Cos I know... I know... I never meant to cause you no pain
And I realize I let you down
But I know in my heart of hearts
I know I'm never gonna hold you again
Phil Collins - I Wish It Would Rain Down

За световната ви криза, слепци

« публикувано на 13-09-2009 @ 1:11 pm »


фотография: Архив на Pat Dollard
със спомена за: Великата депресия / 1929 г.

Когато някой ми говори за динозаври или божествената намеса след Големият взрив, в контекста на милиони, че даже и милиарди години, се чувствам толкова малък… направо да се чуди човек защо ходи на работа и се оплаква от натоварена седмица, при положение че този седемдневник не представлява и бълхарска трошица, ако бъде пльоснат върху световната хронологична лента.
Какво са 80 години? Желана от всеки продължителност на един нормален човешки живот? Три поколения в една голяма семейна къща (на поне четири етажа) с голям двор? Ограмотяване на значима част от световното население, което вече не желае дълголетно лъжемажене, при това докато го гледат в очите?

Мисля, че е последното! Даже съм малко повече от убеден. Накратко, ако имах роднинство с фамилия Зрънкови (често бъркани с кукурузените продуценти Зрънчови), вероятно бих се запалил пред конското подопашие, в знак на протест.

От време на време, независимо къде обядвате или вечеряте, че даже понякога и като тема за закуска, се явява най-вулгарният период в живота ни (поне в рамките на изминалата година). А именно:

Световната икономическа криза / 2008-2009 г.

Колко сложна е тя и… дали трябва сляпо да вярваме на тоалетната фекална маса, с която ни засипват (да речем телевизиите, макар и вестниците да не отстъпват в борбата за тази кармична догма).

Обяснявах, че както историята ме е учила, Голямата депресия (първата световна икономическа криза, ако разбира се ми позволите да я нарека “първата”) се е получила в резултат на свръхпроизводство. Един осезаем дисбаланс между търсенето и предлагането.

Това е довело до крах на много банки, високоплатени самоубийства и… стожерът на държавността - народът, бил принуден да се влачи безработно по улицата, редейки се по опашки за дребна порция белтъчини и мазнини, може и малко въглехидрати, ако е събота и неделя.

Позицията ми е следната:

Виновникът за т.нар. световна икономическа криза е банката !

Открай време (не само в рамките на последните 80) банката е легализирано казино. Абсолютен комарджия, поставил ръка върху скъпоценният материал на Земята, притежаващ правото да обезпечава различни хартийки, давайки им различни имена: банкноти, полици, ценни книжа, бонове и т.н.
Банката е измислена, за да печели. Не й пука за теб, независимо колко често полага усилия да те зариби, за да ти прибере парите, уж за да се увеличават с времето. Независимо и от факта, как ти дава все по-пикантни оферти за заеми, уж за да ти помогне в начинанията.

Много “уж” се наредиха… цял строй! Персоналната рота на легалният мошеник…

Съществува световна банка, нали така. Все някой е отгоре, дори и да не знаете кой точно, нашата БНБ със сигурност не е върхът на сладоледа. Нито значи, че докато съществува, вие не трябва да се притеснявате за парите си.
Въпросната световна банка като едно голямо пипало, е положило вендузи върху цялото злато, изкопано във времето. От Джек Лондон, до Втората световна война - сега също копат на определени места, но да бъдем реалисти… колко често се намират значими количества златна перверзия?

Това злато се равнява на някакво количество финикийски единици (накратко ФЕК, новата парична единица). Теоритично (за да не плъзват отчети в блога ми, както и правителствени финансови справки), златото се превръща в 1000 ФЕК. Банката ги държи. Стиска ги, ама нищо не прави. Чака зарибен потребител - смирен гражданин, който решил да отвори бирария, за да напива приятелчетата си, а и тези които още не познава, за да вземе техните пари и да се превърне в милионер.

Последният се появява с желание да гецне 500 ФЕК от банката. Институцията му ги дава, като сключва “договор” с лицето, че след 5 години си иска обратно 700 ФЕК. Човекът е съгласен, щото по негови сметки тогава ще е баснословно богат и колко ли ще са тези пари като дълг? Едва ли много…

Летата се нижат приятно за основателят на най-яката бирария, изкарва чудни суми и успява да си върне дълга към банката. Последната се радва, че е направила прекрасна инвестиция и е получила… какво? 200 ФЕК отгоре.

Момент! Спираме камерата и връщаме 5 години назад, когато банката имаше 1000 ФЕК. Сега има 1200… какво се случи? Този с бирата отиде до Клондайк и накопа в злато още 200 ФЕК? Не, въртеше си бизнеса без да усеща, че с деянието си (като получил заем и надупил се на банката) е спомогнал за инфлацията. Това е ключовият момент.

Колкото и добре да живеем, периодично трябва да си очакваме инфлация! Сега сигурно твърде добре запознатите с икономиката ще ми се качат на главата, като ми кажат че това е нормално и не е топла вода за откриване. Ще ми кажат вероятно, че това е необходимо зло, което в последствие ще бъде баналсирано (не, няма правописна грешка) по някакъв начин. Какъв?

Пълни глупости… няма да бъде балансирано!

Докато изживявате живота си, някой ще държи покачващото се ниво на инфлация в тайна, ще ви пълни главата с глупости и… точно когато се превърнете в ходещ памперс, наследниците ви ще почувст(ву)ват (новата) световна икономическа криза!

Красота! Едва ли някой може да го планира толкова добре. Не е и нужно. Ако си стъпил на правилното място, в правилният момент, и си регулярен човек (поддаващ се лесно на изкушенията), ще избереш кярното продължение - извличане на персонални дивиденти, а не нагърбване със задачата, да извадиш кирливите ризи наяве и евентуално да подемеш инициатива по стабилизиране на лайняната криза, в която всички са се увъртяли до уши…

Какво се случи миналата година? Някой, когото цял свят би слушал, се появява с анонс в медиите (най-добрият приятел на конспиратора). Пуска мухата за затягащи се финансови граници и неясни капиталовложителни хоризонти. Оттам нататък, колкото и недоверчиви да са предприемачите към въпросният изказващ се, все пак им се свиди за натрупаното състояние. Предвидливо си свиват гъза, защото бъзик на голо дупе си е чисто ебане…

Един покрил кошницата си, резва крилцата на зависимите от него партньори. Те последват примера му, едва ли има големи екстремисти, що се отнася до пари. Верижната реакция води до отдръпване на малки и големи. Пазарът се свива… Не е нужно свръхпроизводство (не и този път).

Добре работещата машина в последните 30 години, редовно обезпечаваща велики лидери (вероятно се досещате кои), хвана ръжда и зацикли. Наложи се смяна на резервните части и четене на упътването. Който знае руски или немски, може и да се справи с теглото. За другите - отворете си очите!

Опашките с безплатните порцийки живителна енергия, спестяваща ни припадък на улицата днес, вече търсят къде да се позиционират…

« подобни cynical speech, , ,

Посей семето на мъдростта си

Trackback | RSS 2.0

1. JustAFaceInTheCrowd @ September 13, 2009

Няма как да не се ядоса човек на изкуствено създаден проблем … особено, когато е сигурен, че в игрите на големите няма нищо случайно. Някак си е идиотско да осъзнаеш собствената си незначителност … не, не това, че работната ти седмица е един микрон във вечността.А това, че животът ти и правото ти на съществуване като нормално човешко същество в една нормална социална държава, в нормално гражданско общество, не е НИЩО друго, освен гръмко прокламирано прочувствено слово, подплатени с необходимите Харти и блябля … но реално бива смачкано като бълха (или като бълха на бълхата, ако допуснем, че бълхите могат да имат бълхи), в момента, в който засегне нечий икономически интерес.
Толкова извратено меркантилни сме, че ако няма кй да ни дърпа конците, става това, което става … подмятане на човешки животи и понякога - унищожаване на такива, ей така, заради меркантилните въжделения на някой си Голям човек.
Карл Маркс е бил много голям мечтател.

2. legrandelf @ September 13, 2009

“Карл Маркс е бил много голям мечтател.”

[!]

:)))

3. fen @ September 13, 2009

Като видях думата свръхпроизводство, та се се сетих. Ние сигурно държим рекорда за свръхНепроизводство. Комай само това май ни помага в дните на криза. К’во да загубим, като ние нищо нямаме. Пък й да не говорим, че внесените пари от гурбетчиите ни, почти се равняват на чуждестранните инвестиции у страната ни. Смахната държава сме, ей.

4. svetla.shopova @ September 13, 2009

“Банките са по-опасни от редовните войски” - Томас Джеферсън
Жива да не бях - захапа икономиката:)))
ПРоблемът е че хората просто не учат история.За това повтарят едни и същи грешки. Този филм е пбил прожектиран. Просто хората които са го гледали вече са поумряли, а новите не са си направили труда да проучат грешките на старите. Като Холокоста.

5. legrandelf @ September 13, 2009

Тъй де, икономика :))) Има ли значение, как наричаме оръжието, което алчните ползват? :))

Хубаво, не учат история. Сигурен съм, че са чували :) Не може да не са. Смятай тогава що за образи се катерят по най-важната (уж) стълбичка, че даже и управляват - неуки :))

Историята трябва да се познава ;)

Но съм достатъчно социопатично настроен, без да редя експлозиви по тялото си, за да кажа че и да познават историята… няма да се спрат пред лакомията си! :))

След тях и потоп, това ще повторят от историята ;) А не някоя кадърна реформа. Щом има бял ден да ни радва, някой трябва да мракува посред нощ!

:))

6. svetla.shopova @ September 13, 2009

Ами така си е:)) До 30 години се пробваш да промениш нещо и да проповядваш,че нещо не върви в правилна посока този свят. След това цинизмът ти идва в повече. Събуждаш се и разбираш ,че си твърде нищожен за да го направиш и единственото, което ти остава е да измислиш как да направиш така ,че да си от светлата част на проклетата земя, а тези в мрака - кучета ги яли. Аман от реформи. За това си отивам. Скоро вече 20 години ще се реформирам, а днес се оказа ,че тъй съм си останала нереформирана(по думите на новите министри) и тази земя”като една човешка длан” ще трябва да претърпи нов рунд от реформи. Черен аман. Затова ще си ходя,че русата ми душа няма да преживее нови реформи(то душа не ми остана,бе)

7. legrandelf @ September 13, 2009

Няма да ти тормозя русата душа :) Щото както сама си казваш… че то душа остана ли ти, бе? :))

Казваш 20 години те лъготят, че аха тей сегинка ще те реформират?

Неприятно!

Но тичкаш ;) Нали беше минала курс по стрелба? Кажи им едно: “Еми не сте прави” с няколко изстрела и после бегом към по-светлата страна на кълбото ;))))

Хората са хора и хора, макар често хората да не са хора. От другата страна явно са хванали цаката. Или са спряли да дяволуват… кой знай!

8. svetla.shopova @ September 13, 2009

Ха, то няма масто на света дето не дяволуват - където има хора има и дяволии! Просто дяволуват по с мярка та няма да ми кривят толкова шапката!

9. gergana @ September 13, 2009

…руски и немски, казваш, о НЕ, не мисля :(
че те най-много се окопаха и задълбаха
КИТАЙСКИ му е майката
(англето може да се ползва за базисен)

:)

криза - необходимото зло

оправия - само по революционен път, но този път ще се насладим на революцията на ума, интелигентната нация ще ни изнесе урока на историята, не за друго, ами просто, всички други алтернативи и възможности са изчерпани, а и достатъчно ни мързи да си “изработим” т.н. изход от батака, да излезем от света, който псуваме и да (по)строим по нормите, които ще ни защитят интересите (точка)

*много дълга тема

но

кризата е и като сито за пресяване на негодниците, които се възползват от пукнатините в правната система
при нас това са си пропасти и положението е яко осрано (без свян и извинения)

кризата създава неблагоприятна среда за търтеите и паразитите в обществото
усещате ли колко намаляха тарикатите, ония, дето не могат да кажат какви са и какво точно работят

изобщо

кризата си е сама по себе си революционна, откъдето и да я погледнеш

абе, какво да се лъжем, viva la криза!
и … дано да оцелеем ;)
:)

10. legrandelf @ September 13, 2009

Богата тема, за богати откачалки като нас ;)

Няма мърдане, не сме по фирата!

Освен това… КИТАЙСКИ(ят) го обичам само по съчуански и в сладко кисел сос (всякакви котенца и кученца… тъй де, пилешко, свинско и патешко)! :))

Не приемам АРШИН за отговор, не ми се ходи в Тайланд да си правя училище с 12 годишни ;)

Хомо при хомо, пепел при коминочистача :))
Фрийки идилията настъпва - тази вечер! Индустриално парти, мастурбация и малко вакханки! Кой остана с мен… да се забавлява? :)))))

11. legrandelf @ September 14, 2009

Гледай сега, нямам против да ме допълваш/коригираш, но примерът ми бе точно така ориентиран: КОМИЧНО!
Всъщност не… смеейки се през сълзи - така трябва да изглежда разбиращият.

Нужно ли е да ползвам милиони за пример или МОЛ като “потребна” единица за онагледяване? Трябва ли да включвам обяснения от сорта, кой по какъв начин ще (пре)продаде купеното/построеното? :))

Не, не трябва. Затова и написах:

“Теоритично (за да не плъзват отчети в блога ми, както и правителствени финансови справки), златото се превръща в…”

Използвах малко нули, няма смисъл от милиони (ясно е, че е пример). Процедурата е същата. Бирарията не го прави по-малко богат. Тънгърлака-то се получава именно с нагласата:

“Човекът е съгласен, щото по негови сметки тогава ще е баснословно богат и колко ли ще са тези пари като дълг…”

Нищо де и твоите корпоративни примери са достатъчно трагични, че да ни разберат тези, които трябва :)

« 911 грама вмирисано сирене от село Цайтгайст Ваша чест, Дяволът пледира невменяемост ! »