Cos I know... I know... I never meant to cause you no pain
And I realize I let you down
But I know in my heart of hearts
I know I'm never gonna hold you again
Phil Collins - I Wish It Would Rain Down

Защото “историята се пише от тези, които бесят героите”...

« публикувано на 19-02-2010 @ 12:37 pm »


фотография: Страноприемницата
слушайки: гарванът грачещ грозно, зловещо…

Няма много за казване. Има много за прочитане. Не тук. Тук е само споменът. Онова помахване, което може само един път в годината да ви върне назад във времето, за да си спомните нещата, неизживяни от вас. Нещата, за които най-вероятно никога няма да имате волята, куража и мисълта, че ще превърнете в свое собствено битие.

Никой и не желае подобни деяния от вас. Нужно е да се направи само едно дребничко нещо - не позволявайте споменът да умре. Да угасне. Да затихне, като граченето на предпролетно неориентиран гарван. Макар и зловещ!
Днес не е мрачно. Не и прогнозно мрачно. Но мракът от споменът носи достатъчно сила, че да посърнете. Едната минута не е достатъчна за поклонът пред личността, превърнала тази дата в безметежна национално-окуражаваща сила. Вдъхваща емоция - една от най-силните!

Вдишайте.
Проходете.
Продумайте.
Ограмотете се.
Социализирайте се.
Влюбете се.
Бъдете разбити.
Преодолейте го.
Узрейте.
Преживейте загуба…

Но не спирайте да помните и обичате!

Плътта е тленна, но мислите запечатани в бял плик, с лепната пощенска марка отгоре му, носят мемориалният дух - през вековете, към вечността - свободни роби на паметта и личността, белязана с нея!

« подобни cynical speech,

Посей семето на мъдростта си

Trackback | RSS 2.0

1. Bia @ February 19, 2010

И най-вече си спомянйте някои неща, когато седите с отворени усти пред поредния турски сериал.

2. byrkanica66 @ February 19, 2010

Споменът е нещо към което трябва да се връщаш.Нека по-добре да е живо всеки ден.Както всеки ден дишаш.Това си е мое мнение.

3. morrt @ February 19, 2010

Благодаря ти.

4. fen @ February 19, 2010

… защото Левски, не е футболен отбор.

5. Кръстю @ February 19, 2010

Времето е в нас, а къде сме ние…???

6. legrandelf @ February 19, 2010

Bia, неохотата се улавя в думите ти, имам какво да кажа за турските сериали, но (вероятно) ще е друг път :)

byrkanica66, всяко мнение - по интелигентна възможност, бърникаща в цивилизацията, се бори за уникално мнение :) Дали го можем? всички…

morrt, не на мен - на Дяконът :)

fen, напълно съгласен! :)

7. legrandelf @ February 19, 2010

Кръстю, май сме малко… встрани от времевата линия на Апостола :) Как мислиш? Или не искаш да го мислиш/м? :)))

8. Omnia @ February 19, 2010

Вероятно в момента трябва виновно да наведа глава и да се засрамя… даже нямах представа коя дата е днес… Не е приятно така да потънеш в работният график, че да забравиш да изплуваш, за да забележиш света. И по - конкретно онази България, за която такава, каквато е днес и отново никога не свободна / политически или икономичиски, или социално, или, или…/, днес Апостола би се обърнал в гроба си. Малко ми е тъжно- горкият човек толкова е вярвал в тази борба и тази си отдаденост… къде са днес неговите последователи сред паплачта, която ни заобикаля, не знам.
Мир на праха му и дай боже, живот на душите ни.

9. Bia @ February 19, 2010

Elf-e, sorry, че почнах така, но точно днес се вбесих на рекламна брошура с надпис - “Екскурзия до Истанбул! Градът на любимите ни турски сериали!”
Точно днес…

10. над @ February 19, 2010

всичко хубаво, но защо намесвате турските сериали?
тогава да спрем да гледаме и английски филми, защото са ни бомбардирали?
колкото до Левски - споменът за него няма да угасне, мисля. той (и някои ханове) е единственият българин, за който си струва да се помни :)
и, без каквато и да е четка, Марти напомни много красиво :)

11. byrkanica66 @ February 19, 2010

Не се бърникам за уникално мнение. Така ми идва отвътре, дано не съм нарушила уникалното спокйсвие тук, не бих искала…

12. legrandelf @ February 19, 2010

Omnia, човек се улисва… понякога :) Може да се срамува кратко в ъгъла (а може и по-дълго), докато съвестта му се изчисти :P

Bia, дам… често стават такива съвпадения и… се разяряваме лесно :)

Над, една друга тема… друга тема :) Долу Пуерто Рико ! :))

byrkanica66, не, не, не :) Опитах някаква игра на думи, но май не ми се получи забавно :) It’s all fine :)

13. Кръстю @ February 19, 2010

Ние сега нагъваме пространството и ни се заклещи времевият вектор в една тясна ,червендалеста дупка ,която се мъчи да ни обърне хастара като мьобисова тръба докато си пуснем всичко . Последните устискали ще станат новите апостоли:)))

14. Bia @ February 19, 2010

@ Над (адашка) :)))
Просто точно днес това ме подразни невероятно.

15. Omnia @ February 19, 2010

Срамът отмина, усещането за пропуснатост малко по- бавно, но пък никога не е късно да се навакса… догодина : )))

16. Събина @ February 19, 2010

Мъдър, Марти. :) Успя да ме просълзиш…. :)

Но не спирайте да помните и обичате!

17. Twis7 @ February 19, 2010

Защото ние сме във времето и то в нас,то нас обръща и ние него :) Поклон

18. Жишева @ February 19, 2010

А имаме ли вече отговор на страшния му въпрос “Народе????” ?

19. emo @ February 19, 2010

В днешния ден по принцип съм мълчалив, смятам го за пределен ден между зимата и пролетта и си трая. С годините мълчанието се засилва, но само защото в мен надделява чувството на обреченост. Предполагам този, за когото някой „скърбят” също е изпитал това чувство преди 137 години. По принцип човек трябва много силно да вярва в нещо, за да го постигне, но дори и при голяма вяра крайният резултат не е напълно предвидим. Тогава си задаваме въпроса, защо толкова желаем да постигнем невъзможното?
Ако можех, днес бих провел следния разговор…
Знаеш ли, че днес твоите дела са нарицателни заедно с името ти, последното дори то стана търговска марка, която децата на ниските твари от твоето време продават на наследниците на същите онези глупци, които не те последваха?

Чудя се, какво постигнаха идеите ти-чиста и свята република? Ти, знаеш ли колко е чиста към днешна дата? Днес страната прилича на кофа за боклук! В която, всеки може да изхвърли каквото пожелае, стига да си плати-където трябва. Бленуваше за република, но такава не сме имали, а като гледам няма и да имаме.

Говореше за толерантност независимо от произхода и вярата, а последните две са на път да ни върнат там, от където ти искаше да ни измъкнеш. Всъщност знаеш ли, че стана символ на някой от най-нетолерантните? Чудиш се как така стана? И аз се чудя.
Разбра ли, че продажните псевдо патриоти те разнасят, като бостанско плашило? Знаеш ли колко пъти употребяват думите ти за щяло и нещяло, само за да вземат някой глас народен? Питаш за какво са им гласовете? Познай!? За да вземат властта и да крадат.
Можеш ли да си представиш колко много се окраде тук? Ами не можеш, то да си призная и аз не мога да смятам толкова.
Крадеца пак вика дръжте крадеца, а баламите се радват – познато ли ти звучи?
В какво толкова повярва и реши, че ще се променим? Ние сме робско племе, нас може само да ни мачкат. Робския манталитет и мързела са ни вкоренени вече 600 години, нищо не се е променило. Ние пак живеем сервилно в робство, но в най-голямото на парите!
Да ти кажа ама без да се радваш, цървули с връзки не се продават, те вече ни управляват. Живуркаме си в рая на крадците и това ни е достатъчно…

Добре де, пак да попитам струваше ли си твоята саможертва след като нищо, срещу което си се борил не се променило или хххххх ????

20. mitirino @ February 22, 2010

emo, tochno na kraia na posta ti e otgovora na vaprosite koito si zadavash - dokato vsichki sme edni prosti schetovoditeli, vechno shte go duhame pod voda, nad voda i vuv vsiakakvi pozi… Tozi chovek s kogoto si govorish ne se interesuva dali si “struvashe samojertvata”… V tazi igra smetkite ne vurviat - ili pravish neshto ili ne go pravish. A smetkite koe si struva i koe ne si ostavat za schetovoditelite. No nie na dneshno vreme se mislime za mnogo cenni, vseki e specialen, i za tova ni e sviden jivota tvurde mnogo… vse gledame da ne umreme. A horata edno vreme sa mu ebali maikata na tozi jivot oshte predi da sa navurshili 4-5 godini i sled tova malko neshta sa bili v sustoianie da gi uplashat.

Ta tova e… smetkadjiistvoto ni e otrovilo do koren.

21. Eiri @ May 14, 2010

да, хубаво е да не се изрЯзяваме така за сериалите, все пак какво? 30 поколения ли ще се сърдим за миналото си на някой, който вече отдавна не съществува. Ghost hunt.

« История за пиянското лайно на един (не)отдавна зарязан Трифун Тези безсънни февруарски нощи »