Cos I know... I know... I never meant to cause you no pain
And I realize I let you down
But I know in my heart of hearts
I know I'm never gonna hold you again
Phil Collins - I Wish It Would Rain Down

София крайм соушълайзинг

« публикувано на 15-12-2009 @ 5:40 pm »


фотография: Вал Килмър в “ЖЕГА”
слушайки: HEAT OST - Brian Eno - Force Marker

Неотдавна, един от гениите на българския театър и филмово изкуство, господинът за един ден, двойникът без дубликат, опасно чаровният Тодор Колев, водеше еволюционна “борба” от ефира на националната телевизия. Достигаше до почти всеки български зрител посредством електронно лъчевата тръба на телевизионният му приемник. Доставяше до домовете класното изображение на тогавашната “Ефир 2″ и първото по рода си толкшоу - “Как ще ги стигнем американците… с Тодор Колев”.
Имаше бенд, скечове, голяма публика (единствената, която конкурираше разните там коледни концерти на видни и далновидни, млади и не особено млади, български естрадни творци). Трайчо също беше там. Провеждаше ли се културно мероприятие в НДК - Трайчо беше на първия ред.
Тогава съществуваше мит - достижимостта на щатската култура. Почти всеки българин бленуваше по сбъдващата се в устата на всеки млад американец мечта - голяма двуетажна къща с градинка и бяла оградка. В желанието си обаче да ги достигнем… потънахме в нееднородна чернилка. Фекална маса, която яко задръсти и ушите, и очите ни. Влезе в устите ни, на талази. Покри теметата ни… Изобщо - пълно американско проникване!

Най-лесно се изкопира криминалния модел. Първо беше мутробарокът. От него се родиха архитектурните представители-олицетворители - запазващи го за бъдещите поколения. Тъй като култура не се създаваше, освен подобни творби - нищо друго не можеше да прокопса през тежкият филтър на времето.

Сленг, мода, поведение, ниво на корупция, обвързаност между спортни групировки и горните етажи (а и някои по-долни) на властта. “Ъндърграунд” на Кустурица жегваше зрителите по темата за войната… докато нашенският подземен свят не филмира действията си, но не спираше да бълва нови и нови позивни и звания на редица дебеловрати момчета, без нито един спечелен медал или каквато и да е друга спортна заслуга. Някои поотраснаха. Други ги гръмнаха. Кой в главата, кой в сърцето, кой в задника… Едни ги наебаха в района на централна гара, други в Амстердам, насред улицата. Трети ни съветват да избягваме ресторанти и (други) заведения, ако там случайно видим представители на отрасъла “Плод и зеленчук is my middle name”. След което силно, с двата крака, влязоха в “политиката”.

Цветове! Много цветове. Същински вселени… Само, че звездите много взеха да си позволяват тия дни…

Утрото вече е друго (освен, че е зимно). Няма начин в сутрешните новини да не се мъдри поне една вест за маскирани хора, които са извършили някакво престъпление и/или са участвали в схватка с полицията ни.

Това хубаво… един път е вътрешен човек, друг път директно с помпите през входната врата. Вдигай ръцете, славяй гащите… но никой не може да стигне класата на Робърт Де Ниро от “Имало едно време в Америка” или ролята му в “ЖЕГА”. Нито има десни ръце като Вал Килмър или луди ченгета, тип хрътка, които да ги преследват до дупка (който не е разпознал Ал Пачино да си ходи, вратата е ей там, зад мен… ползвайте оксижен, ако има верига над ключалката).

Пълно е с криминални вълнения. Че даже смешни… Организирани удари, милиони, задигнати от… (забележете - ФАНТАСТИКО!) Изобщо - нещата стават все по-весели.

Вчера пък някакъв сантиментален тип закъсал за мангизи, нахлул със сатенен чорап на главата в бакалията, с пистолет в ръка (кой знае, може да не е “Desert Eagle .50″, а обикновен “Реквизит”) и поискал оборота. Гепили го! Щото таквиз като него не може да просъществуват. С тях пълнят затворите… и изправителните домове.

Докато разни филибета, копелета, или някои други маняци (от шанаджийски произход) продължават да чукат по много нули, генерирайки не само инфлация, но и безредие (на върха на беззаконието).

Култ!

Повече аудита по магистралите… повече изстреляни патрони (може и да не са от AK-47)… и повече некролози на хора, спрегнати в зарзаватчийски именителен падеж.

Освен Холивуд, не виждам какво друго бихме могли да гоним у покъсаните гащи на американската идеология. Здравеопазване? Социално спокойствие? Военно положение? Икономика? Чернокож президент? Страхотно - само това ни остава - лилави венци и “Байкари, батье… сокерез…” на Нова година… която няма да е на 31-ви декември срещу 1-ви януари, нали ви е ясно!

Въобще не си правете дълги планове. Бъдете готови да изчезнете от лицето на земята в рамките на 30 секунди, в случай че усетите жегата зад ъгъла… всички сме престъпници! Просто още не сме получили обвиненията си!

« подобни cynical speech, , ,

Посей семето на мъдростта си

Trackback | RSS 2.0

1. Joro Pentagram @ December 15, 2009

Браво Елфе!:)

2. SSC @ December 15, 2009

Светъл пример е 30-секундния ултиматум за нещата, които трябва да можеш да оставиш зад гърба си, били те физически или нормативни.

3. Кръстю @ December 15, 2009

Кратко , точно ,бързо, право в целта!
Като АК 47 си !

4. legrandelf @ December 16, 2009

Жоро, SSC :) Благодарско! ;) Жегвайте и вие, че да стане по-топло сега… с тая зима :))))

5. Лита @ December 16, 2009

“всички сме престъпници” - малко прекалено ми се струва..

6. legrandelf @ December 16, 2009

Лита, зависи откъде го погледнеш :)

Има два потока идеи, които подкрепят (макар и силно звучащото) “всички сме престъпници” :)
- нарушаваме правила, колкото и насмигващо да се усмихваме;
- самият начин на живот (на всички нас), рано или късно ще бъде опоскан още и още - докато накрая не ни притиснат толкова силно в ъгъла, че не нарушим и най-малките дреболийки;
- бонус: тоталитаризъм и… динамични правила/норми (те тогава всички ще сме преебани);

:)

Кръстю, на теб също 10х :)) Сега трябва да презаредя (макар, че и снощи го направих, хихихи) :)

7. val @ December 16, 2009

По-весело приятел! Рано е още всички да сме престъпници. Като за начало отиди в някой стрелкови клуб, плати си два пълнителя за АК-47 и ги изстреляй “сватбарската”. Може да ти олекне малко. Току виж си намерил смисъл да не “изчезваш”.

8. Кръстю @ December 16, 2009

А-а-а, за цели като сношната бързината, май не е ценно качество..Там, като като каменарски взрив, повече къртене, по малко гръм и трясък :))))

9. Александър @ December 16, 2009

Ами така ще е като хубавото шоу на Тодор Колев беше заменено от чалгаджийницата на така наречения шоу мен Слави Трифунов ама 1-1 като формат и като визия - само че пречупено през призмата на чалгата и простотията на така взелия се на сериозно шоу мен……..и всичко друго се копира по същия начин просташко и със железен войнишки ботуш…….

10. legrandelf @ December 16, 2009

val, о… съвсем не съм се натоварил. Даже и снощи не бях (когато писах поста). По-скоро комично гледам на нещата случили се през последните 48 часа. Сигурно по-друг начин ще гледам над събитията, ако лично на мен ми опрат пищов или пушка помпа в слепоочието ;) Но дотогава, се надяваме на някакви по-… необременителни процедури (по адрес на населението) и нещо по-сносно и пикантно към заслужилите. Както и Оруел да си остане само на книга!

Кръстю, хехехехе :) Същинска каменоломна, затова май ми говориш :)))))

Александър, тъй, тъй… 1 към 1 :) В едно от предаванията му, Слави беше един от гостите му. Стоеше на някой от първите редове и… гледаше много внимателно :) Промениха се нещата. Някои към по-добро, други не съвсем… Минусите по-бързо ги усвояваме… В кръвта човешка си е написано!

11. Казарил @ December 16, 2009

Now, if you’re on me and you gotta move when I move, how do you expect to keep a… a… a…

12. Digital Rebel @ December 17, 2009

сами сме си го направили така, всеки интелигентен българин бяга от политика, от пошлост, гледа си семейството, страни от отговорност - и ето, че всъщност сме позволили на най големите тарикати да ни управляват 20 години - не че ние не сме по добри от тях. Без коментар оставам националните медии - честно казано трябваше да стана преброител на трупове, това е водещото в България - да те смачкат като човек - а те смачканите най лесно се управляват! Добре дошли в България!

« Този етюд от рози не е достатъчен… Ревю: “Avatar” »