Cos I know... I know... I never meant to cause you no pain
And I realize I let you down
But I know in my heart of hearts
I know I'm never gonna hold you again
Phil Collins - I Wish It Would Rain Down

Агресия или Героизъм - въпрос на гледна точка

« публикувано на 27-03-2010 @ 5:27 pm »


фотография: Funny Junk
слушайки: тишината на раздора…

Нараняването на живо същество (приоритетизирано по скалата на Върховната човешка подредба: човек, “звяр”/диво животно, питомно животно, влечуго, насекомо, ларва, амеба - и в клетките бъркаме, разбираш ли) по един или друг показател е осъдително. Дали според нормите или според съвестните подбуди (тук някъде се включва и верската ненавист на твоят бог, който ще те накаже посмъртно - не всички взимат Оскари, нали така) - това няма значение. Реваншът е ясен - аналогично с баланса на енергиите.

Чувствате ли се енергични? А ядосани заради нещо (независимо колко блудкаво-дребничко всъщност е това нещо) - намерете си боксова круша тогава, или отидете в стрелбище (не квартала, подземните зони, с многото чували с пясък наредени в близост до стената). Не превръщайте улицата, домът си, заведенията, които посещаваме (точно така… не казвам “посещавате”, защото кръчмите, ресторантите и баровете не са на баща ви, а са общи - вън от комунистическият параграф 22 - “Мойто си е мое, чуждото е общо…”) в бейрутизирана зона.

Ако Колумб беше тръгнал на изток, неоткривайки Новата земя, а захранвайки колонизиращия си екипаж по “нашите” земи, след всичките тези няколко стотин години - до сега, източната версия на Холивуд щеше да има достатъчно сценарийни проекти за Клинт Истууд, Джон Уейн, Чарлз Бронсън и всички други уестърн… простете, истърн звезди, които сте срещали на лента. Серджо Леоне ли - не му е далече даже. От Ботуша, та на съседния нему полуостров!

Все има някаква причина, която да изкара извън релси нервозната система на човешкия индивид. Това не е характерно само за нашите географски дължини, да не ми заговорите сега за “Нормално е в България”. Има го навсякъде, колкото и плоско/успокоително да ми/ви звучи.

И тъй като животът е една доста бъгава мултиплеър игра, се налага всички тези проблемни индивиди да съжителстват по някакъв начин. Едни стават приятели, други предпочитат самосиндикално да пребивават, доказвайки нещо на себе си (или на родителите), трети се изпонаебават - продължавайки безценния живот на “най-хуманните” същества, а четвърти - агресират без контрол!

Във всяка една група от изброените има недостатъци. Но най-калпавите, ясно изразени и проблемни, засягайки цялостната “Система на живот”, се оказват гласоподавателите на последната, четвърта група - Агресиралите (звучи като нова организация, която всеки момент ще бъде разкрита от Правителствената муха ЦеЦе).

Ще ми се да им кажа - направете си по един боен клуб, пък се млатете, за да разпуснете. Но като знам как свършва идейния замисъл на Дейвид Финчър (колкото и да ме радва филма) смятам, че няма да е добре на всеки 2 седмици да се случва провал (или успех) на план “Хаос”. Говна!

Аз съм човек! Звучи гордо, май… Дишам, ям, пия, повръщам, пикая и сера - като вас. Това изглежда звучи (още) по-гордо! Кажете ми, че не го правите и веднага ще ви обявя за тесногръди, даже безочливи лицемери! Ако наистина сте такива най-вероятно няма да ви пука какво пиша, или ако ви “докосна” в онази забравена/забранена зона, наречена сърце, то още по-вероятно е да агресирате. При това повече отколкото преди… Яко!

Омагьосан кръг…

Къде е героизмът в цялата тая работа? В гледната точка. Във въпросът на вкус, заради който знаете какво направило кучето след това…

Когато има някакви норми (писани човешки, или заебани на върха на някаква свещена планина божии, скрижасали) - човек се опитва да ги спазва. Не всички (хора/правила), но… една приятна бройка от тях. Като цяло - законът/нормите са врата в полето - всеки избира дали да мине през нея или да я заобиколи ослушвайки се.

На база на тези избрани правила определяме дали нечие деяние е “добро” или “лошо” (семпло да го караме). Оттам и ответното деяние може да се определи като добро или лошо. Обърках ли ви?

Война. Хитлер гази наред, избивайки де що не му харесва.
Снайперист. От Съюзниците. Цел - убий Хитлер (Тарантино вече и такъв филм има).

Ако войничето с пушката, разполагаща с визуална гъзария, утрепе другаря Адолф какво става? Получава медал, доживотни почести и обезпечава цялото си семейство, вероятно. А за Хитлер - по възможност - безименен гроб! Въпрос на гледна точка, нали. Когато едно деяние е оправдано (я от възмездие, я от правила) - всичко е наред. Като по филмите. Като гръмнат някой от главните добри герои - не ти музика, не ти сълзи - всичко! Но започне ли отмъщението на другия добър, загубил първия добър - е тогава се лее противникова кръв на поразия. И никой не плаче за тия грешни чеда… че кой би - нали са виновни!

Наясно сте вече относно разликата, надявам се!

Предположенията и изучените версии - лесно се групира срещу “общото зло” - нещото, набедено за зло. Тогава сигурно и рязането на гърла няма да е непосилна задача за всички онези, клелите се, че не могат и щурче да наранят. Мравките, като и хората, са част от хранителната верига. Какво, на цивилизовани ли се правите сега?

Готови сте да ударите, премажете, убиете този срещу вас, стига да имате “добра” причина, нали? Сигурно и аз бих направил същото… или не. Кой знае - моментът, когато дойде?

Но за тези неща, като неоправданата злоба, няма оправдание. Не ща да слушам за комплекси, трудно детство, бедност и прочие. Факт е, че където и да погледнете (в интернет например) има злоба и нотка на задрямала агресия в очите. Настъпете някой, прередете го в магазина и… отпушва се канализационната функция на човешкия организъм - и тук не говоря за малка и голяма нужда от облекчаване.

Тежко е, трудно е, но се опитвайте да играете по правилата на проклетия мултиплеър. Пет човека да се метнат на главата на един - не е нито спортсменско, нито… героично. Това е педерастия от най-нисш ранг! Знам, че сте силни и можещи - запишете се на кик бокс тогава, ходете по състезания - докажете, че ви бива. Биеш и бягаш, после се криеш - туй и хиените не го могат… Не си правят труда да ловуват - ядат мършата и ги кефи! Явно… и вас ви кефи!

Контролирайте се повече. Като мен - пийте си “дозата”, блъскайте по масата и викайте срещу телевизора, но… не посягайте на незастрашаващите ви организми около вас. Стига с тая джунгла, да го еба…

Ако все пак не ви устройват изходящите гледни точки, които ви предлагам - пакетчето с клечки за зъби е в другия край на масата - извадете си очите, слабохарактерни юроде…

« подобни cynical speech, , ,

Посей семето на мъдростта си

Trackback | RSS 2.0

1. Bia @ March 27, 2010

евала, пич ;)

2. legrandelf @ March 27, 2010

Ти четеш по-бързо и от мен, значи! :))))

3. Кръстю @ March 27, 2010

“Понеже те сееха вятър, буря ще пожънат…” Книга на пророк Осия (8:7)

4. silvia tencheva @ March 27, 2010

Марти, потресена съм от историята с кучето, просто сън не ме хвана снощи, то бива съдизъм ама защо го насочава към беззещитно същество, ценостната му система на този, явно е сбъркана много да вземе на себе си да посегне… направо ужас, нямам думи… предлагам като в щатите да има полиция и за животните…

5. legrandelf @ March 27, 2010

Силвия, сбъркани (животни и хора) - постоянно се множат :) Може би там е притеснителното. Все по-често, например, започвам да виждам хора по улицата, горовещи си сами :) Знам, че може да е актьорски трик, но пък… айде толкова (народни) артисти изведнъж да се появиха, не вярвам :)

Ужасни неща причиняваме сами на себе си, какво остава за животните (коментирам така, щото… съм сигурен, че са ужасно малко хората, които може да поставят на приблизително едно ниво животните и хората - все пак, човекът е “най-висшето” животно, независимо колко животински постъпва понякога) :)

Конкретно за дивотиите, които причиняваме на животните - ето този филм показва доста точно (може и да има пропуски, но на мен ми се струва достатъчно подробен). Предупреждавам, че има… коварни за гледане сцени, тъй че… прецени сама дали да го пускаш изобщо, и ако да - дали да е тая вечер :)

А причината/поводът за поста всъщност беше статията за простреляния таксиметров шофьор. Но… не самата статия, или събитието, а по-специално словоизлиятелните коментари на потрелителите на новинарския сайт :) Просто… винаги е така - независимо от статията :)

Ще си извадят очите ако могат… не знам това от завист ли е, от горестолюбие ли, от его ли, какво… но много бързо се агресираме (в повечето случаи за глупости) и все сме много знаещи! :)

Наскоро си припомних дефиницията за дървен философ :) С всеки следващ ден се увеличава бройката на тази… хм, “социална група” :)

6. silvia tencheva @ March 28, 2010

Още нямам настроение за филмчето, може би по-късно, да поста ти по принцип както винаги е доста интересен и човек трябва да вниква защото, много негативни събития се случват ежедневно, направо господ да ни пази, отвсякъде ни дебне лукавия във всичките му проявления, ужасно е, все едно сме във филм на Хичкок…

трогвам се, когато засягаш социални теми :)
да, прав си за доста неща. разбира се, ако имаше школовка в някоя от социалните или хуманитарни дисциплини, щеше да кажеш някои от тези неща по много по-икономичен начин, като използваш съответните понятия. като например сублимация, виктимизация и прочие. но да, интуицията ти не те е подвела. браво

8. Bia @ March 29, 2010

Някои неща се четат на един дъх, Елфе ;)

9. legrandelf @ March 29, 2010

Силвия, Хичкок ме кефи, пък случващите се неща наоколо - не ;) Дали щото Хичкок е на лента или… на екран отстояние от мен, но пък и лошите новини предимно през TV-то или компютърния монитор се научават… Не че и на живо не се сблъквам(е) с подобни шитни :/

Щайн-щайн :) Тука си бе, помислих, че вовеки си избягал :))) Сублимация и виктимизация ми звучат като много хубави думички. Прав си, не съм минал какъвто и да е шлайф. Само са ме загатнали по науките и до там :) Пенкилер, как да го кажа по-добре? :))))
Но си прав - не съм хванал шлифера, извезващ “високопарните” думички, с които ежедневно ми прашат в очите :P А даже не ме опрашват… лоши пчелички, лоши!

Bia, и аз така предположих :))))))))

« Петъшно, (психо) разстроено хуйку Бутилка коняк… за изпроводяк… »