Cos I know... I know... I never meant to cause you no pain
And I realize I let you down
But I know in my heart of hearts
I know I'm never gonna hold you again
Phil Collins - I Wish It Would Rain Down

Социопатно: Срещуположен палец в колелото на еволюцията

« публикувано на 25-01-2010 @ 7:11 pm »


фотография: BioRegional-Quintain
слушайки: развяването на полският национален флаг…

Навярно ви се случва от време на време, очакването на някой филм или сериал по телевизията да се състои в безинтересно зяпане в цветния кинескоп, тормозещ ви с потискаща и (вероятно) ненужна лайфстайл информация, категоризирана като новини. Някъде там, по тези новини, съвсем случайно може да чуете и словосъчетанието “природозащитници”, разположено в изключително съкратен или не добре аранжиран контекст. Посланието - изгубено (именно) в превода, макар и да говорим на един език.
Междувременно, шепа хора, макар глобално организирани и неброящи се на пръстите на едната ръка… бледнеят с упоритостта, вярванията и непрекъснатите си (природозащитни) деяния на фона на милиардите безотговорни и привидно заслепени човеци, обитатели на същата тази планета Земя.
Махаш с ръка и цъкаш с език през зъби. Клатиш глава с присвит поглед и се обръщаш на другата страна. Е, не те карам да ставаш рано сутрин и да прокламираш каквито и да било идеи… но ако не може да си полезен - то поне не вреди.

WWF и кампанията “Гората не е само дървесина!”

Не може да не сте чували нещо по въпроса (дори и да не е във връзка с конкретния анонс). Няма начин да не сте виждали животното от изображението в началото на тази статия. Най-малко, ако сте грамотни, ще разпознаете видът му. Не сте виждали на живо, нали? Може скоро въобще да нямате тази възможност, дори и да искате. Представителите на фауната ще се изучават само на хартия, а за да видите какви са били те - най-вероятно ще ви се наложи да ползвате Гугъл.

Яко, а?!

Флората (по никакъв начин) не отстъпва по този проблемен въпрос. Спомняте ли си за шепата хора, която споменах в началото? На тях им пука за тези “дреболии”, които… прехвърляте досадно като “неправилен медиен избор в праймтайма на телевизията”.

Дали ще са животни или растения - човекът, тази еволюционна мощ, притежава умения, достатъчно ефективни да заличат вовеки тези “дреболии”, само с едно простичко движение. Може да стане с една дума, или решение, защо не и с махване на ръката…

Факт е, че българското правителство е едно от най-коментираните и зле функциониращи звена не само в страната ни, а и в континентален аспект. Сочат ни с пръст, а от време на време си позволяват да ни препикават/насират (самтаймс боуф, самтаймс… люн) като клекало.

Но да не бъдем толкова черногледи… Не сме ние най-лошите (о, колко успокояващо), не мислите ли?

Британци. Като цяло ги харесвам. Шибаната Мери Попинз - също. Е, да, ама не… WWF е създадена от група шокирани сър-ове. Питам се, какви ли авангардни и много екзотични украшения е имало по стените на именията… на тези загрижени сър-ове?

Има достатъчно подписки. Има желание. Има положително мнение у всеки един човек, макар и дълбоко в себе си да сме мързеливи и да не желаем поемането на каквато и да е инициатива, особено с нашите имена върху гърчещият се, подобно на изтощен зов за помощ, флаг на хуманността.

Има цифри, някои ги наричат статистики, има и набедени за управляващи лица хора. Въпросът е - кой го ебе!

За животните? За растенията?

С видоизменящо се на четири години лице като това на нашето правителствено, няма много шанс да привлечеш внимание или да постигнеш успехи в кампаниите, които имат за цел защитаването на тези… (пак повтарям, като ви се извинявам, че ви карам да кихате) - дреболии.

Има достатъчно грамотни и изучили се хора, които могат да се занимаят с проблемите, за които непрекъснато говорят, пишат, (опитват да) информират другите… но не получават възможността да извършат нужните действия.

Властта е в погрешни ръце - отново.

Флагът на кампанията (който може би сте засичали като анимирана реклама по телевизията, малко преди филма, или малко след порнографските дезинформационни напъни, наречени новини), със символично зачезващият зелен цвят, трябва да се обърне с главата надолу.

Знаете ли какво означава това?

Бялата зона е прекалено голяма… толкова много мъгла пред очите ни… Умишлено хвърлян прах…
Червената покрива зелената… като декор, някак си… има нужда от малко “разтърсване”, за да се опомни човек, кой е и… какво може да направи. Току виж зеленото превъзмогне уплахата си и отново балансира развятия трикольор, символ на националната ни идентичност.

Вече знам, защо думите на един мой приятел зазвучават все по-правдиво с всеки изминал ден:
“Цикълът на Земята е неизбежен… правят се трохи в момента… ще има катаклизъм, а от нас зависи само дали ще ускорим процеса по идването му или ще оползотворим времето си. Защото накрая, дори да искаме… дори всички от нас да го желаем, ще сме минали критичната точка и осуетяването му ще бъде невъзможно…”

Големите проблеми имат злощастната за малките функция… да ги задушават.

WWF имат нужда от загрижени хора на възловите места… или самите те, да отговарят за необходимите действия (както като планиране, така и като изпълнение). Достатъчно кадърни и запознати са. Даже им се занимава, ако на вас не ви се…

В противен случай - се изправяме лице в лице с логичния завършек… след като един друг се репресираме по пагубен начин, на кого си мислите, че ще му дреме за природата?!

« подобни cynical speech, , ,

Посей семето на мъдростта си

Trackback | RSS 2.0

1. Albena @ January 25, 2010

Марти, профилът ми в ФБ е блокиран. Какво да направя?

2. Val @ January 25, 2010

Ще се побъркам .
Държавната горска администрация се грижи за опазването и управлението на горите в България.Просто тя не функционира.Сеч,здрава сеч,моторни резачки вият безнаказано.

3. Uli @ January 26, 2010

Само да отбележа, че въпреки старателната подготовка на Циничния елф има една доста сериозна неточност. Иначе браво самоцелната високопарност е на ниво. Но грешките ще оставя на елфа да си ги оправя сам

4. Кръстю @ January 26, 2010

Гъс глава затрива…ква му е връзката?!:))) …”След нас и потоп”
———-
Бай Мангау какво викал :”-Аз пазя ,бате, ама другите знаиш ли ги ?:))

5. Пешката @ January 26, 2010

бездействието, за което пишеш, е породено от безчувственост и липса на пряка дразга на тези с гърчащия флаг, не толкова от мързел.
в момента, няма да е скорошен, в който ни засегне лично, хайдутина ще ревне. няма как..

и можеби затова умело дразним с тоя презерватив @zelengorova ;)

6. М @ January 27, 2010

Елфе. Аз… май… по-често трябва да се отбивам тук. С което искам да кажа, че май бях подценила размаха на темите, с които се справяш отлично.
Браво, мейт :) Кийп ит ап :)
М.ай. (три - за щастие)

7. legrandelf @ January 27, 2010

Пешката, определено си прав! :)

М, прилича повече на я… нуари :) Но пък и ти кефиш, че се отбиваш :P Социопатно поредицата определено ще ти допадне :) (so far, so good :)) Кийпвам го… ъп :)

[...] моите писания не ти стигат, виж и при Bla и Елфа. Още по темата:Нека ти [...]

9. Omnia @ January 27, 2010

Дано това го прочетат и онези, които не желаят да пазят, па белким ги чукне цинизма по кухите лейки и се поналее нещо там. Нещо, различно от незаинтересованост, махане с ръка или забелване на очите към тавана…

10. legrandelf @ January 28, 2010

Omnia, ако могат да четат… ако могат да възприемат… ако могат да се възпрат, следващия път… когато ще им е по-лесно просто да “минат през” проблема природен :))

Последното, което си спомням, преди рекламата с намаляващото зелено беше за… Един отпадък не прави боклук (или нещо от сорта, на сайта на пандата го има) - си мислиш ти и още 2 милиона българи… :)

Хвърлете си фаса, моля… :)

« Blog Challenge I: “Луди, луди баби!” Вледенените илюзии на един адски горещ паваж »