Cos I know... I know... I never meant to cause you no pain
And I realize I let you down
But I know in my heart of hearts
I know I'm never gonna hold you again
Phil Collins - I Wish It Would Rain Down

Социопатно: “Шарън Стоун” инстинкт

« публикувано на 13-04-2010 @ 9:50 am »


фотография: “Runaway Train” / задължителен
слушайки: Antonio Vivaldi - Gloria in D Major (Et In Terra Pax)

Вероятно се чудите… каква по дяволите (не ругай!) е връзката между Шарън Стоун и този премръзнало-озверял затворник (една от най-добрите роли в кариерата на Джон Войт) от снимката (при това на фона на друг изгладнял конвикт - Ерик Робърст)…

Ще ви кажа, дори и да не се чудите! Първо - и четиримата са актьори (щото в същата сцена, макар и зад кадър, фигурира Ребека Де Морни), второ - всичките са животни от най-висш вид, наричащи себе си - хора!

И като всяко едно животно, част от хранителната верига, човекът (също) има инстинкти. Понякога ги следват, понякога разчитат само и единствено на най-слабо развития от всички инстинкти - разума. А какво по-съществено ни отличава от животните? Освен срещуположния палец, (почти) перфектния баланс на два крака (задни при това) и липсата на животински фейсбук профили, сещате ли се за нещо друго?

Сигурно има… но дали тези разлики са толкова явни, видни и… най-важното, достатъчни, че да се считаме за най-най-най-големите същества на планетата? Аз не мисля така!

Еднотипно агресивната, половинчато циничната статия на колегата-блогър донякъде съвсем лекичко съвпада с моето мнение. Но има важни поанти, отбелязани не само набързо, ами и с предубедена директност, които ми бръкнаха под потната тениска, издраха ме, а след това, без дори да ме погалят, си тръгнаха и (никога) повече не се… [по]върнаха!

- ЖИВОТНИТЕ НЯМАТ ПРАВА
- Колко малоумен трябва да си(,) за да приравниш човек към което и да е животно?

Кой за какво стачкува, в какво вярва и какво го трогва - (все още) не е моя грижа! Не съм природозащитник, макар и да съм по-малко вредител от значима тяхна представителна извадка. Със сигурност внимавам къде си хвърлям боклука и не правя излишни опустошения на(д) природата. Нито я експлоатирам прекомерно с цел задоволяване на високоцивилизационните си нужди. Мога да продължа в тоя дух, но не искам - прекален светец и богу не е драг!

Не разбрахте ли, силно изказващите се срещу животните, насекомикс тварите и разни други звена на хранителната верига, които са под (?!) нас, че хората също са животни?!

И не става въпрос само за “хората са стадни животни” в добре познатия ни сексуален контекст. Визирам инстинките и животинските прояви, които се срещат у всеки един човек (независимо колко спокоен е, по каква колориметрична система е обагрен физически, какъв език говори, каква религия изповядва, мъж или жена е, дали е от Левски или ЦСКА)…

Защото достатъчно притиснат до стената, минал червената линия на озверялометъра - по-голямо животно от човекът - няма! Ако не сте се убедили до сега, явно… живеете на някое много приятно място, непознаващо първичните инстинкти не само на Шарън Стоун, ами и на всеки един (средностатистически) хуманен обитател на планетата.

Тъй че… правата и правилата са за тези, които ги спазват. По-силния изяжда по-слабия! Не живеем в джунгла (макар и да имам огромни съмнения в последно време), но законите й важат - непрекъснато. Когато отидем да живеем на Луната или на Марс, тогава може да [по]вярвам в друго.

И сега… не ви казвам да хванете сопата, брадвата или мачетето и да пречукате съседа си, щото тая вечер хъркал по-силно. Или щото сте гладни. Не! Помислете малко, преди експертно да заявявате, че еди си какви животни нямали права. За много мощни ли се имаме хората?

Историята ни свидетелства за такива животизми, каквито и най-освирепелите мечка, куче, вълк, лъв или тигър не биха могли да направят - кървав (примерно) бербат, какъвто цивилизования и мислещ човек е способен да направи!

Плюс това - всичко е въпрос на възпитание. Безпризорните кучета се развиват умствено и инстинктивно, подобно на безпризорните дечурлига (и не става въпрос за бездомни, нужно е просто да няма съблюдаващ израстването им). Може едно гладно (или достатъчно изплашено и ритано улично) куче да ми отхапе крака, ръката или врата… както може и в някоя тъмна уличка, някой изтърван пубер, на 10-14 години, предрусал с трева, кока или обикновен алкохол да ми забие ножа в бъбреците… Нали?!

Животът е борба - оцелява внимателния!

« подобни cynical speech, ,

Посей семето на мъдростта си

Trackback | RSS 2.0

1. Val @ April 13, 2010

Точно така Марти.
Всеки който има домашен любимец сам да се грижи за неговото спасение. В този смисъл преди години Стенли Креймър направи един удивителен филм - “Благослови децата и животните”, който спечели редица награди.

2. legrandelf @ April 13, 2010

Изглежда внушително, впечатляващо и респектиращо :)

Но не мисля, че някога си пускал трейлър, клип или каквато и да е (друга) част от филм, който да не съм харесал! :)))

3. Vassil @ April 13, 2010

Dobre kazano! Ama tazi chast ot publikata, kum koiato e nasochena statiata ne mogat da chetat v bolshinstvoto si.

4. teo @ April 13, 2010

“По-силния изяжда по-слабия! Не живеем в джунгла (макар и да имам огромни съмнения в последно време), но законите й важат - непрекъснато. [...] За много мощни ли се имаме хората?”

Мощни сме само от гледна точка на това, че сме достатъчно наядени, за да можем да си пишем законите и да променяме правилата. А всъщност си оставаме лицемерни животни, защото колкото и да сме наядени, искаме още и така светът пак става джунгла…

5. legrandelf @ April 13, 2010

Vassil, ами чакаме ги тогава да слязат от клоните, или да спрат да пълзят и да се научат да стоят изправени (поне на нивото на училищния чин) :))) После ще дойде и образованието и разбирането, а оттам и… сполуката на тази статия! :)))

teo, правилно!

:)

6. smile_turned_down @ April 13, 2010

наистина статията в http://pi314.ascella.org/ изразява едно малко крайно мнение, наистина имаме много общи черти с животните (все ядем и се размножаваме и имаме инстинкти и сетива), наистина човекът е склонен на жестокости, на които едно животно не е способно.
и макар да не познавам поведението на животните кой знае колко, искам да те попитам кое животно е склонно да изпита съчувствие към друго животно? или към каквото и да е било?
коя точно мечка е построила Empire State Building? коя домашна котка може да се гордее с нобелова награда по физика?
заради това не мога да приравня човек и животно. животните имат права или по-скоро йерархия в естествената си среда, в собственото си стадо, глутница или ято, но какви права имат те в едно човешко общество?
ако в някаква извънредна ситуация трябва да избираш между това да спасиш живота на друг човек или живота на едно куче - кой от двата биологични вида ще спасиш?

7. legrandelf @ April 13, 2010

smile_turned_down, “вграден” талант има във всяко едно животно :) Мечката може и да не успее да построи Empire State Building (е това ли е архитектурния връх, че го даваш за пример?), но пък съм сигурен, че нито един човек не може да постигне качеството на една паяжина, от нищо и никаквата (?!) мравка, нали?

Или за пример ще ти дам бентовете на бобрите :) Колко инж(точка) ще са нужни, за да построят нещо здраво и непречещо, още по-малко незамърсяващо, както едно животно с вградените си инстикнти би могло? :) Лястовиците, или всяка една друга птица, свиваща гнездо? Примери, бол! Но не бива да продължаваме, щото ще стане смешно :))))) Ясно е, че мечката не е на тоя свят, за да гради килии, затуй си имаме Илия и разните му там песньовки, които съпровождат трудовия му гняв :))

Що се отнася до осторожната ситуация :) Кой бих избрал ли? Едва ли ще имам време да избирам. По-вероятно е да протегна ръка към по-близкото “нещо”, ако не - към по-симпатичното :) (но това ще е просто временна подребда) :)

8. Eiri @ April 13, 2010

Въпроса не мисля, че е в това кой е животно или кой е по-нагоре по скалата на интелектуално развитие.
Дори не е в това, кой е способен на зверства (макар, че в израза “по голямо животно” има много противоречиви и неясни предпоставки, който правят самия израз абсурден) и кой на смели морални постъпки.
Защо цената на живота я приравняват някои хора (умишлено или не, но със сигурност неуместно) със ползата за обществото или социални и интелектуални постижения?

9. poohy @ April 13, 2010

До smile_turned_down. Обикновено избирам страната на по-слабия или така наречената жертва. А когато едно нещо зад волан ни изчака да слезем с кучето на платното само и само да ни сгази - избрах да спася живота и на двама ни. Разминахме си на по-малко от косъм.

10. pi314 @ April 14, 2010

Доколко животните трябва да имат права? Според мен кучетата искат света около тях да се решава с грубата сила и големината на зъбите.

Но не ме оставяйте да говоря от тяхно име, нека ги питаме тях какво искат. Аз лично досега дори една протестна дума от куче не съм чул за устройството на обществото.

Да, определено не са доволни когато са жертва, но пък показват и голямо задоволство (доколкото изразяват чувства) в добре свършената работа след като подгонят кола или човек. Кой знае какво си мислят в такъв момент…

Защо по-точно животните трябва да действат по начина, по който ние ги възприемаме? Защо да е по-морално да възпиташ домашното коте да е кротко и да не дращи, вместо да е дивак, който напада всичко дето шава и дере всеки, т.е. се държи по естествения начин, както в природата?

11. legrandelf @ April 14, 2010

pi314, прав си, щом (все още) не си проговорил кучешки, значи не трябва да се изявяваш като техен (кучешки) говорител/пресаташе :P Профсъюзите и видовите представители да си знаят гьола! :)))))

Не си ли чул протестна дума от куче :D Ами и те едва ли са чули протестен лай от твоя или нечия друга страна ;) Това, че не говорим кучешки, не прави кучетата по-малко интелигентни (сега да не се връщаме на предния коментар, когато “колежката” искаше от мен да й дам пример за мечка архитект) :P

Мисля, че ако и теб някоя парантия или дебил ти профучи на метър от пешеходната пътека, докато все още е зелено в твоята посока, не лаеш, но здраво псуваш/кълнеш :)))

Same shits… different language :)

Но си прав - въпрос на възприятие! За някои е по-лесно да обесят куче, отколкото да го (пре)възпитат :))) Добичето/говедото (като поведение, не като животно) се бие за възпитание… има много случаи на хора, палкани здраво, но… говедото като си е говедо… вари го, печи го - все тая! :))

Cheers!

12. Bia @ April 14, 2010

Малко off topic - честит имен ден :)

13. Eiri @ April 14, 2010

Права? Изобщо не става дума за права според мен, въпреки че има организации а “правата на животните”. Ако някой иска от някой нещо, да бъде осъден или да плати глоба заради издевателство над животно, то не е заради правото на животното. Поне не в действителност. Проблема е морален. Между нас хората се решава. Няма говорители на животните, има само хора, които държат да няма убийства и мъчения на животни. Които се борят да няма насилие от едно живо същество над друго в рамките на обществото ни.
От друга страна, можем да колим и кормим крави и пилета, а кучета не можем. Изобщо не става дума за права.

14. legrandelf @ April 14, 2010

Bia, благодаря! :))

Eiri, всичко това, около правата, нормите и… всички други забрани/разрешения са толкова разтегливи понятия, че… полето се оказва даже тясно, за фантазията човешка дали да, или да не спазва въпросните изброени! :)))))

15. SMS @ April 15, 2010

Знам само че филмът е много добър. Гледал съм го като малък на кино (тогава във Враца все още имаше кино, а аз бях много малък за да мога да чета субтитрите:Р). Години по-късно пак го гледах - Джон Войт наистина играе силно (прекарва известно време със затворници от затвора „San Quentin“ и си пуска нарочно мустаци след като гледа документален филм за пандизчии). А сценарият, оригиналния сценарий е на АКИРА КУРОСАВА!

16. legrandelf @ April 15, 2010

SMS, звучи супер!
Когато тоя филм е вървял на кино съм ходил, но на други филми. Или не е идвал в градчето ни, или… просто съм го пропуснал :))

Но ей така, такива култови заглавия, и не просто заглавия, как ми се ще да ги зяпам на голям екран (нищо, че знам за какво се разправят). Та в една известна степен, колкото и да не харесвам думичката, завиждам за подобен шанс да си гледал култов филм едно време, когато е бил новичък :)))
Нищо, че субтитрите не са ти били понятни ;)

Сценарият е велик! И о, да! На Акира! :)))

17. SMS @ April 15, 2010

@legrandelf
Ахам, в същото кино (казваше се “Васил Коларов” във Враца, имаше и балкон даже) в края на 80-те бащата ме води и на “Wallstreet” с Майкъл Дъглас, Чарли Шийн и т.н. Той тогава не ме изкефи, защото нямаше много бой:Р Всъщност имаше ама много малко, когато накрая Гордън Геко шамаросваше Бъд Фокс на една полянка в Сентръл Парк, хаха:)

Бахти, мога да говоря за кино с дни, ама тук не е мястото май.
Ще постна нещо свежо на блога ти, @legrandelf.

Поздрави и както е казал ф.Фелини : “Viva il cinema!”

« Харем suaré Съвсем ѝ ебахте майката на тая приказка… »