Cos I know... I know... I never meant to cause you no pain
And I realize I let you down
But I know in my heart of hearts
I know I'm never gonna hold you again
Phil Collins - I Wish It Would Rain Down

911 грама вмирисано сирене от село Цайтгайст

« публикувано на 11-09-2009 @ 2:24 pm »


фотография: историята помни, Epica Awards награждава
слушайки: Inglourious Basterds OST - Lalo Schifrin - Tiger Tank

Учебниците по история обикновено са дебели книжки. Грижовно събран материал, фотографии от различни източници, анализи, въпроси, отговори и като цяло - мистериозна фабула за това, ще ли да има промяна в бъдещето, с риск да не се повтарят историческите грешки. На първо четене, историята е тлъста защото е пълна със знаменателни стъпки, човешки деяния, силно повлияли върху развитието на останалия свят. Или пък значимо променящи хиляди събди, често милиони…
Историята не се повтаря в истинският смисъл на думата… но откровено казано тя перверизира!

Денис Хопър казваше: “Джаааааак, бедните хора са луди… Аз съм ексцентричен !”, което моментално променя отношението на един или всички (ни) по адрес откачените деяния на някой… влиятелен. Нека не го наричаме богат, в смисъла на парично обезпечен. Властващите също са “богати”. Властта е порок също толкова грандиозен, колкото са и парите (в размер на 10 цифрени банкови сметки).

Веднъж домогнал се до скъпоценният престол, главата ти се преобръща на 180 градуса и като един истински човек, приемаш ябълката, която изглежда така привлекателна, докато около нея доволно съска в топлинната си хватка мръсната и студена змия.

“Смъртта на един е трагедия, на милиони - статистика…”

казал Сталин, след което разпоредил да сложат картечници в тила на своите щурмови войски. Напред или под земята. На два метра.

Открай време масата бива третирана по долен начин от лудостта на един по-главен. Избран. Е, големият избор. Конспиративно е да мислим, че за да замажат перверзията на този избран, правителството което му лиже задника е готово на всичко. Конспиративно или не… факт е! Стандарти… понякога двойни, друг път… на втора степен, че и повече!

За последните 8 години бяха уличени много бради, повечето от които избити, други самовзривили се, трети така и не бяха открити. В една война винаги има жертви и от двете страни. За тези 8 години думата тероризъм се превърна в нарицателно. Нещо нормално. Бързо спрягащо се в разговор, дори и да сте в магазина, докато чакате на опашка за една кора с яйца.

Но хората, колкото и шилеподобни да сме, се учим. Достатъчно е да четем оттук-оттам, да знаем второ и трето, след което логиката да си свърши работата. Лъжат ни, а на нас това не ни харесва. Но и не сме в особената позиция да променим тези измекярски похвати. Освен и ние да залитнем в тая посока. Двойна игра или обикновено лицемерие. Майката си джаса… а невинни хора умират.

Приемливо е да жертваш 5000 души, семействата им да бъдат скапани, само за да си опечеш геврека за следващите 4 години във война. Приходите от такава кампания са най-високи. Така е от векове насам. Но преди са живели в едно непознаване отвъд хоризонта и лесната манипулация от човека изсечен на монетата не е било толкова трудно упражнение.

Дали ще го нарекат тънкопишковец, комплексар, маниак, безбожно луд и прочие… няма значение. Обущарят Буш в момента си клати краката някъде из кукуруза на Тексас, докато няколко хиляди за поредна година слагат тъмните очила и обличат черните си одежди, за да почетат паметта на близките си (не говоря само за САЩ, а за всички жертви, станали част от световната авария наречена тероризъм).

Един път ще е смъртта на някой високопоставен, след това 6 години ще се трепят хората. Говорим за милиони. Толкова се увличат същите тези хора, че живота на себеподобния става по-маловажен от този на куче. Плъхове… мравки… по-долни и от най-дребничките инсекти. Направо бактерии. И по такъв начин се третираме едни други. Защо?

За да може историята да се попълни и да ни научи. За да станем по-добри… уж!
И след многото приказки за пацифизъм и хуманност, възможността да завъртиш една брилянтна конспирация, така силно те изкушава, че потъпкваш празните приказки и никаквата съвест, която си имитирал през годините. Алчността покрай властта корумпира още повече.

Обесен, разстрелян, нарочен за престъпник срещу човечеството - най-много да те намърдат в безименен ковчег, все така… два метра под земята. Същите червеи ще те споделят за закуска, обяд и вечеря. Но миналото не се връща…

Изричат се молитви, около една пуста маса, върху нея под наклон стои мъждукаща вощеница, докато последните бучки вмирисано сирене ти напомнят за Ричард III на Шекспир… що за звяр така жесток може да бъде човек… без капка жал!

« подобни cynical speech, , , , ,

Посей семето на мъдростта си

Trackback | RSS 2.0

1. Bloodymirova @ September 11, 2009

Много добро. Много.

2. Ирония Идиотова @ September 11, 2009

Ако писанието ти е провокирано от Zeitgeist, то няма начин да изкажа мнение, което да отговаря на момента(щото по дифолт няма начин ):))
Усещам обаче възмущение от твоя милост.От?
От кое/кого/какво?
И има ли значение, смисъл и прочие неща.Бля-бля…
Елфо, наистина ли вярваш в думите?:):))

3. Val @ September 11, 2009

Мда.Трепят се хората.Милиони.По особено приятен начин.Дори с лицето на Хитлер
The “AIDS is a mass murderer” TV and cinema advert

4. legrandelf @ September 12, 2009

ИИ, писането бе провокирано от датата (годишнината). За “Цайтгайст” съм писал преди време, като гледах филма :)

А дори и да се усеща възмущение, то определено не е… моментно появило се. Със сигурност си трайкам по въпроса, а сега сметнах за подходящ момента да споделя :))

Е има ли значение от думите. Шибаните думи ни останаха, баси :)) Очевидно не всички са готови да хванат по един АК-47 или касапския нож и да подрежат малко крилцата на тези, дето… все ги кастри сатирата, ама не вехнат! :)) Нали?

5. legrandelf @ September 12, 2009

Val, вчера попаднах на тази реклама, много е… величествена :)))

Изглежда и след 100 години, Хитлер ще си бъде спряган качествено, а еврейският въпрос нивга не ще изтлее.

Колкото до СПИН-а, нещо тематично ето тук

:)

6. Марио Пешев @ September 13, 2009

Марти, много е хубаво, нямам какво да допълня по темата…

7. Марио Пешев @ September 13, 2009

П.С. надявам се ‘хубаво’ да се хване в няколкото правилни контекста от многосмислицата.

8. legrandelf @ September 13, 2009

Хващаме го в правилното значение (от многосмислицата) ;)

9. JustAFaceInTheCrowd @ September 13, 2009

Най-големият оксиморон е “война за мир”. Хайде да се поизбием, за да може оцелелите да живеят мирен и щастлив живот до следващата прищявка на някой грандомански настроен откачалник, зовящ себе си “баща на нацията”.
Лошото е, че суверенитета на обществото не е нищо друго, освен химера, в една голяма част от “демократичните държави”.

10. legrandelf @ September 13, 2009

Тези “война за мир” съм ги сложил в същата графа при Кръстоносните походи ;))

Да се бият, щото техният бог им го вещае :) Или пък освободителите. Отиват тези пичове, в страната на онези пичове и им казват какво да правят!

Е, ми нормално е да си ступат :)))

После Чингис Хан или Сашо Македонски им виновен ;)
Виж, умишлените действия за геноцид от страна на Сталин и Хитлер са друга бира. Обаче пък така силно е рефлектирало върху нациите им, че не смеели да ги дръпнат. По-лесно им било, да си мълчат срещу лошотията и (не)мъдростта на един човек. Пък да беше с кралска кръв… и друг път са сваляли некадърни от трона! Малко по така.

Обущарят го оставиха да си излежи мандата. Обаче никой няма да се погрижи да си излежи годините, дето му се полагат ;)

11. JustAFaceInTheCrowd @ September 13, 2009

Интересииии, всичко е политически интереси. А политическите интереси са обвързани с икономическите такива. Които пък са пряко касаещи материалното състояние на една мъниииичка част от обществото - тая, която коли и беси, а после ходи да муа черен хайвер на яхтата си нейде из открито море (примерно). Затова и казах, че Карл Маркс е просто един мечтател и утопист. Завалията…

12. legrandelf @ September 13, 2009

Всъщност интересите само и единствено ФЕК-интереси :))
Политиката е средство за добиването им ;)

Завалията да, схванах защо го вмъкна в другия си коментар :)

« Подушваш ли “Pure Man” на Бруно Банани ?! За световната ви криза, слепци »