм е единствения, който (за мен) си струваше гледането от началото на годината.

5. legrandelf @ June 8, 2010

sky_mender, за едно и също говорим значи :))) Но пък… затуй и не го одостоих, филма, с приз - шедьовър :)))

Ако беше някаква луда енигма, като че писана от Джонатан Нолан (примерно “Мементо”), или примерно “Машинистът” (с любимецът на братята Нолан - Крисчън Бейл) - нещата щяха да са върховни!

Щели са… важното е, че не е провал ;)

Следващото Скорсезе - очакваме пукотевица и know how (to blow maximum gangster heads for a second) :))))

lammoth, все пак се нарадвах и на “Принцът на Персия”, но там далеч може да говорим за шедьовър (at all) :) “Робин Худ” също беше едно интересно филмче, но така като си говорим, май на “Шътър Айлънд” се забавлявах повечко!

И все пак мисля, че всички чакаме “Inception” !!!

6. Nostromo @ June 8, 2010

Аз ще замълча колегиално… :)

7. sky_mender @ June 8, 2010

О, дааа, обезпокоителният концепт на Inception остави ярко жиго някъде из must see list-а ми.

А аз - по женски ще поискам да узная какво имаш предвид, Ностро амиго ;)?

8. Bia @ June 8, 2010

И аз чакам Inception :)

9. Nostromo @ June 8, 2010

Скай, ще го кажа така: мълчанието ми е “израз на крайното ми разочарование от лошият изобр на” сценарий от “човек, чийто” кино “вкус досега не съм подлагал на съмнение”. “Сам по себе си филмът е добър, но не достатъчно добър за човека, който” седи в режисьорското столче. Am I clear? :)

10. sky_mender @ June 8, 2010

Ностро, защо така оставам с впечатление, че се взирам в цевта на собственото си словесно оръжие ;)

11. Nostromo @ June 8, 2010

Ех, Скай, това не е оръжие. Това е букет от слова. :)
Просто не намерих по-подходяща формулировка, а и доколкото си спомням имам твоето разрешение да те копи-пействам от съответния пост. Нали? :)

12. sky_mender @ June 8, 2010

И то понеже дама само с букет се удря :), а иначе дамата е поласкана от заемката. (май ще се извиняваме скоро на Елфа за флорално-офтопичния flood)

13. Nostromo @ June 8, 2010

Елфе, аз вече неофициално те поканих на събитието с увековеченото име “Вечеринка в мазето на Ностромо” (в което гордо се пъчи и моят ник, ха-ха), но сега вече в знак на извинение, инициирано от Скай, най-официално те каня от наше име да присъстваш и с цялата прелест на приказната си особа да уважиш тесният ни кръг… Но да знаеш, че ще е голо парти, тъй че да не вземеш да си облечеш смокинга, пич!… :D

14. legrandelf @ June 8, 2010

Nostromo, хахахаха :)))) Ама моля ви, не се притеснявайте! offtopic били впрегнали. Все пак доизясняването (един друг) по въпроси свързани с темата (поста) не се брои за офтопик :)

Ако си говорихте за бабините гащи на единия или другия - вече е офтопик, освен ако… тези гащи, десенът, марката или притежателя не са били част от някакъв шътър айлънд, някога, някак си :))

Видях, че съм поканен на чудноватото парти, което доколкото разбрах от Ел трябва да е повече интелектуално, отколкото голо (a.k.a. сексуално провокативно) :) Или пак не съм разбрал!

А пиенето, май повече го нося, отколкото да му нося :) lol

Преди години филмите с ди Каприо не ги понасях - “Титаник” му придаде малко хюмско излъчване /да не говорим за сините пиончици/. През последните години обаче Л.д.К. взе участие в няколко стойностни продукцийки и “доверието” ми в актьорските му дарби, се възроди. Последните филми с негово /и на Скорсезе/ участие ми харесаха и май ще му отделя, колко се пада - 2часа.
Май ще отскочя до ДиВиДи-отеката да потърся “Плажът” :D

16. legrandelf @ June 8, 2010

Владко, душице! :)))

Не карай да глад(ува) повече твоя мозък… освен “Плажът”, може да отскубнеш и “Островът” (ама не онзи с клонингите, а този… коварно злокобния) :)

Ахаа, другият “Остров” - с азиатците. Ще видя дали някой не го е взел ;)

18. legrandelf @ June 8, 2010

Владко, вече и по-раси ли делим филмите? lol

Мисля, че в момента към 200(0) човека го “взимат” филма, ама те в денонощната ДиВиДи-отека серат нови издания, тъй че не се притеснявай за липсваща бройка!

:))))

Хахаха. Прескочих до ДиВиДиотеката и им беше наличен. Едното око все към храната гледа, но другото е свободно и малко по-късно ще му се насладя :)

20. Val @ June 8, 2010

Много късно го гледаш Марти :)
А Ди Каприо все повече се опитва да подражава на Джак Никълсън. А благодарение на теб сега започвам 3 часовия епос - “A Bridge Too Far” (1977). Има защо
Remembering D-Day, 66 years ago

21. legrandelf @ June 8, 2010

Val, късно, късно… обясних защо :)))) Ония пенетратори, вносителите на ленти, ми казаха да го духам (иначе да, късно научих, че това са ми казали, lol) :))

“A Bridge Too Far” припомнянката е от страна на Владо :)

А снимките ги гледах, дам - жестоки са, но… и историята е жестока! Особено тази по бреговете на Нормандия, 66 години - 6 юни, те това са три шестици (ама не от тотото) :)))

Val, снимките наистина са невероятни :)
Особено правените от високо или заснети в епицентъра на сражението :)

23. иво @ June 8, 2010

Аз пък си дадох сметка почти веднага какъв ще е краят. В никакъв случай не е непредвидим… не ми хареса особено, защото сюжетът не предлагаше нищо друго освен една заплетена трилър-история. Кажете ако греша? Лео е добър, ама самият филм ми беше лишен от послания и препратки, колкото и драматичната история в края и онази с “геноцида” да бяха развити на едно що-годе добро ниво.
Все пак, подкрепям - май засега е най-добрият за 2010…

24. lammoth @ June 8, 2010

Елф, аз се кефя на повечето филми, имам такова умение :)
Аз се радвах и на “Шут в гъза”, и на “Сблъсъкът на Титаните” , и на “Как да дресираш дракон”, и на The Crazies и горе долу на Принцът…ъм, май това бяха единствените филми от 2010, на които не заспах. Но те далеч не са перфектни, просто филми, които стават за гледане. Останалите бяха тотал шит (поне тия дето гледах)

25. GaN @ June 9, 2010

Наистина е добро филмчето. Гледах си го с голям кеф.

26. legrandelf @ June 9, 2010

иво, имаш право, но подобно на lammoth и аз често давам повече в плюс, отколкото да смазвам от критика :))) Но преди години като гледах “The Departed”, честно казано не се изкефих толкова много, като при някои други филми на Скорсезе :)) Да речем, че имаше повече майсторлък, актьорска игра и изобщо филмово претворяване в “Авиаторът” (и от Лео, и от Кейт, и откъм режисьорското столче) :)

Пукотевицата и внезапната смърт (с тоталната липса на хокеисти и Жан Клод Ван Дам, висящ от тавана на Арената) си бяха яки, но чак пък Марк Уолбърг да се класира като супер готин, при това го номинираха и за Оскар, lol :))))

lammoth, всичко е шест! Титаните не ги гледах, но подозирам, че и оттам бих извлякъл някакви положителни дивиденти на наслада :)) Дракона - същата работа. Макар и умишлено да си пестя парите от филми като тези :P

Гъзягата го гледах и се накефих. Даже съм писал за това. Принцът също ме израдва, на едно по-nerdy ниво :)))

И те така! Чекам “Inception”, а и “Шрек 4″ - на останалите (поне на първо четене като спомен за предстоящи събития) - майната им!

27. legrandelf @ June 9, 2010

GaN, як е, как да не е! :))

Само дето не те питах преди време какво против имаш новия “Робин Худ”, та… сега се присетих! :)))

28. GaN @ June 9, 2010

Хахахаха, тайна! :D

29. иво @ June 9, 2010

а, “The Departed” е доста надценен филм…

30. legrandelf @ June 9, 2010

В “The Departed” има много нелогични образи :))) Да не говорим, че са 200 такива, а много от тях - излишни. Е, той затова и Скорсезе накрая им прави чистка :))) lol

Но Леонардо определено не беше един от ненужните. Но пък трябва да има тъга по-”добрия-понякога-лош” :)

31. иво @ June 9, 2010

В The Departed още се изумявам от номинацията за Оскар на Марк Уолбърг?!?

[...] още от миналата година. Тогава бях по-загорял за “Shutter Island”, но след като минах през психо-премеждията на [...]

« Социопатно: Но не по Сталин… Синема дърлене: Военни филми »