Cos I know... I know... I never meant to cause you no pain
And I realize I let you down
But I know in my heart of hearts
I know I'm never gonna hold you again
Phil Collins - I Wish It Would Rain Down

Телефункен: “Стъклен дом”

« публикувано на 01-05-2010 @ 8:35 pm »


фотография: Калин Врачански
препоръчвайки: ~70 минутно онлайн удоволствие на всеки клик

Пропуснах премиерата на сериала, но не съжалявам. Тогава преживях уикенд с кулинарен туризъм и да ви кажа честно - беше супер яко! Но за Сърбия, плескавиците и дюлевската ракия - някой друг път.

Колкото и да ритам срещу bTV, не може да не отбележа факта, че 2010 година е доста(тъчно) и по уникален начин успешна за тях като entertainment фактор! Един път беше “Мисия Лондон”, а сега и епизодичността - “Стъклен дом”.

Фокусираме се върху телевизията, оставяме киното на страна. Знаем, че последните години (да не кажа 15+) от телевизионния бълвоч, непрекъснато заливащ хората, последните се промениха. В сферата на възприятията и ценностите. Въпреки, че “сериал” в повечето случаи се възприема като “сапунка”, примерът който “Стъклен дом” дава е достатъчно показателен и високо претенциозен.

Силно се шумеше около премиерата (и изобщо цялостния спектакъл, който телевизията готви за лоялните си зрители), което даде успешен старт на филма. Наричам го филм, защото “Стъклен дом” определено не е латиноамерикански зарзават, който да хрупате в продължение на 300 дни, проследявайки феноменалната и неповторима любовна история на Грегорио и Маргарита (като на всеки 20 серии все някой забременява, а на всеки 30 - се появяват братя или сестри близнаци, които са лоши на всичко отгоре и искат да приберат цялото семейно имане).

“Стъклен дом” имаше силно начало. Минаха три епизода, като днес успях да си наваксам с последните два. Затова и най-накрая реших да си отворя устата.

Както казах - не бива да възприемаме “Стъклен дом” като обикновена телевизионна поредица. Епизодите са по-продължителни от “стандартния” за сериал (независимо дали говорим за “CSI” или “Вдовицата в бяло”). Техническото изпълнение е на съвсем друго ниво - по-професионално. Подбора на актьорите, динамиката (като камерна перспектива и липса на статичност в кадъра) при снимките, разнообразните герои, музиката и сценария също са на ниво.

Винаги може да си намерите дразнещи елементи. Но да речем, че не може да се говори за преиграване, в дразнещия смисъл на думата. И защо не може ли? Защото трябва да възприемете героите такива, каквито трябва да бъдат. И те го правят. В един свят на каприз, мошеничество, конспиративни мисли и игра на “прееби другарче” - всичко това, въртящо се около парите и секса, няма как да е другояче.

“Стъклен дом” е приятен. Базиран не толкова върху изпепеляващата любов между главните герои (макар, че с течение на времето съм сигурен, че Елена Петрова и Калин Врачански ще “погрознеят”), колкото до горе изброените “ежедневни” фактори.

Личи си, че са вложени пари, старание и умения за създаването на филма. Доколкото знам сериала не е напълно завършен. Движи се напред с няколко серии (спрямо това, кой епизод ще бъде излъчен тази неделя) и продължава да се снима.

Въпреки това знаем и един друг (радващ ни) факт - “Стъклен дом” е продаден (за излъчване) на турска телевизия. Първите реакции разбира се бяха повече от псевдо-”патриотични”. Как сега ще им го върнем на турските сапунки и прочие. Бих казал “Дано”, но не мисля, че има смисъл от подобно изказване.

“Стъклен дом” е на светлинни години от бозите, които Освалдо Риос и компания с времето превърнаха в основно забавление за млади и стари. В синоним на бабешка авантюра, повече от притеснителна при това, тъй като… може да не доживеем, за да видим края на простотията и голямата сватба на влюбените!

Пожелавам успех на “Стъклен дом” занапред и искрено се надявам в един момент да не се получи насирация. Не ни трябват 200 серии, но… сценаристите си знаят!

« подобни cynical speech,

Посей семето на мъдростта си

Trackback | RSS 2.0

1. Nedialko @ May 1, 2010

Абеее… може би нямам право да го казвам, но не ми харесва особено актьорската игра. Не съм изгледал чак толкова филми, не съм гледал кой знае колко роли и на участниците в сериала. Но тези определено са ми леко дървени и мноого стриктно диктуват репликите си. Единствения по-счупен е този, дето играе охраната на “молА”.

2. vladimirpreslavski @ May 1, 2010

Не съм гледал цял епизод, но и малкото гледане не ме подразни толкова, колкото онзи теле “бълвоч” “Забранена любов”. Големият дразнител обаче беше един откъс от рекламата на сериала, в който някой поръчваше на “чувствения брадър”, Цветан, облечен като “Hitman” от едноименнат игра, нечие убийство! Отново копираме като “Ксерокс” машина. Пожелавам успех на каста от актьори и сценаристи в борбата с турските сериали! :0

3. вили @ May 2, 2010

Да си призная гледах и 3-те серии. Не е лош филмът, но щем се съглася с Nedialko. Но пък приветствам положително опитът на бтв, че се пробват в такава трудна задача…

4. Кръстю @ May 2, 2010

Може и да греша, но ми напомня за ония чешки сериали от времето на соц-а: “Болница на края на града”, “Жена зад щанда” и пр…
Е, сюжета е съобразен със сегашната… реалност, разбира се :))
Впрочем, тия сериали търсят масовия зрител и трябва да отчитаме това.
Не са т.нар. “елитарно изкуство”.
Но във всеки случай са по-добре от ония “любов на корем”, дето им викам аз :))))

5. legrandelf @ May 2, 2010

Nedialko, що да нямаш право :))) Имаш! Играта на актьорите е… може би най-разнообразно приемствения фактор :) Зависи кой как обича да гледа (едно изпълнение) - оттам се определя и базовото възприятие към целия филм (или сериал) :)

Мен не ми пречи, ако звучат като театрални актьори, макар и на кино. Стига да не е прекалено сухо. В случая… не ми се струва (чак) толкова сухо :) Или пък обръщам повече внимание на други неща, т.е. заебавам единствения фактор, който да ми развали кефа :)))

vladimirpreslavski, фейк Хитмен-а да ти кажа… малко го има, тъй че - ако той те бърка - не бери грижа :D

вили, that’s it! :))

Кръстю и ти си прав!

6. Lawliet @ May 2, 2010

изпуснах предишния епизод, но днешния го изгледах ^^ радва, какво да кажа… особено музиката на интрото =]
харесва ми, че някак са избрали по сюжетна линия за всеки. конкретно визирам онези забременяващо/абортиращите за нас недораслите xD
имам, обаче, чувството, че ще прецакат филма до 2-3 епизода =/ but u neva know
всъщност, от колко епизода е сезона?

Определено начина на заснемане, режисьорското виждане като цяло е доста различно от другите опити за сериали. На мен за сега ми харесва Стъклото :) А Елена е еба ти красивата жена ;) Но какво разбирам аз…
(:))))

8. Punkass @ May 3, 2010

66 ще са сериите ако сериала се хареса на зрителите. Тоест, ще бъдат със сигурност 66 ;)

И аз съм страшно приятно изненадана колко добре се развива и колко добре се прие от всички. Това ми е единствената причина да сядам пред телевизора в 20:00 в неделя ;)

Мартине, щом ти пишеш за нещо значи си струва, ще го гледам тези дни, надявам се да ми хареса.

10. legrandelf @ May 3, 2010

Със сигурност е по-як от “Lost”, “Кости” или който там сериал зяпаш :D

Чшшшш:D Lost не го гледам, той е бозичка за мене :) Абе незнам кой е тоя сериал дето мое ми се хареса поече от House M.D. :)

« Винервурст: “Истината, само истината и цялата истина” Ревю: “Kick-Ass” »