Cos I know... I know... I never meant to cause you no pain
And I realize I let you down
But I know in my heart of hearts
I know I'm never gonna hold you again
Phil Collins - I Wish It Would Rain Down

Транспортно попръцкване

« публикувано на 29-09-2008 @ 9:58 pm »


СКГТ - СОФИЯ - ЕООД
Цени от 01.07.2008 г.

БИЛЕТ за еднократно пътуване ………………………………………………………………… 1.00 лв
БИЛЕТ за еднократно пътуване, продаван чрез водача ……………………………… 1.00 лв
КОМБИНИРАН БИЛЕТ за две пътувания с /наземен
транспорт и метро/ до 60 мин. ………………………………………………………………… 1.40 лв
БИЛЕТ с талони за пет пътувания ……………………………………………………………… 4.25 лв
БИЛЕТ с талони за десет пътувания …………………………………………………………… 7.50 лв
БИЛЕТ за таксуване на нередовен пътник …………………………………………………… 10.00 лв

ВНИМАНИЕ !
ВОДАЧИТЕ СА ДЛЪЖНИ ДА ПРОДАВАТ БИЛЕТИ ПРИ СПРЯЛО ПРЕВОЗНО СРЕДСТВО И СРЕЩУ ТОЧНО ПРИГОТВЕНА СУМА.

ТЕЛЕФОН ЗА ИНФОРМАЦИЯ 987 71 87

Значи, това което виждате е точен препис на ония ми ти хубави лепенки дето стоят на стъклото зад шофьора на превозно средство от градски транспорт в София. Сещате се, ония умряли машини - автобуси, тролейбуси и трамваи. Така! Преписах ви го, за да не прилагам така или иначе грозната лепенка, а и снимката ще ми грози интерфейса - не благодаря!

Значи прибирам се аз от РД-то на племенничката ми, това тая събота, и се возя в едно удоволствие наречено автобус 1. Оле! Тоя път не бях в най-раздрънканите, които обикновено си оставят скоростната кутия някъде по пътя, а малко по-закрепен.
Надявах се да не се разпадне преди да съм стигнал моята си дестинация. Междувременно си мисля нещо (понеже аз друго не правя - все умувам, ама накрая… златни яйца) и поглеждам към тоя ценоразпис.

СКГТ… бла бла, първи юли… бла бла… и започнах бавно да прещраквам цените. Хубаво 1 билет - левче, макар че и лев му е много, ама… билет продаван чрез водача. Ех, като почнат да формулират по подобен начин и ми сгряват сърцето. Отново левче, но?! Я ти продадат, я не ти продадат! Хах! Отиваш, питаш любезно и получаваш подсмъркване и нервно провикване: “Ня’а билети !”

Хубаво бе, чичка… и аз ходя на работа и аз се изнервям, ама ако съм имал доблестта да започна културно разговор, поне не ми сери на главата. Мамка му!
Преглъщаш суровия хап и ако все пак си се докопал до билет отиваш да го дупчиш. Къде? Има някакви оранжеви неща. Няма описание как се дупчи. Добре, на мен преди мнооооого време са ми показали как. Дупча го. Да речем, че съм разцъкал и съм се научил. А ако дойде някой галант за първи път. Не му трябва да става софианец, не иска двоен стандарт и някакви специални привилегии… но се сблъска с тия… апаратчета. Няма едно елементарно указание - как да поставиш билета, как да го продупчиш. На него си пише! Е какво пише?! Глупости пише на билета!

Но да се върнем на ценоразписа! Тоя комбиниран билет да ви кажа - никога, ама никога не съм го виждал за продан. Шофьора съм убеден, че не дава такива… а за ония в малките павилиончета, дето са си на СКГТ - ще има да ти се пензят ако нямаш 40 стотинки, а им дадеш примерно… 5 лева. Хубаво де! Как пък стана така - дам 1 лев на по 10 стотинки - ЙОК! Дам 100 лева в заведение, при сметка 50 лева, айде пак ЙОК! Майка ви мръсна… аз да не съм банка бе?! Вечно да нося точни пари?!

Хубаво, разбирам за пред шофьора да имам точни - примерно лев или два, ако ще взимам два билета. За да не тормозя човека. Макар, че той трябва да е спрял, за да оперира с тия мизерни хартишки наречени талони за еднократно пътуване. Мда, ама не!

Следващите в класацията са билетите с талони за 5 и 10 пътувания. Виждали сте ги. Ония, сгъваемите швейцарски такъми. Глупости на търкалета! Това пак може да си го купиш само ИЗВЪН автобуса.

Обърнете внимание - 4.25 лева. 25 стотинки. Абе… ХОРА! Айде стига WS Teleshop, а?! Може или не може. 9,98 лв - като че някой някъде тия ще ги тъни. Пфу!
Вижда се, че ако вземеш 10 билета - ура, големия кяр, направо дъниш с цял лев! Мда, да си купиш още едно билетче. Лелелелелелелеле…

Накрая - големия шамар - нередовен пътник, десятка. Точно така - 10 лв. Понеже комфорта в СКГТ машините ти предлага хубава (осигурена) седалка, чай или кафе, топло ти е, никой не ти пърди на главата, не ти урига, кашля и не ти свършва по ръкавите (простете млади дами, знам какво ви е… на вас скитници, на мен стари баби… ненаситници, аааааааа…) - луда работа общо взето.

Е защо го ползвам супер рядко и предпочитам таксито. Първо - стига в пъти по-бързо до дадена дестинация, второ не чакам за да се кача, трето - комфорта е отново в пъти по-добър. Трябва ли да продължавам. Е малко по-скъпо щяло да бъде? Как по-скъпо. Направете си сметката де. А и ако от това ще тъните, то по-добре изобщо не го ползвайте. Барай пеш, повече ще спестиш. Това като един виц:

В Гарбово:
- Тате, тате… днес тичах след автобуса на път за училище и спестих едно левче!
Шамар върху бузата на детето…
- Ама що бе, татееееее…
- Как що? Другия път след такси да тичаш - пет лева да спестиш!

Но нека не се отклоняваме от темата. Стигнахме любимата ми част:

ВОДАЧИТЕ СА ДЛЪЖНИ ДА ПРОДАВАТ БИЛЕТИ ПРИ СПРЯЛО ПРЕВОЗНО СРЕДСТВО И СРЕЩУ ТОЧНО ПРИГОТВЕНА СУМА.

Така. Това е в оригинал. Няма запетайки, няма нищо.

Имам ли точната сума и ако е спряло превозното средство, отворя ли си устата преди да е затворил вратите и потеглил - ТРЯБВА да ми продаде БИЛЕТ. Както се вижда от ценоразписа - всичко е БИЛЕТ, нали?! Да ама нее… Има само щури билетчета, за по 1 левче за едно пътуване. Куул! Няма талони, няма лайна. Да не говорим, че не винаги ти продават. Понякога имат и казват - ЕБИ СЕ!
Хубаво… К’во пра’им като се качат ония прасета (съжалявам, ама докато не ви стегнат малко, да сте по-готини, да ми е кеф да си давам билета и не спрете да репресирате заблудените и неориентираните, сте си точно свине - оцеляващи) и ми искат билет?!

На спирката може да не е имало. Разчитам вътре да си купя. Е на, на първа врата ще се кача - кур бе! Ако шофьора не ще, няма да ти продаде. Един веднъж си прави устата на едно момиче, щото беше много тарикат. Представете си един хуй сплескан, облечен в съмнително чиста риза, неизгладена, небръснат, смърдящ на домашните си завивки, почти легнал на волана и нервно мърдащ с крак. Тъпотия!

Тоя ценоразпис, като структура издиша отгоре до долу. И както и да го въртите, правилно няма да го интерпретирате. Що за глупост и недомислица?

А какво става, ако все пак си пътувате редовно и се качи някой тип.

Билети и карти за проверка(, моля) !

Чакай бе! Не се показваш кой си по документ. Някаква мръсна риза и елече. Бързаш да ми скъсаш билета, не ми доглеждаш картата, озърташ се да хванеш някой, който се бута на последната врата и се стиска здраво, чакайки да спре автобуса на мига. Шитня!
Не стига, че не проверявате редовно - ами и калпаво. А и как да разбера, отново на темата за пришълците и просто-минаващите през София, че ти си контрольор. Никъде в превозното средство няма образец нито на теб, нито на облеклото ти, нито на картата или медальона. Сложили ми ги тия указания… в постовете, където правят карти и продават билети. ХА! Че аз длъжен ли съм да ходя до там?

А какво става ако ще се глобяваме? Нямаш 10 лв? Ще те свалят, или почва едно месене между коремите на прОсенцата. Щото си просят! На един веднъж му викам:

Ми само 5 лева имам пич !

И той разбира се ги взе, даде ми розовия билет и айде лека! Бах му майчицата!

Най-интересното е обаче, че дори да ви свалят, дори да ви навият за акта… вероятно не знаете, че тая измислена хартийка дето я пишат, за която им трябват прословутите ви данни от личната карта (не минавайте с номера, че само полицай може да ви иска документите - не става, плюс това ако се стига до акт там все има някое заспало ченге, дето проклина деня, в който началник смяната го е пратил хайка с контрольорите) си има давност.

Момент, май не разбрахте! Тия 70 лева, ако не ги платите в еди си какъв срок - губят давност. Тоя акт става книга за гъз. Точно така - гъз папир, може някой дори да я ползва. Има стойността на дипломна работа от МЕИ, писана преди 30 години. Търкаля се някъде на пода или прашясва върху мръсен пост комунистически рафт! Ура! Ура! Ура!

Накрая какво да направим?! Тъй като нямаме комфорт, но трябва да се ползва това чудо от време на време. Тъй като нямаме права, или поне не ни стиска или нямаме дар слово да си ги изискаме, но все ще се качим на някоя СКГТ машина. Парите, които съвестните пътници плащат за карти и билети, проверявани 1 на 30 пъти от контрольори, вероятно не стигат до НЕ-корумпиран джоб… имаме един единствен избор!

Ходете пеш - точно така! Здравословно е, по-бързо е, на чист въздух (кашлям… е да, де… чист - поне не мирише на чорапи, повърня, сух фасул или некролози в стари палта). Ако ви се наложи да ползвате недомислицата - хм, хванете такси - по-бързо ще е! Те и там има тънкаши, но това е друга тема.

СКГТ не е направен да ви услужва… Направен е да изнервя шофьорите си, пътниците си, останалите шофьори по улицата… всички! А някой, някъде там… хубаво потрива ръце, ебе го него че това се случва в действителност и много хора си гризат ръкавите от яд. Мда, ще си кажете - това е в България. Ами недейте така… не казвам, че в другите страни не би могъл да има същия такъв парадокс. Те си таят други проблеми, но това да не можеш да разчиташ на превоза в един забързан и натоварен град… и ползването на тоя транспорт да се явява бреме, вместо улеснение… не е си работа!

Ако сте достатъчно словоохотливи и ви се занимава - опитайте да поговорите с тия типове, които ви искат билетчета и карти. Не ви карам да заобикаляте вратата… Просто използвайте слабите им места, за да не се възползват те от вашите такива!

« подобни cynical speech, ,

Посей семето на мъдростта си

Trackback | RSS 2.0

1. вили @ September 30, 2008

Еха, страшен ценоразпис! (Добре, че живея в центъра и освен собствена кола и такси, друго не ползвам.) От утре, всеки да си приготви два портфейла. Единият с едрите пари, а другият с точни стотинки за билетче в градския транспорт и само да сте посмяли да разсейвате водача с претенции за разни хартийки, та дори и наречени високопарно билет.

2. legrandelf @ September 30, 2008

Мда! Забравих да спомена :)) Ако сте със собствена кола, пресмятайте разходите, няма да ползвате СКГТ, но… дозата адреналин, ярост по пътя, ускорение, безсмислено псуване и такива неща - си ги има! :))

Абе няма перфектно положение бе, важното е да си говорим нещо, хахаха!

3. deni4ero @ September 30, 2008

човек ще рече, че тва ти е дипломната работа, Елф :)

4. legrandelf @ September 30, 2008

А някой е посмял да си трие гъза с моя блог, а съм му строшил гълъбарника :)))

5. legrandelf @ September 30, 2008

@Дени:
А сега, би ли обяснила какво имаш предвид, хахаха :))) Моля?! :)

6. deni4ero @ September 30, 2008

ми толкова обстойно, задълбочено, от всички страни погледнато … похвално

7. legrandelf @ September 30, 2008

Разбирам :))
Благодаря, Дени, макар че темата може да се разгърне още по-подробно. За съжаление в СКГТ нямаш много време за реакция… Така че - теории за разговор :P

8. вили @ October 1, 2008

Да, но тук време бол и за разговори и за реакции, че и за нещо друго…

« Гонитба на съзнанието Флирт срещу стената »