Cos I know... I know... I never meant to cause you no pain
And I realize I let you down
But I know in my heart of hearts
I know I'm never gonna hold you again
Phil Collins - I Wish It Would Rain Down

Пропагандата “Сънчо” a.k.a. “Лека нощ, деца!”

« публикувано на 06-04-2010 @ 11:52 am »


фотография: The Friedman Archives

С право Луцифер изразява възмущение (ако съм успял да уловя духа на публикацията му). Миналата година и аз говорех за изпростяване на нисък левъл ЕГН. Направих го по-грубо, защото някак си се чувствах по-жегнат. С право или не - ситуацията беше (като продължава да е) явна, а и ясна, което допълва правотата на двата цитирани труда.

Спирам до тук с упреците по адрес на подрастващите невръстеници. Евентуално си запазвам една двойка спатия за по-късен етап. Време е да разгледаме приспивното творчество, което дълги години е съпровождало нашите последни мигове преди сън. Говоря за пропагандно-образователните шапки на “Лека нощ, деца!”, излъчвани по първа програма (Канал 1) на БНТ.

Нека благодарим на ентусиастите, които са се погрижили да имаме този знатно-златен архив в YouTube, ей така, след време да си припомняме поне ние, щото е ясно, че сега малко деца го гледат.

1. Първата шапка е излъчвана през 70-те години на миналия век. В средата на комунистическия режим (тогава е било в разцвета му, тъй като не са знаели колко още остава), черно-бялата анимация е изключително вдъхновяваща и приспивна (преди всичко). Лично аз - не съм я засичал.
Няколко животинки свирят, докато на заден фон имаме петолъчки. Въпреки, че формата им е доста несиметрична, посланието е ясно. Няма нужда от 25-ти кадър - по-добре е на всичките 24 да си имаме поне по една звезда. По-интересен е момента със самото приспиване. Докато мечето си мие зъбите, забелязва някакво блещукане. Оказва се, че това е светулка с фенер. Която няколко пъти му светва в очите и… главния герой залитайки “потегля” към леглото. Сами си правете изводите за методите на режима спрямо дечурлята, жадно вперили поглед към телевизионните герои…

2. Есенната шапка, историята с двете зайчета, е както симпатична, така и поучителна. Който стои под крушата, той яде круши. В случая обаче, зайо си взима едно листо и го прави на хвърличо - така де, вятър го вее на бял кон него, хлапето! Тичайки си, се “среща” с друго зайче, което… по руски тертип се опитва да оправи “разваления” телевизор с блъскане по кутията. Първото зайче се оказва по-хитро и връзва хвърчилото вместо антена. Воала! Имат предаване - гледкат.
Към завършващия мотив на клипа се откриват още слабости. Поява на буря. Силен вятър, дъжд… героите се скриват под вече обруленото/издуханото дръвче. Е, там ли трябва да се крием по време на буря? Доколкото знам гръмотевиците първо там лашкат. За щастие идва Сънчо с лодката-листо и прибира “загубилите” се. Изпровожда ги до къщичката гъбка и им пожелава лека нощ. Онези се прозяват и лягат, а на небето - пълно с петолъчки, макар и криви!

3. Още една есенна шапка. Честно казано - най-любимата ми. Има много животни, има повече детайл, а на всичко отгоре - Сънчо е космонавт! Сами може да определим по кое време е била актуална тази анимация. “Юрий Гагарин как си летял… хубави путки дали си ебал? Толкова косми, толкова нафта… има само в музея на космонавта” - добре, простете ми това “Хиподил” отклонение.
Клипчето учи на бригаден дух, на организираност, полагане на нужните основи (макар и неправилно застроени, обърнете внимание на тухличките/каменните блокчета). Докато децата се трудят, Сънчо не спира да сее комунизъм из космоса, изпръсквайки целия небосклон с петолъчки. Накрая закача и полумесеца (заход към бъдещото турско политическо влияние). Красива и забавна е анимацията - в това няма спор. Хубав е и момента с (из)пускането на ТВ приемника. Те така става при комунизма - бачкаш и после от някъде ти идва безплатен телевизор. И не е нужно да се редиш на опашки или да чакаш с години да те одобрят (каквото и да значи това).

4. Зимна шапка - също една от любимите ми (но не толкова, колкото предната). Мечок-скиор, колко по олимпийски му от 80-те години. Да живее “българо-съветската дружба между народите”! Тук май няма много ала-бала, като изключим елемента с безплатния телевизор (отново). Има интересни препитания с мечо-скиор, завършващ като снежен човек. Но след като Сънчо се намесва, всички отново са в леглото, а навън - рояк петолъчки!

5. Друга зимна шапка - отново любима. При това много чуруликаща. Сънчо тук освен, че е аеронавт (щото няма шлем, не мога да го призная за космонавт), се изживява и като десантчик-парашутист. След като овладява периметъра, се забързва (с шейна, задвижвана с впряг от 5 (пет) елена - петолъчка ли, петилетка ли…) към селото - играещото кученце и снежния човек. Малкото пале определено не е само. Такова тръшкане по снега… Или му хлопа дъската, или определено е предрусало с joy & happiness от поредното “Лека нощ, деца!”. Сънчо се появява, охлажда му страстите като изсипва “съдържанието” на един клон “пълен” със сняг. След това приспива героите и отлита. Тук няма петолъчки по небето, тъй като има силен снеговалеж, но за сметка на това мотивът с елените беше повече от показателен.

6. Пролетна шапка. Започваме с началото - с появата на щъркелите идва не само пролетта, ами и бременността. Завършен стадий - пред излюпване. Да не говорим, че полета на птиците е от дясно на ляво, или ако трябва да извършим компас-преобразувание - от изток на запад. Така е, всичко идва от братска Русия! Не чак толкова далечния изток…
В края на анимацията идва Сънчо, с неговия вълшебен дудук, приспиващ всичко наред - цветя, храсти, дървета, жаби, скачащи с възглавниците си в гьола, един неуморен кълвач с джобен часовник, шапка на художник-интроверт и слънчеви очила. Приспива и щъркелчетата. А накрая - гаси и осветлението. Защо ли? Защото има режим на тока! Виж, за петолъчките почивка няма - те греят ли, греят…

7. Още един пролетен вариант. Ако Сънчо ви прилича на Малкият принц - не вие сте прекалили с Екзюпери, а главния художник на анимацията. Впечатляващ е ракурса на летателния апарат, който Сънчо ползва. Хем има перка, хем маха с крила, за волана вътре - няма да казвам нищо. Като цяло - прилича на самолет, далеч от плановете на Антонов. Разпорването на дъждовния облак, както и образното изтичане на дъжда е доста объркващ за децата. Междувременно, последните въобще не ебават Сънчо и цял ден ритат топка.
Яхнал един катър, Приспивчо отива при неуморните хлапета. Които я от умора, я от… хомосексуални страсти, след едно препъване/настъпване опашката на Лидера,
се нареждат на “влакче”. Засмиват се, бързайки да разкачат вагоните, преди Сънчо да ги види и да ги санкционира преди лягане. А той не закъснява… Идва с едно цвете, от което всички пробват. Следва прозявка и в леглото. Да позная ли какво е било цветето? Ако не е мак, то определено ще да е някакво друго опиумно растение. Което за мен не е проблем… Издънката е там, че никъде не видях петолъчка!

8. Летен мотив. Семпла игра между (мъжко) куче и (женско) коте. Не е от най-забавните или красиви анимации, но поне е една от най-необременяващите. След магичната свирка на Сънчо, приспиващ героите и люлеещото се Слънце, небосвода отново се насища с петолъчки! Това поне ми е успокоението…

9. Доста по-забавен и красив летен мотив. Многото хлапета си играят на една катерушка. След бързото наиграване, може да видим как едно мече остава да виси. Жално ми стана. Другите го заебаха, а то уплашено - бере душа на върха на катерушката. Срам и позор - няма колективни действия! Упадъка на ТКЗС-то! Сънчо обаче е курифей на звездите. За норматив, даже жонглирайки, оправя цялото небе, което получава петолъчков обрив и грейва! След туй се гаври малко с полумесеца, врътка един болид по улицата (без да спазва ограничението за скоростта), а накрая - пляс-пляс педалите, водно колело! Едва не прегазва дечурлята, плуващи в различни стилове насред езерото. За сметка на това ги натъпква в една палатка и офейква. Объркващия елемент тук (който не малко пъти ме е тормозил, когато съм гледал Сънчо, попадайки на тая шапка) е момента със “заключването” на палатката. От ръчичка се превръща в… крайчица на цип. Ебати физиката, ебати материята!

10. Празнична шапка - не си я спомням, честно казано. Сигурно е направена около някоя годишнина, пленум или каквото и да е свързано с ЦК на БКП. Не е лошо, макар че някои музикални мотиви ме втрещяват. Доста крийпи звучат! Обезпокоителен е звука, който се чува, когато кенгурото разпръсква някакви неща наоколо. Мисля, че фантастичния запад вече твърдо нахлува в пределите на творческия изток. Петолъчките по небето ги има - всички сме радостни!

11. Друга гледна точка за празник - по-симпатично, макар и стоп-анимацията да се усеща… твърде бабунесто! Якото е, че от зарята петолъчки се появява Сънчо, който отива на лунапарк. Там децата се радват на виенското колело, блъскащите колички и дартс! Но да не се правим на много модерни и про-капиталистически настроени. Сънчо в крайна сметка набутва децата във влаковата композиция и им дърпа кепенцата. Точка.

12. Последната шапка, датираща от 1994 година, но “живяла” само няколко телевизионни седмици. Откъде да започна… и по-хубаво, че не са я въртяли по-дълго. Ужасна е! Цветово, като герои, като… изпълнение на песничката. Ужасно! Какви са тия гъсеници, ларви, змии. Няма едно свястно животно. Сънчо е абсурден, особено с тия очи дето ги вади. Няма детайл, има разпасаност. Нещо като… полагане основите на Cartoon Network. Само дето анимациите там са смешни, а това тука… ужасяващо трагично. Нищо чудно, че вече не се гледа “Лека нощ, деца!”. Ако хлапетата гледат това… няма да им е лека нощта - хич!

——

За финал мога да обобщя - пълководците на режима не са рискували с явни вметки, които да “насочват” децата. Има песнички, но като цяло визуалното въздействие е най-доброто. Вече несъществуващия СССР много добре е познавал силата на пропагандния плакат и всички скрити следи, които подсъзнанието маркира на секундата щом го види.

« подобни cynical speech, ,

Посей семето на мъдростта си

Trackback | RSS 2.0

1. Lili @ April 6, 2010

Аз харесвах Сънчо пък! И преди време случайно прецъквайки програмите попаднах на Лека Нощ деца… със същото онова “интро” от онези години - е хубаво си беше ;)

2. legrandelf @ April 6, 2010

Аз също харесвам Сънчо :P Супер е, макар и претърпял такива… преобразувания, и че властта го е ползвала като инструмент за контрол над младежта! :)))))

Вчера откъм туитър, май Иванмарк го беше пуснал - захапал клипчетата, и докато не изгледах и 12-те бройки… не се спрях! :) Ама ей на, какви мисли ми се появиха в главата… приемам оферти (и телефонни номера на доктори специалисти), които да се погрижат за психическото ми лечение, хахаха :)

3. Лита @ April 6, 2010

евала, задето си се захванал, събрал си ги всичките на едно място и си им направил разбор :) половината ги бях забравила :) върна ме в детските години :)
номер 3 и на мен ми е любим ;)

4. Албена @ April 6, 2010

Докторски номера не мога да предложа, но антологията е много добра :)

5. bungle @ April 6, 2010

Едно такова мило ми стана като видях клипчетата. :)

6. lammoth @ April 7, 2010

Държах да гледам лека нощ деца, преди да си легна! Иначе не си лягах. След няколко шамара си лягах де. ама ако го изпуснех, после сънувах кошмари.

Баба яга ме гонеше и искаше да ме пребие с ежко-бежко! ужас! :(

7. pozzi @ April 7, 2010

плес у челото - ма майко, къ та па тава толко заинтригува в точно тоо аспектум :D иначе е гоЦко да ги видиш сбрани на едно мЕсто :)

8. legrandelf @ April 7, 2010

lammoth, нека не забравяме и Торбалан (или панагюрската му, а и вероятно не само там, версия - Гуджо от Бъта :)))))

pozzi, гоцко е, гоцко :))))))

9. pa4ito @ April 7, 2010

мдааа, с изключение на първата анимацийка и последния грозотилник, всички останали съм ги зяпал и ги знам… :)))

10. legrandelf @ April 7, 2010

pa4ito, damn, значи!
Няма ли да се намери някой, който да е зяпал първата шапка? ;)

11. pa4ito @ April 7, 2010

и’ам бе… Лили Иванова ;)

12. legrandelf @ April 7, 2010

Таз’ Лили навсякъде значи… ибаси макята! :))) И пее, и Сънчо знае даже - всичките шапки (щото едва ли е пропуснала другите, как) :)

13. Nitro @ April 8, 2010

а не Ви ли направи впечатление как накрая на шапка номер 3 лисицата измете, но остави боклука точно пред къщата? :-)

шапка номер 12 е просто уникална, кое дете ще спи спокойно като види Сънчо - киборг и некви уродливи животни???

14. legrandelf @ April 8, 2010

Nitro, в труда на подрастващите дечурля от клип номер 3 има много повече “изпусъци” :)))))))))) Но това с помитането е… куриоз! ;) Благодаря, че отбеляза! Колкото до последната шапка - и аз съм на същото мнение - няма да е лека нощта (особено след като не пуска на всички… тук цитирам livtn) :))

15. Ники Колев @ April 11, 2010

Не мислиш ли, че малко преиграваш с “анализа”? Хайде да не задълбавам като специалист (и то - от новото поколение) в темата, но това, което си написал са пълни глупости. И излишно подвеждаш по-младите, (евентуално) четящи блога ти. Аз лично чета за трети или четвърти път, но след подобна бесмислица, при това - с претенции, едва ли ще се върна.
Успех.

16. legrandelf @ April 12, 2010

Успех и на теб!

:)

17. lammoth @ April 14, 2010

Елф, ако се чудиш кой толкова често посещава тази статия, да знаеш че съм аз :)

Много ме кефят песничките, редовно ги слушам :)

А и много е готино, че си ги събрал на едно място. Грасиас!

18. legrandelf @ April 15, 2010

lammoth, то аз не ги следя (май) коя статия по колко се посещава, но… благодаря за добрите (а и милите) думи :P

Гледай ги, радвай им се, супер са така събрани, съгласен съм :))))

19. Вера @ May 18, 2010

Има нова шапка, много шаренка и почти 3D, има ли я някъде?

20. legrandelf @ May 19, 2010

Вера, ммм, не съм попадал на нея… дори на TV! (не че скоро съм гледал “Лека нощ, деца!”) :)

« Няма нищо по-хубаво от лошото време Кметицата шампаниса къртицата »