Cos I know... I know... I never meant to cause you no pain
And I realize I let you down
But I know in my heart of hearts
I know I'm never gonna hold you again
Phil Collins - I Wish It Would Rain Down

Ревю: “Avatar”

« публикувано на 18-12-2009 @ 10:33 am »


фотография: Texarkana Gazette
на вашето внимание: Официалният трейлър към филма

Събирайте си багажа и бъдете готови, защото вероятността на вас да се падне последния билет за Пандора е много малък, а приключението което започва веднага след излитането на совалката… не е за изпускане!
Точно така започва “Аватар”. Като едно голямо очакване. Като тръпка и вълнение. Адреналин, още преди да сте погледнали от ръба на някоя висока пропаст. Страховито е, защото… трейлърите обикновено не казват много. Или просто обединяват в себе си най-яките сцени, като един glamored cinema spoof и накрая - нищо от обещаното не се е случило!
Рискът с “Аватар” си струва, защото прилича именно на една сериозна надувка. Но как бихте могли да прескочите нещо направено от Джеймс Камерън. Разбира се, че можете - ако никога не сте попадали в някой от неговите светове. Има зад гърба си хитове, основоположници на революционни кинематографични техники. Десетилетници, ако мога така да ги нарека. Незабравими филми - кратко, точно и ясно…

Но от “Титаник” минаха 12 години. Това си е половин живот (за мен). А идеята по епичният филмов спектакъл за 2009 година, “Аватар”, вероятно датира още отпреди моето раждане. Хубаво е да видиш нещо такова, голямо, сложно и смятано за невъзможно като реализация, в крайна сметка да получи своят дял от историята на технологичния процес и… да зарадва зрителите!

Последното десетилетие “обучи” Камерън в една различна за него сфера на киното. 3D инвентаризацията го заинтригува силно и няколкото опита, които направи, бяха не просто успешни, ами свободно плъзнаха мисленето му към едно по-широко, като перспектива, поле за изява.

Знаете, човека не се ебава. Никога не го е правил (като изключим търкалящото се по стъпалата узи от “Истински лъжи”, което в резонанс с пищенето на Джейми Лий Къртис направи бербат и свали гарда на много арабски терористи).

Филмите му са с продължително времетраене, но въпреки това вечно има с какво да те изненадат. Именно, защото очаквате да бъдете изненадани. Тогава дори най-малката дреболия ви се струва огромна крачка напред. Направо скок - адреналин от падането върху гърба на страхопочитателен екземпляр от животинските представители на Пандора.

“Аватар” е филм, от който задника няма да ти изтръпне. Малко не му достига, за да удари 180 минути плътен плежър, но с финалните надписи и усещането за влага от преживяното… спокойно минавате над заветните три часа.
3D-то не те удря в главата, нито те кара да повръщаш. Умерено е и много класно! Изключително добра порция, която държи устата ти отворена за дълго време. Сцените се сливат като динамика и честно казано нямате време дори да реагирате.

Историята не е сложна за разбиране. Ще откриете много аналози от учебниците по история, но… хей… винаги търсим познатото, нали така?

Това, което ще ви очарова е… светът, създаден в подкрепа на сценария. Масивната и разнообразна флора и фауна, която разширява историята. Един невероятен бекграунд, който задържа погледа ви продължително и ви кара да кажете: “Ах…”

Епични са създанията, растенията, дребните детайли (но колко дребни да са, изпълвайки огромния IMAX екран?!), екшън сцените размазват, а играта на камерата се грижи от вълнение нон стоп да подскачаш върху седалката.

Pure pleasure… with a sense of… Cameron’s epic touch!

Такова заглавие бих му дал, ако пишех за някое чуждоземно (но не пандорско) списание, ревюър на големи премиерни събития.

Усещате пулса, усещате дишането на един непознат за вас свят. Разучавате го, а терминологията и бързината, с която се случват нещата, не ви дава възможността да запомните всичко. Толкова е… масивно и дръзко! Със сигурност ще ви заинтригува, което от своя страна ще ви накара да искате още. Било то като жажда за информация, било то като завръщане на познато място и ново отваряне на кутията с изненади.

“Аватар” е красив филм! Ненатоварващ. Силно разпускащ - брилянтно завръщане за Джеймс Камерън.

Точно така… той си направи малка пауза от Пандора, за да сподели с нас впечатленията си от това място… Не бива да пропускате! Защото след като един път плъзнете ръка по сияещите растителни видове, почувствате живота като едно цяло и напълните очите си с неземна визия… желанието да се върнете обратно на Земята ще изчезне завинаги!

——

А какво казва Бла по въпроса…

« подобни cynical speech,

Посей семето на мъдростта си

Trackback | RSS 2.0

Филмът кърти, Кемърън кърти, ти къртиш, а аз искам да изкъртя стройната синя кака!

2. legrandelf @ December 18, 2009

Най-малкото, за да изучиш всички имена (на присъстващи малки и големи твари, спускащи се отгоре и отдолу глоуващи растения, както и на отделните герои) си струва да гледаш отново и отново туй 3D пришествие :)

Нова кино библия трябва да се пише сега :) Камерън винаги го прави ;) Отваря нова глава… държи влага поне по 10 години :))))))

3. UZUMAKI @ December 18, 2009

Кемърън е абсолютно велико и ненормално копеле, което с почти всеки от филмите си разбива границите на киното… Ето една мн. носталгична ретроспектива:

Total Recall: James Cameron Movies

:)

4. morrt @ December 18, 2009

Благодаря!

5. legrandelf @ December 18, 2009

Няма защо, morrt :) Може да благодариш на създателите на филма, като… го гледаш! :)

6. NGC @ December 18, 2009

Филмът беше много добър! Поразителна прилика на елементи от Warcraft III и Starcraft (Aко някой се интересува - ще разкажа, що’т са доста и ще стане дълго, а ме мързи :-)))! Не мислите ли?! Това не ми попречи да му се израдвам максимално (и може би още повече) ;-)!

7. Val @ December 18, 2009

Няма друг като Камерън - филм революция каза критиката След Гражданинът Кейн и Психо обаче :))

8. Ирония Идиотова @ December 18, 2009

Като изключим цветното, драмата и патоса, и тъй натам- Камерън си е Камерън :)
Ама явно щото не съм го гледала на 3D, за това и ми е такова мнението..май…
Предполагам,че замисъла тогава ще ми е съвсем различен, ако изобщо има такъв;)
Всъщност- всичко ми беше познато, освен самия Avatar:)
Риспект, ЦЕ( абревиатури, к’во да ги пра’иш:)

9. legrandelf @ December 19, 2009

Респектно и на теб, ИИ :))))

10. Нели @ December 19, 2009

Красив филм!И пак ще го гледам:)

11. legrandelf @ December 20, 2009

Абсолютно одобравам повторното ходене на “Аватар” :))))

Още не съм гледал филма.
Без да омаловажавам труда на Камерън, но малко ми мяза на най-големия късметлия на планетата. Направи “Терминатор”(доста тъп филм, въпреки че съм голям фен на втората част) и стана култов. Направи “Титаник” и всички го намразиха заради лигавата масовка(дори звездата му Ди Каприо призна, че участието му във филма е било грешка), обаче същата година на оскарите се появяваше на сцената по-често от водещия. Някъде по средата има едни “Истински лъжи”, които станаха хит заради стриптиза на Сигърни, и това е. Сега “Аватар” сигурно няма да блести с кой знае каква история, но понеже е “нова ера в киното”, Камерън пак ще е на върха. Ем има късмет момчето и това е. Отново - не подценявам работата му.

13. thunderstorm @ December 21, 2009

Гледах го снощи… и още не мога да се осъзная. Толкова е изпипано и красиво, че човек дори не усеща кога са приключили два часа и половина. Исках да го гледам отново в момента, в който стъпих извън салона. Респект, рядко се случва нещо да ме пренесе в друг свят и да забравя, че съм реалист здраво стъпил на земята :)

14. legrandelf @ December 21, 2009

Винету, само една малка корекция :) В “Истински лъжи” се съблича Джейми Лий Къртис, не Сигърни Уивър :)

А по другите филми, които си споменал съм (да не кажа) винаги на противоположния остров като мнение :)) Но то си е въпрос на възприятие и предпочитания ;)

Поздрави!

thunderstorm :) не се съмнявам, че голяма част от аудиторията ще повтори гледането на филма :)) Ако вече не са го направили. А тези, дето ще потретят, директно компенсират повторното гледане (или липсващото единствено) на онези, другите, хаахах :))) Как звучи само…

15. Събина @ January 6, 2010

Аз пък искам филмите да ме натоварват, да ме карат да мисля, to shake my world! Напоследък често си мисля за “Врата на пода”. Ето таковиа филми искам да гледам, не ми пука колко измерни са. :( Тъжно и жалко е толкова време, средства и мечти да бъдат пропилени за един толкова клиширан филм.

16. legrandelf @ January 6, 2010

“The Door in the Floor”, пак ли за тоя филм ще ми говориш :) Има безумно много френски филми, които много по-добре развиват идеята на пустата врата в пода :)
Явно не ме чуват като говоря… къде изобщо се търси разтърсване като драма, във филм, чиято основна линия лежи на pure entertainment-а? :)
Но със сигурност е безмислено да се повтарям :)

Като искаш разтърсващи филми, търси такива за гледане. Гледай ги, вълнувай се от тях! Като знаеш, че “Аватар” няма да ти хареса, независимо колко ти казваме, че си струва гледането - не ходи да го гледаш. Не го заклеймявай като клиширан и прочие. Както Жоро някъде каза - всички истории ги знаем. Какво не е клиширано в днешно време? Само сценариите на Джонатан Нолан, това мога да кажа…

Стига толкоз вълнения, щото ако верно си съгласна с хайку ревюто на Енея (ама по всички точки), направо ходи се записвай в нейната група :)

17. Събина @ January 6, 2010

Марти,

хората се надпреварват да ми казват, че не ми е харесал, защото не съм го харесала. Ама то няма много разбиране - pure entertainment е, ти го каза. :)))

18. Събина @ January 6, 2010

Е айде като трябва да е фън да е кух? Не смяташ ли, че е тъпо да пропилееш толкова много пари, енергия и труд, за да разкажеш история, която я знаем наизуст? Толкова липсва оригиналност в сценария, че дори Сигърни Уивър и Мишел Уилямс за н-ти път играят себе си.

Сценарият е толкова лейм, че накрая се надявах да е взривят тая планета, честно. :)

19. legrandelf @ January 6, 2010

Оф, стига тъпи изказвания, честно. :)
Сценария, сценария, сценария… бла бла бла бла бла ! :)

Сигурно и поста не си ми прочела :)
Казах ти, ако искаш хубави, сложни, тежки, драматични сценарии, не ходи на ясно определени като ентъртеймънт филми, независимо колко луди са/сме се събрали да ти казваме, че ще пропуснеш. Сценарият бил лейм, Покахонтас бил, не знам си какво…

Ресурсите не са пропиляни. Има толкова много зад тоя филм, който предубеждението за пустия сценарий ти пречи да видиш.
Пропиляни… не ми се спори повече. Каквото има да съм го казал, съм го казал. Не знам какво ти казват другите, че не си разбрала филма, но явно мен не само не ме разбираш, ами и не ме чуваш като ти говоря. Точка.

:)

20. legrandelf @ January 6, 2010

С риск да си изгоря пръстите, бръкнах в тигана. А думите “ужасно сложни глупости мисля” като завършек ми подействаха достатъчно усмихващо :)
Забил ги е пироните, Лютаков, забил ги е на място :)

Модерното (настоящето) кино вече не се прави така, както се е правило преди ~20 (може и повече) години :)
Но някой с опит и достатъчно ленти зад гърба си, може да бъде категоричен и неизнервящо опровержителен спрямо нас (израстващите със сегашната версия на седмото изкуство) :)

Благодаря за линка, много ми хареса! :)

21. Събина @ January 6, 2010

Модерното (настоящето) кино вече не се прави така, както се е правило преди ~20 (може и повече) години :) и това е проблема. :)

22. legrandelf @ January 6, 2010

Ти що мислиш, че гледам повече (и то по няколко пъти) стари филми, отколкото да превъртам новите? :)
Такива бяха повечето питания към мен, когато пишех CINEMANIAC :)
Е дай нещо ново де, какви са тия филми (не че всички ги бяха гледали, че да се оплакват за изтеклостта им…) :)

А то като рядко има класно, що да не гледам старото, но златно :P

23. Събина @ January 6, 2010

Викаш не се правели вече филми със съдържание… припомни ми не беше ли с мен на “NY I Love You”? :))) Да не ти рова из блога, че ше намеря и ревюто. :)))

24. legrandelf @ January 6, 2010

Тъй де, тъй де :) 100% винаги се чупят с някое 0.01% съдържание :)

Много добре знам кой е филма, как е направен и коя част най-много ми хареса. Но главният ум зад него, уви, вече не е сред нас. А той беше и до последно работеше като човек от старата школа :)

Не умаловажавам труда на никого, там ми е идеята :) Каквото е искал да постигне автора (и на “NY I Love You” и на “Аватар”) - постигнал го е :)

25. legrandelf @ February 7, 2010

Тогава ти пускам нещо… което може би не си чела :P

Стойчо споделя…

:))))

26. legrandelf @ February 8, 2010

Zelengorova, понеже все ме обвиняваш, че ти тровя живота с (отровни) линкове :))))) Много ми напомни на това нещо, което Комитата сподели (преди време) :)))))

27. Pavel D @ March 24, 2010

За тези, които искат разтърсващ филм им препоръчвам да гледат `Братя` (Brothers). Уникален филм, който спокойно можеше до грабне оскарите на изключително слабия The Hurt Locker.

28. Pavel D @ March 24, 2010

Относно Аватар - Невероятен филм със добър сюжет и главозамайващи ефекти невиждани до сега в кинематографията. Това го може само Камерън и компания.

[...] няколко с много тежък “Аватар” фетиш. Единият — Бла, дори си призна пубично, че би чукал Найтири. А даже на [...]

« София крайм соушълайзинг Пресипнала жажда мълчание »