Cos I know... I know... I never meant to cause you no pain
And I realize I let you down
But I know in my heart of hearts
I know I'm never gonna hold you again
Phil Collins - I Wish It Would Rain Down

Кметицата шампаниса къртицата

« публикувано на 07-04-2010 @ 11:16 am »


фотография: Данчето, бе, по предизборно бельо
слушайки: Орк. Трътка - Софийско метро се композира

“София” вече не е само новото име на Средец/Сердика, столицата на България, или пък първото име на прословута италианска кощана, наричаща себе си актриса (макар да е сполучила повече след пенсионирането си и то в областта на кулинарните съвети).

“София” е грозния надпис на латиница, ако не се лъжа, ползващ шрифт Comic Sans MS (колко комично, нали), спрейнат върху горната ламарина на една от най-модерните “къртици” познати на човечеството. Тежаща едва 1600 тона (Фидосопотама Искра би могла да й завиди за спретнатата фигура), сглобена в рамките на скромните 2 месеца и половина, опиняща се на дължина 85 метра, задълженията на “къртицата” са следните:

Кóпан, кóпан и пак кóпан!

Не докато пръдне гущер на бял камък. За цъфване на налъми и дума не може да става. Кóпанье му е майката, докато… Бойко не стане президент во веки, или просто… метрото не стане готово (хубаво сега, нека не поставям такива високи цели/очаквания от наша страна, като потребители - да се молим за завършване на втория лъч на подземната транспортна система, или поне… за една част от нея).

Кръщенето се разминало с постни чорби, вместо агнета. Не се пиело вино, а минерална вода. Въпреки това, за да се спази поне една малка част от ритуала на инструменталното кръщаване, ре(к)визьора на столична община изровил от някъде полупразна бутилка “Искра” (да не се бърка с гореспоменатата парламентарна дама), ползвана при последния гуляй на ГЕРБ.

Достолепната кметица по невнимание (или навик) надигнала бутилката, за да отпие. Зоркия поглед на присъстващите обаче смутили иначе несмутимата и безсрамна столична управница. Последната помислила, че нещо с прическата й не било в ред, затова пробвала с едната ръка да се посреше, когато се случило нещастието - изтървала стъкленицата с прокиснало френско вино.

С трясък и много аплодисменти, къртицата “София” вече била официално регистрирана в съзнанието на столичани, жадно преглъщащи подир дрънкащи стъкълца и мехурчета пенливо шампанско, лизгащи се по тенекиите на модерната земекопна машина.

Разбира се, постите били преустановени с началото на официалния коктейл, който плавно, без много угризения, бил превърнат в пищна шведска маса, нещо като тренировка на българския премиер за бъдещата му вечеря с американския президент Обама, в Прага (защо винаги ходят по разни други държави, за да манджят… не си ли харесват собствените кухни… или им е писнало от тях).

След консумацията не последвала тоалетна изпразвация, а малко брифинг за пред медиите. На въпроса:

“Г-жо Фандъкова, какво беше първото нещо, което ви дойде на ум, когато посетихте работната площадка на метрото днес ?”

столичната кметица отвърнала с отворена на “О” уста:

“Е те такава дупка не бех виждала…”

Малко по-късно брифинга бил прекъснат, поради пиш-паузата на премиера Борисов. Личния коментар на бъдещия държавен глава на България бил:

“То и аз кóпах… ‘ма те го запълниха… и колегата Цветанов вървеше зад мен, с багера… ама все за мекотели си мисли…”

Кратко, точно и (укорително) ясно!

« подобни cynical speech, , ,

Посей семето на мъдростта си

Trackback | RSS 2.0

1. Val @ April 7, 2010

Единственото смислено нещо тук е тунелопенетрационната машина.
След приключване на екстракцията на софийски камък ще работи под аренда в някоя стоманолеярна фабрика :)

2. legrandelf @ April 7, 2010

Че какви ще ги… дупчи там? :)))

3. frog @ April 7, 2010

Ще я претопят :)

Или ще я пратят да продупчи Странджа заради руската тръба. :(

4. Бачо Стоен @ April 7, 2010

Нема кинти, ама за метрото има 15 милиона евро да се отделят. Като го пуснат много ще помогне на икономиката и тези пари ще се избият от раз, дори не от два. После тая машина ще я сложат нейде на склад и некой лека-полека ще я предаде на Белкантото за скрап, че да си купи леб и чубрица. Пари има, братя българи, просто не за каквото трeбe.

5. Мартин @ April 7, 2010

Фидопотамкта кърти :)

6. pa4ito @ April 7, 2010

аааа, яко, представих си как е надигайки бутилката се е огледала и се зачудила “кво ста’а тука, бе? тия що ме зяпат тъй?” и хоп… бутилката фира… :))))))

7. legrandelf @ April 7, 2010

‘ко питаш мен… една “Искра” уйде фира - няма да е за сефте покрай Кабинета ;)

8. Сандо @ April 7, 2010

Абе… Поне на политиците им е весело в тази криза. Гледам, нещо лафчета обаждат…

9. doni @ April 7, 2010

доста тъпо

10. academil @ April 7, 2010

Невероятно скудоумно и пошло, задминаващо “Тутурутка”!

11. legrandelf @ April 7, 2010

Вие сте приятелчета някакви, да разбирам? :)))

12. frog @ April 8, 2010

Пак като не те нарекоха “комунистически писач”, хахах, добре. Щото в последните дни наблюдавам такава тенденция и много се забавлявам. :)

13. pa4ito @ April 8, 2010

Елфа - комунист… :))))))))))))
Мафия, оставка, мафия, оставка… Много сме, силни сме… :)))))))))))))))
хахахахаха… “разделяй и владей” е най-старата тактика на света, ама поне да беше драснал някакъв междинен положителен коментар, че така много бие на очи, че човечецът е един… :)))))))

Елф, да хванеш да си боядисаш ушите на аватара в червено. Какви са тези заблуждаващи цветове, а? Така и така те разкриха, поне си признай доблестно. И на белия фон можеш да окачиш по някоя петолъчка (взимай пример от филмчетата за Сънчо), или надпис “5 за 4″, или пък Бузлуджа в далечина да се вижда…
:)))))))))))))))))

14. legrandelf @ April 8, 2010

Damn… знаех си, че рано или късно, като толкова много спрягам комунизЪма (нищо, че не го разбирам, нали…) ще ме нарочат за… петолъчковец :D

Гордо размятам флага на рИволюцията. Зоркият ми поглед е отправен по посока Киргизстан, а топлата кръв на червеноармейската жилка… бушува ли, бушува! :)) И зарежда… по-добре, отколкото А-95, Дизел или някакви други неща, хахахаха :))))

Припомням !

15. Val @ April 8, 2010

Оо, Марти вече спокойно можеш да обменяш мисли и флуиди с г-жа Фандъкова ето ТУК

16. frog @ April 8, 2010

Мхм… Флуидите да ги запази за по-млади дами. :Р

17. legrandelf @ April 8, 2010

Видях им/й блога вчера :))) Но мисля, че ако се появя (или някой от модераторите на блога види тая статия) - ще ме баннат во веки ;) Евентуално после може да се надявам Бойко да ме амнистира, ама… по-вероятно е Яне да ме администрира! :))) Which is not bad (but it’s worst) ! :)))

18. Парфюми @ April 10, 2010

Хехехе… ще си втори лъч от метрото… някой ден… Чак ми е жал за тея хора (управниците), нашето метро го строим вече и аз нямам представа колко години, не съм бил жив, когато е започнат строежа, в чужбина построиха тунели под океани и под морета, ама ние тука все още се мъчим с “тежките” условия под София…

« Пропагандата “Сънчо” a.k.a. “Лека нощ, деца!” “Метро-” не е само подземна транспортна система »