Cos I know... I know... I never meant to cause you no pain
And I realize I let you down
But I know in my heart of hearts
I know I'm never gonna hold you again
Phil Collins - I Wish It Would Rain Down

Ревю: “Kick-Ass”

« публикувано на 03-05-2010 @ 10:12 am »


фотография: Минди
на вашето внимание: Официалният трейлър към филма

Не е лесно да си купиш билети за нещо, което в заглавието си съдържа звездичка. За “Шут в г*за” говоря! Преди да се подложите на супергеройски kick-ass experience, идващ от дълбините на кино индустрията, ще ви се наложи първо да си отворите устата. И тъй като стане ли въпрос за гъзове, устните ми сами започват да бръщолевят, “гъза” се превръща в думичка повече от симпатична, отколкото може би предполагате!

В крайна сметка - нито болеше, нито някой нещо забеляза. Явно до такава степен сме цинизирали, че за един гъз, пък бил той и съпроводен с шут или два, на никой няма да му пука…

Преставам с офтопик-а и ви представям новата лента на Матю Вон. Режисьорът, който направи за нас “Layer Cake”, в чиито кадрови обятия звездее kick-ass блондина Даниъл Крейг (миг преди да го превърнат в 007), плюс “Stardust” - привлекателната приказка, която въпреки всички клишета, на които сме ставали свидетели с течение на времето, направи нещо по-различно, очарователно и забавно - макар и в света на чистата фантасмагория.

Относно “Шут в г*за”…

По-сериозен, отколкото изглежда… Няма съмнение в това!

И може би там се крие разковничето на успеха. Филмът предполага да е комедия, пародирайки филмите за супер герои, като междувременно ти смразява кръвта, при това с толкова резки смени на благи и коварни моменти, че се чудиш дали да се смееш или да се плезиш в психо-удовлетворителна агония, подобно на Комод, когато Максимус ‘почна да кълца “картагенските” воини (още) при първия си досег с Арената.

Филмът е забавен, но съвсем не комедия. Може би мрачна комедия. Все пак говорим за супер герои и трябва да има мистерия. Но не толкова потайна или наивно укривана от слепите граждани, непрекъснато потискани от престъпността и липсата на “One man, to make a difference”…

Има го този… man… и определено прави difference! Казва се Kick-Ass (приветливото Трепача). Пишман супер герой. Но поне е искрен, откровен и добронамерен.

На фона на неговото старание обаче, в ключовите моменти изпъкват “истинските” трепачи, а именно Никълъс Кейдж и дъщеричката му! Която… О, Боже… тази наистина риташе задници. Владее хладното оръжие до съвършенство, но и с… жегавите такива хич не си поплюваше!

Евала на гърлата…

(сега 11-12 годишните да не си вкарват много пауър във вените, все пак за филм и развлечение говорим)

“Шут в г*за” е достатъчно забавен, бърз, ироничен, стилизиран и ненатрапващ се. Може дори да ви разплаче (от смях, а и не само). Определено екшъна не му е в повече, а в някои моменти - разбиващо смъртоносен.

Кефя се на Марк Стронг (който и в предния филм на Матю Вон беше на ниво). Не бях виждал Никълъс Кейдж в такава роля от доста време. Или може би никога не е имал подобна, просто напоследък му се бяха струпали все някакви съмомнително драматични или недружелюбно криминални досиета (добре де, “Лошият лейтенант” не влиза в тази опорочителна класификация).

“Шут в г*за” е различният филм за супер герои, но не по начин, по който “Hancock” се случи преди години. “Kick-Ass” е някак си реален на фона на цялата нереалност около този род персонажи. Все пак… сюрреалистичността не липсва. Татенцето и Тупалката са страхотен тандем, но и… доста фантасмагоричен. Или не съм прав?

Забавлявах се! А това е най-важното, за което подобен филм може да претендира като влияние над своя зрител… Привлече вниманието ми и няма да бъде забравен. Що се отнася до sequel - мисля, че има една широко отворена порта, предоставяща му карт бланш, както и стотици причини… поради която трябва да бъде безкомпромисно захласната право в лицето на идеята за продължение! Всичко това - в името на оригиналността, такава каквато се е получила от първия път!

“Шут в г*за” е (повече от) страхотен. Точка!

« подобни cynical speech,

Посей семето на мъдростта си

Trackback | RSS 2.0

Едва ли ще го гледам на кино, но излезне ли по тракерите ще се гледа.

Гледай го на кино! Познавам разпространителите на филма, които се отказват да внасят повече независими филми, тъй като никой не ходи да ги гледа. Освен “Шут в г*за” на тях дължим заглавия като “Сектор 9″ и “Отведи ме в Ада”. Т.е лишаваме се от наистина страхотно филми.
Честно ви казвам, хорта абсолютно насериозно се отказват. Ходете на кино!

3. Val @ May 3, 2010

Нормално е да бъде сериозен.
След като Матю Вон се пробвал като актьор в ”Lock, Stock and Two Smoking Barrels” на Гай Ричи.

4. vladimirpreslavski @ May 3, 2010

Още едно заглавие, което си “плаче” за някой “киноплекс”! :0 Май “ареенката” пак ще ме приюти. Чакам още две заглавия: “Тенеке-човек 2″ и “Принцчето на персите”. За Р. Дауни само “респект” за последните му трезви изпълнения: и Холмс и първата част на “Ламарин мен” ми харесаха /и после алкохолът бил вреден :0/. А принца ще се гледа заради спомените от игричктата, която играех още на “Правец” еди-кой си /май и Джерито Брукхаймер имаше участие във филмчето/. Филмът за супер хората, който най-много ми хареса досега беше “Watchmen” /сцената с погребението, дъжда и Саймън и Гарфънкъл останаха в съзнанието ми/! :0 Приятно ви съзерцаване на “звездите” и кажете що сте видели!

5. legrandelf @ May 3, 2010

Аз също адмирирам за гледане на филма върху голям кино екран :)) Все пак… не е задължително да се зяпа на предпремиери или да се консумират пуканки и разни други оскъпяващи елементи :)))
Един шибан билет и толкоз ;) Плюс към качественото кино винаги е добре дошъл (едно от най-хубавите неща на “Мисия Лондон” беше именно зрителската подкрепа)…

vladimirpreslavski, вчера докато гледах “Kick-Ass” се сетих, че последната супер геройска история, която съм гледал беше точно “Watchmen” :) “Железния човек” също ме изкефи, макар и доста да го оплюх в ревюто си навремето, а от трейлъра снощи - двойката изглежда повече от обещаваща :) Персията няма да е коментирам - пиршество за сетивата ще е, но може би страхотен! :)

“Watchmen” не само ме кефи, но го намирам и за един от най-добрите филми на изминалата година. А за “Железния човек 2″, можете да ни чекнете официалното мнение на сайта :)

Аз пък се надявах да видя зашития чатал на Минди в “Let Me In”, но за съжаление Холивуд май ще разкара една от най-провокативните и шокиращи сюжетни нишки на шедьовъра “Пусни ме да вляза”. (Елфе, прости ми вампирския off-topic, но ако още не си прочел книгата на Йон Линдквист, веднага се поправи, че Господ гледа и си записва!)

8. beasta @ May 8, 2010

За съжаление ревюто ти не струва. Най-вече поради простата причина, че Kick-Ass е тотална подигравка с киното. Искрено съжалявам хората, които са платили билет за него, а още повече съжалявам тези, които са го изгледали до край :(

а всъщност не очаквах нищо от него.

9. legrandelf @ May 8, 2010

beasta, съвсем не смятам така :) Но… едва ли ще вземеш предвид този коментар :) Е като не си очаквал нищо от филма и той не ти е харесал - нормално е след това каквото и ревю/мнение за филма да прочетеш/чуеш, което не оплюва лентата, да е в разрез с твоето чувство, останало след излизане от залата :))

10. beasta @ May 8, 2010

Абсолютно си прав, коментарът ми беше оставен като друга гледка точка просто, защото не видях някой от коменитиралите горе да е на моето мнение, а пък единодушие много трудно се постига :)

и все пак не съм самичък, познати, които са гледали филма, се съгласяват с мен :)

11. legrandelf @ May 9, 2010

Човек никога не е сам, дори когато е (напълно) сам :)))

« Телефункен: “Стъклен дом” Нима всичко свършва със свършването ?! »