Cos I know... I know... I never meant to cause you no pain
And I realize I let you down
But I know in my heart of hearts
I know I'm never gonna hold you again
Phil Collins - I Wish It Would Rain Down

Заспалата телевизия

« публикувано на 29-06-2008 @ 11:00 am »


статията е писана за блог-гостуването ми при GaN

Привет, GaN-маниаци :)

Заинтригуван от темата на колегата блогър, му списах едно писмо с Моето мнение. И тъй като се получило добре, трябваше да го “оформя” (цензура, по волята на дучето), за да е по-човечно за четене.

А сега по същество!

Прочетох статията на E-vestnik - оценка: Много настъпателен 4 и 1/2 :P Но можеше, много по-добре.

Защо?!

От много време телевизия не гледам, причините са следните:
- 90% от предаванията, сериалите, филмите, състезанията, спорта, новинарските емисии - не струват (по-лошо - гола вода са);
- нямам време да гледам некадърността и неграмотността на репортерите;
- не обичам да ми казват какво да мисля (в много от публицистичните предавания, темите и представяните тези са в заповеден стил, тип Коритар махала, Милен баклава и Супа от греховете на Барека);
- нямам телевизор;

Но определено чета новини… всяка сутрин се събуждам с черната хроника (статистика за катастрофите, загиналите на източния фронт с чалми на главата) на netinfo, през 2-3 статии разнообразена с така интересния живот на Джоли, Пит, Анистън или който и да е друг с бебе, развод, любов, вила, цепната устна. И понеже трябва да работя, а не да повръщам, спирам да чета и продължавам чак в обедната почивка (където вместо да обядвам си догаждам още повече…)

От време на време зачитам интересни коментари за телевизиите и техните предавания. Което само ме убеждава в правотата ми да не ги гледам. Какво ни липсва ли? Може би ни трябва сериозен независим глас. Според мен медиите (и то телевизионно новинарските такива) са най-силната фигура в една държава. Не трябва да е “Държавния глава си има частна телевизийка”, а телевизията да е способна да “мръдне” всеки един човек, независимо от поста му в системата. Защо?! Все пак ако се има вяра на медията и тя наистина е способна и правдива, ще играе ролята на закрилник на масите. Медия - маса: тя ти дава истината, без провокации и заблуда, ти ги гледаш, вдигаш им го (рейтинга), а собственика (дъртия му пенсионер) разпределя заплатите БЕЗ да го е еня какво точно се случва по втора програма.

Но нека не забравяме факта… bTV не е национална (държавна) телевизия. Това е продукция на господин Мърдок в България. Австралиец?! Хубаво че е роден там, но какво правим с телевизия Fox?! Не искам отново да ви давам хляб за скептични размисли, нито да ви пускам конспиративни мушици в главата. Знам че ги обичате… мне, ще ви ги пусна! Вероятно сте гледали Fahrenheit 9/11 - Майкъл Мур, края на 2004 година… Готиния му разказ започва с теорията за манипулацията на изборите (Буш vs Гор) и контакта на медийната сила Fox с това събитие.

Съпвадение или просто “Controversy… What controversy?”

Нека коментираме качеството на репортерите и предаванията в bTV.

Честно казано стартът им не беше добър. Като изключим забавните седмици с Астерикс, Алф и няколко стари филма (първите дни от излъчванията на bTV), когато новинарския апарат се задвижи и Гена Трайкова / Венелин Петков захълцаха за първи път… имаше фал старт!!! Мда, нещо им се губеше, звук ли, що ли… хубаво, да приемем че се случва. Въпреки това, зрителя беше носталгичен по загубения вече Ефир 2 и с надежда гледаше към новото, което обещаваше да бъде свежо. На всичко отгоре беше в зелено. Кой не обича зеленото? 555 nm дължина на вълната, гали окото, успокоява!

Постепенно навлязоха още и още предавания. Различни като калибър и таргет насоченост, но… със същата редакция и режисура. E-vestnik на няколко пъти написа за “контрола отгоре”. И тук отново правя вметка за Fox. (от притчата за вълка и лисицата, винаги последната излиза победител… лукавата лисица; в действителност обаче, вълкът е по-инстинктивен и по-готин в природата, лисицата е тъпа; самия факт че една Fox оцелява и е на върха, ме навежда на мисълта, че някой ни разказва една много завъртяна приказка, изтъкана от дебели, рунтави, оранжево-жълти лъжи).

Независима медия?

Не мисля, че има такава. Най-малкото че им трябват пари на гладните репортери. А поне да бяха вълци… от онези дето истината е всичко, хм… няма такива. Не мисля, че са нещо повече от останалите младоци по другите парвенюшки телевизии + пародийните кабеларки.

Опитват се - прекалено много телевизии имаме, това е. А качеството е отвратително.

Иван Бедров се оттегли и пише в блога си. Хубаво, ама… и ние с GaN си пишем в блоговете… за кой?!

Бареков? Тоя пич никога не ме е кефил като новинар. Като stand-up comedian - да (макар, че е седнал), но като сатирик, като хапеща гадина, готова да съдере задника на който и да е политик - го няма никакъв.

Защо да гледам “Тази сутрин”?!
Защо да гледам “Сеизмограф”?!
Защо да гледам “Новините”?!

Пуснаха някаква супер яка мадама да води пре-новините… Преди си спомням какво беше - грозни водещи - хубави новини - зрители следящи информацията.

Айде стига сте ми галили окото, имам си достатъчно порно сайтове в bookmarks!
Плюс това половината от въпросните водещи/репортери си хапят устните и като се оближат един два пъти, съвсем им залепва езика. Лапсуси?!

Когато казваш нещо важно, не може да направиш една пауза с усмивка и след това да кажеш някаква друга новина, от коренно различно естество… Пример: “Загинали 150 човека при сблъсъците на X и Y през изминалото денонощие”, свежда глава, разлиства, вдига си красивия завършек на тялото, вече с усмивка на лицето и “Сляп кон преплува Дунава, за подробности вижте репортажа на X.Y.”
Какво е това?!

Да оставим Първанов и Бойко Борисов (поне за сега, не казвам да ги пускаме извън студения зид на затвора “Реалност”), и да вземем на подбив “обикновените” политикани в парламента.

bTV има сила и влияние да разкатае фамилията на всички кюфтаци, които имат тежката задача 1-2 пъти в седмицата да си завлекат задниците в онази сграда пред паметника на Цар Освободител. Но bTV не поема инициативата. Добре де, защо да ги обичам?! А да ги гледам?! Нека ме призоват да застана до тях в една обща кауза. Разнищете корупцията, наглостта, спрете глупостта в управлението ни. Накарайте всички нас, що се зовем българи, да спрем да мислим “България това, България онова” и сами да си оплюваме държавата. Защото ми дойде до гуша да слушам как всеки плюе по държавата и името България и българи. Заради делата на шепа лайнари и безделието на новинарите…

« подобни cynical speech,

Посей семето на мъдростта си

Trackback | RSS 2.0

1. tech_noir @ August 30, 2008
2. arhivatora @ August 30, 2008

аз, без да целя конфликт, да питам -
знам що не гледате телевизия,
но как е възможно да коментира човек телевизия, без да гледа?

нали така само леко от юбупицтво

3. legrandelf @ August 30, 2008

Няма конфликт ;)
Не я гледам (знаеш защо :D), но това не ми пречи да знам какво се случва с нея ;)

П.П. Очаквах подобен род коментари… затова Ви провокирах, особено с: “- нямам телевизор;”

4. Anonymous @ August 30, 2008

аз гледам телевизия но не гледам битиви, нова тв, и такива подобни. Гледам HBO, диемите, енимъл, дискавъри, общо взето не гледам телевизии тип “апокалипсис” (като ги гледаш започваш да си мислиш че наближава края на света)
Нямат право сутришните блокове да ми говорят за тройната коалиция и тн. Сутрин когато се събуди човек, иска да чуе хубава музика, да види хубави жени, да се посмее за да му тръгне деня. Това разбира се искам аз да гледам когато се събудя сутрин. Просто няма предаване което мога да гледам по тези телевизии. Дори филмите ти се секва удоволствието да гледаш когато ти го прекъснат 5,6 пъти заради памперси и хапчета за диария…

5. GaN @ August 30, 2008

“Дори филмите ти се секва удоволствието да гледаш когато ти го прекъснат 5,6 пъти заради памперси и хапчета за диария…”

Много точно го каза! Това последното особено направо все едно аз го казвам! :)

6. Anonymous @ August 30, 2008

бТВ , защо “б” е с малка буква, май не трябва да е с малка ?!

7. GaN @ August 30, 2008

Хубав въпрос :))))

8. Anonymous @ August 30, 2008

хаха, преди малко проверих сайта на бТВ, навсякъде е написано “б” с малка буква, (*БТВ - Балкан Телевизия). Шах :)))

9. Ell @ September 4, 2008

Koyega…. gledal li si “Lions for Lambs” (Tom Cruise, Meryl Streep, Robert Redford)? Ako ne - gledai go, tam ima mnogo interesen analiz na tozi tip journalsitika ;)

10. legrandelf @ September 4, 2008

@Ell:
Мда, колега :)) Гледал съм филма. А мнението ми за него може да разгледаш ето тук :)

11. Ell @ September 4, 2008

http://e-vestnik.bg/4137
25) ТЕОРИЯНАКОНСПИРАЦИЯТА 29 Юни, 2008 в 4:13 pm
ТЕЛЕВИЗИЯТА Е ТАЗИ КОЯТО ОСПИВА НАРОДА , ПОКАЗВА МУ ПАРЛИВИ ИСТОРИИКИ И КАК ХВАНАЛИ НЯКОЙ СИ , КОИТО СЛЕД ГОДИНА СТАВА ПОСЛАНИК В АЗАРБЙДЖАН НАПРИМЕР.ЗА ТОВА ПОЛИТИЦИТЕ СИ ПЛАЩАТ НА ТЕЛЕВИЗИИТЕ ИЛИ ПО ТОЧНО ИМА НЕПИСАН ДОГОВОР ПРИ КОЙТО АКО ДАДЕНА ТЕЛЕВИЗИЯ КАТО БТВ ПОЧНЕ ДА РОВИ ОКОЛО НЯКОЙ ПОЛИТИК , МОЖЕ И ДА ИМ ВЗЕМАТ ЛИЦЕНЗА

12. legrandelf @ September 4, 2008

Така де, тая статия как ли не я въртяхме, как ли не я с(м)укахме :)))

Това ТЕОРИЯНАКОНСПИРАЦИЯТА ти ли си?! :P
Малко повече грамотност ни трябва, когато решим да критикуваме (и/или изказваме мнение) :))

« Размерът има значение Среднощна разходка »