Cos I know... I know... I never meant to cause you no pain
And I realize I let you down
But I know in my heart of hearts
I know I'm never gonna hold you again
Phil Collins - I Wish It Would Rain Down

Ливадни запасняци - (бара)боя и българския футбол

« публикувано на 21-02-2010 @ 7:26 pm »


фотография: FC Olt Scornicesti at flickr
слушайки: инспиративо ту Вилажио де Вуци

Гледали сте спортните новини, нали? Онези малки телегрундови замазки, в паузата между провокативно-манипулативните новинарски словоизлияния и началото на зупа-новите филми/сериали по познатите ни телевизионни канали. В тези 5 (или 10) минути прайм тайм, се случва в кадър да влязат недостатъчно зелени пасбища, повече приличащи на оран зона, отколкото на футболен терен от професионалната ни спортна лига. Говори се за два отбора ритнитопковци, които имат повече жълти (че и червени) картони в актива си, отколкото голове (а защо не и реални голови положения изобщо). По-вероятно е някой съдия да е “отнесъл плувката” (или станал на качамак), отколкото нечий вратар да е спасил елементарно положение от типа Йовов на три метра от гол линията.

Тежко е!
Ако някой може да спомене професионален футбол в едно и също изречение с името на нашата любима татковина… значи не само е допуснал фактологическа грешка, ами и рискува съвсем скоро да стане (смешна) храна не само за казионните журналя, но и за бай Цеци от Долно Нагорнище - мастър лихвар по отношение на футболните залагания!

Откакто Вуйчовото ни каза да духаме супата, ако не му харесваме автоголовете под флага на националния (ни) отбор, и откакто Топузаков заслужи повече екранно време от Владо Береану (превеждащ лайв, докато кулите близнаци се “ронеха”), в главата ми такова животно като ПФ[Г] ин Бългерия - НЯМА!

Ти… на това тренировъчна база ли му казваш? Малко от отборите изобщо имат стадион, камо ли терен за упражнения… Бих го нарекъл площ/поле за изпражнения. Смях се едно време, когато националният ни отбор “копаше” картофите върху щадиума на Руската федерация, обаче… след като на няколко пъти засякох пейзажни гледки от родните футболни поля - съвсем и не мисля да се обаждам по адрес на чуждите нивя!

Не им запомних инициалите, камо ли имената на въпросните отбори. Но на едните, стадиона беше заобиколен не от трибуни (за нормално седящи зрители), а от различни представители на иглолистната растителност. А на другите - групи от по двама-трима души, отстоящи на по 5-6 метра едни от други (хоризонтално и вертикално), мръзнеха по пясъчните насипи/скалните масиви, обграждащи футболното поле.

Във Варна пък… горките Спартак - собственика им го няма никакъв. Последно като слушах - бил в затвора. Ебаси майката! Те и Роман Абрамович може да го тикнат в тюрмето, ама поне ще си остави кинтави отговорници, които малко или много да позамажат таблоидното положение, опитващо се да осере лицето на отбора му.

О, забравих! На кого му пука за играта, още по-малко за спорта…

Професионален футбол… Това пасе ли се, яде ли се, на слаб огън ли се вари, запържва ли се, какво се прави?!

А съдията? Същински Оливър Туист. Бият го, ебат го, накрая - пак той виновен. Каквото и да стане - съдията е педераст!

Феновете - те също мажат. Дори треньорите да спазват минимални правила на поведение по време на мач, все ще се намери някой да скочи на терена и да направи бербат. Някъде прочетох:

“Ако ще и Обама да дойде в България - у Перник пред винкело ‘сите са равни !”

Не че и в Англия не се пердашат, преди и след мач, но паленето на седалки, корабни мачти, дървении от архаично захвърлени в мазето телевизори “Рубин”, съвсем не е желаната картинка по време на футболен мач.

Как да си избера отбор? Нямам любим български. Има 5-6 тима, които евентуално влизат в класификацията професионален отбор по футбол, но… там или ще е лумпен главатаря им, или самите футболисти ще са пълни головодници. Или базата им ще прилича на ливада, очертана с (не)гасена вар, или екипите им ще са едни и същи до края на годината (като спортистите са задължени ако не сами да си перат дрешките, то поне да се примолят на недостатъчно отчаяните си футболни съпруги да ги “тръкнат на реката”).

Много неща не са в ред в страната ни, но това не значи, че БФС трябва да дреме за едното нещо, за което трябва да се грижи! Хич не е малко, но…
Обещания - има всеки мандат - като и в другите “сфери на влияние”. А на края на протоколната година - отново един (по-)голям, венест и червендалест… Кур на промяната, който не е като своя далечен братовчед - вятъра, духащ в правилната посока, ами постоянно прикотква подгласниците си да смучат - от А до Я!

« подобни cynical speech, , , ,

Посей семето на мъдростта си

Trackback | RSS 2.0

1. силвия тенчева @ February 21, 2010

Проблемът с базите в Бг е плачевен, има два-три читави стадиона у нас които са лицензирани от УЕФА и може да се играят срещи и квалификации от шамп. лига - Бургас, Ловеч и нац. стадион В. Левски, за други не се сещам… за закритите спортни зали проблемът е същия, броят се на пръсти тези които стават за нормални спортни двубои. Уж Дянков отпусна на Министерство на спорта по голям бюджет имемно за да се построят, ремонтират и реиновират спортните бази, да видим какво ще стане… през слдвашите четири години :)

2. lammoth @ February 22, 2010

Прочети ми мислите :-) Все едно аз съм го писал..:)
Аз следя английския футбол…българският е нещо средно между оране на картофена нива, тичане по баир и ритане на козунак. Не мерси.

Сещам се за една история, разказана от мой провинциален състудент. Действието се развива в местна селска кръчма след футболен двубой:
-Ех как ги бихме!
-Да бе направо им скъсахме шортите!
-Спукахме ги от бой!
-Мамицата им, равен ще ни измъкват. Бой за такива уе.

:-)

3. fen @ February 22, 2010

:)))) В офиса имаме няколко запалянковци на БГ футбола. Най обичам като почнат да спорят за някой мач. Ако ги слушаш отстрани ще си речеш, че става дума за някой английски гранд, а то… Всеки път им повтарям да наблюдават тичашите по терена-те никога не надвишават числото 3(нападател с топка, един противник и съдията.) Останалите стоят и чакат топката да попадне около тях… Смешен е родния футбол, ама нали си е наш :)

4. BraInjury @ February 22, 2010

” Те зарад това не одим по мачове от “висшата лига на България”. Единственио мач, къде може да ме накара да излезнем от дома, и да одим доле на вратите /да уточним вратите, дека са- между на Буркано-”Гошо” и на Факети- “Данчо” ливадите/ да го гледам е като играя ФК “ДИВ ПРЪЧ”(с. Камена) и ФК “ЛУДА КОЗА” (с. Яворница).”

5. legrandelf @ February 22, 2010

Сигурен съм, че поне 2 червени картона ще има за отбора на ДИВ ПРЪЧ :) А може и да се преименува на пърч :) За ЛУДА КОЗА какво да кажа… мисля, че клакьорките ще ги ебат много здраво - ако не собствените фенове, то феновете на съперника :))

О, виж какво забелязах - съПерник :) А? Аааааааа? :))))))) хахаха… Игра на думи някаква.

6. Val @ February 22, 2010

Забравил си НОВИЯТ ЛИЧЕН ИСУС на Локо - ПЛОВДИВ.
Нарича се Коко Динев :)

7. Лита @ February 22, 2010

“Тежко е!”
най-точното определение :)

8. BraInjury @ February 22, 2010

Елф, игра на думи…, твоя съПерник виж какво роди:

Част от коментар на футболно дерби:
(коментатора е местен /да е ясно/)

“Драги зритеуи ще станете свидетеуи на едно невероятно и зреуищно дерби. Днес “съПерник” на уюбимия ви отбор “Червен трактор” (гр.Батановци, о.Перник)ще бъде отбора на ФК “ПЪРВА АТОМНА” (г.Козлодуй), който в минауия мач победи разгромяващо отбора на ФК “АРСЕНАУ/Л/” (Казану/л/ък). Едно е ясно “пушките” се предадоха пред сиуата на “атомите”, но не е ясно дауи и “тракторите” ще отстъпят иуи просто ще ги раздробят (въпреки, че няма накъде). Това е дербито на кръга отбора на ФК “ПЪРВА АТОМНА” води в куасирането, но тъй като гостуват в окръг Перник, а “пред винкеуо сите са равни”, не се знае дауи подреденият на втора позиция в куасирането отбор на “червената машина” няма да ги раздеуи, така както и учените не са могуи…
Рефера дава начауо, и ето първата успешна масова атака на домакините е факт. Резуутата е открит “тракторите” водят с един пребит съдия…
Скъпи запауянковци, бара е в сектор Б, пийте по една бира докато чакаме суедващият съдия!”

9. legrandelf @ February 22, 2010

Ситуацията е уебуебия! :)))

10. климатици @ February 22, 2010

Е БРАВО! Супер яко написано, право в целта. По-добре едва ли може да бъде написано. За жалост не само в спорта сме така…

11. Rommel @ February 25, 2010

Абре елфе, ти и от футбол ли отбираш? Изненадваш ме сериозно със задълбочени познания на имена и факти.

12. legrandelf @ February 25, 2010

Тиха, отварям си очите на шестдесет и шест, а ушите… са направо на шестдесет и девет по темите за (родния) футбол :))))))

13. footBallFob @ February 27, 2010

Родния футбол източва държавната хазна и нашите джобове.

14. legrandelf @ February 28, 2010

Тъй… фобиш футбола… филиш фото(графиите), ха всичко отгоре си ми казал кикIит по едно време миналата година, а даже и жирафи сме мъкнали заедно… разобличи се на секундата, kiko_llack :))

[...] спортни надежди и безнадеждни [...]

« Тези безсънни февруарски нощи Уединение, лайфстайл и капчица капитализъм »