Cos I know... I know... I never meant to cause you no pain
And I realize I let you down
But I know in my heart of hearts
I know I'm never gonna hold you again
Phil Collins - I Wish It Would Rain Down

Пражка шунка: “Защо ползвам социалните медии?!”

« публикувано на 01-06-2010 @ 12:46 pm »


фотография: IP
подкукуросан от: Силвия

Какво бях едно време, през какво минах и къде свърших… Кой да помни? Все въпроси, въпроси… без много отговори! Но ме хванаха на тясно, затуй… по-добре да отговарям, преди да са извадили градинарските ножици, за да ми подкастрят фармвила в гащите!

Кои са “медиите”, които ползвам?

Фейсбук, Туитър, Ю Тюб, Ви Бокс, Свежо, като разбира се целият поток се събира на едно място благодарение на убер-уеб-туул-а Фейвит !

Смятам ли ги за “социални”?

Как да кажа… След последната стъпка, ако сте я последвали и прочели (тази за холокост де-социализирането) навярно сте разбрали мнението ми. А и да не сте, обективния поглед от високо, който може да хвърлите върху “социалните мрежи”, ще ви отговори същото:

Тез’ мрежи шарени, непрекъснато бълващи потоци от данни в секунда, товарещи интернет трафика, “спиращи” ви да си вършите работата и т.н., просто ви държат на една ръка разстояние от инфото, също толкова непрекъснато прелитащо наоколо, търчащо по кабели, оптики или уайърлес изпарения…

След като е толкова просто цялото това обяснение да си дойдем на основния въпрос:

За какво ги ползвам тея “социални” мрежи?

Промотиране. Селф-промотиране, общо взето. Спамейки навред, желаещите и не чак толкова желаещите го хора, промотирам линкове (по-често мои), които смятам за интересни.

Като ме напъне страшната мисъл, започвам да пиша “статуси” с често неадекватно съдържание, но целящо да стигне до “публиката”, която се предполага, че ще се забавлява.

Финализиране

“Социалните” мрежи са тетрадките, които навремето се размотаваха като лексикони и всеки си лепваше слюнката там. Големите тефтери, в които бухаме каквото сметнем за необходимо интересно.

Много са. Еднакви са. Конкурират се. А в крайна сметка… линковете, хвърчащи наоколо, изтичат доста по-бързо или като туит, или като скайп съобщение, или като някакъв друг вид простотия.

Не казах нищо за музикалните мрежи? Какво не разбрахте… защо ползвам Ю Тюб или Ви Бокс? За музика, за някакво предаване, или изрезка от предаване, което съм пропуснал… Заради новата песен на Деян Неделчев, например!

Всеки си дърви паламарката с брой гледания, брой прочети, брой “приятели”, брой коментари, лайк-ваници и прочие… Следователно най-успешните потребители на “социални” медии са егоцентрични люде? В тая ситуация или елементарната логика умира на място, или съм прав!

А ако съм прав… още по-лошо! На кой му пука за логиката, когато ясно (?!) осъзнаваме факта, че ще умрем пред компютрите… Заобиколени от онлайн последователите ни!

Колкото повече “социални” мрежи ползвам, толкова по-асоциално се чувствам!

« подобни cynical speech, ,

Посей семето на мъдростта си

Trackback | RSS 2.0

Много си прав за егоцентричността.
И за Неделчев. :)
А такова умиране е чаровно, щото последователите ще си се черпят, без да бършат сополи. :)
Туй то.

2. Eiri @ June 1, 2010

Аз пък не виждам толкова егоцентричност, колкото желание да се представиш, харесаш, да бъдеш одобрен само на базата на това, което искаш да покажеш от себе си. Като градиш един измислен, създаден от самия теб образ. Една нова маска, която можеш да модифицираш по хиляди начини. ЕТО ТОВА е най-хубавото там. Това според мен е същността на виртуалния свят изобщо. Не ти се налага да бъдеш себе си, а само някакво въобразено, творение, създадено за да задоволява чуждите желания. Сякаш ти се дава възможност да си всичко, което пожела(ят)еш. Май ще взема и аз да напиша нещо по въпроса.

3. Nightwish El @ June 1, 2010

Аз съм затънала в асоциалност…

Но искам да умра нейде сред морските пясъци, а не пред пресвяткащия монитор.
И Честит празник!
:)

4. legrandelf @ June 1, 2010

Eiri, в интерес на истината, тази щафета беше… щафета :))) Тъй де, разменяме си луканки, отново :) Забравих да поканя, макар и да се чудя дали въобще искам да каня, предвид че обикновено не ми се връзват на саламите :)

Но ти може да се чувстваш одобрен за споделяне мнението по въпроса: “Що ги ръфам тез’ социалки?” :))

5. legrandelf @ June 1, 2010

Пламен Бочев, туй то, онуй то :)))

Nightwish El, а пясъците [а]социални ли ще са или ще искаш от тях да си мълчат и да те гъделичкат. Когато вълните минават през тялото ти, разбира се! В другите случаи - напълно статични да си стоят! :)

6. Vladville @ June 1, 2010

Откакто спрях предписаното от психиатъра лечение, шизото ми се обостри и вече не съм сам-отново съм социален социопат :D

7. man0l @ June 1, 2010

Мерси, че се включи в блог играта :)

8. legrandelf @ June 1, 2010

man0l, беше яко ;) Хубаво я бе замислил! :)

На фона на възторжено патетичните материали по темата, които четох това е доста реалистично и искрено. Не ми е ясно, обаче защо си губиш времето, за да участваш в подобни верижни постове, които са си откровен спам. Не мислиш, ли че за тях важат част от нещата, които си написал за мрежите :)

10. legrandelf @ June 1, 2010

Владо, на първо време избирам дали да участвам в подобни “игри”, ако ми допадне темата :)

На второ четене (а и като последен критерий) - зависи кой ме е поканил. Ако ми е достатъчно симпатичен - участвам :))))

Пропускал съм ако нито едно от двете не е изпълнено, участвал съм и при само едно удовлетворено! :))

Но щом като успях да предам реалистично нещата, явно е имало нужда :P

Малка доза искреност (всеки ден) не е излишна, нали?

(затова и този път не прехвърлих топ(кат)а на никого)

Слава на… (тангра-мангра, бог, дявол, кокошки, прасета… абе избери си сам) :)) все още съм социална :) И да ми е жив и здрав дивана, да ма изкара до гроб :) А ти, Елф, си най (а)социалният човек, който познавам по този начин. Абе dude си :)

12. legrandelf @ June 1, 2010

ИИ, официално е - The Dude abides ! :)))))

13. silvia tencheva @ June 2, 2010

Марти, благодаря, че се включи и пое щафетата, т.е. играта, идеята на Манол си е готина, а ние както казваш може да “умрем” некой ден пред компютрите, направо сме се сраснали, ама това е друга тема :))))

14. legrandelf @ June 2, 2010

Силвия, йеп! :)) ^^

15. Enolagay @ June 2, 2010

Така се вдъхнових, че КУРсорът ми залепна на “Become a fan”

16. Nostromo @ June 2, 2010

Ех, и аз ползвам бг фейвит-а, но най-вече като рийдър (всъщност САМО). За сметка на това нямам нито фейс (освен тоя дето ме зяпа от огледалото рано сутрин), нито туитър. Даже и скайп се принудих да си направя, че само с едното кю не вървеше…

Разбира се, всичко това не ми пречи да съм асоциален… :)

17. legrandelf @ June 2, 2010

Enolagay, много лъжци наоколо :)) Никаква Хирошима, камо ли Нагасаки, не видях на фен страницата ;)

Nostromo, хехехехехе! :))

« “Каризмиро” - норвежки еякулат в тубичка Социопатно: Твърде много цинизъм… »