Cos I know... I know... I never meant to cause you no pain
And I realize I let you down
But I know in my heart of hearts
I know I'm never gonna hold you again
Phil Collins - I Wish It Would Rain Down

Ревю: “Sherlock Holmes”

« публикувано на 29-12-2009 @ 4:20 pm »


фотография: Filmofilia за “Шерлок Холмс” на Гай Ричи
на вашето внимание: Официалният трейлър към филма

Колко прокобна, мрачна, наситена с кал, мистика и черна кръв, течаща във вените на все още пулсиращите създания, наречени хора, може да бъде изпръхналата във времето империална столица на Великобритания? Лондон! В края на XIX век, насред мръсотията, се разхождаме по шибания “Бейкър Стрийт”, докато изплашените ни очи копнеят за номер “221-Б”…
А дали ще засечем някоя позната физиономия там? Зависи колко наблюдателни сме. Нали знаете, че всеки нос, вежда, прическа, дървен крак, увита в парцали ръка, може да е дегизировка, или намигване към вашият преследвач, или “просто” хладно оръжие в пазвата на изкусна хубавица, усвоила греховните занаяти до най-високо ниво.
Стига увертюри, дупча ви билетите и ви грабвам палтата! Защо ли? Защото “Шерлок Холмс” ще запълни големия екран, рамо до рамо с прецизния доктор Уотсън, в една шантава гонитба, наситена с черна магия, потайности и достоен за увековечаване диалог - все неща дошли изпод гениалното перо на дуото Майкъл Робърт Джонсън и Антъни Пекам, издържани в жанра благодарение на пълнолунната режисура на зашеметяващия Гай Ричи.

Стига хвалби! Кротнете малко и слушайте…

Такъв Шерлок Холмс нито сте чели, нито някога сте гледали. Няма и да гледате! Защо ли? Защото Гай Ричи никога не е обикновен. И макар да не се разпених подобаващо от последните му филми (всичко след “Две димящи дула” и “Гепи.”), това не значи че островитянинът няма какво да (по)каже.

Страхотно е отново да гледаш Робърт Дауни Младши в одежди, чийто дизайн носи духа и атмосферата на Англия, в края на своя XIX-ти век историческо присъствие. Премрежвам очи и виждам блестящата му роля в “Чаплин” преди толкова много години. Сценичното му присъствие празни, както и удоволствието да го гледаш в успешно филмово превъплъщение. Вкарва чар, грация и много естетически вкус в профила на героя си. Винаги.

Още по-манифично ти става, когато до него застане друг забележителен актьор (който по стечение на акушерогинекологичните обстоятелства и няколкото майчини напъна, днес, 29-ти декември, ще празнува 37-я си рожден ден) - Джъд Лоу. Кадъра вече се пръска по шевовете от присъствие. Дори не е нужно да говорят. Кефят с жестовете си, закачливото побутване, ироничното намигване, сакрастичното повдигане на вежди. Велико!

Рецептата става още по-трудна за преглъщане, като вкараш мистъри елемента на лорд Блекуд (героя на Марк Стронг). Подправката, върху която ще се крепи сюжетната линия и около която зрителския ум ще се върти като гламаво магаре в продължение на два часа.

Разбира се, нужен ни е и малко цвят. Рейчъл МакАдамс се грижи за това. Достатъчно пекана и женствена, за да може хем да радва окото, хем да ви пълни душата с професионализма си на двулична мръсница. А накрая Шерлок го отнася, както винаги! Какво да се прави… жени!

Лентата е минала спец обработка, вижда се още с встъпителните кадри. Има едно такова “излъчване”, без блясък, който силно напомня декора от филмите на Тим Бъртън. Само че тук няма да видите Джони Деп, нито садистично прерязани гърла на корумпирани общественици. Все още гледаме Гай Ричи и по никакъв начин режисьора не престава да ни го напомня.

Лентата се върти леко, макар че от време на време срещу вас хвърчат сатъри, юмруци или някакви току що откъснати метални окови. Има не само напрежение, но и кризисен момент.
А музиката - на нея няма начин да не обърнете внимание! Влива се много силно, на бързи обороти, разтърсва ви със заряда си!

Внимавайте! С едно подхлъзване може да се озовете с лице в мръсотията на потайните лондонски канали. От вас се иска преди всичко да запазите разсъдъка си и да вярвате на чувствата си, дори и да сте със завързани очи, затапени уши или запушен/поотрязан нос. Езика функционира, нали? Ближете на воля уликите! Имаме цели пет сетива! За Шерлок, може и да са шест, но това по никакъв начин не важи за вас, простосмъртни нелитературни герои.

Няма друг такъв Шерлок, нито друг такъв Уотсън.

“Шерлок Холмс” на Гай Ричи е брилянтен завършек на филмовата 2009 година. Радвам се, че не издържах на изкушението и не си го оставих за след Нова година, макар че стартът й щеше да е божествен.
Като ви мине малко еуфорията около “Аватар”, ви предлагам без колебание, още на 1-ви януари, да напълните кинозалите, подготвени за шедьовъра. Британецът умее да прави филми, а безупречно уникалния му стил е бранд за качество!

Well done, mate, fockin’ nice!

« подобни cynical speech,

Посей семето на мъдростта си

Trackback | RSS 2.0

1. Bia @ December 29, 2009

Точно исках да го гледам. Викаш - струва си? :)

2. skeila @ December 29, 2009

Страшно ревю. Няма как, ще се гледа

3. legrandelf @ December 29, 2009

Bia, направо крещя! :)))

skeila, апсолвентно (новото абсолютно) :))) Веднага след В. отивате да го зяпате, олрайти? :)

4. Све @ December 29, 2009

Мда, и без това бях решила да го гледам :)Ревюто само затвърждава туй желание.

5. frog'n'roll @ December 29, 2009

Ама че съвпадение - преди няколко часа се опитах да ти дам в другия ти блог линк към трейлъра, но нещо не се получи. :)

6. legrandelf @ December 29, 2009

Све, филма е достатъчно добър, че да се хареса на всякакви капризи, но пък след като ти и без друго си била решила да го гледаш, не мисля че ще останеш разочарована :)

fron’n'roll, видях че има коментар там, току що го одобрих :)) Придържай се към този блог, тъй като CINEMANIAC беше “паузиран” от мен (каквото и да значи това) и както виждаш, когато има неща за филмите, пак тук ги пускам :P За да не раздвоявам публиката :)))

Инак - филма си струва! със сигурност! :))

7. morrt @ December 30, 2009

Драги ми Елфе! Ш’та замолА да сА спреш с тез’ рИвютЪ, щот’ Идно кино ми излАзЯ къде сим’се лева, барабар с пътните и макЕдонал’сЪ.

Въпреки това - мИрси!

8. Eneya @ January 2, 2010

Малко като с “Черния рицар” се получава този филм.
Интересна история, готино разказана и абслютно нищо общо с оригинала.

Този Холмс няма нищо общо с Холмс от книгите, нито с чувството за хумор, нито с пристрастеността му към дрога, с отегчението му от света и блестящия интелект зад орловия нос.
Уотсън от филма е толкова ленивия и умерено интелигентен герой на сър Дойл, колкото и старата ми шапка.
г-цата, която се размотава насам-натам не може да стъпи и на малкия пръст на единствената жена, която надхитрява Холмс - Айрийн Адлър.

Ако забравим имената на героите, филмът е чудесен и ще се забавлявате, просто няма нищо общо с книгите на сър Артър Конан Дойл. :)
(Но ако ви се гледа адаптация на Холмс (и то добра), гледайте Хаус. Кхе. :))

9. legrandelf @ January 4, 2010

morrt, их, прощавай ме :)) Обаче… направи нещо, поне МакДоналдсъ спести ;) Инак си прав, че в киното много скубят. Майка им, пуканки с пиене (при туй малко) ми е повече от билета, гуйба :)

ЧНГ ти ! :)

Eneya, но точно това му е хубавото! Ексцентричността на интерпретацията :) Защо да гледаме все един и същ модел? :)

Хаус, нем… предпочитам Шерлок на Гай :)

10. inni4ka @ January 5, 2010

Хаха, мислех тези дни и аз да пиша за него, но си ме изпреварил при това с много яко review :) Холмс е една от литературните емблеми на детството ми и честно казано бях доста скептична. Изненадата обаче беше повече от приятна! 100%-ово кино-изживяване!

Изключително премерен ритъм, прекрасно хаплив британски хумор и двама от най-големите мъже в киното (поне според мен) си заслужават отклонението от литературния оригинал! Истинско удоволоствие за сетивата: евала Гай, брависимо Ричи!

11. inni4ka @ January 5, 2010

@ Eneya: Доста истина има в коментара ти, но тъй като не става дума за екранизация, а за филм вдъхновен от героя на Дойл, мисля че е редно да гледаме на отрочето на Ричи изцяло като на филм, без безпощадни сравнения. Аз винаги съм си представяла съвършено друг Уотсън, но интерпретацията на Лоу беше много интересна и акцентира на нещо, което го няма толкова в книгите, но за мен винаги е било много там: особеното мъжко приятелство, което свързва иначе толкова различните Уотсън и Холмс.

Имаше ги наркотиците и оттегчението, имаше го и интелекта и безцеремонността и хапливия хумор: една идея по-свободно от оригинала, но все пак (както и при кавърите с музиката) ако не искаш да си просто занаятчия, слагащ образ на чуждите думи е хубаво да вложиш и нещо лично твое в начина, по който виждаш героите. Че го има комерсиалния елемент, гонещ повече публика няма спор, но дори да е просто забавление, то то е доста над средното ниво за жанра ;)

П.С. А Рейчъл МакАдамс беше много чаровна femme fatale: и като всички добри такива подценяваше с вид, за да изненада с резултат ;)

12. legrandelf @ January 5, 2010

inni4ka, първо: Уелкъм, след това: благодарско (за думите) и най-накрая… наведе ме (приятно) на мисълта, че от много време се каня да напиша нещо по въпроса “Книжни интерпретации на големите фантазьори, спрямо очакванията им в седнало положение (но не върху тоалетна чиния, а) пред големият екран” :)

Разбира се, това е (просто) работно заглавие. Коментара ти много точно погъделичка другарката Енея в областта на отрицателните й възгледи относно Гай разбирането на детективския герой :))))))

13. inni4ka @ January 5, 2010

Oo, вече чакам :)) Аз между другото бих броила “28 дни по-късно” за такъв филм: нищо не ми е напомняло толкова силно за “Деня на Трифидите”

14. legrandelf @ January 5, 2010

Има много книги, реализирани като жанрова лента :) Което винаги (не някой път, винаги) води до коментари от рода на “Книгата е по-добра, филма - боклук” :) А доводите - “В книгата сам визуализираш всичко и имаш пълната свобода въображение”.

:)

А “Деня на Трифидите” не съм я чел, но ми е (пре)разказана подробно от един мой френд :) И то точно след като беше изгледал “28 дни по-късно” :))

15. inni4ka @ January 5, 2010

Вярно казваш за коментарите: точно за това се старая да не сравнявам. Въображението на всеки е различно и ми е тъпо да хулят някой, защото е снимал според своето и не е угодил на нечие чуждо. Ако е слабо И като филм, това вече е друг въпрос :) Иначе по Стивън Кинг има невероятни попадения: особено Зеления път. Но ако трябва да дам пример за нещо, което НЕ МОГА да си представя екранизирано по друг начин: 100% Боен клуб

16. legrandelf @ January 5, 2010

“Боен клуб” наистина влиза в графата шедьовър (а и в още много други) :) Не малко пъти ми е действал по шизофренично му инспиративно :)

Писал съм и ревю за него (в другия си блог), но по-якото усещане идва в последвалите гледания и разлиствания на… луковата глава от смисли :)

Тайлър и Джак, Джак и Тайлър… а по средата им, една не толкова мърлява Марла ! :)))))) (примерно това или онова)

17. Сладуркоядец @ January 7, 2010

Инничке, Марти, ше ви изкльопам, сладурченца!

18. legrandelf @ January 7, 2010

Сладуркоядец благ, моля те… на малки порцийки :) lol

19. Cold_hill @ January 10, 2010

Здравейте на всички!Жалко че първият ми коментар ще се наложи да бъде негативен,но това е живота…не мога да се съглася с вас за “уникалната интерпретация” на така обичаният от мен шедьовър на сър Дойл….неизбежно е човек да не свързва “героят” на Р.Дауни с Шерлок от книги,за мое съжаление видях доста малка част от вглъбения,вечно замислен…вероятно заради голямото количество опиум,изящно свирещ на цигулка Холм….а сега като се замисля може би бранда “Sherlock Holmes” е само една маска,която да привлече повече интерес….е така е…трудно е,когато жена ти те остави г-н Ричи,но не си го изкарвай на нас…..иначе като оставим това на страна,Лондон…покрит в мрак и кал…много завладяващ…

20. legrandelf @ January 10, 2010

Cold_hill, дето се вика… не е казано, че всички трябва да ми споделят мнението :) Важното обаче е начинът, по който го прави човек :)) На мен лично ми хареса интерпретацията, и именно така го наричам деянието гайричиево :) Щото така вижда нещата - така ги прави :) Няма да му слагаме думи в устата, нито акъл как да прави филми :) Признах си даже, че след “Гепи.” не ме впечатли с друг филм :) Тук обаче му отдадох заслужената чест! :))

Поздрави!

:)

« Светът е порно(графия) Кецки, фасове и новогодишни пожелания… »