Cos I know... I know... I never meant to cause you no pain
And I realize I let you down
But I know in my heart of hearts
I know I'm never gonna hold you again
Phil Collins - I Wish It Would Rain Down

Ревю: “2012″

« публикувано на 14-11-2009 @ 3:48 pm »


фотография: Кино Арена представя “2012″
на вашето внимание: Официалният трейлър към филма

Съмнявам се, че не знаете за какво става въпрос? Шуми се доста отдавна по линия на новият Емерих феномен, огласящ трите години преди фаталната за всички ни 365 дневна обиколка на и без друго погиващия свят! Лика на Апокалипсиса (макар и в непълен вариант), цялото природно възмездие доведено до край, финала на човечеството и решителната отчаяна битка за оцеляване, в нужния (?!) момент от нашето съществуване…
Какви приказки, каква демонстративност. Съвсем не желая да звуча като евангелие, ако сте чели такова някога, или пък като просяк на улицата, стиснал здраво в премръзналите си ръце една картонена кора, върху която с гурели, сополи и малко кръв изпод ноктите съм извезал:

“Краят наближава… всички сме смъртни !”

Нямате нужда от такива думички или напомнянки, нали? Джанки… да не кажа мъде… но вие по-добре знаете. Въпреки кризите, които редовно пленяват както мислите ни, така и физическото внимание (що се отнася до работата/изкарването на насъщния), все ще намерите 8 или 9 лева (зависи кой киносалон предпочитате), за да се насладите на холивудската пънкария “2012″!

Организирах набързо една не особено тържествена, без припряност, филмова петък вечер. Сметнах, че петък 13-ти ще е чудесна дата, за да оценим филмовия световен крах. За вярващите, както и за техните антидоти (неверниците в областта на суеверията) - удоволствието ще е напълно еднакво.

Тук силната роля изиграва личният мотив - дали такъв тип филми ще ви се харесат, или напълно ще ви пропъдят от киносалона. Персонален избор и нагласа… За всичко си има време и място!

А Роланд Емерих не би избягал от своя стил, нали така? Той никога няма да направи (силно се надявам на това) драма или приключенски филм. Няма да заснеме спагети-уестърн или сапунена опера. Емерих отдавна е бил отвлечен от извънземните и понеже във вените му тече апокалиптична кръв, не може на през 3-4 години да не разтърси публиката със знаменателно разрушаване на (не толкова) любимата ни планета Земя.

Култово е! “2012″ предлага нови визуални ефекти (нови, нови… в духа на - не сме гледали подобни разрушения до сега, поне не толкова “реалистични”). Както Крис отбеляза много точно, саундтракът липсваше… а това е важно, защото музиката силно засилва качеството на една лента!

Актьорското присъствие, като сценарий и режисурно въздействие от Емерих, винаги гарантира порция смях дори в най-критичните моменти.
Има много разруха. Наистина много! Буквално се сцепва земята, докато гледате, а героите не спират да ви кефят. Големия екран предизвиква сериозни талази от вълнение, които понякога насълзят очите ви от радост или директно вкарват бурен смях в гърдите.

Очаквах подобно нещо - не мога да кажа, че съм изненадан. Всъщност… единственото нещо, за което не бях подготвен е… продължителността на филма. Наистина, като включиш рекламите, 2 часа и 45 минути седене на дупето! Много е, баси, за миг си спомних великата премиера на Бенджамин Бътън, в който Некерман филмовата двойка Пит-Бланшет разлистваха емоциите на зрителите в залата. [Олд спайс въздишка!]

“2012″ има елементи на епичен филм, но многото бошлаф Емерих приставки, сдухват толкова много лентата, че след потичането на финалните надписи ви се иска лично копие на творението и един Adobe Premiere, за да можете персонално да “настроите” случките, с цел лишаване от дразнещи фрагменти.

Много еръпшъни (изригвания), пукнатини, писъци, надървени моменти, цунамита, тъпи физиономии (в стила на “Кой надуши пръднята…”) както и други елементи, присъщи за жанра.

Насладата е пълна, стига да превъзмогнете напъна от пикочния ви мехур, както и изръбването на подтазната област на тялото ви (гъза - с една дума).

Джон Кюсак, Аманда Пийт, Чиуетел Еджиофор (нали…), Танди Нютън, Оливър Плат, че даже и Дани Глоувър (не се надявайте на поява от страна на Мартин Ригс), плюс супер забавното присъствие на Уди Харелсън!

Тез дебили ще се погрижат за приятно изживяване покрай цялата апокалиптична (пак повтарям, не 100%-ва) емоция пред големия екран! Седмото изкуство в XXI-ви век, въпреки всичко продължава да кърти! От вас остава… да имате сили да се извозите, след като филмът приключи.

« подобни cynical speech,

Посей семето на мъдростта си

Trackback | RSS 2.0

1. Събина @ November 14, 2009

Не мерси, аз май ще пасувам тотално :( При все, че има Киномания, да ходя на бози…

ПС: На 4ти Дек. е премиерата на Пълнолуние у нас.

2. legrandelf @ November 14, 2009

Няма да те убеждавам да ходиш, то ти и никога не си била навита да гледаш “2012″, даже и за “Аватар” едва ли ще те навием, макар че… след като 3Д-то в M-Tel IMAX е вече факт, остава само билети да намерим ;))))

Със сигурност в Киномания има много по-класни филми, но извинявай… ПЪЛНОЛУНИЕ??????? Съвсем полудя :) гледах “Twilight” само заради Вики, но със сигурност няма да гледам New Moon :))

3. Събина @ November 14, 2009

За Аватар съм 50/50…

4. Нели @ November 14, 2009

Oще съм под въздействието на филма.Какво да кажа,струва си гледането,е най-малкото и кратко обобщение.Хареса ми,макар да ме уплаши,ама то може би това беше целта:)Слд филма викам на сестра ми”Събче,като започне апокалипсиса,яхаш една вълна,минаваш оттук,взимаш ни и тръгваме към Африка,към корените на човечеството,хахахах:)

5. legrandelf @ November 14, 2009

Така е, Нели, въпреки всичко има и положителен фийдбек :)) Малко или много, филма е изтръпващ! :))

6. Нели @ November 14, 2009

Изтръпващ не ами,даже капачките ми не ме слушаха,а нещото което ме учуди беше,че салона беше пълен.За сефте ми се случва,което означава,че има интерес към филма.Дано някои не го приемат едно към едно,че ши са психясат:P

7. legrandelf @ November 14, 2009

О, да! За пълнотата на кино салоните и аз мога да свидетелствам ;))) последния път, когато залата бе толкова нагнетена с нетърпеливи люде… беше през май, 2008 година. На премиерата на четвъртия Индиана Джоунс ;))

Вчера даже една девойка беше застанала пред екрана, за да снима навалицата, ужас. Трябва да се въоръжите с търпение и меки седалки, както и празен пикочен мехур (за голямата нужда няма… нужда да споменавам, нали :)))))

Оттам насетне, не мисля, че има какво да ви казвам ;) Става филма, повечко компания - по-добре, щото… после може да обсъждате, както и по време на филма, стига да не досаждате на околните, хахахаха ;))

8. Val @ November 14, 2009

Филмът се пропуска от мен. Дори участие на пич като Кюсак не е в състояние да промени мнението ми.
Че край на света ще има e ясно. Но не в Емерихов канон.Предпочитам да забия с ОБРАЗОВАНИЕ където Питър Сарсгаард се влюбва в някаква 16 годишна старлетка.
“An Education”

9. legrandelf @ November 14, 2009

Val, напълно склонен съм да подкрепя желанието ти ;) Още повече, като се сещам мнението на Жорката (Моло) по темата, какво точно ще доведе до края на света :)) А именно - лудостта на хората. Или ще се изпоизбием, не говоря за “регламентирани” войни, или ще се изпоизядем (което включва предното казано от мен) :)))

Това със старлетката малко ме връща към Лолита и тука имам въпрос към Събина, къде ми е поста за Лолит(чо)? :)))))

10. Дичев-сама @ November 14, 2009

Аз и във фейса ти рекох, ама явно вече си подгрявал - ти дали сериозно такова.
Явно да - хубаво е, че толкова навреме пускаш отзив, за да се убедя, че Емерих просто няма с какво да впечатли, поне мен след „След утрешният ден“ вече ми е все едно.

Само за едно не мога да се съглася с теб, но може би е чисто индивидуално това. За дължината на филмите - аз като една „балансирана“ личност се привличам от крайностите. Филмите или са дълги или са кратки, по-средата са просто… ммм, времето докато колата слезе по-надолу.

Поздрави и благодаря за ревюто ;)

11. Iva @ November 14, 2009

kak da svalq filma na b1lgarski??
ne moga da namerq sait za da go svalq..
moje li da mi pomognete?

12. вили @ November 15, 2009

Вместо на новия Апокалипсис, взех че отидох на Перфектното бягство. 100% моят избор е по-голяма боза. Май трябваше да гледам 2012?

13. Крис Ванев @ November 15, 2009

Скъпа и изтъркана чикия. Всъщност трябва да призная, че съм доволен. Отидох да гледам the dead of америкън geographic като на документална лента и почти си го получих. Присъствието на Саша, Тамара, Чарли с неговото радио, Първата щерка и ефектите, които струват колкото два пъти външния държавен дълг през последните 19 години направиха филма още по-сладък…

…но имам един “индикатор на бозата”, който се изразява в степен на схванат задник в края на филма. По принцип на повечето филми, на които се мятам, са интересни по мое усмотрение. Няма схванати задни части.

В края на тая лента имах усещането, че съм яздил възпрестаряла едногърба куца камила в агония през планините на Непал с почивка на Карпатите.

Най-препоръчатително за следващия ентусиаст ала Емерих и семейство, който реши да прави катаКлизма:

Пич, когато светът е на косъм да се прецака тотално и всичко да изчезне в ужасна и безконечна агония …

… и нещата се наредят така, че по никакъв начин някой да може да предположи, че биха могли все пак да се оправят …

… гледай да акцентираш върху действително трогващи, искрени и емоционално адекватни човешки реакции, когато това се случи, а не върху петсекунден изблик на сто-и-двадесет килограмово нещо, което избочва киносалона с неидентифициран шум, подобен на крясък, възхвалящ в приличието си най-ярките моменти на агитката на Галтасарай от пролета на 2000а година.

Евалата и наздраве за далаверата на братя Емерих. Тези хора знаят как да изкарват и пари, и ентусиазма на хората.

п.с: Продължавам да пиша всяка Коледа на Дядо Коледа, да пъхне някое милионче в джобчето на някое талантливо българско продуцентче, че да се порадваме на някой хубав исторически български филм. Амин.

14. Крис Ванев @ November 15, 2009

!Бъни, каква премиера, тия пустиняци така са резюмирали историята в трейлъра, че показват кажи-речи почти всичко, заради което да отидеш да го гледаш (включително да те отвратят с напъна си да добавят туй-онуй).

Иначе Кристен Стюарт е потенциал, който бих приел за един бърз монтаж на моя еквилибриум.

15. Кръстю @ November 15, 2009

Тези филми са полезна информация. Защото когато(ако) стане, всеки ще е зает със себе си и няма да оцени величието на декора. Даже си спомням една поговорка :”Давещият се не се любува на пейзажа”.
Миманс в аванс !

16. legrandelf @ November 15, 2009

Данчо, видях че си ме питал за филма във ФБ, ама тогава вече май съм се вълнувал пред големия екран :P В крайна сметка, да, правилно си разбрал, че е поредния Емерих, но в друга опаковка (да се чете като малко по-други ефекти) :)
За продължителността… не, нямам против филма да е дълъг. Все пак съм гледал “Седемте самураи” и нямах против времетраенето му :)

Iva, не мога да ти помогна :) Доколкото разбрах, го има по торентите, но е с лошо качество, някакъв руски дублаж (мисля). За субтитри - съмнявам се да има още. Все пак онзи ден го пуснаха, не са толкова бързи, дори руснаците, хахаха :)

вили, не го знам този твоя филм :)) Затуй не мога да кажа е ли по-голяма(та) боза, или “2012″ ще се класира там? :)))))

Крис, браво, мейт! :)))))) Най-сетне се разпищоли по адрес на филма. Премерено и с финес изсипа доста кофи с лайна по адрес на Емерихови :)))) Ама така е, като го заслужават :)))))

Кръстю, те са полезни, за да ни (до)заблуждават :)) На мнение съм, че тотално ще се потъпчим/прегазим, ако настъпят такива моменти. Не че някой няма да оцелее - сигурно ще стане, но не и по такъв подготвен начин :) Ноеви ковчези, гъза ми! :))) Ще се изядем дори… хората са животни, преди всичко! :)

17. Кръстю @ November 15, 2009

Напълно си прав. Ползата е за хората с по-бедна фантазия, да видят върха и ужаса на падението …Нещо като онанизма, един може да си гради сам образи в съзнанието, на друг му трябва картинки, на някой видео, а има и такива, които и така не вдяват….Чак някой като ги опраска… :)))))

18. Кръстю @ November 15, 2009

Но не е и точно така, нали? - По скоро е онанизм и от страна на авторите и то печеливш…
А ковчега - за първия Ной е получил наставления какъв да го направи от Бог, а за тоя хрумването е на режисьора ..Така ,че май служи само за хепи енда.. ,да се спази рецептата…

19. Господин И @ November 15, 2009

То оценката за тоя филм е ясна - ако не го гледаш на кино, няма смисъл да го гледаш.

Което значи - МНОГО Е ЗЛЕ! :)

А за “Аватар” и аз искам билет! Това вече ще е лудница.

20. Крис Ванев @ November 16, 2009

Марти, как се казваше това фентъзи, на което му пуснаха трейлър преди катаклизмата? То изглежда обещаващо.

21. legrandelf @ November 16, 2009

Господин И, ако вкъщи си имаш някакъв огромен екран, плюс сериозна система за озвучаване (и некапризни съседи), може би няма да е лошо да се гледа :))))) Но инак, да, предимно заради зрелището се ходи на кино :))

“Аватар” - пускайте билетите, моля!!! :)))) IMAX here we come ;P

Крис, мисля че се казва “Clash of the Titans”
Изглеждаше епичен и зрелищен, само ако може да не го изхабят като “Троя” или още по-(не)сериозното падение в лицето на “Pathfinder” :)) lol

22. morrt @ November 16, 2009

Елфе, заради ревюто ти отидох да го гледам и се убедих колко си прав за рязането - мога да направя прекрасен документално-анимационен филм с прекрасни ефекти, не по-дълъг от 25 минути, премахвайки само сълзливо-сополивите и кахърно-сантиментални лиги, заради които камилата на Крис ме и оплю, освен, че ме натърти.
Видя ли изречение? Мда, и филма е като него.
Айде, нека да е малко “по-”. Ама, само защото Роланд ми е стар приятел.

23. legrandelf @ November 16, 2009

morrt, което си е тъй, си е тъй… нали тъй? :))))))))
Надявам се, не си останал прекалено разочарован ;) Все пак Роланд ти е стар приятел, хихихи :P

« Малоумии по никое време Образи: “I Really Want You” »