Cos I know... I know... I never meant to cause you no pain
And I realize I let you down
But I know in my heart of hearts
I know I'm never gonna hold you again
Phil Collins - I Wish It Would Rain Down

Нали не мислите, че вашият SMS ще стигне до Хаити ?!

« публикувано на 18-01-2010 @ 5:13 pm »


фотография: guardian.co.uk
слушайки: полифонична мелодия, изтъкана от монополистични лъжи…

Технологиите, в частност комуникациите, позволяват на нас - масовите потребители, бързо и лесно да достъпим (географски-)далечна информация, при това на сравнително ниски цени и без много усилия. С течение на времето, въпросните технологии са били “привлечени” от заможни хора, които в последствие ги организират така, че да трупат блага само и единствено за тях, заблуждавайки по безбожно-безжичен начин своите консуматори, че предоставеното им е наистина феноменално и заслужава нужната парична компенсация.
Неприятно ли ви е? Като се говори за пари и на никой не му е приятно…
На мен ми е по-неприятно, когато едните, “помагат” на другите, блъскайки се с юмруци в гърдите, че всички тези неща се правят в името на някаква хуманна кауза!
Последната такава, която заслужи нужното обединение и фокус от страна на медии, благотворителни фондации и мултимилиардери, отделящи стотинки от джобовете си, за да помогнат, е земетръсната картина от Хаити.

От миналата седмица (поне аз тогава научих) нон-стоп се прокламират четири цифри, класифицирам ги в жанра “кратък телефонен номер”, чрез които всеки собственик на мобилен телефон, с платена сметка и възможност да изпрати логически свързано съобщение (SMS), може да се превърне в спиричуъл чиста душица, дарявайки 1 български лев към сметката “Помощи за Хаити”. Под флага на БЧК всичко това изглежда толкова pure…

За съжаление обаче, аз не спирам да съм на противоположния полюс - тази телефонна атракция ми прилича на поредната дебелокожа и (много) космата лъжа.

Независимо от чие име се изказваш, маркетинговите похвати, както и дребнавия нюх към самохвалство, хич не ми се струват благородни и не мисля, че заслужават както толериране, така и каквото и да е друго раздухване на база популярност.

SMS като услуга е престъпно надценена. Ресурсът, отделен от мобилните оператори, за изпращането на изпиканите 160 символа текст е практически никакъв. Как може да поставиш цена на подобно нещо? Може би за 2,00 лв. без ДДС човек трябва да има възможността да изпрати мегабайти, да не кажа и гигабайти, информация под формата на текст, ползвайки системните услуги на оператора.

Сами може да сметнете колко нагоре са като печалба от цялата тая дандания с “най-евтините” SMS оферти.

Ако 3 милиона души изпратят SMS, при цена на тая проклетия 0,01 лв., ако не бъркам в сметките (да си заплюя завършените математики), приходите ще са 30 000 лв. Куул!

Вместо да се рекламират (където се харчат още пари), или да ни спамят с SMS-и, казвайки, че имаме възможността да изпратим и ние такъв, подпомагайки каузата, спокойно може да отделят подобен финансов ресурс и да участват от свое име, от името на България, или от това на свои клиенти (дори ако искат от името на шибания си собственик…). При това без да се налага хитроумно да трупат капитал, благодарение на състраданието, породено у хората!

Благотворителност? Това е чист фашизъм, ако ме питате мен… Но да, не ме питате! Затова ще си позволя да ви натрапя своето (погрешно) мнение.

Благотворителност - да, когато извадиш от джоба си, ако ще лев да е, ако ще два… и ги оставиш в шапката на уличния музикант. Без да спираш до него, без да се изтупваш или хък-мъкайки да му привличаш вниманието, за да те види… или да му се представяш като име.

Но тая тема ви е позната? Даже до болка позната? Що пращете SMS-и тогава? Нали не мислите, ча вашият един лев ще стигне до Хаити ?!

« подобни cynical speech, ,

Посей семето на мъдростта си

Trackback | RSS 2.0

1. Събина @ January 18, 2010

Очаквай моя включване по темата по-късно тази седмица.

2. Събина @ January 18, 2010

тоя телефон 1255 не работи!

3. Bia @ January 18, 2010

Моята компания ще дари средства и продукти, оборота на фирмения ни магазин за последния месец, също така имаме две кутии в офисите, където се събират волни пожертвования. За тях знам къде ще отидат. СМС-ите…Не съм много сигурна.

4. si @ January 18, 2010

Както каза Ива Бонева ‘Това ни купува правото да забравяме!’. Нама да пратя SMS!

5. legrandelf @ January 18, 2010

Събина, 1255 отговаря само за SMS-и, ако не се лъжа :) Айде… пиши там, тази седмица, макар и по-късно. Да четем какво имаш да кажеш :)

Bia, браво! Подкрепям деянията ви! :)

si, точно така :) Цитатът е много на място…

6. емо @ January 18, 2010

Освен с пари човек може да помогне и с други средства.
Всичко е възможно стига да има желание :)

7. Събина @ January 18, 2010
8. legrandelf @ January 18, 2010

Емо, yep ! :)

Събина, that’s better ! :)

9. Лита @ January 18, 2010

Евалата за хубавата, точна и силна статия!
Откакто върви тая смс-дандания, съм на същото мнение!

10. Пламен Бочев @ January 18, 2010

Ако не стигне до Хаити, все ще стигне някъде.
Пак си е помощ. Богатите също плачат. Що да не им избършем сълзичките с по някое смс-че?

Жалко е, че и трагедиите превърнаха в средство за печалба. “Легитимен” грабеж…

11. Кръстю @ January 18, 2010

Тъкмо преди малко писах един коментар на друго място по подобна тема …Сетех се , че по Татово време имаше един лаф, който бе станал култов за зевзеците:”Другари, дайте да дадем!” :)))

12. gergana @ January 18, 2010

“Нали не мислите, ча вашият един лев ще стигне до Хаити ?!”
мне, няма, ама хората имат грехове за изкупуване и искрено вярват, че Някой ще ги “помилва”
хахаххахахааааааа
(ей тъй са ни милвали два+пет века съседите - с голямата тояга, така ще ни галят и (порно)операторите на SMS-и)
ами като сме ‘свещената’ крава, дето все има и все пуска… нека ни доят, все някой ден ще вземат да сбъркат и ще стиснат топките вместо млечните жлези :)

13. Събина @ January 18, 2010

ОК, чакам тогава Герагна и Си да дадът решения. :(

14. gergana @ January 18, 2010

ха, всеки решава сам за себе си как да постъпи, нямаме нужда нито да рекламираме своята благотворителност, нито да следваме тълпата, поведена от инфо-разпространителите, не се чувствам като в стадо, че да боготворя водача и да се страхувам да имам свое мнение, както и да взимам лични решения, достатъчно ми е да си върша съвестно работата, ПРОФЕСИОНАЛНО, пък дай боже някой да оцени ‘жертвата’ ми, това мисля за ценно и смислено, а … и да се погрижа за съпруга си, който е гладен :)

15. robas @ January 18, 2010

Трагедии, медии, шоу, пари…
Служим идеално и на четирите като участници или наблюдатели.

“…Amused itself to death
We watched the tragedy unfold
We did as we were told
We bought and sold
It was the greatest show on earth…

No tears to cry, no feelings left
This species has amused itself to death”

Roger Waters
Amused to Death, released in 1992

16. legrandelf @ January 19, 2010

Събина, разочарован съм :( В туитър допускаш по-малко правописни грешки. Това значи, че тук бързаш повече, колкото да отбиеш номера, а не да коментираш прилежно :) Засрами се!

Що се отнася до даването на кинти за каузата, линка от Жоро е много по-подходящ. Винаги може да има конспирация, но на него (линка на red cross) бих се доверил :)

robas, two thumbs UP ! :)

17. Val @ January 19, 2010

Всъщност като изслушах Amused to Death си припомних че Пинк Флойд са казали абсолютно всичко по тези социални теми …
Марти не се карай на Бъни
Тя си е заключила профила в Туитърчо :)

18. fen @ January 19, 2010

По същата логика могат да ни призовават от Кока Кола да си купим по едно безалкохолно, а те да отделят част от надценката си за благотворителност. Мамка му й прасе. Цялата тази благотворителност, особено в случаите, когато зад нея застават Президента и другите водещи държавници е толкова гадна, че нямам думи. Излизат и ни казват, дайте да подкрепим малко Мтел и останалите, пък все нещо ще иде за разни хора, на които ние би трябвало по принцип да помагаме и да се грижим, ама на нас не ни дреме. И народа, айде юруш…..
Предлагам да издигнем паметник на СМС-а. В центъра на София, пред Президенството.

19. legrandelf @ January 19, 2010

fen, и аз точно за това си мислех =) Как ще се затичам към близкото нагъзинче, за да си взема презряла Кока-Кола (или друг продукт на компанията) :))) Само и само да се почувствам добре, хъхъхъ! :)

20. pierrot @ January 19, 2010

(сборна комбинация от пет пръста с ясно изразен щръкнал палец)
Това е първата качествена статия по тази тема у нас, евала за което Марти…

21. legrandelf @ January 20, 2010

pierrot, по default първо прочетох, че си вирнал средният пръст, ама то какво се оказа :)))))) Палец, което е още по-обнадеждаващо! :)
Благодаря ти, мейт! :))

22. Събина @ January 20, 2010

Марти, и аз съм разочарована от цялата реакция у нас към трагедия. Уви.

23. gergana @ January 20, 2010

Bunny, видях си грешката, която направих преди няколко дни и искам покорно да ти се ИЗВИНЯ, не си виновна, аз сбърках, случва се ;), прости ми.

А за волните пожертвувания - нека всеки дава, когато има за даване… но не искам да се скатаваме, когато толкова трагедии заливат страната ни, всеки ден някой има нужда да бъде спасен, и ако всеки ден някой се сеща да отдели от себе си (и ако това можеше да се съхранява без да бъде окрадено) щях да бъда малко по-снизходителна към мерките и начините и по-щастлива и по-вярваща в добрите намерения, които ще спасят света… :)
но сега уви съм малко скептична
(и много остра и крайна) :)))))

24. Omnia @ January 22, 2010

Благотворителността трябва да е състояние на духа, не призив от екрана или някоя медия. Хората имат глави на раменете си и слушат новини, а всеки благотворително настроен, който се интересува как да помогне, ще го направи. Много сме щедри да помагаме на другите, но как помагаме на себе си - като обърсваме огледалото на забравената си душа с парчалчето на отговореният призив. Да, гадно е, че на хората там им се е случило това и чудесно, че им помагаме, но с какво сърце помагаш? И само при призив ли помагаш? и т.н., и т.н. На мен лично ми писна оттук и оттам да ме призовават за помощ чрез смс-и - да ги хванат и си ги заврат отзад - аман значи!
Не съм изпратила и няма да изпратя - виж това, което фирмата на Биа и други правят, е съвсем различно.
Като оставим това настрана - чудесна статия и далеч не смятам, че в нея има нещо погрешно :)
Поздрави :)

25. legrandelf @ January 22, 2010

Omnia, надявам се все пак не се усеща чувство за призив от статията ми :) Не е това целта! :)) Както ти казваш, състояние на духа, нищо повече :) Истинската благотворителност (трябва да) е анонимна :) Останалото - маркетингов/популяроборбен трик :)

Поздрави и на теб! :)

26. Omnia @ January 22, 2010

Не, не е призив. Аз усещам справедливо негодувание, което подкрепям и чрез коментара си. Отдавна чета тук, но сега се осмелявам да коментирам ;). И да - трябва да е анонимна, всичко друго просто опорочава благородството. Онези, които имат нужда или търсят популярност/признателност може би да не осъзнават, че по този начин постъпват егоистично. Не го правят, защото е част от природата им, а заради светлините на прожекторите, грубо написано. Това не бих подкрепила никога.
Благодаря за поздравите :)

27. legrandelf @ January 22, 2010

^^ Няма страшно :) Радвам се, че най-накрая си се осмелила да коментираш :))

28. Събина @ January 22, 2010

Omnia,

на всички ни писна да ни призовават. Обаче, ти в колко медии видя информация как от България можеш да помогнеш на Хаити? Ако нямаш Интернет да се разровиш, няма как.

29. Omnia @ January 23, 2010

Точно това казвам Събина - всеки има глава на раменете си и ако я използва, ще намери нужната му информация по един или друг начин. Не е нужно да седнем пред телевизорите или да изчетем един куп печатни издания, за да знаем къде, как и с какво. То па бива да сме консуматорско общество, ама не е нужно всичко да ни сдъвчат и изплюят, можем малко да се поразтърсим.
Не съм против да се помага - все пак такава ми е професията, против съм лицемерието, биенето в гърдите, експлоатацията на и без друго бедният ни народ за тоя дето духа (примера със СМС-ите за никъде) и то накрая пак никъде не е духано :) *смиг*

30. Съобщение @ January 24, 2010

Това със смс-ите не е нещо ново - такава благотворителност, по-точно - дарителност, я имаше и преди - медиите са писали по въпроса.

31. Alpi @ January 24, 2010

Ne sum 4el kometnarite no maga da kaja samo… only in Bulgaria…

« Ревю: “The Imaginarium of Doctor Parnassus” Шармантно, без поличка… »